Battlerite - Early Acces vélemény



Kipróbáltuk az új MOBA játékot...

Észrevettétek, hogy az elmúlt időben mennyire belassult a MOBA piac? Értsétek ezt úgy, hogy bizony volt idő, mikor főleg a League of Legends elképesztő sikerei láttán csak úgy záporoztak az újabb és újabb MOBA játékok a piacra! Mindig volt valami, mindig jött egy új versenyző, és rendre mindegyikre rávetették magukat a műfaj kedvelői. Hogy miért? Elsősorban azért, mert a MOBA mint műfaj zavarba ejtően egyszerű alapokra épül, nagyon könnyen megtanulható, viszont mellette temérdek gyakorlást igényel a haverokkal, melyek végén a rank sorolt meccsek létrájának magasfokán igazi kihívásokkal nézhetünk szembe. Sokak számára a rank létrák megmászása egy MOBA-ban jó részt személyes fejlődést is jelentett, valamint ezeknek a játékoknak hatalmas behatása volt a játékos generációkra a feltörekvő e-sport jelenség segítségével. Röviden-tömören a MOBA egy külön világgá nőtte ki magát, melynek létjogosultságát az e-sport betonozta le, így legnagyobb örömünkre a műfaj nem is fog egyhamar kihalni.

Na de milyen MOBA játékok élték túl a rostát? A Dota2 vitán felül a MOBA műfaj öreg veteránja, nem csak jelentőségteljes múlttal, de talán az egyik leghűségesebb rajongótáborral rendelkezik. A League of Legends inkább üzlet, semmint játék, de olyan borzalmasan sokat fejlődött az idők során, hogy a rajongó tábor inkább hasonlít hadseregre, semmint fiatal játékosok gyülekezetére. A következő erős versenytárs a SMITE, mely bár szakított az izometrikus nézetben történő kattintgatásokkal, és inkább lett egy akció-orientált TPS/hack n' slash, ennek a rendszernek a pozitívumai, és a mítológiákra épülő karakter készlet elrabolta a játékosok szívét, méghozzá jogosan! Végül a negyedik a nehézsúlyú bajnok a Blizzard játéka, a Heroes of the Storm, mely bár nem tartalmaz olyan taktikai mélységet, mint mondjuk egy Dota2, mégis eszetlen mód szórakoztató, és hangulatos.

Hős születik?

Ez a négy sokat megélt harcos áll szemben a sikerre vágyó új MOBA játékokkal, és hát képzelhetitek, hogy az utóbbi kategória hol áll győzelemben… sajnos sehol, mert a műfajnak már szervez részét képezik az e-sport rendezvények és nagy események, így aki ott nem jelenik meg, annak nincs helye a dobogón. Szomorú, de így van. Ez persze nem azt jelenti, hogy a játékosok ne foglalkoznának az újdonságokkal! Nem csak hogy foglalkoznak velük, de igénylik a megszokottól eltérő tartalmakat, szomjazzák az újdonságokat. Ezért történhetett, hogy az indie fejlesztő Stunlock Studio nevet szerezhetett magának az ingyenes Bloodline Champion játékával. A játékban 10 játékos küzdhetett meg a különböző arénákban különböző képességek és fegyverek okos összekombózásaival.


Pörgős és hangulatos játék volt, de sajnos kevés ember talált rá a programra, viszont ők hűségesek maradtak a végsőkig. Ki is jutott a játék abban az évben a DreamHack rendezvényre, ahol a kicsi de lelkes rajongótábora köszöntötte, kellemes vendégként írva fel magát a listára. De sajnos a Stunlock Studionál is felismerték a készítők, hogy ez így kevés lesz a sikerhez, valami másra van szükség. A Bloodline Champion fejlesztése leállt, és inkább más játékokkal foglalkozott a stúdió, mint például a Dead Island: Epidemiccel. A rajongók is tovább léptek, kellemes emlékként őrizve a Bloodline Championt a szívükben. Majd megjelent a Battlerite, és váratlanul a Steam top eladások listájára került. Szinte senki sem tudta, hogy miféle játék ez, a Bloodline Champion rajongók viszont elégedetten dörzsölték a kezüket, hiszen szeretett játékuk éledt újjá a Battlerite képében. Fizetős, Early Acces játékként érkezett, és nekünk is lehetőségünk volt kipróbálni a játékot. A Battlerite, mily meglepő, egy MOBA játék, de ahogy arra számítani lehetett, rendhagyó játékmenettel és mechanikákkal.

