Hidden Agenda PS4 - Teszt


A Sony még a 2017-es E3-on jelentette be, a PlayLink rendszer hamarosan bekövetkező debütálását. Már akkor is sejtettem, most pedig még inkább meg vagyok győződve arról, hogy részükről ez a húzás egyfajta válaszlépés a Nintendo Switch által kínált "party élményre", mely lépés egyértelműen egy határozott nyitás a casual réteg felé. Sajnos mindegyik PlayLink játékot nem sikerült letesztelnem, így a Majmok Bolygója filmek egyik nagy kedvelőjeként, legnagyobb bánatomra pontosan a Planet of The Apes: Last Frontier maradt ki a sorból. Holott éppen az lett volna az a játék, melyben a Sony újítása talán a leginkább képes megmutatni előnyeit. Na de itt van nekünk helyette a Hidden Agenda, mely a Brit illetőségű Until Dawn fejlesztőinek legújabb gyermeke. Egyébként magáról a Supermassive Games-ről, olyan sokat nem érdemes tudnunk, azon kívül, hogy leginkább Sony konzolokra fejlesztgetnek, továbbá repertoárjuk sem túlságosan széles, igaz, még idestova csak egy 9 éves cégről van szó. A pár apróságon és az UD-on kívül, nevük még a Killzone HD ill, a Little Big Planet DLC-k kapcsán lehet ismerős.

Álljunk össze, mint két kicsi Lepin

A Hidden Agenda alapvetően nem is lenne több egy szimpla feleletválasztós, nyomozós kalandjátéknál, de a PlayLink rendszernek hála egy szinttel feltétlenül az említett kategóriák fölé kell tegyük. "A gyorstüzelő kvíztől a valósághű multiplayer élményekig, a PlayLink címek mind olyan közösségi játékok, amelyet mindenki élvezhet. Csak indítsd el a játékot a PS4-en, vedd kezedbe az okostelefonod vagy táblagéped, gyűljetek össze a TV körül és készüljetek fel egy üdítően más élményre - anélkül, hogy több DUALSHOCK 4 vezeték nélküli vezérlőre lenne szükségetek. Vond be azokat a barátaidat és családtagjaidat is, akik nem szoktak videojátékokkal játszani - a PlayLink címek a tökéletes módjai annak, hogy bevezesd őket ebbe a világba... de ha már játékos vagy, akkor is jól fogsz szórakozni." - írja a Sony a PlayLink technológiáról és ebbe bizony belekötni nem is szeretnénk, mert az ígért feladatát, valamint a játékosok körének bővítését a PlayLink remekül hozza, ezt közvetlenül is tapasztaltam :-)
Egy eddig távolinak tűnő lehetőség, de innentől valódi realitás, hogy becsalogatod az eddig soha nem játszó tesót, vagy szülőt, hogy legyen oly jó és huppanjon már le melléd a díványra és derítsétek ki együtt, hogy vajon ki állhat a szörnyű bűncselekmények mögött. Garantálom, ha 5 percig magad mellett tartod őket, utána már ki sem fognak menni a szobából és együtt fogjátok végignézni a pár óra múlva lepergő stáblistát. Nem mellesleg a hazai piacon iszonyú nagy fegyverténynek számít, hogy a játék teljesen magyar nyelvű! Magyar felirat, magyar szinkron, sőt a mobilos/tabletes app is teljesen magyar! Ne felejtsétek el soha, hogy egy játék elsődleges célja a szórakoztatás, az élmény, ebben az esetben ezekhez még hozzájön a közös öröm és  ilyen téren a Hidden Agenda hozza amit kell.


Már majdnem olyan csinik vagyunk, mint Kate Walker (Syberia)

Igen, belemehetünk a részletekbe, elkezdhetünk szakmázni és ígérem picit meg is tesszük, de tegyük el fejben a PlayLink játékokat a megfelelő helyükre, a szórakoztatni akaró, a casual réteget behúzni kívánó termékek közé! Ez nem a Demon's Souls, nem a Super Meat Boy, de még csak nem is a Hand of Fate 2, mely játékokban a frusztráció olyan elemi erővel ver minket arcon, hogy gyakran elfelejtjük a lényeget: a szórakozást.

