Marvel Heroes 2016 - Teszt

Új év, új cím, új hősök, de a játék maradt a régi...

Ez a játék még mindig nagyon király és olyan rohamos tempóban fejlődik. Annak ellenére, hogy minden évben megváltozik a címe, a tartalom is megállás nélkül bővül. Mivel az idő tengelyén elmúlt egy év, így az említett játékunk „új” neve is az lett: Marvel Heroes 2016. Elöljáróban azt kell róla tudni, amennyiben ismeretlen lenne, hogy ez egy MMORPG alkotás, na nem olyan irányzatú, mint a klasszikus ezt a titulust viselő játékok, mint a World of Warcraft, hanem sokkal inkább egy Diablo rendszerű hack ’n’ slash vagy akció RPG, ki melyik kifejezést szereti használni. Tehát izommetrikus nézetű az egész és gyakorlatilag a játékélmény az a végtelen darából áll. Persze rengeteg olyan elem van, ami a folyamatos grindolás untató hangulatát csökkenti, de a végén úgy is ez lesz minden ilyen típusú játék sorsa. Menj, farmolj, hogy minél erősebb legyél. Nincs is ezzel semmi gond, ha jól van megterítve az asztal, és azt kell mondjam, a Marvel Heroes 2016 egy nagyon szépen megkomponált vacsora. Fő erénye az egésznek pedig az, hogy teljesen ingyenesen játszható, azaz free-to-play. Persze vannak benne fizetős opciók is, hisz minden hősnek rendelkezésre áll más és más skin, és a szintezést is meg lehet gyorsítani némi tranzakcióval, de ha csak simán játszani szeretnénk és a legjobb tárgyakat megszerezni és felfejleszteni, vagy éppen minden karaktert elérhetővé tenni, akkor nincs szükség a pénztárca kinyitására.


Mielőtt belemerülnék jobban a játék mechanikájába, kicsit vázolom még, hogy miért is jó ez a cucc. Már azon kívül, hogy ingyenesen játszható. Tulajdonképpen itt meg kéne állnom, mert ezt már eleve nem lehet tetőzni. Marvel hősök, Diablo rendszer, bővülő tartalom és ingyen. Jelenleg 55 karakter érhető el a játékban. 55! Nem csak hősök, hanem antihősök is, úgy mint Magneto, Loki vagy éppen Deadpool. Mind az 55 karakternek egyedi képességei és játékstílusa van. Képzeljétek el úgy, mintha a Diablo II-ben 7 játszható osztály helyett 55 lett volna. 55! És ez nem a vége, hiszen állandóan bővül a repertoár. A játék lépést tart a jelenleg megjelenő filmekkel, így ha vászonra kerül egy új szuperhősös alkotás, akkor annak a főszereplője is elérhetővé válik. Persze olyan eset is előfordulhat, hogy az említett karakter már elérhető, ilyenkor egy filmes skin-t kap. De ami még érdekesebb, hogy nagyobb filmek megjelenésekor, mondjuk egy Avengers-nél, kerülnek a játékba ilyen típusú tartalmak is. Magukon a hősökön kívül jönnek küldetések, ellenfelek és új területek. Jelenleg minden második ember Deadpool, ami kicsit zavaró, mert én is azt csináltam. Pedig anyukám mindig mondta, hogy különleges vagyok. Hát nem.


Akárcsak a Diablo II-ben, itt is szintet lépnek a karakterek, vannak nyersanyagaik, mint mana vagy erő vagy Deadpool esetében „awesome”, és a skill fa rendszer is megtalálható. Három ágazat közül választhatunk és osztogathatjuk szét a pontjainkat, amiket megszerzünk. Általában ez a három fa különböző játékstílusokat jelent, ezért egy karaktert több módon is játszhatunk. Ezenkívül az ellenfelek dobnak aranyat, tárgyakat és nyersanyagokat, amikből később fejleszthetjük a felszereléseinket és más további hőst vásárolhatunk. Sokan negatívumként élik meg, hogy a játék a Diablo II-es rendszert egy ízben átemelte és magában a játék mechanikájában nincs újítás. Ezt a falatot le kell nyelni, azt hiszem az 55 karakter megannyi variációja kárpótol minket.


