Wave of Darkness - Teszt

Egy igazi hardcore RPG...



Talán még a képeknél és a videóknál is hamarabb kukkantunk rá a közösség értékelésére egy játéknál a Steam profilján belül. A vegyes vagy az ennél rosszabb értékelések nem feltétlen tükrözik a játék összhatását, hiszen lehet hogy csak azért váltott ki nem tetszést a felhasználók közül, mert már nem tudják értékelni azokat a faktorokat, amikkel jelen esetben a Wave of Darkness bír. A játék nagy előnye a hátránya is egyben, de erről majd később. Elsőre talán ilyen Diablo szerű cuccnak néz ki, de rögtön kiderül, hogy ez annál sokkal komplexebb. Már jó, ha most tisztázzuk, a Wave of Darkness egy igazán hardcore RPG, ami csak a legrátermettebb veteránoknak fog ízlelni. Rengeteg lehetőséget tartogat számunkra a hatalmas területű világ. De tényleg, olyan sok minden kapott helyet az alkotásban, hogy gyakorlatilag megjegyezhetetlenek a folyamatok, szóval célszerű valamilyen jegyzetet vezetni.


Egy tipikus fantasy világban játszódik a sztori, a varázslatos Narr-ban. Igazából van itt minden ami kell: szörnyek, varázslat, rúna és persze háború. Karakterünk szépen lassan csöppen bele a világot átölelő veszélyekbe és természetesen a mi feladatunk lesz a rendet tevés. Igazi RPG játékhoz mérten nem fix hősünk van, hanem mi szabhatjuk testre. Nem csak az alapvető képességeit, hanem a kinézetét és a faját is. Mindezek után következik a bonyodalom. A játékmenet nem elég átgondolt, vagy csak nekem túl hc. A világ szinte azonnal megnyílik előttünk, ami kicsit zavaró lehet, hiszen nehéz eldönteni, hogy merre is induljunk. Rengeteg küldetés vár ránk, amiket az NPC-k adnak, ám nem tudhatjuk, hogy ki szorul rá a segítségünkre, így mindenkivel beszélgetni kell. Persze nincs ezzel semmi gond, sok játék kínálj így fel a megoldandó feladatokat, csak a Wave of Darkness stílusa egy gyorsabb fajta játékmenetre utal, ami távolról sem igaz. Ha könnyed falánkságra vágytok, akkor ez nem a Ti játékotok lesz, ellenben ha bélszínt akartok enni zúzapörkölttel, akkor máris csekkoljátok le!


A hardcore RPG-hez a harcbéli lassúság is hozzátartozik. Alacsonyabb szinteken nem sok örömöt jelent majd a „végre a sok beszélgetés után egy kis harc” lehetősége. Az ellenségünket klikkeléssel sebezzük, úgyhogy folyamatosan kell püfölnünk az egeret, hogy túléljünk egy harcot. Ez sajnos viszonylag sokáig megy majd így, hiszen az újabb képességekre és varázslatokra szintlépéssel kell szert tenni, addig viszont csak a sima alaptámadás élménye vár ránk. Minden ellenséges lény dob valamit, ami legtöbbször csak szemét és az alapvető baj, hogy nem nagyon lehet szűrni a zsákmányt. Vagy mindent elrakunk, vagy egyesével válogatjuk ki, amit szeretnénk. A rengeteg lootolható lehetőségnek viszont van egy jó oldala, az pedig a crafting. Eleve rengeteg olyan objektum található a világban, amiből nyersanyagokat tudunk kinyerni: kövek, fák, növények stb., és ezekből fegyvert, páncélt és italokat tudunk készíteni. A hatalmas bejárható területhez tehát szabad mesterségek tartoznak, ami igazán magányos játékká teszi a Wave of Darkness-t. Persze a folyamatosan craftingolás és farmolás jó móka, főleg egy ilyen RPG-ben. Az már viszont kevésbé vicces, hogy rengeteg mindent lehet csinálni és ehhez rengeteg tutorial szövegdoboz tartozik. A játék elején kapunk egy amolyan ismerkedős helyet, ahol nagyjából minden folyamatot leír nekünk a rendszer, de ha a kezdőhelyen 30 szövegdobozzal nem találkozunk, akkor eggyel sem. Lehetetlen rögtön megjegyezni, hogy mi mit csinál és mi mikor jó.


