The Witcher 3: Blood and Wine - Teszt


A Fehér Farkas kalandjai újra folytatódnak...

Az év játékának titulált Witcher széria utolsó része tegnap egy új kiegészítővel bővült, ami egyben az utolsó is. Az új DLC a Blood and Wine névre hallgat, ami találó is, de ez majd a tesztben olvashatjátok is, hogy miért. A fejlesztők szerint a játék rekordokat döntött meg, amin nem csodálkozom, mert ez tényleg egy olyan folytatás lett több szempontból is, ami méltó befejezésnek mondható a már eddig is híres szörny vadász kalandjainak. Az új DLC-ben sok ismerős karaktert fogunk látni, akiknek nem biztos, hogy örülni fogunk, de a legnagyobb hangsúly abba van, hogy egy teljesen új területet kapunk, mint új játszótér, és összehasonlítva majdnem ugyanakkora, mint a No Man's Land, azaz Velen és környéke.


A történet a Senki Földjén folytatódik, ahol Geralt a falukat járva két régi ismerősbe bukkan, akik egy Toussaint nevű mesés és furcsa tájról jöttek. Hősünk pont a dolgok közepébe csöppen, ugyanis a falu, amin épp keresztül haladt, banditák tartják rettegésben, és a két báró (Milton de Peyrac-Peyran és Palmerin de Launfal) az, akik a már megszokott hiedelem szerint megvédik az elnyomottakat, hogy lovagi kötelességüknek eleget tehessenek, vagyis ők lettek ideiglenesen a falu védelmezői. Természetesen Geralt ezt nem hagyja tétlenül, és mint az már megszokható volt a Witcher játékoktól, eldönthetjük, hogy segítünk-e a védelmezőknek elnyomni a fenyegetést, ám a bárók nem egészen azért utaztak ennyit, hogy csak egy falut megvédjenek: egy megbízás céljából utaztak ide, és nem mást akartak felbérelni a feladatra, mint a hírdedt Fehér Farkast, mivel ő a szakmája legjobbja. A későbbiekből kiderül, hogy maga Beauclair város hercegnője, Anna Henrietta tűzte ki a vérdíjat arra a fenevadra, aki már eddig 3 lovaggal is végzett, akik Toussaint legjobbjai közt voltak. Így hősünk új kalandja Toussaint mesés tájain folytatódik.


Az új táj az eddigiekhez képest messze menőleg színesebb, és látványosabb lett, ám számomra egy kicsit túl szaturáltnak tűntek a színek a többi tájhoz képest. A küldetések időtartama eléri a 30 órát is a fejlesztők szerint, ez valószínűleg igaz is, mivel csak a bevezető kb. fél óra hossza, ami egy DLC-hez képest jónak mondható. Rengeteg új küldetést, bejárható területet kaptunk a CD Projekt Red-től, és tényleg le a kalappal, hogy ilyen méltó befejezést adtak a már eddig is az egekbe magasztalt játékhoz. Pár újítás, amit megemlítenék: a kiegészítővel együtt az alap játékhoz jött egy új patch, ami megnövelte a New Game Plus-ban elérhető maximális szintet, ez most Lvl 100 lett. A menünek új lett a dizájnja, amit nem tudok sehova se tenni, mivel az előző menü dizájn is jó volt szerintem. A szörnyek szintjeit is megnövelhetjük, ha egy bizonyos területen már jóval alacsonyabb szörnyek vannak, és ha azt szeretnénk, hogy ott is a te szintedhez közeli szörnyek spawnoljanak, akkor hajrá (mazohisták élvezni fogják). Azok, akiknek megvan a DLC, további új fegyvereket, tárgyakat, diagrammokat és még sok más mindent tudnak a magukévá tenni az új területen, továbbá a hercegnő egy saját telket is nekünk ajándékoz (ami egy szőlőskert volt sok-sok nemzedéken keresztül), amiért Toussaintba látogattunk, és ezt a telket kedvünk szerint úgy újíthatjuk fel, ahogyan azt szeretnénk, a renoválás költségeit természetesen a saját pénzünkből kell fedeznünk. Az új DLC jóvoltából mostmár tudjuk festeni is a páncélunkat, ami hasznos lesz néhány felszerelésnél.


Jó benyomást keltett számomra a kiegészítő, ugyanis ez az új pályarész egy teljesen új arcát mutatta meg a Witcher univerzumnak. Rengeteget röhögtem az egyes jelenetek közben elhangzó mondatokon, mivel az itt élő emberek egy teljesen más akcentussal beszélnek, és a viselkedésük is legjobban a középkorban népszerű lovagkori etikettre hasonlít, szóval cifra kifejezésekre és magyarázatokra kell számítanunk Toussaint lakosaitól. A DLC-t az előző kieg árának duplájáért vehetitek meg, ami 19,99 euro. A DLC Steamen és GoG-on is már elérhető Május 31.-től, továbbá itt tekinthetitek meg a Steames oldalát. Mindenkitől elnézést kérek, ha ez a teszt kicsit rövidre sikerült, de nem akartam sok dolgot előre lelőni, mivel biztosra merem venni, hogy az összes Witcher rajongó megveszi ezt a kiegészítőt.

A Hungamer értékelése a Witcher 3: Blood and Wine kieg.-ről:

Pros.:

+ új, hatalmas terület
+ kb. 30 órányi fő küldetés
+ újítások (NG+ szint, bugfixek, stb.)
+ rengeteg más újítás csak a DLC tulajdonosainak

Cons.:

- nincs

Értékelés
 9.5Játékmenet: 
Sok újítást hozott az új DLC, és rengeteg új kihívást is.
 10Hangulat: 
Toussaint mesés tájai garantáltan el fog mindenkit varázsolni.
 9.5Grafika: 
Semmi sem változott grafikailag, még mindig tartja a szintet.
9Hangok: 
Egy idő után már kicsit idegesítő volt a helybeliek akcentusa, de azért néha-néha felröhögtem az elhangzott szó vicceken.
 9.5Szavatosság:
Valószínűleg a játékosok jóval több időt fognak itt tölteni, mint 30 óra, mivel sok más dolog is le fogja kötni a figyelmünket.
Review score
 9.5
Röviden és tömören a Blood and Wine kiegészítő eddig soha nem látott minőségi mércét lőtt be az AAA kategóriájú játékok között. Sokan példát vehetnének a CD Projekt RED-ről!

Összes oldalmegjelenítés