World Ship Simulator - Előzetes

 

Újabb taggal bővül a hajószimulátorok nem épp népes családja

A tenger sós illata, rikoltozó sirályok, arcunkba verődő vízpermet, és a motor kitartó, monoton dübörgése. Aki már járt tengerjáró hajón, az tudja miről beszélek. Mindezt legalább többé-kevésbé hitelesen átültetni monitorjainkra viszont már egészen más tészta. Rétegjátékot csinálni mindig is merész, de korántsem eleve kudarcra ítéltetett vállalkozás volt, elég, ha az Euro Truck Simulator sorozatra gondolunk, ami egész komoly sikereket ért el, kvázi bebizonyítva, hogy azért a játékospopuláció javának bizony van egy rejtett, szőrös hasú, baseballsapkás kamionsofőr énje.

Az Odin Game Studios fejlesztésének gyümölcseként napvilágot látott World Ship Simulator ezúttal a több ezer kilométer hosszú aszfaltcsíkok világa helyett a több ezer négyzetkilométer területű vízfelszínek világába kalauzol el minket, több-kevesebb sikerrel.

A játékot elindítva profilt készíthetünk, majd a karrier opcióra kattintva gyorsan át is rághatjuk magunkat a játék alapjait elmagyarázó gyorstalpalón, hogy aztán egy kikötői épület központi termében találjuk magunkat. Itt ami elsőre fel fog tűnni, az a baltával faragott, hozzávetőlegesen három különböző arc- és öltözettípust viselő NPC tömeg, melynek tagjai zavarba ejtően gépies mozgásanimációktól kísérve róják céltalan köreiket, feldobandó az egyébként kissé sivár környezetet. Ha sikeresen túllendültünk fáradhatatlanul fel-alá kavirnyáló droidok látványán, el is kezdhetjük felfedezni a játékkörnyezetet. Az épületben több szobába is bebocsátást nyerhetünk, melyekben különböző, meredten maguk elé bámuló NPC-kkel érintkezve küldetéseket vehetünk fel, hajókat vásárolhatunk, illetve meglévő ladikunkat foltozhatjuk/tankolhatjuk.


Teljesíthető feladatokból sajnos egyelőre nem vagyunk eleresztve, például alkalmi halászkodásra, vagy épp csomagszállításra adhatjuk fejünket, ami viszont ennél nagyobb baj, hogy ezek a küldetések többnyire semmilyen speciális cselekvéssel vagy animációval nem járnak, általában kimerülnek abban, hogy a képernyőn szövegbuborékokban felbukkanó instrukciókat követve elmegyünk a megjelölt pontokig, ahol kattintunk kettőt, majd megyünk tovább, ahol szintén kattintunk kettőt, és így tovább, az örökkévalóságig. Na hát nem várok én Call of Duty-kat megszégyenítő, epikus adrenalinrohamokat egy hajószimulátortól, de na. Már annak is örültem volna, ha mondjuk a halász küldetés nem abból áll, hogy elpöfögünk a meglepő módon halaktól nyüzsgő, három négyzetméteres területre, klikkelünk kettőt, majd uccu a következőhöz. Egy kis bíbelődés, a háló kiengedése és bevonása, a halban gazdag területek felfedezése, stb. üdítően hatott volna, de úgy tűnik ezzel még várnunk kell a játék egy későbbi verziójáig.

Ahogy azt már fentebb említettem, a finoman szólva is monoton missziók során összeharácsolt pénzmagot elsősorban új hajókra verhetjük el, az illetékes kikötői alkalmazottat felkeresve. Ezekből az alap ladikot leszámítva négy darab áll rendelkezésre, egy motorcsónak, egy drabális teherhajó, egy légpárnás suhanó, és egy vontató. A hajók irányításával többnyire elégedett voltam, bár nem áltatom magam azzal, hogy szakértő lennék sok tonnás vízi járművek viselkedését illetőleg. Egy dolog piszkálta a csőrömet, hogy szinte mindegyikük érthetetlenül túlkormányzott (már ha lehet ilyet mondani egy hajóra), azaz csak nagyon finom kormánymozdulatokkal érdemes operálni, különben hamar azon kapjuk magunkat, hogy kétségbeesetten birkózunk kontrollálhatatlanul pörgő-forgó acélszörnyünkkel.

Grafika és hangok tekintetében meglehetősen felemás élményeim voltak a játékkal kapcsolatban. A hangokat akár már az elején kipipálhatjuk, a játék hozza a kötelező sirályvijjogást és hullámlocsogást, bár azt nem bántam volna, ha hallhatjuk felpörögni a motorokat, nem pedig végig csak a gyanúsan alapjáratszagú pöfögést. A grafika már egy fokkal bonyolultabb kérdés. A vízfelszín minőségére "ultra" beállításon nem lehet panasz, és a vízen megcsillanó napfény is kifejezetten szép látvány, ugyanakkor hajónk rendes nyomvonal és hullámok helyett csupán egy "habos" textúrát hagy maga után, az égbolt kidolgozása pedig nem kevés kívánnivalót hagy maga után.  A fény-árnyék effektek szintén egész meglepőek tudnak lenni, naplementekor például egy időre a Fallout 4 Glowing Sea-jét idéző, szemcsés effekttel megbolondított neonzöldbe borul a horizont, és a vízfelszín tükröződései sem mindig stimmelnek, előfordul, hogy egy füves zátony tövében váratlan módon felhőkarcolók tükröződnek. 

Végszóként le kell szögeznem, hogy lehet, hogy túl szigorú vagyok a játékkal, elvégre mégiscsak egy korai hozzáférésű produktummal van dolgunk, melynek mentségére szóljon, hogy az általam felfedezett hibák egyike se olyan, amit ne lehetne kijavítani egy kis utómunkálattal. A World Ship Simulator jelen állapotában még meglehetősen gyerekcipőben jár, de ha a szükséges grafikai polírozásra, és a tartalom komoly bővítésére sor kerül, abszolút versenyképes szimulátor válhat belőle, ami akár a hajórajongók következő etalonjává válhat. Addig azonban még jelentős mennyiségű fejlesztés van hátra, amihez sok szerencsét kívánok a fejlesztőknek.

Pro:
  • Kellemes hangulat
  • Öt, merőben különböző hajó
Kontra:
  • Monoton küldetések
  • Nagy jóindulattal sem konzisztens grafikai minőség
  • Kevés tartalom (még)

Összes oldalmegjelenítés