DiRT 4 teszt




A Codemasters a szinte legendás Colin McRae Rally széria után egy új szintre emelte a rally autós játékok műfaját, így ennek függvényében kaptunk egy DiRT sorozatot, mely leginkább a második résszel emelkedett ki a meglehetősen sok autós játékok közül. Természetesen nem Ken Blockra és a gymkhana stílusra gondolunk, hanem a kiváló pályákra, és az eredeti élményekre. A DiRT 3 kritikái utána (bár megjegyezzük korrekt játék volt) fejlesztők mertek nagyot álmodni a DiRT Rally képében, mely nem a DiRT közvetlen folytatása, hanem amolyan spinoff rész lett a hardcore és szimulátor rajongók számára. Ezután következett a DiRT 4 bejelentés, majd a megjelenés is, amit a rajongók egész szépen fogadtak, a kritikusok pedig szó szerint oda voltak az új résztől. Lássuk, szerintünk, milyen lett a játék...

Cikkünket a bevezetés után mindig a történet bemutatásával folytatjuk, de mivel autós játékról van szó és a produkció nem az EA garázsából származik, így gyakorlatilag a DiRT 4-nek nincs történet módja. Azért valljuk be, a Codemasers tanulhatna az EA-től. Na, jó, csak vicceltem. Maga a játék a versenyprofil létrehozása után rögtön egy michigani pályán találjuk többedmagunkat. Ha ezt a pályát sikeresen teljesítettük, a Codemasters fejlesztői rögtön választás elé állítanak minket a karrier módban. Az első ilyen dolgot  maga a Rally rendszer, az ún. Handling stílus megválasztását kell megerősíteni a két választható opció közül. Az egyik a gamer, a másik pedig a szimulátor stílus. Előbbi azoknak ajánlott, akik egyszerűen élvezni szeretnék a játékmenetet, míg az utóbbi opció inkább a kihívás vadászoknak ajánlott. Bár a szimulátor mód kiválasztása után nem lesz belőle, illetve nem kapunk egy új DiRT Rally epizódot. Pedig milyen jó lett volna... Na, de ne legyünk ennyire mohók és telhetetlenek, mert a játék abszolút szórakoztató és a legjobb casual élményt adja vissza rally témában, minden szempontból. A következő választás pedig nem más, mint maga a játék nehézségi szintjének kiválasztása, mely értelemszerűen az AI-k viselkedésében és gyorsaságában fogjuk meglátni a különbséget. Egyébiránt mondanom sem kell, ha minél nehezebb fokozaton játszunk, annál gyorsabban fogunk fejlődni, illetve meglehetősen több pénzmag fogja ütni a markunkat.


Ha véglegesítettük a profilunkat és minden alap dolgot elrendeztünk a házunk táján, akkor a verseny "sajnálatos" módon nem folytatódik, hanem egyből a DiRT Akadémián találjuk magunkat. Ide bármikor visszatérhetünk, és a fejlesztők által megálmodott challangeket gyakorolhatjuk be. Ugyanis az Akadémia lényege, akár casual, akár hardcore módban, az autó megismerése lesz. Maga az Akadémia egy free roam szerű terület, ahol mindent megtudunk majd tanulni, beleértve a vezetési stílust, a helyes íven való haladást, a hajtű kanyar helyes bevételét. Az egyetem olyan szekcióra is kitér, mint pl. az időjárási viszonyokra. Narrátorunk, vagyis a női oktatónk külön figyelmeztet majd minket arra, hogy ködös és havas terepen, valamint éjszakai pályán nagyon nehezen fogunk közlekedni, mivel a látási viszonyok nagyon limitáltak lesznek. A DiRT árkád szériában először van annak hatása, hogy ködben versenyezünk, ugyanis ezt a részt nagyon szépen kivitelezték a fejlesztők. Szó szerint retteghetünk, ha elkap minket a köd. Mielőtt belevágnánk profi karrier módba, az akadémián van lehetőségünk kipróbálni az összes autóosztályt, kezdve a kis és közepes, valamint terepjáró autókat. A DiRT 4 érzésem szerint valamiért a Ford Focus, és a Subaru Impreza rally autót preferálja számunkra. Persze érezhetően az egyik legkönnyebben irányítható autók közé tartoznak, a BMW mellett is.


A játékmódok eventekre, vagyis eseményekre bomlanak szét. Az első ilyen event mód a karrier mód lesz, ahol szó szerint kiépíthetjük a saját profi életpályánkat. Pár futam után már tudunk vásárolni egy autót, amivel tovább folytathatjuk ezen játékmód adta lehetőségeit. A rally autó után bővíthetjük a legénységünket, és akár technikusokat, mérnököket valamint PR-menedzsereket, tanácsadókat is fel tudunk bérelni. Ez a crew bérelő, csapatmenedzsment rendszer a Dirt Rallyban debütált először. Ha ezzel is megvolnánk, érdemes egy szponzor céget keresni, hiszen a futamok után plusz pénzt jelenthetnek. Többek között a szponzorcégek kiköthetnek olyan feladatot számunkra, hogy az egész rally esmény alatt tiszta kört menjünk, és ne törjük össze az autót. Ha teljesítjük feladataikat, természetesen bónusz pénzhez juthatunk. Sima rallyzás mellett Land Rush bajnokságra is jelentkezhetünk, ez amolyan homokfutók versenye, ami legelőször többek között a DiRT 1-ben is debütált.


