The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut - Teszt

Az utolsó Van Helsing felvonás, ami szerencsére nagyon nagyon hosszú lesz...



Pont a hétvégén ment a tv-ben a Hugh Jackman által alakított Van Helsing film, ami szerintettem egy rettentően alulértékelt alkotás. Én nagyon kedvelem, persze látom a hibáit és az is lehet, hogy feltétlen szeretetem a gyerekkori multiplex élményből fakad. Egy biztos, ennek a játéknak, habár a név valamilyen formában stimmel, semmi köze a filmhez. A Neocore Games-re méltán lehetünk büszkénk, hiszen egy magyar fejlesztőcsoporttal van dolgunk, akik az elmúlt években egy sikeres szériát tudhatnak maguk mögött, ez pedig a végtelen hosszú című The Incredible Adventures of Van Helsing. Volt belőle három rész és itt van ez a Final Cut kiadás, ami összegzi az egészet, így kapunk egy brutális nagy tartalommal rendelkező alkotást. Sosincs vége, olyan nagy. De ez nem gond, a játékos egy valamit szeret jobban a pénzénél: olyan játékra költeni, amiben rengeteg lehetőség van elütni az időt és ezt most bőségesen meg is kapjuk. Na de nézzük kicsit részletesebben is, hogy mi ez a The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut.


Az alkotásról elöljáróban azt kell tudni, hogy ez egy akció RPG vagy hack ’n’ slach játék. Igazából sosem tudtam eldönteni, hogy erre a stílusra melyik kifejezést kell használni, szóval inkább azt mondom, hogy egy Diablo bázisú játék. Azért mondom így, mert a témának az ősmagja a Blizzard híres játéka. De sokban is hasonlít a modern Diablo III-ra. Például a csoportokban járkáló champion szörnyek miatt, vagy az új adventure mód végett. A lényeg a lényeg, hogy egy izommetrikus nézetű játékban találjuk magunkat, ahol egy nagyon érdekes és izgalmas történetet kell végig játszanunk. Ebben a steampunk világban az őrült tudomány és a mágia lényei és alkotásai hatalmas hordányi ellenséggel állítanak minket szemben, akiket kérdés nélkül le kell ölnünk és reménykednünk abban, hogy a jelenleginél jobb felszerelést fognak dobni haláluk pillanatában. Az úgynevezett farmolás a játék egyik alappillére, amit a szerethető karakterek, a groteszk humor, a remek sztori és a jól megkomponált párbeszédek olyan színessé tesznek, amennyire csak lehet. Mivel a Final Cut az előző 3 játék fúziója, így a történet is hatalmas, gyakorlatilag három sikeres és teljes játékot ölel fel.


A játék a harmadik részre érte el a maximális játékmeneti fejlettséget. Szebb grafika, részletes skill rendszer, új lehetőségek a kampányon kívül és új kasztok. A Final Cut tulajdonképpen ötvözi az összes rész történetét, tehát az egész játékot a legeslegelejétől kezdve kell végig játszanunk, ám új formában. Ily módon rögtön választhatunk a 6 kaszt közül, amik az utolsó részben váltak elérhetővé: itt van a tankos közelharcos csávó, a Protector, a lövész kalapos ipse, a Bounty Hunter, a varázslós csóka, az Elementalist, a késes fószer, az Umbralist, a piromán robot manus, a Phlogistoneer és végül a gépész szaki, a Constructor. Mind a 6 osztálynak különböző képességeik vannak, amik közül bőven mazsolázhatunk és nem mellesleg más fajta játékstílust is igényelnek. Egy valami a közös bennük: mindenki oldalán ott fog flangálni a játéktörténelem egyik legjobban kitalált társa: Katarina, a szellemcsaj, aki színes képességeivel és kretén stílusával védelmezni, istápolni és szórakoztatni fog minket a rengeteg játékóra alatt.


Maguk a fejlesztési lehetőségek kicsit átalakultak. A főbb adottságokra, mint élet, intelligencia és hasonlókra immáron csak 3 lehetőség áll szolgálatunkra, így szintlépésnél a pontjainkat nem 5-6 fele kell osztogatni, hanem választhatunk, hogy most életet szeretnénk, sebzést vagy inkább a képességeink számára több nyersanyagot. Maguk ezek a képességek is részletesen vannak kidolgozva. Az eddig megszokott módon kell őket fejlesztenünk: ha használni akarunk egy varázslatot mondjuk, akkor azt tudjuk magasabb szintre képezni, van 2 passzív képessége valamint 3 különféle hatást is ki tudunk neki rakni. Ez rendkívül jó ötlet, hiszen a játék végére nem unjuk meg, hogy ugyan azt a varázslatot használjuk, mivel folyamatosan fejlődik, ráadásul amint magasabb szintűek leszünk, megnyílnak a magasabb osztályú képességek is, amiket valamilyen előzőből tudunk tovább fejleszteni és kombinálni. Az előbb említett 6 karakterosztályt számtalan módon tudjuk tehát fejleszteni, ami azzal egyenlő, hogy a lehetőségeink száma csak évek múltán mondhatóak végesnek.


