Factorio - Előzetes

Itt a "hogyan szigeteljük el magunkat a szociális élettől" újabb epizódja...

„Két napja vettem és már 40 órám van benne” írja az egyik felhasználó Steam-en. Ránézek a játékra és az jön le, hogy mi ez a, nem is tudom, játék ahol egy alaplapot kell építeni? Elsőre engem nem fogott meg, aztán a kommentek olvasása és a 99%-os pozitív visszajelzés több, mint 4 ezer embertől, rögtön kíváncsivá tett. De most tényleg, nézzetek rá a Factorio-ra, Titeket a képek megnyernek? Ugye, hogy nem. Ennek ellenére, azt kell mondanom, hogy ez a játék egy méreg, egy drog, a kiapadhatatlan tartalmú Nutella, anya vasárnapi főztje, a sajtburger és a pizza egyszerre. Rögtön, szinte a legelső perc után beleszeretünk és sosem fogjuk letenni. Azt hiszitek viccelek? Olvassatok tovább és elárulom, miért olyan borzalmasan jó a Factorio.


A képekből nem tiszta, de ez a sok chip meg huzal, vagyis szerintem leginkább arra hasonlítanak, valójában munkagépek. A játék lényege, hogy gyárakat és automatizált termelést kell kiépítenünk, de emellett a védelem is helyet kapott. Ez egy survival cucc, amiben végre nem kell gondoskodnunk az élelemszerzésről vagy a menedék építésről. Egy egészen egyedi irányzatot találtak ki a fejlesztők, mely során energiát kell termelnünk, bányászgépeket létrehoznunk, mindenhez biztosítani a megfelelő üzemanyagot, de fejlesztenünk kell a technológiát és a védelmet is. Történetünk rövid: lezuhantunk egy bolygón és kolonizálni akarjuk, ami elég érdekes módon történik, hiszen rögtön hatalmas gyártelepeket plántálunk. Vicces. Persze később szempont a környezet megkímélése és lehetőség van a megújuló energiaforrásokra is, de az már a játék késői szakasza. Az elején még a szén meg az olaj a menő. Mi leszünk a bolygó első Jockey Ewing-ja. Honos viszont, egy idegen és állati ösztönökkel bíró faj még a planétán, ezért szükség van az ön védelmére, de annyira nem számottevő. A játék lényege tehát a nyugodt termelés, ami rettentő nagy koncentrációt igényel.


Persze itt is, mint minden más játékban, először eszközt gyártunk, aztán fát vágunk és ütjük a földet kövekért meg ércét, de rögtön megépíthetjük a vegyes tüzelésű bányagépet, amely sokkal hatékonyabban dolgozik helyettünk, pláne ha rögtön nyolcat csinálunk belőle. Termeljük a szenet, amiből a gép működik, de szükség van ércekre és kövekre is, szóval kell még pár eszköz. A kitermelt alapanyagokat futószalagon szállítjuk a kohó közelébe, ahol egy automatizált manipulátor, ami szintén szénnel működik, a kemencébe helyezi, majd az olvasztás után egy másik kar elénk tárja a készgyártmányt, ami az acél. Szóval, kell egy bányagép, ami kitermeli az ércet és ráhelyezi a már elkészített futószalagra, ami elviszi egy manipulátorhoz, ami beteszi a még mindig csak ércet a kohóba, majd a második manipulátor áthelyezi egy dobozba az acélt. És ez még csak egy darab acél. Hol vagyunk még az autó készítéstől, a vonattól vagy a napelemtől. Bámulatosan az összetettsége a Fractorio-nak.


A különféle termékek vagy gépek craftolására van egy gyártási listánk, ahonnét kiválaszthatjuk, hogy mit alkossunk. Itt meg van jelenítve minden olyan alapanyag, amire a gépeknek szükségük van, valamint az is, hogy ez mennyi időbe telik. Általában egy tárgy előállítása 2-3 másodperc, ami nem sok, viszont ha olyan összetett dolgot csinálunk, mint egy bonyolultabb gépezet, amihez legalább 10-15 különböző eszköz kell, és ezek az eszközök még legalább 4-5 tárgyból állnak, ez az idő megsokszorozódik. Persze tudunk közben mozogni és tevékenykedni, de ha hirtelen töltényre lenne szükségünk, akkor vagy leállítjuk a folyamatot, vagy meghalunk, ami nem túl előnyös, amennyiben élni szeretnénk. Ebből az okból kifolyólag csinálhatunk összeszerelő gépeket, amik ha futószalagon megkapják a megfelelő elemeket, helyettünk termelnek és bármit előállíthatnak. Na, ehhez kell a figyelem, hogy megépítsük azokat az útvonalakat, amik a megfelelő nyersanyagot a megfelelő helyről a megfelelő összerakógépen át a megfelelő összerakógépig a megfelelő helyszínre vigyék.