A játék azért kapta meg az MMO címet, mivel az egész rendszer egy nagy online térben zajlik. Folyamatosan internet kapcsolat kell hozzá. Úgy kell elképzelni a térképeket, hogy attól függően, hol tartunk az egyéni történetünkben, vannak nagyobb bejárható területek, ahol a játékos a többi játékossal együtt kalandozhat. Nagyobb ellenfél tömegek és gyorsabb respawn van itt jelen, ezen kívül szinte percenként indul valamilyen event, amibe ha besegítnünk, nagyobb loot üti a markunkat. Megjelenik valamilyen gonosz, vagy szörnyek hulláma lepi el az egyik lakónegyedet. Ezek általában olyan jellegű küldetések, amik arra van tervezve, hogy a játékos másokkal együtt gyűrje le, ami azt jelenti, hogy a lényeknek sok életük van és sokat sebeznek. Persze ezen kívül megtalálható a játékban az instance rendszer, ahova egymagunk mehetünk illetve ha party-ban vagyunk valakivel, akkor többen. Ezek a térképek már sokkal lineárisabbak és a küldetések is összetettebbek: nem csak a főgonosz kiiktatása a cél, hanem a különböző objektumok elérése és a feladatok megoldása is. Egyszóval, a tárgyak kifarmolása sosem magányos meló, hiszen mindig lesz körülöttünk vagy 5-6 Deadpool. De tényleg, mindenki Deadpool.


Összességében mindenben helyt áll. Jók az animációk, remek a szinkron és a grafika is kellőképpen optimalizálható. A sztori végigjátszása után ott a rengeteg event, amik színessé teszik a végjátékot. Talán a legnagyobb hiba, hogy semmiben sem tud kiemelkedni. A játékmenet élvezetes, de itt is megtalálható az aktuális meta build és karakterek. Ha jó akarsz lenni, akkor van egy építési rendszer, amivel a legeredményesebben tudsz harcolni, a többi elavult vagy nem olyan erős. Sok olyan hős van, akik jelenleg lemaradnak a többiektől: ugyan olyan szintű cuccokkal kevesebbet sebeznek. Persze a játék él, ami azt jelenti, hogy folyamatosan fejlesztik és változtatják, tehát a meta úgymond szezonális. Ki tudja, hogy a következő patch után melyik hős lesz a legerősebb?


Aki nem csak a sztorit akarja végig élvezni, az készüljön fel a végtelenségig tartó farmolásra. Itemek kellenek a fegyverek erősítéséhez vagy éppen vásárlásához, illetve ha új hőst akarunk feloldani. Ez utóbbival természetesen elölről kell kezdenünk az egész kampányt, ami talán 55-jére kicsit unalmas lehet. A játék legvégén természetesen már igen erősek a lények és az eventek is jobban megizzasztnak, mint az első szinteken, de nincsen benne állítható nehézségifokozat, ezért a hardcore gémereket maximum a mindent kifarmolás éltethet, nem pedig a játék kihívása.


A folyamatos fejlődés biztosítja a friss hősöket, aki jelenleg Black Cat és nem mellesleg Jennifer Hale a szinkronhangja. A játék viszont beleesik abba a hibába, hogy sokszor a legújabb hős a legerősebb és sokáig kell várni, mire valamelyik régit kiegyenlítik. Ezenkívül elérhető a játékban egy team-up opció, mellyel megidézhetünk egy karaktert, aki kalandozik velünk és segít a harcokban. Ezek a szereplők sokszor olyanok, akik nem elérhetőek játszható hősként. Ami király, hogy őket is lehet fejleszteni, valamint közülük is folyamatosan jönnek újak és újak.