A Supermassive csapat munkájában, ezúttal maximum 6 játékos vehet egyszerre részt, de természetesen játszható teljesen egyedül is. Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy a controller maximum a játék indításáig, ill. a képernyőmentések/videó készítés közben használható! Az élményhez feltétlenül szükséges egy közös hálózat, androidos vagy iOS tablet/telefon, mellyel a képernyőn megjelenő kurzor vezérelhető. Ezen féltetlek teljesülése nélkül, a játék NEM játszható! Szükségtelen felszisszenni, ez nem egy hardcore játék, szándékosan nem is a HC rétegnek lett megalkotva, noha egy gyakorlott játékos is élvezheti a történetet, mert azzal probléma nincs, sőt a játék legnagyobb erőssége!  Ellenben, az egyjátékos üzemmódnál, ott kellene legyen a teljes controller támogatás, mert ahhoz feleslegesnek tűnik bármiféle mobil eszköz használata.
Története szerint, egy járőrből előléptetett nyomozó hölgyemény bőrébe bújunk, kinek múltjából egy elvarratlan szál a mai napig felsejlik, és hamarosan az is kiderül, hogy hosszú éveken keresztül bizonyos történések nem egészen azok voltak, mint aminek anno látszottak. A sztoriban előre haladva többféle karakterrel nyílik módunk társalogni, egyes válaszaink a hozzájuk fűződő viszonyra hatással vannak. Érdekes egyébként, hogy csinos nyomozónkon kívül, néhányszor még a kerületi ügyész döntéséért is mi felelünk. És itt el is hangozott a játék kulcsfontosságú eleme: döntések. 

Túl hosszú a szoknya, de kezdetnek nem rossz

Bizonyára sokan játszottatok a Telltale-féle The Walking Dead, Game of Thrones, Batman, stb. játékok valamelyikével, melyekben szintén az adott döntéseink alapján változott a cselekmény. Azt kell mondjam, hogy a Hidden Agenda ezen a téren jobban teljesít! A TWD eleinte még csak-csak, de a későbbi részek során egyre kevésbé hozott drasztikus változásokat, ha "A" helyett "B-t" választottuk. Itt a döntéseinknek nagyobb súlya van, tényleg másképp alakul a cselekmény, noha nyilván egy fő csapásirányt követ, de az egyes aspektusok és történések valóban megváltoznak. Pontosan ez az, ami miatt nyugodt szívvel végigjátszható még legalább egy alkalommal a Hidden Aganda és pontosan ez az, amiért a Telltale játékok nem jobbak egy egypatronos görbe éjszakánál.

Egyjátékos módban könnyű dolgunk van, hozzuk a döntéseket, majd lassú tempóban haladva, 2.5 óra múlva végignézzük a Supermassive Games készítőinek névsorát. Két játékos esetén kezd érdekesebbé válni a helyzet, mert verseny módban a játék időnként titkos célokkal bízhat meg minket, vagy játszótársainkat. Ezt úgy kell elképzelni, hogyha adott egy döntési szituáció, melynek során neked az erőszakosabb lépés a szimpatikus, míg partnerednek a békésebb, akkor a játék nem tud továbblépni, hiszen ellentétes döntést hoztatok! Igen ám, de ha volt titkos célod és azt korábban sikeresen is teljesítetted, akkor van egy felhasználható döntés kártyád, melyet elsütve máris a te opciód kerül kiválasztásra és a cselekmény aszerint folytatódik tovább. Figyelmesebb olvasóinkban, rögtön fel is merülhet a kérdés, hogy "na jó, de mi van akkor, ha nincs egyikünknek se ilyen kártyája?" Akkor kérem az van, hogy rábukkantunk a játék egyik nagy hibájára! Te húzod balra, a társad meg jobbra a kurzort és mi történik? Semmi. A játék áll, várja, hogy együtt döntsetek. Ki lehet ezt magyarázni azzal, hogy ez alapvetően egy társasjáték és ilyenkor élőszóban meg kell győznöd a másikat az igazadról, de erre semmiféle utalást, sem javaslatot nem fogunk kapni. A páros számú játékmenet így komoly bajban van, mert kártya hiányában gyakori a teljesen egyenlő döntési eredmény, amikor is vagy IRL ölre mentek, vagy egy beláthatatlan következményekkel járó orgiába torkollik az egész. (Vigyázz, férfiként mindig a falnak háttal legyél!) Páratlan számú játékos esetén viszont tökéletesen működik a rendszer, hiszen vagy teljesen egyetértetek, vagy nem és ekkor a többség szava számít. Okos húzás, hogy a fentebb emlegetett döntés kártyákat pl. nyomok felderítéséért, vagy gyors reakcióért kaphatnak a résztvevők. Ezek a kártyák a telefonos/tabletes applikációban jelennek meg, ahol nem csak a kártyák felhasználását intézhetjük, de a játékot megállítva, az egyes karakterekről háttér-információkat is olvashatunk

Kinek újdonság, hogy a feleségekkel nem egyszerű egyetérteni?
 
