Sakura Dungeon - Teszt

Egy adósság törlesztése...

A múltkori Sakura Nova tesztnél egy olyan felelőtlen kijelentést tettem, miszerint a Sakura-sorozat visual novellekből áll. Nem is tévedhettem volna nagyobbat, ugyanis Entomofob barátom felhívta a figyelmem, hogy bizony van egy ingyenes klikkelgetős játék, valamint egy dungeon crawler is. Mivel az előző tesztemben valótlant állítottam, ezért vezeklésképpen fogadjátok szeretettel a Sakura Dungeon tesztjét.


Történetünk főhősnője Yomi, egy ősi rókaszellem, aki egy kazamata úrnője is egyben. Yomi a játék több száz éve csapdában van, amibe egy csapat kalandor zárta, azonban egy arra tévedt kalandozó hölgyemény, Ceri véletlenül kiszabadítja. Yomi kapva kap az alkalmon, utolsó varázserejével szolgájává teszi Cerit, akinek így muszáj lesz segítenie a rókaszellemet a kazamatája, és ereje visszaszerzésében. Természetesen ezt nem csak kettesben teszik, ugyanis rengeteg befogható szörny (amelyek csinos, alulöltözött lányokként vannak ábrázolva) csatlakozhat hozzánk kalandjaink során, ráadásul viszonylag a történet elején megjelenik Sylvi is, az elf máguslány, aki Yomi régi ismerőse.

A játék lényegében egy egyszerű dungeon crawler, amelyben a pálya négyzetekre van osztva, és egy lépéssel egy négyzetet haladunk valamelyik irányba a négy közül. A pályákon találhatóak különböző eventek, amelyek leginkább párbeszédeket jelentenek, csapdák, rejtett járatok és kincsek, valamint néhány csata jelölve van, ám ezekben a csatákban az átlagosnál erősebb szörnyeket kell legyőznünk. A harcok nagy része ugyanis random történik, tehát sétálunk a szinten, és egyszer csak megtámad egy csapat szörny, akik elöl akár el is futhatunk, de nyilván kevesek használják ezt a funkciót, hiszen a csaták nagy része simán megnyerhető.


A harcok körökre osztottak, akár egy JRPG, és a játék által használt rendszer is emlékeztet a Shin Megami Tensei sorozatban megismert szisztémához, ám annál azért lényegesen egyszerűbb. A játékban háromféle támadás van: közelharci, távolsági, valamint mágia. Mindegyik karakter, vagy szörny érzékenyebb egy bizonyos típusra, ami lehetőséget adhat bizonyos szintű taktikázásra, ám csodákat azért nem érdemes várni. Egy picit több plusz munkával simán lehetett volna a Shin Megami Tensei-ben látott formulát hozni, tehát a három támadás típus kibővülhetett volna a különböző mágiák által használt elemekkel, így bizonyos lényekre például csak a tűzvarázslatok vinnének be nagy sebzést, másokra a távolsági támadások és így tovább. Azonban ez az egyszerűbb harcrendszer még így is szórakoztató, főleg, hogy a fejlesztőknek sikerült egy kis plusz adalékot is hozzátenni a formulához.


Harcosaink, és az ellenfelek is akciópontokból sütik el támadásaikat, ami folyamatosan, ám lassan regenerálódik. Azonban ezek a pontokat használják a védekezésre, így egy olyan karakter, amelynek elfogytak az akciópontjai kritikus sérülés szenvedhetnek. Ilyenkor a legtöbb esetben az adott karakter ruhája szakadt lesz, ami csökkenti a hatékonyságát, és sérülékenyebb lesz. Egy második ruhaszakadás esetén az adott karakter ruhája teljesen elszakad, és kvázi meztelenné válik, és természetesen a játék ezúttal sem bíz semmit a képzeletre.

Ahogy említettem, Yumi, Ceri (valamint a későbbiekben Sylvi is) nem egyedül indul útnak a dungeon mélyére, ugyanis a szinteket őrző szörnyeket egytől-egyig befoghatjuk egy varázslattal. Természetesen ehhez előbb le kell őket gyengíteni, valamint a befogást végző karakternek legalább ugyanakkora szintűnek kell lennie, mint a befogni kívánt szörny. A Sakura Dungeonban 53 különböző szörnyet/lányt foghatunk be, ami nem kis szám, főleg úgy, hogy minden egyes leányzó, akit magunkkal viszünk a hatfős partiban tesz valamilyen megjegyzést az aktuális eventben. Ez rengeteg megírt sort jelent, és rengeteget ebből a játékos nem is lát egy végigjátszás alatt, hiszen a lányok sokszor egy másik karakter szövegére reagálnak valamit, így egy karakter szövege a parti összeállításától függően változhat egy adott eventben. Ez mindenképpen dicséretet érdemel, mivel valószínűleg nem kis munka volt mindezt megírni.


Ha már az írás került szóba, azt érdemes leszögezni, hogy a karakterizáció jól sikerült a játékban, tehát a három fő karaktert szépen megismerjük, és meg is kedveljük a végigjátszás során, azonban a történettől igazából senki ne várjon csodát, ugyanis a játékmenetből adódóan eléggé sokszor leül a sztori, és sokáig nem is nagyon halad érdemben előre, ám mivel itt emellett van tényleges játékmenet is, így ez nem annyira nagy probléma.

Arra már nyilván mindenki számít, hogy a Sakura Dungeon is bővelkedik felnőtt tartalomban. Ennek nagy részét a harcok közben elszakadt ruhájú lányok jelentik, ám bizonyos szituációkban (pl. Bossharc) a harc után kapunk egy képet, ahol a legyőzött ellenfél fekszik a padlón szakadt ruhában, kompromittáló pózban. Ezen kívül természetesen akad néhány jelenet is, amikor Yumi ismerkedik össze a befogott szörnyekkel, de volt olyan is, hogy egy szukkubusszal való csata elkerülése végett Yomi „kölcsönadja” Cerit egy kis "szórakozásra".


A grafika igazából jó, a dungeon kinézete bizonyos szintenként változik, a karakterek rajzolása továbbra is szép, valamint a zenék is jók és alkalomhoz illőek. Egyedül a szinkron hiánya az, ami egy picit csalódás keltő lehet.

A Sakura Dungeon tesztpéldányát a Nutaku.net-től kaptuk, ahol meg is vásárolható a program cenzúrázatlan változata 20 dolláros (kb. 18,5 euró) áron.

Review score
 7.0A Sakura Dungeon egy könnyed, szórakoztató, ám időnként kissé monoton, és egyszerű játék. Ha nem zavar a felnőtt tartalom, akkor érdemes tenni vele egy próbát. A szórakozás, és a csalódott szülök garantáltak.

Összes oldalmegjelenítés