E3 2016: Sony Sajtókonferencia összefoglaló



Összefoglaló a Sony idei E3-as sajtókonferenciájáról



Lezajlott tehát az idei E3 is, és noha összességében nem dobtuk el az agyunkat a bejelentésektől, (köszönhetően a rengeteg szivárogtatásnak is) voltak pillanatok, amikor sikerült meglepniük az előadóknak. Mindezek közül idén talán a Sony robbantott a legnagyobbat, vegyük is hát sorra, mit is láthattunk a közel másfél órás show alatt.

A Sony nem szarozott: egy rövid, élő zenei előadást követően rögtön bedobtak minket a mély vízbe és közel 10 percen át csodálhattuk Kratos legújabb kalandjait, amely a korábbi pletykákat beigazolóan a Skandináv mitológiába kalauzol el majd bennünket. A háború istene nem lesz egyedül, ezúttal fiát tanítja, elsősorban vadászatra, s mindeközben arra, miként váljék belőle isten. A demo lélegzetelállítóan fest, és érdekes újításokat vélhettünk benne felfedezni. Elsősorban a perspektíva változott meg, kicsit karakter közelibbé hozták a kameranézetet, úgy tűnik, a Santa Monica cspata szakított a madártávlat nézettől, amit a korábbi epizódokban már megszokhattunk. A szemfülesebbek azt is észrevehették, hogy Kratos nem csak öregebb (ami nyilvánvaló ugyebár) de más hangon is szólal meg. Nagy szívfájdalmamra ez sajnos igaznak bizonyul, ugyanis a csak egyszerűen God of War névre hallgató folytatás (ami a 3. rész történései után játszódik, erősítették meg a fejlesztők) alkalmával már nem a megszokott TC Carson fogja hősünk hangját kölcsönözni, hanem a Csillagkapuból ismert Christopher Judge. A fejlesztők állítása szerint a játékban fontos szerepet kap majd az apa-fia kapcsolat, Kratos fia például külön dedikált gombot is kap majd a kontrolleren, de hogy ez milyen célt fog szolgálni, egyenlőre még ismeretlen. Dátumot nem kaptunk, de nagyon bizakodóak vagyunk a játékkal kapcsolatban, ami egyes pletykák szerint a PS4 Neo nyitócíme is lehet.


Egy új IP-t is bemutattak, ami az előadás kezdetén csak egy borongós, derűs hangulatú trailer keretén belül mutattak meg. A Days Gone egy nyitott világú, túlélő, akció horror TPS-nek ígérkezik, bár az előadás pontján ennél sokkal többet nem tudtunk meg. Valószínűleg hasonló játékról lehet szó, mint a Last of Us, amin nem lepődnénk meg túlságosan. A konferencia zárásaként egy hosszabb anyag formájában futás közben is megcsodálhattuk a játékot, ami alapján kiderült, valóban nagy veszélyt jelentenek ránk a hordában támadó zombik.


S ami ezután következett, az arra ösztökélte a jelenlévő közönséget, hogy egy emberként visítsanak és ugorjanak ki a székükből. Egy megható, 2 perces trailert láthattunk a már tavaly is belebegtetett The Last Guardian-ból, s habár sok újdonságot nem tudtunk meg, még új játékmenet videót sem láthattunk, egy valamit megtudtunk, ami talán mindennél fontosabb is. A játék végre idén megjelenik, egészen konkrétan október 25-én kell érte rohannunk a boltokba (ha csak addig nem csúsztatják ismét, de nagyon reméljük, ilyesmire már nem kerül sor)


A Guerilla Games tavaly már bemutatta új játékát, ami szerencsére nem egy újabb Killzone rókabőr hanem egy teljesen új IP, a Horizon: Zero Dawn képében. Akkor már megcsodálhattuk a játékot mozgás közben, most egy újabb, 8 perces ízelítőt kaptunk belőle, ahol szintén mozgás közben csodálkozhatunk benne. A játék még most is elképesztően gyönyörűen fest, s noha számomra még mindig nem derült ki, miként is jutott az emberiség oda, ahova, mi célt szolgálnak ezek a robotszörnyek, maga az akció és a pörgés ezt a gondolatot sikeresen elfeledtette velem. Egy elég tágas, Open World világot fogunk kapni, telis tele lehetőségekkel, a látottak alapján valószínűleg itt is opció lesz a különféle fegyverek, robbanószerek kraftolása és még egyes lényeket is meglovagolhatunk. Izgatottak vagyunk, 2017. március 1-én mi is megtapasztalhatjuk az élményt.


