P.A.M.E.L.A. - Előzetes


Félelem és rettegés a távoli jövőben...

A távoli jövő. Ezeket a disztópikus, illetve utópisztikus környezeteket két féle képpen szokták elképzelni a könyvírók: az egyik véglet a tiszta, bűnözésmentes világ, ahol mindenki egyenlő, nincsenek hatalmi jelképek, se szegények, se gazdagok. A másik véglet a megavállalatok által irányított hatalmas városok, országok sokasága, ami nem is annyira mondható távolinak, ám az életkörülmények az ilyen helyeken borzasztó, és a bűnözési ráta is elég magas. A P.A.M.E.L.A. esetében az tiszta, bűnözés mentes világ megalkotása volt a céljuk, ám egy félre sikerült kísérlet miatt elszabadult a mindenki által imádott zombi vírust, amit még a robotizált helyőrség se tudott megfékezni, így a hatalmas, futurisztikus város elég gyorsan kihalt, és a kényelmes, könnyed élet színvonalat hamar visszataszította az emberiséget a "mondatni" primitív, rettegéssel teli világba, ahol a természetes kiválasztódás újra értelmet nyert. A központi számítógép, azaz P.A.M.E.L.A., hamar feleszmélt, hogy az emberek veszélyeztetve lettek, és akin nem talál azonosító jelzést, azokat potenciális veszély forrásnak nyílvánítja.

A játék alapjába véve RPG, illetve rogue-like elemeken nyugszik. Szintlépés, passzív és aktív képességek, random loot, perma death. Épp ezek azok az elemek kellenek egy sikeres survival játékhoz, és bátran kijelenthetem, hogy ez a játék is nagy sikereket fog még elérni, ha egyszer kikerül az Early Access pokolból. Most következik a fekete leves. Pár napja a játék indulásakor rengetegen jelezték (köztük én is), hogy csiga lassú a töltő képernyő, és elég csúnya stabilitási gondokkal küszköd a játék. Sajnos a válaszra nem kell túl mélyre ásni, ugyanis Unity-t használ, amihez nem árt, ha a leendő fejlesztők tudják is, hogy mit csinálnak. Volt szerencsém jó pár játékhoz, ami ugyanebbe a hibába esett bele, csak ott kicsit jobb volt a helyzet, ugyanis nem kellett 5-6 percet arra várni, hogy betöltsön a játék, viszont elég gyér framerate-et produkáltak, és ez igaz a P.A.M.E.L.A.-ra is. Igazából csak ez az egyetlen "nagy" negatívuma a játéknak.



Történetünk egy hibernáló kamrában veszi kezdetét, amiket azzal a célból készítettek, hogy a kiváltságos embereket hibernálják (akár végszükség esetén), majd átaludva akár egy évszázadot felébredjenek, és ha bármilyen probléma lép fel, ők lesznek azok, akik újra benépesítik a Földet. Amint az már említve lett, egy félresikerült kísérlet miatt a város lakóinak nagy része mutálódott, szóval a legfőbb ellenségünk ők lesznek. Tehát a játék célja a túlélés, mint azt már a történetből is le lehetett szűrni, viszont itt nem kell nyersanyagot gyűjteni, mint a legtöbb sandbox alapú játékban, szóval nem fogunk órákat tölteni azzal, hogy valamit megépítsünk. Igen, lehet kialakítani saját bázist is, ha úgy tartja kedvünk: az eddigi kalandozásaim során találtam állványos lámpát és pajzs generátort is, amit viszont csak mobil ion generátorral tudunk meghajtani, viszont ezek elég ritkák (mindössze csak egyet találtam eddig). A játékos kezdetekben egy analizáló, egyben tároló egységként is funkcionáló készülékkel rendelkezünk, aminek segítségével tudunk az egyes konténerekből (kuka, fali szekrény ill. széf, pénztárgép, lőszeres doboz, stb.) kiszedni a tartalmát, de ahhoz először az ún. IVG-vel (ez az analizáló kütyü) kell letapogatni a területet, és egy pár pillanat alatt megállapítja, hogy a leszkennelt dolog üres-e, illetve nyitott vagy zárt konténer-e. Mind emellett ezzel az eszközzel tudjuk a hordozható berendezéseket (a fentebb említett pajzs generátort és a többit) elhelyezni, átváltva a scan funkcióról a build módra. A játék másik nagy sajátossága, hogy a játékon belül található menü rendszer a bal csuklónkon található kar perec segítségével tudjuk elérni, ami elég látványos: ezen keresztül tudjuk elérni az Inventory-t, a Status képernyőt, a Datapad-et, és a P.A.M.E.L.A. skill menü rendszert is.


