Far Cry 5 - Teszt


Hűha. Nem is tudom miként kezdjek neki ennek a játéknak, mivel mint azt már tudjátok (már aki látta a trailereket), hogy a legújabb Far Cry olyasmi szintre emelkedett megint, mint anno a harmadik rész. Bár még mindig nem tudták überelni a Vaas Montenegro féle alakítást a fő gonoszt tekintve, de már majdnem ott van. Viszont a cikk továbbhaladta előtt be kell valljam, hogy a Far Cry 4 számomra nem igazán volt a széria tagja, mivel valahogy ez a Himalájás beállítás nekem túl meseszerű volt, és inkább hasonlított egy kissé arra a másik "zászlós játékra" az Ubisofttól, mintsem hogy az előző részekre. Gondolok itt arra, hogy elefánt hátán ostromolsz be egy előretolt bázisra, vagy emberi sárkány repülőként besiklassz valahova és egy személyes hadseregként lősz szét mindent. Pont emiatt nem tudtam adni egy óránál több időt, hogy meggyőzzön a játék. Szerencsére itt már nincsenek ennyire abszurd dolgok, és egy kicsit a komolyabb dolgok felé terelték a játékot (bár majd mesélek némi "érdekességről", amit nem értek, hogy miért így lett megcsinálva. Na de elég a szó cséplésből, íme a Far Cry 5.



A sztori Montana megye egy fikcionális városában játszódik, Hope Countryban. Rögtön a legelején, mint a játék eddig összes részében, megismerkedhetünk a fő ellenséggel, Joseph Seed (Greg Byrd a szinkron hangja) tiszteletessel és szerinte az összes embernek muszáj megbánnia bűntetteit, más különben eljön értük a halál. Röviden és tömören, Seed egy fanatikus társaság vezetőjeként akar mindenkit áttéríteni az ő oldalára, a többi embert pedig megöli, aki nem csatlakozik hozzájuk. A helyi marshall és a helyettese pont egy ilyen ceremónia közepette csap le Seedre, és kényszerítik, hogy a törvény nevében álljon bíroság elé, amihez előbb be kell őt börtönözni. Az egyetlen dolog, amivel nem számolt a marshall és csapata, hogy Seed "bandája" talpig fel van fegyverkezve, és miközben vinnék el a helikopterrel, egy kellemes búcsú ajándékkal lepik meg őket. A heli lezuhanásával Seed ismét újra szabadlábon lesz rövid bilincsben töltött ideje után, aminek következménye, hogy a mesteri tervét, amit egész eddig szőtt, útnak indít, ez pedig a The Reaping, azaz Az Aratást takarja magába, vagyis ugrás szerűen kezdik el mészárolni a lakosságot, és mindenkit megölnek, akik az útjukba áll. A játékos egy helyi sheriff helyettesként csöppen bele ebbe a pokolba, de nincs egyedül, ugyanis vannak, akik már régóta készülnek visszaverni Seed "seregét".


A legnagyobb meglepetés, ami a játék nyújtott az a co-op kampány, ugyanis a játékot A-tól Z-ig végig lehet együtt vinni, bármilyen küldetés is legyen az, köszönhető annak, hogy a főhős egy névtelen idegen. Az Ubisoft ezen húzása egész biztos, hogy nagyban megnövelte a végigjátszhatóságot, illetve a játék imázsát, mivel egyedül a negyedik részben volt csak co-op, de ott csak bizonyos küldetéseket lehetett csak együtt tolni. A repertoár is igen széles körű, már ami a fegyvereket érinti, még mindig megtalálható a legendás AK-47es is, párosítva a kicsit modernebb AKMS-el, a szokásos amerikai fegyverek, mint pl. AR-15 moddolt verziója (AR-C), MAC-11, 44-es 6 lövetű Magnum, Colt M1911, M249, M60E4; de azért van más kifinomult szerkentyű is, amire rögtön lecsaptam, mint a sólyom az áldozatára: GM6 Lynx, azaz a Gepárd (akik valaha játszottak az Arma 3-al, tudják, hogy miről beszélek). Ezen kívül van még jó pár géppisztoly, ismétlős puska, vadászpuska, meg még jó pár ketyere, de nem lövök le minden poént, más különben nem lenne izgi megtudni mik vannak még.


