Battlefleet Gothic: Armada - Teszt

Űrben repülő gótikus templomok csatája...

Végre, itt van! Március végére volt ígérve, de egy hónap csúszás után ma este 7 órától, azaz 19:00-kor hivatalosan és teljessé nyilvántatik a Battlefleet Gothic: Armada. Mikor megláttam az első képeket a játékból, rögtön extázisba estem. Nagy W40k fan vagyok, sorakoznak a könyvek a polcomon és valamennyi kiadott alkotást ki is próbáltam. Azt kell mondani összességében mind a két warhammer univerzumról, hogy ezzel nem lehet mellé nyúlni. Ha beleteszik a vallásos háborút és a hatalmas háttértörténettel rendelkező fajokat, akkor adjanak ki bármit, az jó lesz. Ott van például a Regicide, ami gyakorlatilag egy sakkjáték. Persze van sajátossága, de semmi egyedi nincs benne, mégis király, mert űrgárdisták és ókok csépelik egymást. Szóval az első benyomásom a Battlefleet Gothic: Armada-ról igazán jó volt. Végre egy olyan játék, ami teljesen egy új szférát közelít meg, ez pedig az űr háború. Kicsit viszont csalódnom kellett, amikor először próbáltam ki.


Semmi félreértés, már most megmondom, hogy ez a játék remek, de nem ilyenre számítottam. Szóval ha fejlesztő vagy és tutira akarsz menni, akkor válassz warhammer világot a játékod alapjául, dehogy még nagyobb sikered legyen, ne szakíts a hagyományokkal és vedd alapjául a táblásjátékokat. Blood Bowl, Mordheim, Space Hulk, Regicide és most jön a Battlefleet Gothic: Armada. Egy újabb alkotás, mely régebbi Games Workshop társasjáték, csak éppen kicsit megtuningolva modern grafikával, számítógépes felülettel és némi szabálymódosítással, hogy ne legyen annyira száraz a mai világ felhasználóinak. A jó hír, hogy ez már egy befutott dolog és a fent említett játékok közül is mind az egytől-egyig jók, de örülnék, ha több elszakadás lenne a kockás formától. Vermintide, Space Marines, Eternal Crusade, és még mondhatnám az Age of Reckoning-ot vagy az elkaszált Dark Millenium-ot. Ezekben is nagy potenciál van/volt, warhammer világ és sikeres címek. Szóval kérem szépen a fejlesztőket, legközelebb valami újat próbáljanak ki.


Visszatérve a Battlefleet Gothic: Armada-ra, egy nagyon jó kis játékról van szó, de ha a fent említett táblás cuccok közül próbáltatok bármit is, amik közül talán a Blood Bowl a legnépszerűbb, akkor sok újdonsággal nem fogtok találkozni. Persze másabb a rendszer, a játékmenet és a felépítés, de ugyan úgy szabályok kötnek mindenhez. Akiknek a Warhemmer 40k-ról az űrgárdisták ugranak be, azoknak van egy rossz hírem, ők kimaradnak ebből a játékból, hiszen a hadihajók irányítására nincs szükség 2 szívre és négy tüdőre, így a testpáncél és a láncfűrészes kard most nem kap szerepet. Csüggedni viszont semmi ok, a mindenható Istencsászár elhivatott szolgái az impérium, akik a galaktikus flottát irányítva kiirtják az űrben ténykedő eretnekeket. Történetünk a feltérképezett világegyetem legtávolabbi pontján játszódik, melyre a császár tekintete ritkán esik. Ez a Gothic rendszer, ahol a káosz, az eldák, az ókok és a hitevesztett emberek csatároznak. Kapitányok vagyunk egy könnyű cirkálón, de hamar admirálissá válunk, és a mi feladatunk lesz, hogy elpusztítsuk az ellenséget, fennhatóságunk alatt tartsuk a területeket, elvégezzük a ránk bízott feladatott, hírnevet szerezzünk, ezáltal kiépítsünk és felszereljünk egy egész flottát.