Két féle skill fa adott a játékban: az egyiket az adott életünkben elért célok alapján kapott pontokból tudjuk növelni, a másik pedig kalandozásunk során talált modulokon keresztül tudjuk növelni (illetve kioskokon (tulajdonképp egy replikátor szerű gép) keresztül is tudunk vásárolni ilyen modulokat, természetesen borsos áron). A passzív skillek többnyire a tárhelyünk kibővítése; életpont illetve stamina növelése; a kiosk árainak lecsökkentése; nagyobb közelharci sebzést jelentenek (van még pár más is, de azok szinte feleslegesek) és ez még bővülhet a későbbiek során. A menet közben fejleszthető aktív skillek is úgymond passzívként sorolható be, de viszont ezek aktiválódnak, amikor egy bizonyos tevékenységet csinálsz (biztonsági rendszer hackelése; stamina regeneráció; kevesebb energiát használnak a fegyvereink; stb.), és ha meghalunk, akkor jön képbe a perma death, ugyanis minden megszerzett fejlesztési pontot és tárgyat elveszítünk, és az egészet kezdhetjük elölről. Az egyetlen dolog, ami nem veszik el, azok a passzív skillek, tehát fogunk némi örömöt is lelni az újra kezdésben.

Terjedelemre a pálya mérete hatalmas. Rengeteg bejárható terület  Körülbelül 5-6 területet. Rengeteg felvehető, illetve felhasználható dolgot fogunk találni, ami többnyire hasznos is, de vannak szemétnek titulált tárgyak is, amiket semmire sem használhatunk (egyelőre, elképzelhető, hogy későbbiekben újrahasznosíthatjuk majd a "szemetet"). A bejárható terület telis-tele van mutálódott túlélőkkel, egészséges túlélőkkel, harci robotokkal. Ezek közül csak a mutálódott és az egészséges emberek jelentenek igazi fenyegetést, mivel ők azonnal megtámadnak, amint észrevesznek minket. A robot egységek először beazonosítanak minket (szerencsére karakterünk a kiváltságosok közé tartozik, így nem veszély forrásként azonosítanak be minket szkenneléskor), viszont ha a közelükben bárkivel összetűzésbe kerülünk, akkor megtámadnak minket, mivel őket úgy programozták, hogy bármilyen illegális tevékenységet érzékelnek, azonnali probléma megoldásra kényszerülnek, vagyis a fenyegetést likvidálniuk kell.


A játék koncepciója kiváló, és remekül ötvözi a túlélést és a horrort, mivel a legtöbb területen amíg vissza nem állítjuk az energia ellátást, addig vak sötétben a vállunkon található fényforrással (vagyis a zseblámpánkkal) kell botorkálnunk a sötét és óriási termeket barangolva. Ígérve lett a fejlesztők által, hogy legfőbbképp most a játék betöltési idejét próbálják orvosolni először, aztán elkezdik bővíteni maga a játékot (új terület, fegyverek, berendezések, vagy akár interaktív történet is szóba jött az FAQ során), és azt is ígérték, hogy megpróbálnak egy co-op módot is a játékba implementálni. Remélhetőleg ezeket az ígéreteket be is tartják, és nem hagyják kárba veszni ezt a remek kezdeményezést. Pár napja rajtolt el Early Access-be (pontosan márc. 10.-én), és hála az égnek most még naponta érkeznek frissítések a játékhoz, ami nagyban növeli a sikerét a játéknak, de el fog jönni az az idő is, amikor napok, hetek fognak eltelni az egyes frissítések között, és ahhoz, hogy kiélvezhessük az új tartalmat, újból kell kezdeni az adott mentést (természetesen a passzív skillek megmaradnak).

Ajánlani csak azoknak tudom a játékot, akik szeretik az ilyesmi játékokat, és nem buknak ki azon, hogy Early Access révén minden updatekor új játékot kell indítaniuk. Jelenleg 23 euroba (22,99) kerül, aminek Steames oldala itt érhető el, és mint mindig, a későbbiekben csak drágulni fog az ára, de pár hónap után (feltételezhetően) már bőven megfogja érni az árát. A többieknek viszont leárazáskor mindenképp megfontolandó!

Hasonló játékok: System Shock 1-2, The Forest, Subnautica, stb.

Íme egy trailer és pár kép a játékról (a trailerben látható jelenetek nem renderelt, ez mind benne van a játékban):





Összes oldalmegjelenítés