A sok lehetőség miatt magával az interface-szel akadhatnak némi problémák. Az egy dolog, hogy nagyjából minden ikon ki van téve a képernyőre, de ami nagyobb gond, hogy olyan sok jelmagyarázat tartozik a térképhez, hogy ha megnyitjuk és alacsony felbontáson játszunk, mondjuk egy laptopon, akkor nem fér ki a képernyőre az összes leírás. A játék egyébként vegyes érzetet kelt látványilag. Szerintem a környezet annyira nem rossz, ellenben a modellek nagyon merevek és bénácskák. Nem érdemel olyan gépigényt, mint amit kér.


Valami ilyesmi lenne röviden a Dreamatrix játéka, a Wave of Darkness. Kicsit sok hibája van, de alapvetőleg minden olyan komponenssel rendelkezik, amivel egy hardcore RPG-nek kell. Hatalmas világ, rengeteg nyersanyag, craftingolás és persze sok küldetés. Kinézetre nem a legmegnyerőbb, de szerepjátékoknál ez nem is követelmény. Hangilag nem vagyok elragadtatva, bár tetszik, hogy szinte minden párbeszéd szinkronizálva van, az viszont nem, hogy ezek gagyik. Ami meglepő viszont, hogy a játékhoz 127 steam achievement tartozik. 127! Mondjatok még egy másik alkotást, amihez ennyi jár. Ráadásul a Dreamatrix nagyon lelkiismeretes kis csapat és eltökélt szándékuk a gyermekük javítása a közösség véleménye alapján. Ráadásul még magyar nyelven is élvezhetjük a kalandokat Narr földjén. Steam-en nézzétek meg, nem rossz cucc ez, csak a veteránoknak szól elsősorban.

Pro:
+ Hatalmas terület
+ Rengeteg lehetőség
+ Lelkiismeretes fejlesztői csapat
+ Magyar nyelv

Konta:
- Csúnyácska
- Kezelőfelületi problémák
- Túl sok dolgot zúdít egyszerre a játékosra

Értékelés
 7.5
Játékmenet: 

Sok furcsa és gagyi dolog van a játékmenetben, például a kezdeti harcrendszer, de a többi komponens, a felfedezés és craftingolás, nagyon hangulatossá teszi.  
 7.0
Hangulat: 

Képes rabul ejteni az embert, ha van türelme hozzá. Az első benyomás viszont eléggé negatív.
 7.0
Grafika: 

A területek jól kidolgozottak, még ha a textúrákon ez nem is annyira látszik, jól vannak összerakva az elemek. A modellekről viszont nem sok jót tudnék mondani.
 6.0
Hangok: 

Van benne munka, hisz a sok szöveg szinkronja ez bizonyítja. De minden gagyi.
 9.0
Szavatosság:

Igazából ez a játék legerősebb tulajdonsága. Amennyiben adunk neki egy esélyt, biztos, hogy le fog kötni, hiszen a nagy bejárható terület, a sok lehetőség, a rengeteg küldetés és a csúnyácska grafika abszolút retro érzetet kelt, amikor még a kemény RPG-kben nem számított a kinézet, csak a kaland kaland és a kaland.
Review score
7.3

A Wave of Darkness egy elsőre hanyagolható címnek tűnik, de minden meg van benne, ami egy élvezhető RPG-hez szükséges. Elsőre sokan ott fogják hagyni, de a veteránok rögtön látják majd a csiszolatlan gyémántot.

Összes oldalmegjelenítés