GOTY 2017 - Videogamers


A Game of the Year címek kiosztása szerkesztőségünkben olyan, mint egy igazi karácsonyi vacsora. Összegyűlik a család, rokonok és barátok, akik rég nem láttak vagy éppen beszéltek egymással és jó hangulatban tömik magukba a töltött káposztát, a halászlevet, a bejgliket és sütiket, nem beszélve a megannyi finom ételről is italról. Nálunk is hagyománnyá vált, hogy ilyenkor a jelenlegi tagok mellett visszatérnek a nagy öregek. Mint minden családi összejövetel, nálunk sem maradhatnak el a viták és érvek valamelyik játék, illetve kiadó mellett, idén viszont tökéletes harmóniába sültek el a dolgok. Nem is húzom tovább a szót, lássuk a 2017-es év díjazottjait, a mi véleményünk alapján.
Picit talán segíthetünk, hogy mit vegyetek a karácsonyfa alá.

A GOTY cikk csak a győztes játékok címével van feltüntetve, de kísérőszövegként el-el kaphattok pár jelöltet is.


Az év Konzol exkluzív játéka:

Horizon Zero Dawn


Habár a Zelda igencsak jóra sikeredett és méltó királya a Switch-nek, mégis úgy gondoltuk, hogy a Horizon Zero Dawn nagyobb dobás volt. Nem egy bejáratot címről van szó, hanem teljesen új dologról, mégis magával ragadó a világ és a játékmenet, látványa pedig páratlan.



Az év PC exkluzív játéka:

Playerunknown’s Battlegrounds


A sötét és groteszk Warhammer világ idén éppen lecsúszott erről a címről, de figyelembe véve a PUBG sikerét, mely azt hiszem állíthatom, minden képzeletet felülmúlt, ez nem is szégyen.



Év fejlesztője:

Ubisoft
Nintendo
Ninja Theory


Talán fura, hogy az Ubisoft kapta tőlünk a legtöbb szavazatot, nem túl jó hírű csapat, de a For Honor játékán kívül, ami szintén nem egy rossz darab, csak éppen nem hozta meg a várt sikert a casual közösségben, ontotta magából a jobbnál jobb játékokat. Hogy említsek is párat, South Park: The Fractured but Whole, Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, valamint az új Assassin’s Creed Origins, ami felfrissítette az ellaposodott szériát. Az idei év sok munkával telt a Ubisoft-nál.



Év kiadója

Ubisoft
Nintendo
Square Enix


A fenti okokból adódóan nem csoda, ha ezt a címet is bezsebeli az Ubisfot.


Az év főgonosza:

Wolfeinstein II: The New Colossus főgonosza

A Wolfeinstein játékokról kevés rosszat lehet mondani, hiszen minden van benne, amire szükségünk van. Fegyverek, amiket nácik ellen használhatunk. Kész. Ennyi kell a sikerhez. Utóbbiak viszont rengeteg formában feltűnnek, és igen, főellenségként is nagyon élvezetes ellenük küzdeni. A Shadow of War-ban pedig ismét megküzdhettünk Sauronnal, valamint a Boszorkánykirállyal is.



Év hőse:

Wolfeinstein II: The New Colossus

Nyert a jó öreg badass Blazkowicz. Nem igazán húzom az időt ennek indoklásával, csak nézzetek rá, egyértelmű győztes.



Az év csalódása:

Warhammer 40.000: Dawn of War III

A jelöltek közül az egyik azért került a listára, mert bár remek fejlesztői csapat áll a játék mögött, a kiadójuk viszont a jelenlegi világ legismertebb és legundorítóbb videojáték vállalata, így azok, akik kedvelik a szériát, szomorúan és kissé mérgesen, mégis megértik a szegény Bioware csapatát. A Dawn of War III viszont rengeteg hibát követett el, amik megbocsájthatatlanok. Úgy látszik a Warhammer 40k univerzumnak két átka is van: az egyik az, hogy a fejlesztői csapatok képtelenek olyan játékot készíteni belőle, ami nem valamilyen stratégia alapú (persze tudom én ott van a Space Marine meg a Firewarrior, de ezek sem éppen kiemelkedőek), a másik pedig hogy rendszerint nem működik megfelelően a belső struktúra. Gagyi és unalmas történet, nem kiegyensúlyozott fajok, illetve unalmas játékmenet.