Köztudott, hogy a Quantic Dream már egy ideje új játékon dolgozik, s tavaly erről tanúbizonyságot is tehettünk, amikor bepromózták a Detroit: Become Human-t. Most egy combosabb anyagot is láthattunk belőle, ami két dologra enged következtetni: A játék lehengerlően szép, ami tekintetbe véve a korábbi Quantic Dream alkotásokat egyáltalán nem meglepő, és rengeteg választási lehetőséget biztosít a játékosok számára. This is our story - hangzik el sejtelmesen a bemutató videóban, ahol azt mutatták meg nekünk, hányféleképpen alakulhat egy olyan szituáció, ahol egy (feltételezhetően egykori) barátunk fegyverrel felszerelve, egy ártatlan kislányt magához szorítva fenyegetőzik egy viszonylag magas épület párkányán állva. Mindezt megtetézve egy kis neo-noir beütéssel, ahol látszólagosan nagy szerepet képviselnek az Androidok, mivel főhősünk Connor, és az itt bemutatott személy is egy Android - elég meredek kérdéseket feszegetnek. Nagyon impresszívnek tűnik.


Mindannyian tudjuk, hogy a nagy VR őrületből a Sony is szeretné kivenni a részét, így az ezt követő pár perc csakis a virtuális valóságról szólt. Egy belső nézetes horror játékot demóztak, ami meglehetősen hasonlít a Konami által törölt Silent Hills-re, aztán jött az, amire én személy szerint nem vártam. Nem más, mint a Resident Evil 7. Úgy gondolom, ez a vérfrissítés nagyon jót tehet a sorozatnak. Végre nem egy újabb, középszerű shootert kapunk, hanem egy vérbeli horrort, ami Shawn Layden állítása szerint teljes egészében végigjátszható lesz a Sony VR szemüvegével is. Taps taps!


Illetve mutattak még néhány alkotást, ami a VR technológiára alapozva készül. Mindeközben megtudtuk, hogy az eszköz október 13-tól lesz elérhető az Egyesült Államokban, 399 dolláros áron kerül majd forgalomba és a megjelenés napján közel 50 játék lesz rá elérhető. Az alábbi videókon ezeket vehetitek szemügyre:






Már-már hiányoltam, azt hittem elfeledkeztek róla, aztán eszembe jutott, hogy az Activision most a Sony-val van nagy partnerségben, ezért nem láttunk eddig még semmit a Call of Duty: Infinite Warfare-ből. Egy unalmas, 8 perces videóban megcsodálhatjuk a fantasztikus űrcsatát, a meglepően szórakoztató Grappling Hook-ot és azt, hogy a játék nem fest olyan rosszul, mint azt vártam. Sajnos ez még nem menti meg a játékot attól a ténytől, hogy a játékmenet ellaposodott, nem is övezte nagy ováció, s mind tudjuk: idén a Battlefield 1 mellett nehéz dolga lesz az új üdvöskének. De kaptunk egy új trailert a Modern Warfare Remaster-ből, ami valóban arra enged következtetni, hogy erős átdolgozáson esett át a 2007-es klasszikus, ami egyenlőre még mindig csak az előrendelők kiváltsága. Talán ez még megmentheti az idei felvonást.



Egy ideje már pletykálják, hogy Crash Bandicoo a Skylanders: Imaginators egyik játszható karaktere lesz. Ez az állítás kapott most megerősítést, illetve: Az Activion-nel együttműködve a Sony és egy belsős Activion stúdiója, (a bejelentéskor még nem lehetett tudni) a Vicarious Visions közreműködésével készíti a klasszikus Crash Bandicooto, a Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back és a Crash Bandicoot: Warped remaster verzióját. Hogy valóban teljes felújításról van-e szó, vagy csaka régi játékok modern rendszerre való átültetéséről, még nem tudni, de van egy erős sejtésem, hogy teljes egészében új köntösben pompázó Sávos Bandikut fogunk majd kapni.


A Lego Star Wars megkapta a legújabb felvonását is, ami nem meglepően a The Force Awakens-et veszi alapul, a maga vicces, butyuta stílusában. A játék demo-ja már elérhető a Playstation 4 tulajok számára.


És akkor a színpadra lépett Andrew House, hogy felkonferálja (szavaival élve) az iparág egyik legjobb játékdesignerét, Hideo Kojima-t, a közönség pedig megőrült! A legendás dizájner pedig szűkszavúan csak ennyit mondott: I'm back! Majd bemutatta készülő játékának legújabb trailerét, amiben nem meglepő módon Norman Reedus is szerepet kap majd. Az előzetes nem mond túl sokat, valószínűleg egy eléggé szívbemarkoló sztorira számíthatunk majd, amely a Death Stranding nevet viseli.


De nem csak a Batman VR volt az egyetlen, szuperhős témájú játék a felhozatalban. Az eddig csak Spider-Man nevet viselő játék az Insomniac Games gondozásában készül, és nagyon úgy tűnik, ezúttal egy minőségi filmadaptációt kapunk (már ha egyáltalán az lesz) Lehet, hogy még a végén kapunk egy jó szuperhősös játékot, és végre túltehetjük magunkat az eddigi borzadályokon, amelyek ebben a témában láttak napvilágot? A szóbeszédek erre engednek következtetni, mindenesetre én nagyon bizakodó vagyok.


A Microsoft-tal ellentétben a Sony nem hozta magával a Neo kódnéven emlegetett erősebb PS4-et, s habár ezt a tényt maga Andrew House is alátámasztotta, így is az az érzésem, hogy idén a Sony sajtókonferenciája sikerült a legerősebben mind közül.

Összes oldalmegjelenítés