Az igazat megvallva, a legelső videók alapján nem jött be a játék, mivel a videók láttán nem tudott megfogni, és valahogy nem tudtam elképzelni, hogy ez az egész működhet. De nagyot tévedtem. Számomra az FC3 óta ez volt az, amire vágytam, hiába, hogy így Amerika, meg úgy Amerika, de mégis kiváló szórakozást nyújtott számomra. Maga a történet nem valami lehengerlő, legalábbis számomra, de az, hogy végre mindenhová el tudtok menni a haverral és szét tudtok zilálni egy előörsöt ... ez hiányzott eddig a Far Cryokból. A cikk elején említett marhaság pedig nem más, mint a csalogató gránát. Ennek segítségével állatokat tudunk a gránát "füstjéhez" csalni, és ez szinte akármilyen állat lehet. A legszomorúbb az egészben, hogy ez bárhol működik, teszem azt egy nagy rét közepén vagy, és a csalira előjöhet egy boxer kutyától kezdve egy grizzly medve is, ami már egy kicsit abszurd volt számomra. Ha viszont már megemlítettem az állatokat, itt is megtalálható az, ami a Far Cry 3 óta nagy népszerűségnek örvendez: a marcangolás, ugyanis ha megtámad egy állat, bead egy QTE szerű animációt, és természetesen a képernyőn látható gomb szaporán való lenyomásával megmenekülhetünk. A kedvencem még mindig az a bűzös borz volt, ugyanis amint a közelébe mész, lespriccel téged a mirigyei által termelt válladékával, ám ennek hátul ütője, hogy egy kicsit a látásod elhomályosodik, illetve egy minimális sérülést okoz.



A grafikáról és a játék többi részéről is megemlítek pár szót. A grafika a 4. rész óta úgymond nem sokat változott, viszont sokkal jobban fut, mint elődje. Beállítások szinte ugyanazok, mint az összes mostani Ubisoft játékban, ezen nem lepődtem meg. Valahogy úgy voltam az egésszel, amikor beállítottam a grafikát, hogy először megpróbálom teljesen High beállításon, mivel a 3 éves configom már kezd egy kicsit hanyatlani a mai játékokhoz, de ha bizonyos dolgokról lemond az ember, még mindig élvezhetővé válik a játék. Majdnem minden helyen sikerült elérnie a játéknak a 60 fps-t, bár azért tűzharcok közepette leesett 42 környékére, ami nem volt mindig kellemes. Hangok kiválóak, nincsenek eltúlozva, a zene számomra borzadály, már a GTA 5-be se tetszett a Channel X-en a muzsika, de aki már hallgatta azt a rádió állomást, akkor egy az egyben el tudja képzelni, hogy milyen zenék mennek nagy átlagban a játékban.


Összességében a Far Cry ezen része nekem átjött, lehet sokan meg fognak hurcolni emiatt, de én valahogy élveztem azt, hogy újra outpostokat lehet felszabadítani, és van is értelme, mivel amit még nem említettem meg eddig az az, hogy ha az ellenálláshoz embereket toborzol, akkor akár ha egyedül is játszol, felkérhetsz bizonyos NPC-ket, hogy legyenek a bajtársaid, ami egyes szituációkban nagy segítség tud lenni, de nem mellesleg akár állatokat is befoghatsz bajtársként. Az egyetlen dolog, ami nem tudott érdekelni az az Arcade része a játéknak, ami a PvP multiplayertől kezdve a pálya szerkesztőig van tele (amibe nem mellesleg az összes eddigi Far Cry, Watch Dogs, Assassin's Creed részből beimportálhatsz játék elemeket és feltöltheted az Ubi szervereire, ahol a többi játékos kipróbálhatja azt), természetesen a felhasználók által készített pályákat soloban és co-opban is egyaránt kipróbálhatóak lesznek. Nem mellesleg van egy ún. negatívum is, amit még talán fel lehet hozni, az pedig a mikrotranzakció, viszont ez csak a türelmetleneknek lett kitalálva, mivel in-game pénzt lehet venni, viszont ha ezt a kis "botlást" nem veszed figyelembe, akkor nem fog zavarni, mivel hamar össze lehet gyűjteni a pénzt szinte mindenre.

Review score
 9.1Számomra nagyot dobbantott a Far Cry legújabb része, legfőbbképp a co-op kampány miatt. Akik úgy érzik, hogy számukra kevés az, amit a játék nyújt, azoknak üzenem, hogy leárazáskor mindenképp szerezzék be!

Összes oldalmegjelenítés