Aki beszerzi magának az Early Acces verziót, az vagy bízik a Stunlock Studioban, vagy simán csak kíváncsi, de jelenlegi állás szerint az alábbiakat fogja megtapasztalni;

Szólít az aréna!

A tutorial egy pár fordulós kezdő meccsből áll, melyben a játék egyik karakterét irányítva szinkronizált párbeszédek során ismerjük meg az alap mechanikákat. Gyakorló bábúkon próbálhatjuk ki a kapott karakterünk támadásait, képességeit, valamint megtanulunk elugrálni a támadások elől. Mert bizony a Battlerite sem a tipikus egérrel kattintgatós móka, annál jóval több! Karakterünket a WASD gombokkal irányíthatjuk a pályán, miközben a kurzor az irányzék! Folyamatosan futkározhatunk, de közben a kurzorunk irányába lőhetünk, vagy üthetünk. Akinek nem lenne egyértelmű, egy MOBA játékban ez óriási nagy dolognak számít, elképesztően megdobja az akció faktort, a mobilitást, és a képességek kihasználásának lehetőségét. Mert ugye mit tapasztalunk egy sima MOBA játékban? Rákattintunk a földre, a karakter odasétál, közben nagyívben tesz rá, hogy mi történik körülötte. Rákattintunk egy ellenfélre, akkor a karakterünk megáll egy helyben, és elkezd lőni/ütni.


Na a Battleritenál ennek vége, mozgás közben folyamatosan záporoznak majd a lövedékek és ütések, és a sima alaptámadások is skillshotnak minősülnek, értsd könnyedén elvétheted a támadásaidat, ha nem tudsz célozni. Jól érzitek, a képességek is többnyire skillshotokból állnak, így a pozívionálás és a folyamatos mozgás adja a játék szíve-lelkét, sokkal kimagaslóbban, mint bármely más MOBA játékban. Aki egy helyben álldogál, azt valószínűleg egy perc alatt összerugdossák, de aki céltalanul szaladgál, az is belerohanhat pár ügyesen kimért lövésbe. Szóval nagyon észnél kell lenni, már nem elég a kattintgatás, és persze mellette harcolnunk is kell.

Összesen 18 játszható hős található a játékban, három különböző kasztra leosztva: Távolsági, Közelharci, Támogató. Nincs konkrét értelembe vett tank karakter például, max olyan hős akinek sok az életereje, de cserébe kevés a sebzése. A Távolsági karaktereknél alapvető követelmény a mobilitás, a jó célzás, képességeik is ezekre ösztönöznek bennünket. A közelharci támadó karaktereknél nem elfogadható a henyélés és az óvatoskodás, muszáj a lehető legközelebb caplatniuk, mert máskülönben esélyük sincs. A támogatók különböző kontroll és gyógyító, vagy épp erősítő képességekkel rendelkeznek, érdemes őket kiszedni először, mielőtt cirka halhatatlanná teszi a közelharcos barátait. Egy távolsági és egy közelharci hős párbaja amúgy elképesztően intenzív lehet, mert míg az egyik minél távolabbra próbál kerülni, folyamatosan lövöldözve maga elé, addig a közelharci harcos a lövedékeket kikerülve próbál az arcába mászni a másiknak. Én speciel sosem tudtam magamról, hogy ennyire jól tudok ugrabugrálni egy MOBA játékban, persze, mert csak most volt lehetőségem kipróbálni így is ezt a műfajt!


