Aragami: Nightfall - Teszt


A 2016-os év megannyi kiváló és természetesen szörnyűséges alkotást is ontott ki magából, amiket hosszú lenne felsorolni. Lopakodós játékok terén viszont sikerült ekkor egy kiemelkedő újoncnak bemutatkoznia, mégpedig ez volt az Aragami. A Lince Works első és azóta is egyetlen játéka rögtön belopta magát a szívünkbe, hiszen egy klasszikus settenkedős cuccot kaptunk, ami a keleties témája miatt igazi Tenchu gyermek. Tudjátok, ha egyszer meghaltok és a menyország kapujában egy szentséges konzol felteszi azt a kérdést, hogy melyik volt a 2000-es évek egyik legkiemelkedőbb stealth játéka, nos akkor talán bajban lennétek, de ha hozzáteszi, hogy ázsiai motívumokkal, akkor bizony a Tenchu az egyetlen helyes válasz. Ez az a típusú alkotás volt, ahol nem volt lehetőség szemtől-szemben az ellenségek likvidálására, hanem hosszas tervezés, járőrözések kiismerése és csapdák állítása volt a fő elem. És ezt az utat követi az Aragami is, ami most két év után új tartalmat kapott, még pedig a Nightfall névre keresztelt DLC-t, és ez egy egész pofás és tartalmas bővítés lett.


Talán 2 év után folytatni egy indie játékot, illetve nem is folytatni, hanem új tartalommal tölteni fel, kicsit hosszú idő. Ne feledkezzünk meg, hogy DLC-ről beszélünk, így semmilyen vagy csekély, grafikai vagy játékmeneti újdonságot kapunk. Az Aragami maradt kontúros, színes, már-már anime-re emlékeztető játék, ahol szintén, mint a Tenchu-ban, itt sincs lehetőség a barbár harcra. Gyakorlatilag az ellenfelek pár ütésből kivégeznek, úgyhogy gondos lopakodást igényel tőlünk. Míg az alapjátékban magát Aragami-t, egy halálból visszatért lelket irányítunk, aki képes használni az árnyékok mágikus erejét, addig a Nightfall-ban két élő szereplőt, Hyo-t és Shinobu-t irányítjuk. Ők shadow assassin titulussal rendelkeznek, így szintén képesek a sötétben parádézni.


Ami történetileg érdekes, hogy a Nightfall egy előzmény, így míg az alapjáték során megtapasztaljuk Aragami motivációját és miértjeit, most a kiváltó okot és az odavezető utat ismerhetjük meg. Nem ez lesz a legeredetibb sztori, amivel valaha is találkoztunk, de összességében szórakoztató. Habár a mostani két szereplőnk más képességgel bírnak, a játék alapja nem változott: lopakodni kell és megfelelően megölni az ellenfeleinket. Mint említettem, face to face harcnak nem igazán van helye, így az orvgyilkos módszerrel kell operálnunk. A shadow assassin-ok az árnyékből merítenek erőt, így minél többet tartózkodunk benne, annál több képességet használhatunk, ezzel szemben rohamosan csökken funkcionalitásunk, ha fényben tartózkodunk.


A fő feladatunk az ellenfeleink őrjáratának kiismerése, akikre érdemes odafigyelni, mert ha elrontunk egy akciót, onnantól sokkal kiszámíthatatlanabbul mozognak és felfedési érzékenységük is megnő. A játékban nincsen helyes megoldás, szóval a pályákat nem egy bizonyos metódus alapján vihetjük végig, ezért van egy ranglistás rendszer, hiszen pontokat szerzünk a gyorsaság és a megölt ellenfelek által. Ez a széleskörűség jelenti a kihívást is, hiszen nekünk kell kitalálni, mit is kéne csinálni, milyen sorrendben. A pályák változatosak és hangulatosak. Nem csak a szabadtéri elemek vannak, hanem magaslatok, hidak és stílusos épületek.


Talán ez a rang rendszer ösztönző lehet, hogy újra és újra neki üljünk, de ha nem lenne elég, a két főhős nem csak a különböző játékmenetet tükrözi, hanem azt is, hogy ez a lopakodós játék bizony co-op opciót is kapott. Ez nagyon jól áll az Aragami-nak, hiszen Hyo és Shinobu képességei gyakran a közös együttműködéssel operálnak jól. Összességében a játék nem sok újdonságot kapott, de szerencsére nem is akarják drágán ránk erőltetni. Kaptunk két hangulatos karaktert, egy jó kis co-op rendszert, valamint új pályákat és történetet, ami színesebbé teszi a settenkedést. Ez még mindig egy hangulatos cucc, ami tele van kihívással és sok színűséggel.Review score
 7.5Bár nem sok újdonság van benne, ez még mindig egy remek lopakodás játék, ahol sok lehetőségünk van a pályák teljesítésére. Ráadásul ezt most co-op tehetjük meg, ami ugyancsak ritka a stealth játékok esetében. 

Összes oldalmegjelenítés