Leírok egy példát, ami egy egyszerűbb termeléshez szükség: hogy nagyobb, jobb és hasznosabb szerkezeteket építsünk, laborra van szükség, ahol a tudományos csomagok segítségével a technológiánkat fejleszthetjük. Értelemszerűen minél több laborunk van, annál gyorsabb a fejlesztés, de ehhez több tudományos csomagra is van szükség, amikből egyébként négy darab van és elmagyarázom, hogy a legalapvetőbbet, hogyan lehet automatizálni. A bányagép kibányássza a vasat, ráteszi a szalagra, amiről a manipulátor leveszi, átteszi a kohóba, ahonnét egy másik manipulátor kiveszi a vaslemezt és ráteszi egy másik futószalagra, ami elmegy egy összeszerelő géphez, ahol vas fogaskerék lesz belőle. Közben valahol máshol kibányászódik a rézérc, majd rézlemez lesz belőle és megy tovább a szalagon. Egyszer találkoznak a már elkészül vas fogaskerékkel és újabb manipulátorok segítségével egy újabb összeszerelő gépbe kerülnek, ahol tudományos csomag lesz belőlük, majd megint egy manipulátor a szalagra teszi majd megint vándorolnak majd megint egy manipulátor áthelyezi végre az egyik laborba. És egy darab labor kap egy darab alap csomagot, ami azt jelenti, hogy a 20 perces fejlesztés, 10 másodperccel lesz rövidebb. És hol vagyunk még az napelemtől?


A játékba könnyen belelehet bonyolódni, amikor azt tervezgetjük, hogy mi hogyan megy hová és innen hogyan kerül oda és abból mit csinálnak majd ott. Nem egy olyan percünk lesz, amikor csak ülünk a monitor előtt és gondolkodunk, hogy most akkor mit és hová? Aztán gondoljátok el, hogy milyen folyamatot kell majd kitalálni, amikor már elektromos áram lesz és autót meg vonatot kell gyártanunk. Zseniálisan összetett és minden bonyolultság ellenére abszolút szórakoztató. A harcrendszere teljesen egyszerű: ha jön a szörny, nyomogasd a space-t és lősz, de még csak célra sem kell tartani. Az életünk automatikusan töltődik vissza, nem kell enni vagy ilyesmi, lesz ezen kívül más gondunk. Szerencsére nincsen túlerőltetve a túlélésért vívott küzdelem. Egyszerűen lehet fegyvereket csinálni, bár később hatásos, ha az önvédelmünket is az automatizált rendszerre bízzuk, szóval kezdődik a gyártás és termelés mechanizmusa az elejétől.


Attól eltekintve, hogy a grafika a floppy lemezes játékokra emlékeztet, vagy engem például egy Zax nevezetű alkotáshoz, és borzasztóan leegyszerűsített a menü felülete, kaptunk hozzá egy kampányt, ahol egy sztorit kell végig játszanunk. Persze nem nagy volumenű, de pályáról-pályára haladva, mindig más a küldetésünk. Kevés az olyan survival játék, ahol a túlélésen kívül egyéb nagyobb célunk is van. Itt viszont, radart építünk, hogy feltérképezzük a területet, néha másokat kell megmenteni, vagy éppen egy elhagyatott gyártelepet helyrehozni. Egyszerűbbnek hangzik, mint a szabadmód, ahol rakétasilót kell építenünk a kőkorszakból kiindulva, de higgyétek el, van kihívás bőven. Helyett kapott az online mód, de ez is olyan kezdetleges, és nem is biztos, hogy később bővebb lehetőségek lesznek majd benne, hogy nincsenek szobák, egyszerűen IP és port címet kell beírnunk, ha csatlakozni akarunk valakihez.



És ez még mindig csak early access, pedig szerintem minden alapanyag megvan már hozzá. Már most mondom, hogy eséllyel indul több címért is, amit majd az év végén lehet megnyerni a játékoknak. Ja, és magyar nyelvű. Bár nem sok szöveg van benne és a megértéséhez sem kell annyira nagy nyelvtudás, de kellemes magyar környezetben játszani. Nem beszéltem még a zenéről, ami szintén nagyon hangulatos. Egyszerűen zseniális ez a játék. Nem gondolná róla az ember, de tényleg nagyszerű. Talán kicsit drága, 20 euróba kerül, de mindenképpen megéri. Csekkoljátok Steam-en! Early acces ellenére már most napokat lehet benne tölteni. A Wube Software LTD. tudja mitől döglik a légy, és ennek a dolognak a neve pedig az, hogy Factorio.

Összes oldalmegjelenítés