Hearthstone: Kobolds & Catacombs teszt


Hearthstone. A Blizzard sok mindent letett már az asztalra és minden játéka kiemelkedő, valamint kategóriájában a legjobb a piacon, viszont a HS az, ami talán a legnépszerűbb. Ez azért lehet, mert ingyenes, megjelent telefonokra és tabletekre is, valamint a kártyajátékok idejét éljük. Bár én azt vallom, hogy ahogyan haladunk előre és változik a játék mechanikája, új lapok jönnek ki új funkciókkal, hiába van a standard játékmód, amiben csak az elmúlt 1 év kiegészítői vannak benne, egyre nehezebb beletanulni a dolgokba. Ezért a Blizzard azt a metódust követi, hogy nem minden új kiegészítő csomag rendelkezik olyan lapokkal, amik a metajátékot gyökeresen megváltoztatnák, hanem egy ismeretlen, majd a jövőben megjelenő tartalommal lesznek hasznosabbak.


A Kobolds & Catacombs is ilyen. Kapunk 135 új lapot, de ezekből kevés a jelenlegi top deck-ekbe rakható kártya. Persze még csak a megjelenés után 1 héttel vagyunk, azért több időre van szüksége a közösségnek, hogy kitapasztalják a kombókat. Nem először járunk viszont mi, játékosok úgy, hogy egy lapról azt hisszük, egy rakás szemét (Purify), és egy következő kiegészítővel viszont olyan tartalmat kapunk, aminek a metájába pont ezek fognak beleilleni. A K&C-nek szerintem nem a jelenlegi játék megváltoztatása a célja, hanem sokkal inkább a következőre készít fel. Ez már csak azért is fontos, mert a majd 3 hónap múlva megjelenő új kiegészítő wild módba taszítja majd az old gods lapokat. 135 kártya között nem kevés újdonság van! Mint minden új tartalomnál, most is kapunk egy új mechanikát, mégpedig a recrtuit-ot, ezek annyit tesznek, hogy azok a lapok, amik ezzel a kulcsszóval rendelkeznek, azonnal megidéz egy a kritériumnak megfelelő lényt a paklidból. Például ha olyat játszunk ki, hogy „recruit a 3 mana minion”, akkor véletlenszerűen egy 3 manás barátunk a pakliból már a harctéren is van.


Kaptunk spellstone lapokat is. Ez gyakorlatilag egy spell, ami fejlődik a kezedben, ha teljesíted a leírt feltételeket. Például a shaman Lesser Sapphire Spellstone lapja megidéz 1 másolatot az egyik lényedből, de ha a lap a kezedben van és overload-olsz 3 manát, akkor fejlődik, így már rögtön 2 másolat fog létrejönni, viszont ha ennél a fázisnál sikerül megint teljesítened a feltételt, akkor eléred a lap utolsó SSJ3 formáját, ahol már 3 copy-t fog készíteni. Minden class kapott spellstone lapokat, persze más feltételekkel és hatásokkal, de a lényeg ugyanaz, úgy kell teljesítened a leírtakat, hogy a lap a kezedben van.


Jönnek még az azonosíthatatlan lapok. Ezekből csak 3 van a jelenlegi játékban. Szintén spell mind, amik adnak egy fix értéket. Például a priest Unidentified Elixir-je +2/+2-t ad egy lényhez, valamint valamilyen random képességet, ami nemes egyszerűséggel, akkor derül ki, amikor a kezedbe kerül. Így rakhatunk valamelyik lényre plusz lifesteal-t, divine shield-et vagy akkor 1/1-es copy-t is megidézhetünk belőle. Emellett minden class kapot fegyvert. Persze nem mindegyik használható direkt sebzésre, hanem valamilyen passzív képessége van. A priest fegyvere megidéz egy 5/5-ös sárkányt, ha a körben 3 varázslatot kijátszottál, míg a mage felhúz 3 lapot, miután passzolt.


A K&C legnagyobb újítása viszont a PVE tartalom. A Hearthstone-ban mindig volt kacsintgatás ebbe az irányba. Ott voltak az Adventure-ök, amiket azt hiszem kivétel nélkül mind szerettünk és élveztünk. Most is hasonlót kapunk, azzal a különbséggel, hogy egy nagyobb és nehezebb kihívás jött, jutalom nélkül. Értem ez alatt, hogy a különböző boss-ok legyőzése után nem járnak extra kártyák, bár a játék elején jónéhány paklit kibonthatunk a küldetésekkel, a későbbiekben viszont csak kihívást fog jelenteni a dungeon run, de abból nagyot.


A Blizzard egy rogue-like stílusú játékot alkotott ezzel meg. Ez azt jelenti, hogy ha kiválasztjuk a class-t, akkor kapunk 15 basic lapot és onnantól kezdve, ha legyőzünk egy random boss-t, véletlenszerűen kapjuk majd a kártyáinkat is. Egy dungeon run 8 ellenségből áll és akkor nyerünk, ha sikerül mind legyőzni. Ha vesztünk, akkor annak a run-nak annyi volt, kezdhetjük elölről új lapokkal. A játékmód szépsége a véletlenszerűség. 48 boss van, amiket teljesen össze-vissza kapunk, szóval ha az egyik megölt a 6. körben, a következő run-ban hiába próbálunk ellene felfegyverkeznünk, kevés rá az esély, hogy megint szembe találkozunk vele. Ha sikerül tehát 1-et legyőzni, választhatunk 3 lapot, amik hozzáadódnak a jelenlegihez, így az utolsó körre már egy vaskos paklival megyünk neki a főellenségnek.


Nem szabad elfeledkezni a kincsekről sem, amik közül 2-et tudunk megszerezni a 40-ből. Ezek nagyon erőteljes lapok, amik csak a dungeon run-ban elérhetőek. Érdekesség képpen említek párat: van olyan, ami megduplázza az életedet, szóval ha sikerül ebből 2-et kiválasztanunk, akkor az utolsó körre olyan 200 hp-val nézünk szembe ellenségeinkkel. Van olyan, ami a deathrattle képességeinket aktiválja kétszer, vagy olyan, ami kilő egy pyroblast-ot random célpontokra és ezt addig teszi, amíg valamelyik hős meg nem hal. A játék elején nyugodtan játszhatunk agresszívan ellenfelünkkel szemben, de később már kőkemény taktikára lesz szükség, hiszen nagyon erős boss-ok vannak. Van, aki nem csinál semmit sem a 6. körig, onnantól viszont ingyen tele pakolja az asztalt 8/8-as lényekkel. Akad, akinek passzív képessége, hogy minden minionja charge-ol, és ezek így erősödnek az utolsó ellenfelünkig, akit legyőzni már rémálom. Pontosabban, inkább választanánk a rémálmot, mint őt.


Összességében mechanikailag nem hozott nagy változásokat a Kobolds & Catacombs, ellenben a PVE része kiváló lett. Bár kevés a jutalom érte, néhány kártyapakli, valamint egy hátlap, ha legyőzzük mind a 9 osztállyal, de a napi quest-ek visszaküldenek majd pár körre. Én tartom azt, hogy a lapok nagy része, amik most sem használhatatlanok, de annyira nem erősek, hogy a metában számottevően sok kártyát lecseréljenek, viszont inkább a következő kiegészítővel lesznek harmóniában.

Review score
 8Összességében jó móka lett, kötelező kipróbálni mindenkinek, hiszen ingyenes! 

Összes oldalmegjelenítés