Dead Island Defnitive Edition - Teszt

Ha nyár, akkor Dead Island...


Annak idején a Dead Island a nagy zombi dömping első hullámában jött ki. Ugye emlékeztek az elmúlt 10 évre, mikor hirtelen menők lettek a vámpírok, így még a csapból és vér folyt, aztán hirtelen az élőhalottas játékok kerültek terítékre és ezekből is kaptunk jó párat, sőt, talán ez a folyam még most se csengett le. Pont ezek a dolgok miatt a Dead Island egynek tűnt a sok közül. A cucc viszont annyira király lett a Fallout/Skyrim szerű játékmenete miatt és az egyedi helyszíneivel, hogy egyhamar ennek a hullámnak a csúcsán szörfözött. Nem csoda, ha folytatni akarták, így kaptunk hozzá egy DLC-t, ellenben ez nem sokat tudott hozzátenni az alapokhoz, és előkészületben van a második rész. Hogy ne maradjunk szárazon, időközben megjelent a Dying Light, egy rettentően hasonló játék, ami igaz, hogy nem az eredeti csapat, a Techland készítette, de jó páran dolgoztak rajta, akiknek a Dead Island-et is köszönhetjük. Szóval egy ideje várjuk a következő részt, és egyszer csak megjelenik ez a Defnitive Collection. Kicsit újabb grafika és egy újabb hullám része lett, hiszen manapság nagyon divatos, hogy régebbi játékok felújított verzióját kiadják a modern generációs konzolokra. Na meg PC-re. Újra. A kérdés viszont az, hogy megérte-e most ebbe energiát és pénzt forgatni, mert ebből az jön le, hogy a Dead Island 2 még elég távoli, hisz hülye lenne a Techland pár hónap különbséggel két játékot is forgalmazni.


A Dead Island Defnitive Collection mindent tartalmaz, ami eddig megjelent. Benne van az alapjáték, bármennyire is meglepő, és maga a Riptide DLC. Az egész úgy kezdődik, mint annak idején. Felkelünk egy luxushotelben valamelyik dzsungel szigeten és rémülten konstatáljuk, hogy a fél világ zombi lett. És mi az első dolgunk? Nyilván az, hogy menekülünk meg ilyesmi, de a játékban gyakorlatilag hosszú emeleteken át az első percekben táskákat nyitunk ki és pénzt gyűjtögetünk. A zombi apokalipszis első pillanatában több száz dollárt lehet összeszedni. A sztori során belecsöppenünk az események közepedtébe. Nyugis nyaralókból se perc alatt emberek megmentői, majd a vírus történetének felkutatói leszünk. A luxushotel és környéke mellett még a helyi városban és a dzsungelben is kell majd kalandoznunk, majd a Riptide DLC-ben egy mocsaras vidék vár ránk. Testre szabni nem tudjuk hősünket, de kiválasztani viszont igen. 4+1 főszereplő van, mindegyiknek más erősségei vannak, hiszen a harcok és küldetések során tapasztalatot gyűjtünk, szintet lépünk így képességekre teszünk szert.


A harcok során szinte minden tárgyat használhatunk fegyvernek. A csőkulcs vagy egy kés jó barátunk lehet, ha szerencsénk van találunk lőfegyvert vagy kalapácsot, de az evezőlapát is megteszi. Legtöbbször közelharcra leszünk kényszerítve, hisz egy luxushotelben kevés lőszert lehet találni a bungalókban, de ez nem is gond, hiszen talán ez a játék legélvezetesebb része. Ütni-vágni a zombik hadát, amíg tönkre nem mennek a tárgyaink. Hatalmas terület áll rendelkezésünkre, ami tele van veszélyes élőhalottakkal és megannyi érdekes küldetéssel, viszont hogy ez ne legyen száraz, ellátták a játékot kooperatív móddal. Bár ez még mindig nem a Defnitive Edition-nak köszönhető, a szimpla alapban is benne van, mégis ki kell emelni, hogy mennyire erős eleme a Dead Island-nek. Akár négyen is küzdhetünk a túlélésért, vagy alkalmanként becsatlakozhatunk valakikhez, hiszen a túlélés a kezdeti szakaszokban elég nehéz. Kevés és erőtlen fegyvereink vannak, ráadásul azok a szereplők, akik képességei a lőfegyverekre specializálódik, nem igazán életképesek a korai szakaszban. Persze ez nem azt jelenti, hogy a játékot csak multiban érdemes nyomni, mint egy Borderlands-et. Egyedül is izgalmas, a kiszolgáltatottság érzete szinte kézzel tapintható.