Az év meglepetés játéka:

Cuphead

Ez is egy szoros szavazás volt, amit jogosan, a Cuphead nyert. Egy cuki kis játék, mely stílusa leginkább a 30-40-es évek amerikai mesesorozataihoz hasonlít. A látszat viszont csal. A játék borzalmasan nehéz platformer és boss fight elemekkel bír, így mire végigjátsszuk, ha egyáltalán sikerül odáig kibírni, ezerszer fogunk meghalni. Ennek ellenére nem, nem olyan, mint a Dark Souls.



A legjobb sztori:

Life is Strange: Before the Storm
Resident Evil VII


A Life is Strange: Before the Storm nem igényel sok magyarázatot. Egy történet orientált játéknál elvárható, hogy erős legyen a történet. Szerkesztőségünk mégsem szavazta meg neki egyhangúan a legjobb sztorit, így kénytelen voltunk a díjat egyszerre két játéknak is odaadni. A Resident Evil VII büszkén és méltóan viselheti ezt a címet is, bőségesen rászolgált!





Leghangulatosabb játék:

Resident Evil VII

Redneck zombik, FPS nézet, kevés lőszer, nehéz ellenfelek, érdekes történet. A Resident Evil VII egyszerre újít és tér vissza a gyökerekhez. Merész húzás az elődökhöz képest, de megérte kockáztatni. Tessék itt a leghangulatosabb játék díja kicsi Biohazard.



Legjobb szinkron:

Wolfeinstein II: The New Colossus

A Wolfeinstein mindig is értett a játékbéli hangokhoz, legyen az zene vagy szinkron, profi munkát végeztek. A hangszínek, az effektek, az akcentusok, vagy a német nyelven énekelt amerikai slágerek mind remekül sültek el, és ez alól a legújabb rész sem kivétel.



Legjobb effekt:

Hellblade: Seuna’s Sacrafice


Kétségkívül az idei év egyik legszebb játéka (és legbotrányosabb is) a Star Wars Battlefront II, de véleményünk szerint nem vetekedhet a Hellblade: Seuna’s Sacrafice képivilágának egyediségével.



Legjobb zene:

Wolfeinstein II: The New Colossus

Mint már említettem, a Wolfeinstein csapata sok mindenhez ért, de a hangok és zenék tökéletes megalkotásához igencsak.



Legszebb játék:

Star Wars Battlefront II


Bár nem mentség, de tényleg borzasztó szép és részletes az új Battlefront. Az ezüstérmet a Wildlands kapta meg, ott is el lehet majd szórakozni az Ansel-lel.



Legjobb ingyenes játék:

Fortnite


Szokás a Fortnite-ra mondani, hogy szegény ember PUBG-ja. Pedig egyedi képivilága és jelentősen másabb játék mechanikája miatt külön kéne rá gondolnunk. Talán idővel így is lesz. A World of Warships idén sem tudott megjelenni, de mi értékeljük a lassú tartalom áramlását, valamint a Steames megjelenést is. A Paragon mindig béta, és szinte mindig megújul játékmechanikailag, de mind ezek ellenére a fejlesztők sosem nyúltak mellé, vagy épp nem kukázták az egész univerzumot. Értékelendő ez is.



Legjobb badass, kreatív ötlet:

Cuphead


Mind a kettő megérdemli a címet, egy hajszállal mégis a Cuphead nyert.