Stílusában a karakterek eltérőek, könnyen felismerhetőek, és a maguk módján szépek/bájosak/menőek. Dizájnukban nekem a Paladins és a Battleborn játékok rémlettek fel. Vannak szerethető figurák, vannak olyan hősök is akikre ránézve annyit mondunk, hogy „KELL”, és szerencsére nincs olyan karakter, aki ellenszenves lenne a minősége, vagy az elbaltázott dizájnja miatt. Ugyanez igaz amúgy a képességeikre, a hősök sok mindenben különböznek, igen sok félék, hasznukat pedig a játékos felkészültsége biztosítja, és nem fordítva. A karakter menüben bármely hős képesség tárát megnézhetjük, számadatokra lebontva megismerhetjük az erejét, gondosan összevetve a többiek adataival. Pozitívum, hogy mivel nincsenek szintek, vagy tárgyak, ezért könnyen fejben tartható és behatárolható, hogy mely képesség mennyit fog sebezni, és hogyan. A betanuláshoz ez nagy segítség és könnyedség, mesterré váláshoz pedig kénytelenek leszünk nonstop matekozni a fejünkben.

Párbaj, csak máshogy

A karakterek képességei természetesen nem merülnek ki pár jól kiismerhető támadásban, ugyanis a játék címét adó Battlerite-ot, azaz Csata rítust használják. Ez úgy néz ki, hogy mivel a játékban nincs szintlépés, vagy fegyver választás, ezért a játék legelején ajánlja fel a játék, hogy változtassuk meg a képességeinket. Gyakorlatilag a Heroes of the Storm mintájára talenteljük át az alap képességeket, függően attól, hogy milyen pályára kerültünk, és milyen más karakterekkel dobott össze bennünket a játék. Ennek köszönhetőek mindegyik karakternek megvannak a maga különleges összeállításai, szituációtól függően többféleképp kijátszhatóak ugyanazok a hősök. Egyik alkalommal 100% sebzésre gyúrunk, egy másikban inkább az ellenfél megállítására, mérgezésére építkezünk. Ahogy épp tetszik. Ennek a rendszernek köszönhetően sokáig eltart, mire kiismerünk egy karaktert, hiszen az alap képességein jelentősen változtatnak a csata rítusok, érdemes mindegyikkel kísérletezgetni!


Erre pedig a nagyon pörgős, és kellemesen gyors meccsek adnak lehetőséget, viszonylag kicsi arénákban. A kicsi csataterek oka az, hogy a Battleriteban nincs 5v5, csak 2v2 és 3v3 meccseket játszhatunk. Nem is baj, mert ez az új, akciódúsabb játékmenet 3v3 esetén is totális káoszba tud átfordulni, ahol a jóisten sem tudja, hogy ki hol áll és mit csinál. Rossz hír, hogy ez miatt a MOBA játékokra jellemző bázisrombolás is elvész, pedig azt azért szeretik a játékosok. Jelenleg a Battlerite egy hero-brawl, tehát a játék célja az ostrom helyett a színtiszta gyilkolás. Ez persze még változhat a jövőben, én bízok benne, hogy több játékmódot is kapunk majd, tekintve hogy a Battlerite motorja több mint alkalmas a célra.

Jelenleg minden hős elérhető, ha csatába vonulunk, mégis osztja a játék a jutalom pontokat, és egyes teljesítményekért az ajándék ládákat. De mit nyithatunk a ládákból, és mit vehetünk a kapott pénzből? Természetesen kozmetikai kiegészítőket! A Dota2-höz hasonlóan az egyes karakterekre külön ruhadarabokat is szerezhetünk, esetleg más fegyver kinézeteket, vagy komplett átszabott karakter külsőt. Persze van még mindenféle hátasállat és extra érték, amikhez hozzájuthatunk, ezeket még ritkaság szerint is kategorizálja a játék, tehát mérget vennék, hogy a jövőben lesz kiépítve csere-bere rendszer! A ládák nyitása amúgy egy az egyben Overwatch koppintás, viccen kívül a kameraállás, az animáció, mind az ottani Loot Box nyitást idézi fel, már csak a hang hiányzik hozzá.