Maga a felújítás leginkább a grafikára koncentrálódik. A textúrák részletesebbek lettek, ami leginkább a karakter modelleken látszik meg. Az emberek emberibbek, a zombik pedig, nos, csúnyábbak, mint valaha. Érdekes módon a talent rendszerhez nem nyúltak. Bár ezzel régen sem volt gond, igaz meg kell hagyni, hogy hiába áll rendelkezésre több fa, minden szereplőnek egy igazán erős build-je van. Finomíthatták volna, hogy mindenki megtalálja a magának legkedvezőbb játékstílust, illetve némi új képesség sem rontott volna az egészen. Maga a játékmenet gyakorlatilag ugyanaz maradt. Az még talán rendben, hogy a képességeken nem variáltak, de ott a számomra mindig is haszontalannak tartott craft rendszer, ezen sem történt semmi változás. A Defnitive Edition-nek tehát egy célja volt, meghúzni a grafikát, hogy ideális legyen a modern konzolokra. De szükség volt erre? Nem volt így is elég szép ez a játék?  Azoknak, akik játszottak az alappal, felesleges lehet ez a felújítás. Nem hiányoztak a meghúzott textúrák és az új szűrők. Persze megértem, hogy ki kell adni az új konzolokra, és mégsem lehetnek olyan pofátlanok, hogy mindennemű finomítás nélkül teszik ezt meg.


Maga a játék még mindig nagyon élvezetes. Ha azt hiszitek, hogy pár óra alatt végigpörgetitek, akkor nagyon tévedtek. Rengeteg küldetés van benne, amik meglepetésre nem repetitívek. Mindig új helyre kell mennünk és alapjába véve a mellékszálakon is egész hangulatos történeteket ismerhetünk meg. Hatalmas helyet kell bejárnunk, így célszerű kocsival közlekednünk. Egyrészt gyorsabb, másrészt pedig. zombik meg autók, hallottatok már a Carmageddon-ról? Persze nem mindig van lehetőség az autós zúzásra, de mikor igen, akkor fröcsögjön a vér a kerék alatt.


Összességében ez még mindig egy nagyon király játék. Ha valami olyan dologra vágytok, amiben zombikat kell darabolni és fontos a hangulat, na meg az, hogy ne egy száraz kenyér darab legyen az egész, akkor ez a Ti játékotok. Arra viszont figyeljetek oda, hogy van Defnitive Edition és Defnitive Collection. A Riptide az alapjátéktól függetlenül jelent meg, így annak is van egy felújított változata, a Collection-be viszont mind a kettő beletartozik. Steam-en csekkoljátok és jó üdülést kívánok. Ja igen, azért éljétek túl.

Értékelés
 9.0 Játékmenet: 

Nem változott semmi, ami nem is baj, mert ez még mindig nagyon király.
 9.0 Hangulat: 

Egyedi és talán utánozhatatlan. 
 9.0Grafika: 

Némi új szűrő, meghúzott textúrák. Az eddig is szép játék most még jobban csillog.
 8.5Hangok: 

Zombi hörgés és misztikus zene. Semmi extra, de jól passzol az összképbe.
 9.0Szavatosság:

A sok küldetés és a nagy terület biztos, hogy hosszú időre a képernyő elé köt, ha pedig vagyunk olyan szerencsések, hogy három másik barátunkkal együtt játszhatunk, akkor érdemes több napra elegendő vizet és élelmet is a gép köré pakolni. 
Review score
 8.9
A Dead Island Defnitive Edition csak plasztikai műtéten esett át. Nem lett több a játék, mint eddig, csak szebb. Mi szerettük úgyis, ahogy eddig volt, de tény, hogy ezzel a ránc felvarrással szebb lett. 

Összes oldalmegjelenítés