Hearts of Iron IV - Teszt


Amikor a 2. világháború kimenetele a te kezedbe kerül...

A Paradox Interactive egy olyan játékfejlesztői cég, ami történelmi témájú stratégiáival lett híres. Többek között az Europa Universalis, Crusaders Kings hozott nekik nagy hírnevet, valamint a Hearts of Iron is ezek közé sorolható, melynek a témája a 2. világháború. Az első Hearts of Iron 2002-ben látta meg a napvilágot, azóta jó pár év eltelt, valamint a Hearts of Iron III és IV között is egy röpke 7 év terül el.


2014 januárjában jött a hivatalos bejelentés, miszerint 2015 első negyedében fog kijönni a játék, később bejelentették, hogy 2015 második felére tolódik, végül a 2015-ös E3-on jelentette be Johan Andersson, a játék egyik igazgatója, hogy bizony több lesz a tolódás a vártnál. 2016 elején az a hír röppent fel, hogy csak év végére kerülhet a kezünkbe a játék, végül egy olyan időpontot választottak a kiadásnak, aminek évfordulója nem áll messze a játék témájától, ez az időpont nem más, mint június 6, azaz a normandiai partraszállás 72. évfordulója.

A Hearts of Iron IV két küldetés elé állítja a játékosokat, az egyikben az 1936-os évben kezdünk, ebben a játékmódban egy alternatív világháborút indíthatunk, ahol az események sorait változtathatjuk meg, már a háború kitörése előtt. A másik küldetés az 1939-es évekbe vezet minket, itt már a háború elkerülhetetlen, sőt, a németek már lerohanni készülnek a lengyeleket. Amint kiválasztottuk a kívánt hadjáratot, a következő ablakon, ahol az általunk irányított országot kell kiválasztanunk, a gép felajánlja a 7 fő haderőt (Franciaország, Amerika, Nagy Britannia, Németország, Olaszország, Japán és Oroszország), de természetesen van ezen kívül az egyéb nemzet, erre kattintva Magyarországtól kezdve a Brazilokon át Jugoszláviát is irányíthatjuk akár. Ezután jöhet a játék.



Maga az Interface, vagy kezelői felület ismerős lehet a Paradox játékokkal játszó veteránoknak, ugyanis bal oldalt láthatjuk majd a nemzetünk állását, felhasználtságait, fent középen kerülnek elő a hírek, és a különböző vészjelzések, míg jobb oldalon láthatjuk a haderőnk értékét. Valamint a jobb felső sarokban láthatjuk az évszámot, dátumot és az időt.

Maga a játék összetettsége hihetetlenül erős, nem csak egy sereget kell irányítanunk, hanem egy ország kormányzását, gazdasági fejlődését, valamint diplomáciát kell felhasználnunk, kereskedelmet és logisztikát kell kialakítani, hogy kellően fejlődjön az országunk és kellően helyt álljon a leendő háborúban, ugyanis a játék lényege leginkább mégiscsak a világháború, ezáltal a háború elkerülhetetlenné válik.



Seregünk kezelése sem lesz egyszerű mutatvány, minden nagyobb haderőnknek hadvezért kell választanunk, és bizony az sem mindegy, hogy a töketlen újoncot, vagy a több csatát megélt veteránt fogjuk választani, ugyanis némelyik tiszt különböző előnyökkel segítheti a seregünket. Mindemellett nem csak szárazföldi seregeket irányítunk, hanem légierőt és a haditengerészetet is be kell vetni. Valamint, nem elég az, hogy a seregünket beküldjük az ellenfél városába, először is haditervet kell szőnünk, valamint ellátmánnyal kell segítenünk a hadi erőnket, ugyanis ha megfelelő utánpótlás nincs a seregünknek nem csak, hogy harcolni nem tudnak, de még csak mozogni sem.



A grafikára nem lehet panasz, a játéktér pontosan úgy adja át a hangulatot, mintha ténylegesen ott állnál a térkép fellett és ahogy tologatod a térképen levő kis bábúkat, a háború és a csatatér is úgy alakul majd. Mindemellett, ami leginkább tetszett a játék kialakításában a betöltőképernyők. A hangulatos háborús képek mellett remek idézeteket olvashatunk különböző hadvezérektől, katonáktól és politikusoktól. A grafika mellett a hangok is nagy szerepet játszanak a háborús hangulat megteremtéséhez, nagyon eltalálták a hangokat és a menüzenéket.



A játék nagy hátulütője maga a tutorial. Sajnos kicsit furának tűnik, hogy a műveletek nagy részét nem magyarázza el, hanem a kezelőfelületen neked kell előkeríteni egy-két pontot, úgyhogy az utasítások végrehajtása mellett a parancsok megtalálása okozott nekem nehézségeket, de ez egy kis rutinnal már egyszerűbbé válik, azonban egy tutorialban hiányolja az ember azt a kézen fogva vezetést, amit a játék nem ad meg.




A játék másik hibája, bár ez inkább nem hibának mondható, hogy ez az a bizonyos rétegjáték, ami vagy tetszeni fog neked, vagy nagyon nem. A játék nem éppen az egyszerűbb és a könnyen emészthető kategóriába sorolható, igen erős stratégiai és türelmes gondolkodásmódot igényel a játék, valamint ez nem egy akciókkal teli intenzív játékmenetet nyújt, itt bizony sok idő kell, mire A-ról a B-re sikerül jutnod. Viszont, nagyban ajánlanám azoknak, akiket érdekel a történelem, ugyanis nagyon magával tud ragadni ez a bizonyos korszak, valamint azoknak, akik szeretik az összetett és bonyolultabb stratégiákat. Úgy gondolom, hogy a Hearts of Iron IV nem fogja magát betörni a világjátékokba, de a saját kategóriájában aranyat ér.

Értékelés
 8Játékmenet: 

Összetett, gondolkodást igénylő hatás nagyon jól ötvöződik a háborús történelemmel, azonban itt-ott unalmassá válhat
 8.5Hangulat: 

Odaillő idézettek és játéktábla szerű megjelenítéssel igazi tábornoknak érezhetjük magunkat, mindezt a fantasztikus zene is felpezsdíti
 7.5Grafika: 

Egyszerű, de nagyszerű. Nem a legkorszerűbb, de a játék stílusához remekül illik.
10Hangok: 

A játék legnagyobb erőssége a hangok, remek munkát végeztek a zene és hangeffektek terén, hatalmas hatást keltenek a jobbnál jobb hangulatot keltő zenék.
 9Szavatosság:

Újrajátszható bármennyiszer, más nemzettel, új taktikával állhatsz neki a játéknak, új stratégia, diplomácia. Amíg a játékmenet nem válik unalmassá, addig a lehetőség végtelen.
Review score
 8,6A Hearts of Iron IV egy remekül sikerült folytatása elődjének, egy igen stílusos és hangulatos összetett stratégiai játék, melynek két éle van, vagy nagyon fognak tetszeni a játékban történő dolgok, vagy hihetetlenül unni fogja az ember. A háború és a stratégiák kedvelőinek nagyon jó élményt nyújthat.

Összes oldalmegjelenítés