Naval Action - Előzetes


Reneszánszukat élik a hajós témájú játékok...

Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy a nemrég megjelent, határozottan sikeres World of Warships után most egy újabb hajós témájú MMO kerülhetett bonckésünk alá, mégpedig a büszke vitorlások korába kalauzoló Naval Action képében.


A jelenleg alfa státuszban leledző produktum szintén a multiplayer hajózás örömeire épít, azonban gyanakvásra nincs ok, a Game-Labs üdvöskéje meg sem próbálja a Wargaming.net sikerjátékát koppintani, ehelyett egy teljesen más, jelentősen bonyolultabb megközelítéssel dolgozik.


A játék kezdetén először is egy nációt kell választanunk (Hollandia, Dánia, Franciaország, Anglia, Spanyolország, Svédország, Egyesült Államok, vagy kalózok), aminek a színeiben indulva kezdjük majd meg tengerész-pályafutásunk. Választásunktól függően a játéktérül szolgáló, gigantikus, Karib-tengert idéző "open world" szigetvilág valamely pontján találjuk magunkat, ahol kicsiny hajónk kormány(rúdj)a mögé pattanva, a számtalan más játékos hajói között manőverezve nekiláthatunk vagyonunk, és képességeink gyarapításához.


Ezt többféleképpen tehetjük. A szigeteken található, kismillió kikötőben PvE küldetéseket vehetünk fel, ezek általában egy, vagy több, mesterséges intelligencia által irányított hajó felkutatását, és elsüllyesztését tűzik ki célként, és erőfeszítéseinket mind a játék valutájaként szolgáló aranyban, mind a szintlépésekhez szükséges XP-ben honorálják. Ezek főleg a játék kezdeti szakaszában jelentenek biztos bevételi forrást, de előbb-utóbb érdemes kimerészkedni a kis, és nagy méretű PvP csaták mezejére is, mivel ezek nem csak, hogy az emberi ellenfelek miatt komolyabb kihívást jelentenek, de bőségesebb jutalommal is kecsegtetnek, ugyanakkor nem mentesek a kockázattól; bizonyos számú PvP vereség után véglegesen elveszíthetjük hajónkat. A fejlesztők a pacifista lelkületűekre is gondoltak, ugyanis a kikötők kereskedőinél hajófejlesztések, felszerelések, ágyúk, satöbbik mellett különféle árucikkeket is vásárolhatunk, melyeket más kikötőkben, megfelelő haszonkulccsal eladva, kereskedői vénánkat latba vetve egész szép summákat tudunk szakítani. Mindezek mellett még akár rivális nemzetek kereskedőhajóit is fosztogathatjuk, ehhez a nyílt óceánon kell kipécéznünk a gyanútlan áldozatot, majd a közelébe érve konfliktust kezdeményezni. Ekkor automatikusan átkerülünk a csata helyszínéül szolgáló, kisebb "tengerszeletre".


Csilingelő aranyainkat számtalan módon hasznosíthatjuk. A már említett kereskedés mellett természetesen beruházhatunk új hajókra, melyek az alapjárművünkként szolgáló, apró kis vitorlástól, egészen a hatalmas, akár száz ágyúval felszerelt, több száz fős legénységet igénylő, háromárbócos zászlóshajókig terjednek, és mind egyedi karakterisztikákkal, na meg persze egyre borsosabb árral rendelkeznek. Ladikunk fejlesztésében vagyonunk mellett szintünk is szerepet játszik, melyet szorgos XP-gyűjtéssel növelhetünk, és azért van rá szükség, mert szintünktől függ az általunk kommandírozható legénység mérete. A hajók maguk nincsenek szinthez kötve, így elméletileg egyes szinten is vehetünk fregattot (az anyagi vonatkozástól eltekintve), de például egy 300 fős legénységet igénylő ladikot 60 emberrel üzemeltetve durva büntetésekre számíthatunk a fontosabb karakterisztikákat (manőverezőképesség, ágyúk töltési ideje, stb.) illetőleg, így ezt nem érdemes erőltetni.


A játék mikrogazdasági lehetőségei ezzel még nem merültek ki, ugyanis a kikötőkben vásárolhatunk építkezési jogot is, mely lehetővé teszi több, nyersanyagtermelő épület, vagy épp hajóépítő üzem felhúzását. Az itt gyártott alapanyagokat aztán eladhatjuk, vagy ha több eszünk van, más összetevőkkel kombinálva használati cikkeket készíthetünk belőlük, melyeket lényegesen jobb áron dobhatunk piacra. Igen, ebből már kitalálhattátok, egy kraftolási rendszer is helyet kapott a játékban, mellyel a fentebb leírt kereskedelmi finomságokon kívül akár saját hajót is barkácsolhatunk, a szükséges tervrajz, és építőanyagok tulajdonában.


Előbb-utóbb azonban még a galamblelkűeknek is érdemes belekóstolni a tengeri csatározásba, mivel ez adja a játék savát-borsát. A fejlesztők egy igen realisztikus, és komoly gyakorlatot igénylő rendszert építettek a fegyveres vitorlások összecsapásai köré. A csaták során a legnagyobb szerepet a szél játssza; gondolom nem mondok azzal nagy újdonságot, hogy vitorlással nem nagyon fogunk széllel szemben haladni, így a fordulóharc közben célszerű folyamatosan figyelni a kezelőfelület bal alsó sarkán feltüntetett szélirányt, mivel ha esetleg elbambulunk, és széllel szembe fordulunk, csak komoly fejfájás árán tudjuk kibillenteni ladikunkat a holtpontról, és ismét mozgásra bírni azt. Ezt még tovább bolondítja a tény, hogy a fejlesztők realizmusra való törekvésének jóvoltából többárbócos hajók esetén külön állítható az első, és a hátsó keresztárbóc(ok) iránya.


Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Azt, hogy míg az átlag amatőr simán az A és D billentyűkkel, automatikus árbócállítás mellett, a kormánylapát mozgatásával irányítja hajóját, addig a tapasztalt profi fordulás közben a keresztárbócok folyamatos, szimultán állítgatásával sokkal jobb fordulékonyságot tud kicsalni járművéből. Például ha a szél északi irányba fúj, hajónk orra északi irányba néz, és minél gyorsabb, 180 fokos fordulatot szeretnénk végezni, a kormánylapáttal elkezdünk fordulni, az első keresztárbócot szélirányba állítjuk, így kivonva az első vitorlákat az egyenletből, míg a hátsó keresztárbócot a szélirányra merőleges szögbe állítjuk. Így a szél belekap a hátsó vitorlákba, és kvázi "tolni" kezdi hajónk farát előre, ezáltal jóval szűkebb fordulókört lehetővé téve. Az ilyen finomságok komoly gyakorlatot és figyelmet igényelnek, és elengedhetetlenek a túléléshez a csaták során, főleg PvP összecsapások során, ahol nem egyszer kell majd szembenézünk tapasztalt ellenfelekkel.


 Az ágyúkkal manuális magasságállítás mellett egyesével, vagy akár sörtüzekkel is tüzelhetünk. Emellett nem csak, hogy különböző funkciót betöltő lövedékekkel (sima- és dupla ágyúgolyó, láncos ágyúgolyó, kartács) dolgozhatunk, de az se mindegy, hova lövünk. A hajók ugyanis részletes sebzés- és sérülési modellel rendelkeznek, így nem lövöldözhetünk ész nélkül; célszerű a vízvonalhoz minél közelebb, és az ellenséges hajóra merőleges szögből lőni, hisz a szögtől függően akár le is pattanhat ágyúgolyónk az ellenséges hajó testéről. Ugyan fegyveres vitorlásaink meglepően strapabíróak, azért figyelmes tüzeléssel, és a gyenge pontok ismeretével komoly károkat okozhatunk az ellenséges hajókban. Szerencsés lövésekkel kikaphatunk ágyúkat, szétroncsolhatjuk a kormánylapátot, leszakíthatunk árbócokat, vagy épp lékeket üthetünk az ellenséges hajó testére, melyek megfelelő számban még szorgalmas pumpálás mellett is menthetetlenül a tengerfenékre küldik még a legdrabálisabb hadihajót is. A láncos golyókkal az ellenség vitorláit és árbócait szaggathatjuk le, a kartáccsal pedig legénységét ritkíthatjuk, ami akkor hasznos, ha csáklyázás útján, az ellenség fedélzetére átszállva szándékszunk lenyomni a kiszemelt áldozatot. Ez azért lehet hasznos, mivel a zsákmányolt hajókat megtarthatjuk, eladhatjuk, de akár szét is bonthatjuk, tervrajzok és nyersanyagok reményében.


Mint azt már kitalálhattátok, a Naval Action személyében igen összetett, és rendkívül részletes játékot tisztelhetünk. Ezen szépsége lehet egyben hátránya is, mivel a játék egyértelműen nem az alkalmi, illetve casual játékosoknak készült. Ez nem az a gamma, mint a World of Warships, ami elé bármikor lecsüccsenhetünk egy gyors, 10 perces mókára. Ugyanakkor akit vonz a téma, és van türelme a játék számtalan kis nüanszának elsajátításához, az menthetetlenül szerelembe fog esni vele, és rengeteg órányi játékidőt fog beleölni. Bár a kezelőfelület, és a PvE fícsörök még kezdetlegesek, a játék dicséretre méltóan profi képet mutat már most, az alfa fázis során is. Grafikailag szintén csak dicsérni tudom a Naval Actiont, ugyanakkor nem árt alá egy erős vas, mert jelenleg komoly gépigény dukál a szépséges tájak, és kifogástalan kidolgozású hajók mellé. Ennek ellenére csak ajánlani tudom a játékot azoknak, akik alkalmi szórakozás helyett hosszútávú, "rákattanós" játékot keresnek, van türelmük és lelkesedésük a játék mélységeinek kitapasztalásához, és minderre nem sajnálják a 40 euró körüli árat. Akikre ez nem igaz, azok hamar kihullanak majd, és keresnek valami könnyebb, limonádébb mókát, például a WoWS személyében, de akikre igen, akik nem félnek a mélyebb, összetettebb élménytől, azok számára garantált a hosszú, és minőségi szórakozás.


Pro:

  •  gyönyörű és hatalmas, plusz az egy légtérben hajókázó játékosoknak köszönhetően élettel teli játéktér
  • szép grafika
  • számtalan lehetőség
  • összetett és mély csaták és gazdasági menedzsment, mely mégsem embertelenül bonyolult...
Kontra:
  • de elég bonyolult ahhoz, hogy a casual játékosokat elriassza
  • komoly gépigény

Összes oldalmegjelenítés