A lényeg az, hogy hatalmas hadihajókat irányítunk és célunk, hogy megöljük az ellenfeleinket. Erre szolgál egy harctér, ahol a cselekmények folynak. Ez azt jelenti, hogy nincsen nagy bejárható űr, hanem minden pálya egy meghatározott méretű csatatér. Persze nem úgy működnek a dolgok, hogy látjuk mit csinál az ellenfelünk és körönként cselekszünk. Minden valós időben történik és a harc kimenetelét nagyban befolyásolja, hogy mennyire gondolkodjuk túl a másikat. Négy játszható faj kapott szerepet: az impérium, a káosz, „ókok” és az eldák. Mind a négynek más típusú hajóik, különböző legénységük és képességeik vannak. Természetesen más az erősségük és gyengeségük is. Az apró fregattoktól a hatalmas rombolókig minden osztály megtalálható és ezeket számos módon tuningolhatjuk, ami talán a játék legmeghatározóbb része.


Helyet kapott egy kampány is, bár a játékmenetből adódóan ne számítsatok nagy dolgokra. Csak az impérium oldal kapott történetet, bár a repülő gótikus templomok szerintem igazán kielégítőek, így nem fogunk csalódni azért, amiért a másik 3 faj hajói csak a skirmish vagy online felületen érhetőek el. Ahogy Süti barátom mondta vala: azok a játékosok közé tartozom, akik kivételesen a stratégiai játékokat a kampány miatt veszik meg. Sokunkra igaz ez a mondás azt hiszem. A Blood Bowl 2-ben is volt egy sztori, ami kicsit nyers volt, lévén, hogy a játék nem szakíthat a játékmenettel, de összességében szórakoztatónak véltem ezen keresztül megismerni a működést, és ez itt is így van. Mivel fixen szabályszerű minden, így minden küldetés egy sakktáblán játszódik. Bár különféle feladatokat kell teljesítenünk, ami azt jelenti, nem mindig az ellenség likvidálása a cél, amit csak jelzem, nem is mindig tudunk elérni, ugyanis, ha nem tudjuk megakadályozni a térugrást, akkor hoppon maradunk. Persze ilyenkor is győzelemmel zárul a harc, csak evesebb hírnevet kapunk. Ugyanez fordítva is működik, nincs lehetőségünk visszatöltögetni a rossz döntéseket, tehát ha egy csata vesztett, a hiperhajtómű segítségével mi is távozhatunk.


A harcok során az első dolgunk, hogy a viszonylag nagy pályán, megtaláljuk az ellenfeleinket. Amíg nem mutatja meg magát a radaron a másik, addig lövésünk sincs ki hol van, ezenkívül vannak álcázó berendezések és olyan pályaelemek, mint a porköd, amibe ha beleállunk, akkor elrejt a szemek elöl. Egyszerre több hajót irányítunk, és ahogy sikereket érünk el a győzelmekkel, szintet is lépünk, minek hatására még több hajónak adunk parancsot és nagyobb fejlesztéseket is vásárolhatunk. Nem is muszáj mindent nekünk mozgatni, hiszen szinte teljesen automatizálni tudjuk a többi egységünket többféle paraméter beállításával, de a speciális képességeket csak mi tudjuk aktiválni. A harcok során, legyen az győztes vagy vesztes csata, hírnevet szerzünk, melyek egyrészt szintlépéshez vezetnek, másrészt pedig ezekből tudjuk fedezni a fejlesztéseket. Mi magunk, azaz admirálisként képesek vagyunk tapasztaltabbá válni, így a csatákba több hajót irányíthatunk. Minden hadieszköznek, attól függően, hogy milyen hajóosztályról beszélünk és milyen a felszereltsége, képvisel egy értéket, így a nagyon felszerelt csatahajó mellé nem rakhatjuk be cirkálókat, hanem kisebb kategóriájút kell választanunk.


Minél több csatát él túl egy űrhajó, annál magasabb szintű lesz, így a hírnévből fejleszthetjük a legénységet, amik passzív hatást biztosítanak, illetve választhatunk felszereléseket, páncélokat és fegyvereket. Mindemellett minden hajó bír aktív képességekkel, amiket szintén nekünk kell kiépíteni. Ezek közt vannak támadó, támogató, védekező, manőverre szolgáló hatások, amik sokszor jól jönnek a csatában. Itt tudjuk kiépíteni azt a képességet, mely megszakítja az ellenséges hiperhajtómű töltését, de építhetünk bombákat, torpedókat, tauntot, ami arra kényszeríti az ellenséges hajót, hogy mást ne tudjon támadni. Minden hajóosztálynak meg van a maga kapacitása, tehát nem tudjuk felszerelni az összes képességet mindegyik hajóra, hanem csak 1-2-őt, míg a nagyobbakra többet. Érdemes több féle űrhajót felszerelni és a küldetések között cserélgetni, hiszen nem biztos, hogy ugyan az a képességrendszer alkalmas egy olyan misszióra, ahol egy konvojt kell védelmezni, mint egy olyanon ahol csak harcolni kell. Mind ezt izgalmassá teszi a valós idő. Tehát nincsenek körök, nincs az, hogy megmondom mi történjék és várom, hogy mit lép az ellenfél, mindenre figyelni kell és kezelni. Persze van opció az idő lelassítására, hogy jobban áttudjuk gondolni a dolgainkat és ez sokat segít is, de alapjában pörgőssé teszi a harcokat a folyamatosan folyó játék.


