Giant Machines 2017 - Teszt


Mennyit bír a daru?


Hazudnék, ha azt állítanám, idén még nem játszottam nagyon fura és bizarr játékokkal. Egyik ilyen például a már itt bemutatott Forestry 2017 volt. Most is valami hasonlót éreztem. Mégis ki a fene akarna egy olyan játékkal játszani, amiben nagy... óriási... gigászi gépeket kell üzemeltetnünk? Netán éjszakánként pont ennek hiánya miatt forgolódtál az ágyadban, miközben hevesen összeizzadtad a paplanod? Nos, akkor vágyaid végre beteljesültek, itt a Giant Machines 2017!


Komolyan nem értettem első blikkre hogy ez mégis mi a fene akar lenni, de egész mutatósnak tűnt, szóval úgy voltam vele miért is ne, adjunk neki egy próbát. És azt kell mondjam, csalódtam. Pozitívan csalódtam. Egész kellemesen elvoltam ezzel a játékkal annak ellenére, hogy még mindig egyáltalán nem értem, ezzel mégis milyen célközönséget szeretett volna lefedni a kedves fejlesztő? No de mindegy is, térjünk rá a lényegi részre. Nos, mint a címből kiderül, nincs itt semmi ördöngösség, egyszerű ez mint az egyszer egy. A Giant Machines 2017-ben a feladatunk az lesz, hogy 14 különböző megbízáson keresztül más és más, hatalmas géppel dolgozzunk. Ez lehet hókotrás, farönkök átvágása, jégoszlopok eltávolítása, ércbányászat, darukezelés és hasonló mesterségek. Mint arra lehet is számítani, ezeknek a gépeknek a kezelése valószínűleg a való életben sem egyszerű dolog, itt is meg fogunk vele "szenvedni" rendesen, mire elsajátítjuk a dolgok menetét. Persze a játék nagyon illedelmesen fogja a kezünket és segít mindenben, egyáltalán nem éreztem magam elveszve a játékkal eltöltött idő során. Kicsit kaotikus, kicsit sok mindenre kell figyelni, de nagyon hamar tanulhatóak a dolgok. A legtöbb gépnél a megegyező funkciók pedig ugyan azok, így például a daru kezelésének elsajátítása után a jégtörő gép kezelése sem lesz teljesen ismeretlen. Nem is tudom, ezen felül mit írhatnék még, hiszen valóban csak ennyiről szól az egész játék: az adott szituációban az adott helyzetet megoldani az adott gépparkkal. Nincs menedzselés, nincs saját vállalkozás, amit irányíthatnánk, csak az egymást követő feladatok és azok teljesítése.


Ebből kifolyólag a játék nem is igazán tartalmas. A 14 megbízás cirka 4-5 óra alatt teljesíthető, ez is csak annak fényében változhat, hogy milyen hamar sikerül elsajátítanunk a gépek kezelését, vagy mennyi idő alatt tudjuk elvégezni a kiszabott munkát. Egy 15 eurós játék esetében ez édes kevés, s mint látom, nem én vagyok az egyetlen, aki panaszkodik emiatt. Reméljük ez a későbbiekben kicsit bővítik a készítők (és lehetőleg ingyenes DLC formájában) mert lenne benne potenciál abban az esetben, ha sikerül ezt a szintet tartani. A különféle járművek kezelése egyébként meglehetősen egyszerű és könnyű, olykor már úgy éreztem, mint ha nem is lenne súlyuk ezeknek a nagy gépeknek. Még olyan kis apróságokra is figyelnünk kell, hogy a motor be legyen indítva és a kézifék legyen kiengedve a munka megkezdése előtt. Érdekes koncepció.

A grafika viszont egészen szép. Mármint a Unity motor szintjéhez képest és az ugyan ezzel a motorral készülő játékok mércéjével nézve ez messze mindenek előtt jár. A táj önmagában nem igazán kiemelkedő, még azt mondanám, hogy az épületekre sem mindre esik jól ránézni, de az látszik, hogy a gépekbe veszett sok munkát fektettek a fejlesztők. Minden jármű nagyon jól néz ki, az eső effekt egészen bámulatos és még az éjszakai pályák is egészen hangulatosak. Annyit hiányoltam a programból, hogy a visszapillantó tükrök egyáltalán nem funkcionálnak és olykor egyes gépekben egy-két textúra villódzott, de ez utóbbi is csak egyszeri alkalommal bukkant elő nálam. Szóval grafika terén szerintem egyáltalán nincs szégyenkezni valója a játéknak, ami kategóriáját tekintve kiemelkedő. A hangok rendben vannak, legalábbis ami a gépekét illeti, de beépített rádió zeneszámai nem nyerték el a tetszésemet. Ahogy észrevettem, 90%-ban ugyan az az előadó, gondolom olcsón meg akarták úszni a dolgot és nem is törődtek ismert zenék licenszelésével, ami részben nem is gond. Amúgy sem tudnám elképzelni bármely híresebb zeneszámot ebben a játékban, miközben a kiskocsival száguldozok a kőfejtő irányába. Kicsit a karakter irányítást volt furcsa megszoknom még, a head bobbing effekt szerintem nagyon el lett túlozva, ami főleg lépcső és létramászás közben tetézik igazán, de ez is szokható dolog, végül is a legtöbb időt amúgy is valamelyik gép volánja mögött fogjuk tölteni.


Review score
 7Összefoglalás gyanánt még mindig egy kérdésem van: mégis ki a franc akarna önszántából egy ilyen játékkal játszani? A tartalmát tekintve túlárazott, viszont kellemes ránézni és szórakoztató is tud lenni, ha az ember kicsit ki szeretne szakadni a mai egyhangú játékáradatból.

Összes oldalmegjelenítés