A játék másik nagyobb különlegessége, hogy helyett kapott benne az online és az offline mód is. Persze eddig is lehetőség állt neten játszani másokkal és egyebek, de a mostani változás kicsit nagyobb volumenű. Online módban létre kell hoznunk egy Neocore profilt és amennyiben így fogunk tovább játszani, minden adat (karakterfejlesztések, tárgyak) a szerver felhőrendszerébe lesz elmentve, így ha folytatni akarjuk meglévő profilunkat, folyamatosan internetkapcsolatra lesz szükségünk. A multi és a story része a játéknak mind a két módon elérhető. Amennyiben offline játszunk, minden mentés a számítógépünkre történik, viszont nem élvezhetjük a végjáték szépségeit. Az adventure mód biztosít nekünk egy olyan lehetőséget, melyben random generált pályákon random generált feladatokat kell végrehajtanunk. Ez a kampány végig játszása utánra van tervezve, így rögtön első szinttől nem leszünk képesek érvényesülni. Bizonyos időközönként elérhetőek scenariok és eventek is, amik lehetővé teszik, a nagyobb és több kihívást, jobb loot-ot és persze a szórakozást, de mind ehhez szükség van az online profilra.


A játék ebben a változatban néz ki a legszebben, ami akkor vehető a legjobban észre, ha mindegyik résszel játszottunk, hiszen az 1 és 2 területei most fognak a legszebben csillogni. A számtalan grafikai beállítás mellett most lehetőségünk van egy nagy felbontású textúra csomag letöltésére, amely a nevéből adódóan nagy felbontású textúrákat takar, így még csinosabbá lehet tenni az egészet. A részletes megjelenés, a sok hatás, az elképesztő steampunk világ és a fizika aprólékossága odáig repíti a játékot, hogy felveheti a versenyt a mai AAA kategóriájú alkotásokkal is. A hangok sok színűsége bámulatos: remek szinkronok, amik még jobbá teszik az egyik legértékelhetőbb a dolgot, a fenomenális párbeszédeket. A zenék elképesztőek. Nem tudom ki írja őket, de ezekben és a Deathtrap-ban is valami borzongatóan jók lettek. Innen is csókokkal áldom a zeneszerző kezét, amivel komponál. Nekem összességében mindig is egy bajom volt a Van Helsing szériával és a Deathtrap-pel, valamint ettől félek a Martyr esetében is. Minden szuperül néz ki, jól van kitálalva, de mégis, valamilyen oknál fogva, az egész olyan erőtlen. A karaktermodellek és a mozgás animációk kezdetlegesek. Ezt főleg az új karakter készítésénél lehet felfedezni, ahol a szereplők csak mereven dőlöngélnek. Hiányzik belőlük az alapvető természetesség, minden nagyon kemény. A harc pedig teljesen erőtlen. Hiába van ott robbanás meg villanás, remek hangeffektek, az ütések és a lövések szinte átcsúsznak az ellenfeleken, mintha valami pudingba dobálnánk forró ólom katonákat. Persze mindezek mellett is szerethető és élvezhető, de mindenben van hiba, ez elkerülhetetlen.


A Neocore Games új kiadásában tehát, a The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut-ban az előző 3 rész tartalmát kapjuk meg felújítva és kiegészítve. Ez azt jelenti, hogy rengeteg játékórát szántak a fejlesztők a számunkra és az end game content egy új széria megjelenésig fog minket szórakoztatni, ha nem tovább. Rengeteg lehetőség van a karakterek fejlesztésére és a végtelen farmolás sem lesz nagyon hamar unalmas, hiszen az Adventure mód tesz róla, hogy élvezzük addig, amíg lehet. Habár a fejlesztők magyarok, és a Steam profilon és ott kandikál a magyar felirat, egyelőre valamiért még nem érhető el. Azt hittem csak nálam van valami baj, de láttam, hogy másoknál sem stimmel. Reméljük mihamarabb javítják a hibát. Első ránézésre a játék kicsit drágának tűnhet, de tudnotok kell, hogy ez a kiadás mind a három részt foglalja magába, ami több 10, akár 100 óra játékidőt is jelenthet. Ne legyetek tehát fukarok, amikor a leárazás kapcsán nézegetitek az eladási listákat. Steam-en jelenleg is akciós a játék, vessétek ki rá hálótokat, hiszen a kaland még csak most kezdődik!

Pro:
+ Rengeteg tartalom
+ Remek humor
+ Jó végjáték
+ Színes fejlődési lehetőségek
+ Lebilincselő hangulat

Kontra:
- Erőtlen játékmenet
- Egyelőre hiányzik a magyar felirat

Értékelés
 8.0
Játékmenet: 

Belevaló akció RPG a javából, amiből semmi sem hiányzik. Egyetlen egy ok van, ami miatt az egész gyengének tűnik, az pedig az erőtlen harc.
 10
Hangulat: 

A zene, a környezet, a párbeszédek, mind mind olyan komponense a játéknak, amik még hangulatosabbá teszik az amúgy is hangulatos steampunk világot.
 8.5
Grafika: 

Minden effekt és árnyékolás a helyén van. A fizika is jelen van, ahogyan kell. A karaktermodellek viszont túl merevek.
9.0
Hangok: 

A hang effektek, a párbeszédek és a zene is nagyon el lettek találva. Talán kicsit sokszor alkalmazott ugyan az a hangzás.
 9.5
Szavatosság:

A játékidő baromi hosszú, a karakterek fejlesztése nagyon sok módon történhet és a sztori után ott a végtelen kaland mód, ahol a bőséges loot, a random generált küldetések és pályák, valamint az eventek és a scenariok szinte kiapadhatatlanná teszik az élvezeti faktort.
Review score
 9.0

A The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut egy remek kiadás, melyben a trilógia minden egyes története, helyszíne és cselekménye helyett kapott. Ebből adódóan nagyon hosszú játékélményt nyújt, amit a kaland mód lehetősége ékesít.

Összes oldalmegjelenítés