Pont tegnap próbáltam ki a Starpoint Gemini Warlords című alkotást, és igaz, hogy játékmenetileg nem sok köze van a Battlefleet Gothic: Armada-hoz, de űrös játékról van szó, és muszáj kiemelni, hogy még ott nagyot csalódtam a szinkronban, itt leesett az állam. Borzalmasan király. A beszédhangok, embertelen hangulatosra sikerültek. A navigátorok, akik egybe vannak építve az űrhajóval, a szinte teljesen gépek által életben tartott tech-priest-tek, nagyon király filtert kaptak a hangjaik alá. A zene annyira nem számottevő, de a szinkron és a csatazaj, első osztályú. Online felületen és skirmishben játszható tehát a többi faj is és nagyjából ugyan az a dolgunk, mint az impériummal a kampányban. Különböző küldetések során hírnevet elérni és fejleszteni. Annyi különbséggel, hogy természetesen más hajók vannak, a legénység különböző passzív hatást biztosít és nem mellesleg a képességek is különbözőek. Egy valami biztos a jövő felé, mivel táblásjátékról van szó és nem is akármilyenről, ez egy Games Workshop cucc, így fennáll a lehetősége a további bővítésére a fajok kapcsán. Azért van még itt olyan dolog, ami képes lenne felvenni az űrben a cipőt. A nekronok, a tauk, a tyranidák (milyen lehet egy tyranida flotta úristen, bár szerintem ők csak bolygókat fertőznek meg, de a zergekből kiindulva…), a sötét eldák és az Istencsászár követői közül is vannak olyan frakciók, amik különböznek egymástól és nem értenek egyet a másikkal. Ugye, nekem is a nővérek ugrottak be! Áldott legyen a Focus Home Interactive és a Tindalos Interactive neve. Bár nem tetszésemet fejezi ki, hogy megint egy táblásjátékot kaptunk, de nem azért, mert nem jó, csak szeretném, ha a warhammer nyitna más stílusok felé, azért jó cucc ez. Repülő gótikus templomok, roncsokból összeszerelt ók hadihajók, koponyákkal díszített káosz rombolók és elegáns, de halálos elda fregattok. Ez a Battlefleet Gothic: Armada. Irány a Steam, csatára fel, és éljen, az Istencsászár! Vagy haljon, nézőpont kérdése.

Értékelés
 8.5 Játékmenet: 

Igazán jól sikerült átemelni a társasjáték szabályait és némi újítás is fellelhető, hogy modernebbnek tűnjön az egész. 
 9.5 Hangulat: 

Hatalmas hadihajók, bombák, rakéták és hiperűr. Kell többet mondanom?
 9.0Grafika: 

Minden kis apró szobor nagyon szépen mutat a hajókon és a harcok hevében magával ránt a csodálatos fények, robbanások, és mind ezt baromi jól testre lehet szabni
 9.0Hangok: 

Ha a zene nem is annyira kiemelkedő, a szinkron kiegyensúlyozza ezt.
 8.5Szavatosság:

Mindent lebutítva ez egy nagyon egyedi szabályrendszerrel megáldott sakk és torpedó játék keverék. Szórakoztató, és vannak benne egyedi elemek, de maga a játékmenet mindig ugyanaz marad. Kihívást egy idő után csak az nyújt majd, hogy mi legyünk a legokosabbak.
Review score
 8.9
A Battlefleet Gothic: Armada egy újabb Games Workshop-os táblásjáték digitális kiadása, és akár az elődjei, ez is jóra és szórakoztatóra sikeredett. Az izgalom és a taktika lételeme a játéknak, így sokszor meg fogja dolgoztatni az agyunkat, még akkor is, ha a buta orkok ellen menetelünk.

Összes oldalmegjelenítés