WRC 6 FIA World Rally Championship - Teszt

Leteszteltük az új ralijátékot...

Emlékszem még a kétezres évek elejére, amikor még évente jelentek meg a különböző ralijátékok, amelyek megfelelő ellátást biztosítottak a műfaj rajongói számára. Én a magam részéről sosem voltam hatalmas rajongója a műfajnak, ám néhány programról mégis kellemes emlékeim vannak. Ilyen például a Rally Championship 2000, ami az egyik első PC-s játékom volt, vagy a zseniális Rally Trophy, amelyben a régi raliautókkal veselkedhettünk neki a versenyeknek. Azóta a kínálat enyhén szóval megcsorbult, azonban a rajongóknak még így sem kellett lemondaniuk a szórakozásunkról. Jelen tesztalanyunk, a WRC 6 is egyike a kevés, még futó sorozatoknak, én pedig kíváncsi voltam rá, hogy mi a helyzet most a régi műfajjal, ami anno sok örömet okozott nekem.


Szerencsére a program egy próbaversennyel indít, ami után választhatunk, hogy milyen nehézségi szinten, milyen mértékű segítséggel és milyen rongálódási szinten szeretnénk játszani. Így mindenki megtalálhatja a szintjének megfelelő beállításokat, majd kezdődhet is a versenyzés.

A játékban található gyors verseny, karrier mód, online és helyi (hotseat vagy osztott képernyő) multiplayer. Ezek közül a legfontosabb a karrier, amelynek elején kiadjuk sofőrünk nevét, nemzetiségét, választunk egy kezdő csapatot, és már mehet is az első szezon. A cél természetesen az, hogy a junior kategóriából feljussunk a WRC csúcsára. Ehhez rendelkezésünkre áll az összes aktuális csapat, amelyektől a karriermód során folyamatosan kaphatunk ajánlatokat, így van lehetőségünk a váltásra.


A kampánymód a mostani trenddel ellentétben semmiféle történetet nem kapott, tehát ne számítsuk átvezető jelenetekre dialógusokkal, vagy más ehhez hasonló körítésre. A WRC 6 kampánya a tiszta autóversenyzésről szól, aminél több igazából nem is kell a műfaj rajongóinak, csupán érdekes extra lehetne egy jól megírt történet.

Azonban ami, sokkal érdekesebb, az az autóválaszték, amelyben természetesen az összes jelenlegi raliautó ott van a listában. Minden verda más tulajdonságokkal bír, amelyeket a különböző versenyek eltérő terepviszonyai között kell megismernünk. És ha már a terepviszonyoknál tartunk, érdemes a verseny előtt memorizálni az adott pályát ugyanis egy-egy elrontott kanyarral értékes másodperceket veszíthetünk, és az előző résszel ellentétben már nincs lehetőség Forza-szerűen visszatekerni az időt, hanem kezdhetjük elölről a nem túl rövid pályákat. Ez elsőre bosszantónak tűnhet, de igazából ez is hozzátartozik a műfajhoz.


Azt kijelenthetjük, hogy a Kylotonn ügyes munkát végzett. A vezetési élmény jó, valamint a WRC6 egész jól néz ki, ám a leglényegesebb dolog mégis az, hogy a fizikát is sikerült jól belőni. Ezt persze csak a realisztikusra kapcsolt beállítások mellett jön át igazán. Ilyenkor az autónk durván törik, és igazából bármi elromolhat, amire nem árt odafigyelni, ugyanis javítani csak bizonyos szegmensek után tudunk, és azt sem korlátlan mennyiségben, tehát alaposan meg kell fontolni, hogy mit és mennyire javítunk meg az autón.


Ez így mind pompásan hangzik, ám ez nem jelenti azt, hogy a WRC 6 tökéletes lenne, hiszen korántsem az. Hiába néz ki egész jól, lehetne még sokkal szebb is, és a fizikai jól sikerült, azért a tökéletestől még így is messze van. Ezen kívül a program bár sokkal szimulátorosabb lett, mint a sorozatbeli elődjei, azért ne várjuk tőle tökéletes szimulációt. A hangok bár egészen jók, már hallottunk ezeknél sokkal jobbat is, valamint a navigátor is kissé monoton. A legidegesítőbb dolog azonban mégis a játék által használt büntetési rendszer, ugyanis ha az ember néha néha hibázik azt a program a legtöbbször tíz másodperces időbüntetéssel jutalmazza, ami sokszor behozhatatlan hátrányt jelent, tehát kezdhetjük elölről a pályát.


Mindezek ellenére a WRC 6 egy kellemes autós program lett, amit picit csiszolgatva, és bővítve (érdekesebb kampány, több pálya) az utóbbi évek egyik legjobb ralijátéka lehetne. Ám ez most még elmaradt. Azonban a játék magában hordozza egy sokkal jobb folytatás ígéretét, tehát reméljük a legjobbakat.

Pro:
+ Jó grafika
+ Jó fizika
+ Teljes WRC-licensz

Kontra:
- Csak korrekt
- Fapados kampány
- Idegesítő büntetési rendszer

Review score
 7.0A WRC 6 nem váltja meg a világot, ám egy remek folytatás ígéretét hordozza magában. Valamint a műfaj rajongóinak kellemes órákat fog okozni a nyüstölése.

Összes oldalmegjelenítés