De itt nincs vége a jó ötletek koppintásának, a Heroes of the Storm hátasállat rendszere mellett a napi küldetések is megtalálhatóak a játékban, melyekért ládát kapunk, a jövőben a hűséges játékosok valószínűleg prémium kiegészítőket zsebelhetnek majd be kedvenc hőseikre.

Korai hozzáférés

Ezidáig csak jót mondtam a játékról, hiszen a Battlerite tényleg egy remek játék, egy nagyon jó próbálkozás. Viszont még vannak vele gondok. Early Acces, tehát eleve nem várhatjuk el tőle, hogy hibátlan legyen, viszont tekintve hogy fizetős, ennyi pénzért megengedhetjük magunknak a zsörtölődést. Kezdjük azzal, hogy a játékot körülbelül 7-10 ezren játsszák, de a matchmaking nevetségesen lassú. Első játékomra a tutorial után 10 percet vártam, és ott is megszakadt a kapcsolat. Említettem továbbá, hogy még kevés játékmód áll rendelkezésre, tehát magunkat kell egyelőre szórakoztatnunk. Van pár érdekes bug, sok funkció a játékban még félkész, tehát aki most vetné bele magát a Battlerite rejtelmeibe, az készüljön fel rá, hogy nem kap teljes értékű játékot. Még nem.


Grafikailag a Battlerite egy kellemes alkotás, képregényszerű látványvilága színpompás és erőteljes, klassz karakter modellekkel, és helyenként határozottan látványos effektekkel. Látszik, hogy például a kezelőfelület még nincs rendesen kidolgozva, sok helyen stílusidegenek az ablakok, vagy simán csak ideiglenes, „egyelőre ez is megteszi” megoldások. Remélem ezen majd alakítanak, mert a játék látványvilágához hasonlóan csilli-villi UI is járhatna!
A hangok terén nincs okunk panaszra, pár hang bugot leszámítva élvezhető munkát végeztek a Stunlock srácok, ugyanez elmondható amúgy a szinkronokról is. Még nincs annyi szövege az egyes karaktereknek, csak alap megszólalások, valamint a tutorial kapott teljes szövegezést, ami számomra indokoltá teszi, hogy a későbbiekben több komment hangozhasson el a karakterektől.
 A zene számomra viszont gyenge. A menü zene eléggé unalmas, a karakter kinézetek nézegetése közben valahogy nem tudott a fülembe mászni, de ugyanez igaz a meccsek közbeni zeneszámokra. Valahogy olyan… semmilyenek… lehet csak egy rossz napomon fogalmazódott meg bennem ez a vélemény, de személy szerint sokkal jobb dallamokat is el tudnék képzelni egy ennyire stílusos és pörgős játékhoz.

Vélemény

Ennél többet jelenleg kár is lenne beszélni a Battleriteról, mert még csak Early Acces, és annak is azon részében tart, mikor épp csak belép a Béta státuszba. Maga a játék alap rendszere készen van, játszható, élvezhető. A grafikai motor jól muzsikál, tartalom is akad a programban, csak még érződik rajta a félkészség, a lehetőségek nyitottsága. Ahogy néztem szépen épül a rajongó bázis is, ráadásul a Stunlock srácoknak már van tapasztalata az e-sport rendezvényekkel, így több mint valószínűnek tartom, hogy a Battlerite tiszteletét fogja tenni nagy rendezvényeken a jövőben, és megpróbál a nagyok közé felkerülni. Hogy ez sikerülhet-e neki? Játéktechnikailag nagyon élvezetes, és hiánypótló ez a pörgős rendszer, az innen-onnan „kölcsönvett” elemek megfelelő összeépítése is sokat dob a hangulaton, már csak ki kell polírozni, és ki kell bővíteni a Battlerite-ot. Ha ez megtörténik, én személy szerint nem látom akadályát annak, hogy sikeres játék lehessen a Stunlock Studio üdvöskéje.

Megtetszett a játék a cikk alapján? December elsejétől egészen negyedikéig ingyen kipróbálható a Steam felületén, tegyetek vele egy próbát!



Összes oldalmegjelenítés