Nekem kicsit fura az, hogy minden hős alap skin-je az a képregénybeli kinézete, ami valljuk be, eléggé elavult. Nézzük mondjuk Amcsi Kapcsit, a színes melegítő ruhájában és kontrázzuk elé a filmbeli modern felszerelését. Vagy éppen Mordály, aki a játékban úgy néz ki, mint egy vemhes mókus. Az egyik gond az, hogy hiába szereljük fel a karaktereket jobbnál jobb fegyverekkel és ruhával, a kinézete mindig ugyan az lesz. Persze értem én, hogy nem megoldható, hogy minden felszerelés látszódjon, és ennek kiküszöbölésére ott vannak a vásárolható skinek, ahol már Mordály és mosómedvésebben nézhet ki. Ezeket viszont meg kell vásárolni. Igaz, kecsegtető akciók szoktak lenni, de a mikrotranzakciós része a játéknak igen csak drága.


Említettem, hogy jók a szinkronok, de sajnos a zenék nem. A Marvel játékokban mindig azt tapasztalom, hogy próbálják megragadni a filmek zenei hangulatát, de mivel nincs lelicenszelve, ezért csak a hangzást tudják utánozni, a témákat nem és valami undorító számok születnek. Borzasztó. Végezetül még annyit, hogy a játékban sokan rínak azért, hogy bár a PvP lehetősége fenn áll, még sem megfelelő a rendszer. Könyörgöm, ki akarna egy PvP orientált akció RPG-t? Ez már a Diablo II-ben sem működött. Nem kell. Max az achivementek miatt, amikből nagyon sok van.


Valami ilyesmi lenne a Gazillion Entertainment játéka, a Marvel Heroes 2016. Jó koncepció, de nem kiemelkedő a rendszer. A játékmenet hullámzó. A kezdeti izgatottság hamar unalmas grindolásba csap át. Szerencsére a rengeteg hős különféle játékmódja kárpótol minket. Kérdéses a végjátéka, de nem mindenki úgy ül a gép elé, hogy „alig várom a történet végét, hogy szétfarmolhassam az agyamat”, hanem egyszerűn élvezik a történetet, a játékmenet és a Marvel univerzumot. Mint említettem, ez egy free-to-play játék, tehát ingyenesen játszható, ami miatt megér egy próbát, vagy kettőt. Steam-en töltsétek le és irány a csatatér. Kérlek, ne válasszátok Deadpool-t, annyi van belőle…

Pro:
+ Rengeteg játszható karakter
+ Tömérdek event
+ Király szinkron
+ Barátságos és ismert mechanika
+ Sok fejlesztési lehetőség

Kontra:
- … amik közül csak a meta eredményes
- Nincsen egyedi ötlet
- Kevés kihívás
- Grind

Értékelés
 9.0
Játékmenet: 

Igazi akció RPG rengeteg MMO elemmel. Sok hős, színes fejlesztési lehetőségek, amik több féle játékstílust garantálnak.
 9.0
Hangulat: 

Hangulatilag ingázunk a régebbi képregények és a modern filmek megjelenése között.
 8.0
Grafika: 

Igazán széles a skála, amin belőhetjük a grafikát, de maxon nem olyan szép, mint amilyen gépigényt a játék igényel.
8.0
Hangok: 

A szinkron jó, a zene nem.
 8.5
Szavatosság:

A játéknak van szavatossági faktora bőven, de ez inkább a karakterek megismeréséből áll, mintsem a végjáték kihívásaiból.
Review score
 8.5

A Marvel Heroes 2016 még mindig egy jó kis játék, de a rendszere nem képes megújulni 2013 óta. A veteránokat nem aa kihívások csábítják vissza, hanem az új szereplők megismerése. Ennek ellenére a rengeteg hős és a Marvel univerzum rendkívül szórakoztató, így mindenki el tud ütni itt jó pár órát.

Összes oldalmegjelenítés