A játékmenet tehát alapvetően abból áll, hogy döntéseket hozunk, vagy apró "gyorsasági" játékokban veszünk részt. Casual szinten ez éppen elegendő, így az Agenda tökéletesen alkalmas arra, hogy eddig soha nem játszó családtagok és barátok közös élményéül szolgáljon. Apró probléma, hogy az átvezetők nem ugorhatók át, így második, vagy sokadik végigjátszáskor kissé kellemetlen a néha hosszúra nyúlt monológokat újra végigülni. Mivel egy kifejezetten rövid kalandról van szó, ezért a játék árazása is ennek megfelelően lett belőve, így 6.000 Ft-os alapáron érhető el az áruházban.

Könnyen lehet, hogy velem van a baj, de nekem nagyon hiányoznak a Phantasmagoria-szerű FMV játékok és bár a Hidden Agenda hasonló nyomon jár, mégis más kategória. Az Unreal motor alapjaira építkező Until Dawn utód nem néz ki rosszul, pontosabban fogalmazva a karakterek már-már annyira életszerűek, hogy szinte valódinak tűnnek, de azért az uncanny valley érzés egyértelmű. Éppen emiatt szeretném, ha újra lenne egy fejlesztő csapat, akik veszik a bátorságot és feltámasztják a valódi színészekkel leforgatott FMV játékokat. Nem lenne szükség az egyébként elő szereplők arcainak textúrázására, mert helyette 1:1-ben, valódi színészek által eljátszott történéseket láthatnánk. Már csak azért is mondom ezt, mert a PlayLink rendszere mindehhez tökéletesen alkalmas lenne! A szinte valósághű arcanimációknak persze megvan a maga ára, mert szegény konzolunk úgy süvölt, mintha 4k-ban kétszer futtatnánk rajta a Horizon Zero Dawn-t. Ennek tudható be sajnos az is, hogy az engine néha egy-egy pillanatra megcsuklik. Összességében elmondható, hogy a H.A. nem lett csúnya játék, de a hátterek, objektumok kidolgozása nem túl részletes és meglehetősen kihaltnak, statikusnak tűnnek a nyitott terek is.

Sajnos a külső helyszínek meglehetősen élettelenek, statikusak... 
Persze az is lehet, hogy összekevertem a screenshotokat és ez a Fallout-ból van

Büntetés-végrehajtás

Rendkívül furcsa érzés úgy írni egy játékról, hogy a cikkel kapcsolatos munkák effektíve több időbe kerültek, mint a játék végigvitele normál tempóban. Holott a játékkal végig jól szórakoztam, egyetlen pillanatra sem untam, sőt a második végigvitelt már többesszámban abszolváltam és akkor sem volt különösebb ellenérzésem, leszámítva persze a fentebb már tárgyalt hibákat. Így azt kell mondjam, hogy a Hidden Agenda nem lett rossz játék, szinte példátlan rövidsége ellenére egy casual parti fénypontja lehet, noha egyjátékos szemszögből nézve erősen ajánlott bevárni egy 50%-os leárazást.

A fejlesztőknek, nagyon szépen köszönjük a magyar felirat, szinkron és a honosított applikáció elkészítését!

We would like to thank you so much, to the developers, for the Hungarian voice acting, subtitle and iOS/Android application!

Pros

+ Érdekes történet
+ Egy parti játék, mely egyjátékos módban sem okoz különösebb csalódást
+ Magyar felirat! Magyar szinkron!! Magyar nyelvű telefonos app!!!
+ Legalább 2x végigjátszható
+ Korrektnek mondható kezdő árazás
+ Már majdnem nincs uncanny valley érzésünk, de csak majdnem
+ A PlayLink rendszer ügyes kiaknázása

Cons

- Rövid
- A karakterek kidolgozása elég jól sikerült, de a környezet már kevésbé
- Páros számú játékos esetén vannak gondok a szavazós rendszerrel
- Kissé indokolatlannak érzem a CPU/GPU-ra mért terhelést és az emiatt bekövetkező zajt


Review score
 7Nem kifejezetten az a játék, amely miatt érdemes konzolt venni, de ha van egy hadra fogható baráti köröd, vagy olyan családtagok, akik eddig nem érdeklődtek a játékok iránt, akkor egyetlen percig se habozz, jól fogtok szórakozni!

Összes oldalmegjelenítés