Mindannyian tudjuk, hogy a karrierben lévő rally versenyek A pontból B pontba tartanak, és a célunk minél kevesebb idő alatt beérni a tereppálya végét. Minden verseny után pénzt és hírnevet szerzünk, amik lehetővé teszik a későbbiek során az autóvásárlást, vagy egy még jobb szponzorcég felfogadását. A pályán való könnyebb áthaladást a másodpilótánk, vagyis a navigátorunk segíti. Az alkalmazása mondhatni elég könnyen segíti a karrierünk alakulását, hiszen mindig a legjobb időben mondja, mikor kell hajtúkanyart bevenni, vagy mikor kell motorfékkel teljesíteni egy közepes erősségű kanyart. A Rally világbajnokság alatt USA-n kívül természetesen megfordulunk a sivatagos környezettel megáldott Ausztráliában, a hófödte Svédországban, vagy az aszfaltjairól híres Spanyolországban is. De a vidékek mellett még bejárjuk a az erdős, saras, nedves légkörű Walest is.

Az event játékmód következő nagy főpillére a kompetitiv és multiplayer módok. Előbbin naponta frissülő pályákon kell végigrohannunk, challange formájában. Jó pofa mód, aki imádja a napi küldetéseket, hosszú ideig el lesz ezzel a játékmóddal is. A multiplayer rész pedig nem más mint a klasszikus értelembe vett többjátékos móka, amit szerintem senkinek sem kell részleteznem. Röviden, dióhéjban: versenyezni kell emberi ellenfelekkel, és a cél nem más, mint az első hely megkaparintása. A következő és egyben legutolsó mód a Free Roam (szabad kóborlás) és a Dirt Akadémia mód után a Joyride. Ezt a módot leginkább azok fogják imádni, akik oda vannak Ken Blockért, és a szánalmas Gymkhana stílusért. A pályákon szó szerint játszani kell, és minél több kisdobozokat kell kiütnünk X idő alatt.


Lényegében szinte mindent elmondtam az új DiRT játékról, viszont nem esett szó még a játék technikat részéről, vagyis a grafikáról és a hangokról. A játék grafikai része számomra eléggé felemásra sikerült, pedig mindent Ultrán húztam ki és Full HD alatt. FPS számokkal sem volt gond. Akkor mégis mi volt a probléma? Csak a közeli tárgyak és az autó modellezése volt elfogadható, mivel a távoli tereptárgyak és a környezet nem volt eléggé kidolgozva. Ezeknek a textúra kidolgozása közepes, mondhatni szegényes, kivételt képez ez alól a már fentebb is említett közeli tárgyak kidolgozottsága és persze az autók modellezése. A legtöbb textúrák, mint a fák és a bokrok, valamint a pálya melletti részek tehát nem jó minőségűek. Érezni lehet az összecsapott munkát ezen részével. A DiRT Rally látványvilágához köze nincs a játéknak. És ez 2017-ben nagyon kevés.
És hogy ne csak rosszat mondjak a grafikáról, mondok valami egészen elképesztő látványelemeket: a por, a köd, a havazás az mondhatni majdnem példaértékű munkának tekinthető, de a játék ezen része is megint csak a DiRT Rallyban a legkiválóbb és legminőségibb. Igen tisztában vagyok vele, hogy a DiRT 4 egy rally árkád játék, de azért ezekre a grafikai elemekre illő lett volna oda figyelni. De legalább nagyon jól optimalizált játék lett. Grafika részben mintegy 25-30%-os visszaesést érzékelek, szigorúan a Dirt Rallyhoz mérve a mércét, és nem pedig az évekkel ezelőtt megjelent Dirt 3-hoz.

A hangok. Na, erre aztán nincs panasz és nem is lehet, hiszen továbbra is Codemasters minőségűek lettek. A motorhangok, a környezeti zajok és a zenék is nagyon jól ki lettek választva.



Minden hibái, - és leginkább most a grafikus butításra értem a hibákat -, ellenére a DiRT széria méltó folytatása lett a DiRT 4, hiszen a harmadik részhez képest ez nagy visszatérés és lehetőségek tárháza, mivel a szavatosság óriási lehet a rally rajongók számára. A rally bajnokságok többször végigjátszahatóak mind kezdők, mind pedig veterán játékosok számára. A rally szerelmeseinek kötelező darabja.
 

Review score
 8.6A DiRT4 egy szinte tökéletes árkád rally élményt nyújt az autós játékok rajongóinak. Méltó visszatérés!

Összes oldalmegjelenítés