Legjobban támogatott játék:

Playerunknown’s Battleground




Legjobb kiegészítő:

Dishonored 2




Legjobb multiplayer játék:

Playerunknown’s Battlegrounds

A Destiny 2 sajnos nem váltotta be igazán azokat a reményeket, amiket hozzáfűztünk, pedig a PC-s tábor is nagyon várta. Csiszolni lehet még rajta persze, így egy nap talán azt mondjuk, hogy ejj, ez egy élvezetes játék a Season Pass-szal egybevéve. Mind ezt nem mondhatjuk el a Splatoon 2-ről, ami rendkívül szórakoztató és izgalmas, akinek van switch konzolja, mindenképpen szerezze be! A három játék közül viszont a PUBG az, ami legkönnyebben elérhető és nagy sikere miatt nem volt kérdés, hogy megkapja-e ezt a díjat.



Legjobb co-op élményű játék:

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands

Nincs is annál szebb és jó érzés, amikor haverokkal összepartyzunk egy egész napot a Wildlandsben. A Ubisoft sandbox taktikai lövölde játéka immáron casualok számára is ajánlott termék lett. Coopban pedig elképesztő sikeres feladatokat hajthatunk végre barátaink vagy ismerőseink társaságában, természetesen Discord vagy TS meglétével. 



Legjobb horror:

Resident Evil VII


Az egyetlen olyan kategória volt ez, ahol az egész szerkesztőség egyhangúan egyetlen egy játékra szavazott. Éljen tehát a Resident Evil VII! Az Evil Within 2-re a főszerkesztőnk megdöbbenésére, egy szavazat sem érkezett.




Legjobb sportjáték:

FIFA 2018




Legjobb kalandjáték:

Life is Strange: Before the Storm




Legjobb autós játék:

Forza 7




Legjobb akció-RPG:

Horizon Zero Dawn
The Legend of Zelda: Breath of Wild


Habár a legjobb konzol exkluzív díjat sikerült elvinnie a Horizon Zero Dawn-nak, Zelda és Link végül csak feltornázta magát a trónra. Ismét nem tudtunk dönteni, melyik a jobb akció-RPG játék az évben, legyen hát dupla nyertes!




Legjobb stratégia:

Warhammer II Total War




Legjobb TPS vagy külső nézetes akciójáték:

Assassin’s Creed Origins

Végre a Creed is bezsebel valamit! És nem is akármilyen díjat! Nagyon élvezhető és hangulatos játék, mely új izgalmakat hozott a szériába.



Legjobb FPS:

Wolfeinstein II: The new Colossus


Már annyi jót írtam az új Wolfeinstein-ről, hogy kiszáradtam. Nem véletlenül vitt el ennyi díjat, rászolgált mindre, így az idei év legjobb FPS játéka is ez lett.



Végül jöjjön tehát az év játéka, ami függetlenül minden szemponttól, úgy összességében tetszett nekünk a legjobban!



Az év játéka:

Resident Evil VII
Playerunknown’s Battleground

Játékok terén igen erős évet zártunk. Volt itt meglepetés, újítás és persze a jó öreg út követése is. A Hellblade szinte a semmiből jött. elképesztő egyediségével belopta magát a szívünkbe. A Wolfeinsten-ről már tényleg nem tudok mit mondani, remek játék, egy kiváló széria tökéletes folytatása. Az év meglepetése is egyben a PUBG, amit bámulatos siker kísért és itt volt a Resident Evil VII, amivel szemben én igen szkeptikus voltam, de az első percek után rögtön tudtam, hogy ez egy mestermű. A szavazás alapján sokkal inkább kell az év játékairól beszélnem, mint egyetlen egyről, hiszen itt is két koronát kellett felhelyeznünk két tökéletes fejre. 

Ejnye, azok a fránya régens uralkodók.... Nem tudtuk kihozni a jogos győztest, így hát ünnepeljük őket meg rendesen.



Összes oldalmegjelenítés