Metal Gear Solid - Retro teszt és videoteszt

Retro teszt egy nagy klasszikusról...

Őszintén szólva, nagyjából már egy éve tervezem ennek a tesztnek a megírását, ám a megvalósítás fázisáig sosem sikerült eljutnom. Viszont a Metal Gear-sorozat az ötödik rész megjelenésével befejeződött, és Kojima is elhagyta a sorozatot, így nem is lehetne aktuálisabb eme teszt megjelenése.

A játék története az első két rész (Metal Gear, Metal Gear 2 – Solid Snake) eseményei után játszódik. Hősünk, Snake otthagyta régi osztagát a FOXHOUND, és Alaszkába költözött, ahol a világtól elzárva éli életét, és szánhúzó kutyákat edz. A remeteélet nem tart túlságosan sokáig, hiszen Snake régi felettese Roy Cambell ezredes rátöri az ajtót, és egy új küldetést ajánl neki, amit természetesen főhősünk nem utasíthat el.


A jelentések szerint Snake és az ezredes régi alakulata a FOXHOUND átvette a Sadow Moses szigeten található létesítmény felett az irányítást, és az ott található Metal Gear REX nevű, nukleáris rakéták kilövésére képes lépegetővel tartja sakkban az Egyesült Államok kormányát. Hősünk feladata természetesen az, hogy beszivárogjon, és ezt megakadályozza.

Ezzel veszi kezdetét a nagyjából tízórás történet, amely során rengeteg érdekes, jól megírt karakterrel, és pár meglepő fordulattal is találkozunk. Szerencsére az egész prezentációja még így több, mint tíz év távlatából is hatásos, ugyanis a játék a kor technikai korlátai ellenére is remekül használja a filmes eszközöket, és ezzel nem csak a történetvezetésben, és a karakterek ábrázolásában, hanem az egész bemutatásában is úttörőnek számít a program.


Szerencsére az újítások sora nem merül ki ebben. A játékmenet magját képező lopakodás is egy forradalmi dolog volt, hiszen a játékvilágban nem igazán volt még példa erre. Egyedül az ugyanabban az évben érkezett Thief: The Dark Project volt az a játék, amely szintén a settenkedésre alapozta a játékmenetet. Az igaz, hogy a két alkotás között elég sok különbség van, mégis az MGS volt az, aminek sikerült jobban elmélyítenie a dolgot, hiszen rengeteg eszközt, lehetőséget adott a játékosok kezébe, valamint változatos feladatokat is. Tehát itt nem csak a sötétben bujkálás, és az őrök kikerülése volt a feladatunk, hanem figyelnünk kell a biztonsági kamerákra, lesznek titkos csapdák, lézeres érzékelők, aknák és remek boss-harcok is, amelyek így egy rendívül változatos és összetett játékmenetet eredményeznek.

De, hogy mi ez a sok királyság? Először is ugye ott van a lopakodás, amelyet folyamatosan végzünk, és bár Snake folyamatosan fut, az őrök csupán akkor hallják meg, ha például egy pocsolyába lépünk, de ezen kívül érdemes figyelnünk még arra is, hogy hősünk bizony a hóban otthagyja lábnyomait, amelyet a szemfüles ellenfelek észrevesznek, és rögtön a keresésünkre is indulnak. Ezen kívül Snake képes guggolni, valamint kúszni, amelyek nem csak a rejtőzködésben segítenek, hanem a kúszás segítségével a szellőzőkbe is bejuthatunk, így jóval biztonságosabb útvonalon érhetjük el célunkat. Hősünk természetesen mestere a CQC-nek (azaz a közelharcnak) is, így képes megagyalni, földhöz vágni. illetve megragadni ellenfeleit. Az így leterített ellenfelekkel (és a megöltekkel) nem kell foglalkoznunk, ugyanis a technikai korlátok miatt a testek szinte azonnal el is tűnnek, így azok elrejtésével itt még nem kellett bajlódnunk.


Snake-nek természetesen nem kell pusztán az ügyességére hagyatkoznia, ugyanis jó pár eszköz és fegyver is a rendelkezésére áll. A fegyverek között igazából nincs semmi meglepő, ugyanis lesz majd pisztolyunk, gépfegyverünk, mesterlövész puskánk, aknavetőnk, illetve különböző típusú gránátjaink is. Eszközök közül ott van a sorozat egyik védjegyévé vált szent doboz, amely segítségével hatékonyan lopózhatunk át az örökön, de egy nagyon fontos kütyü még a radarunk, amelyen az adott terület térképe, az ellenség pozíciója, valamint azok látótere látható, így az egy olyan dolog, amelyre folyamatosan figyelnünk kell. Érdemes megemlítenünk az éjjellátónkat is, amelyek segítségével láthatjuk a lézersugarakat. Azonban a legfontosabb kütyünk mégis a Codec-künk lesz, amely segítségével tarthatjuk a kapcsolatot társainkkal. Itt kaphatunk segítséget egy probléma megoldásához, esetleg háttér-információt szerezhetünk dolgokról, de menteni is itt tudunk. Nagyon hasznos kis eszköz, amelyet érdemes minél többször használnunk, ugyanis bár a játék nem a legnehezebb, amivel valaha játszottam, néhány kósza plusz információ nagyban megkönnyíti majd az életünket.


Említettem a boss-harcokat is, amelyekből akad pár a játékban. Ezek mind kifejezetten ötletesek, ám csupán egy olyan van köztük, amely annyira emlékezetesre sikerült, mint a második, vagy a harmadik részben található összecsapások. Ez a harc pedig a Psycho Mantis-el folytatott összecsapásunk, amely (sajnos csak PlayStationön játszva) minden gamer számára egy örök emlék marad, amelyre mosolyogva gondolnak vissza, és nem is ok nélkül.

Az MGS a megjelenésekor nem csak a játékmenetben és a történetben domborított nagyot, hanem a megjelenésében is, hiszen maximálisan kihasználta a végéhez közeledő PlayStation One konzol lehetőségeit. Bár a látvány manapság már finoman szólva kopottasnak mondható, az előadásmódja, a videók profi rendezése, a hihetetlenül jól sikerült zene és a remek párbeszédek együttesen olyan minőségi szintre emelik az egészet, hogy azonnal túltesszük magunkat az orbitális pixelek, és csúnyácska karaktermodellek látványán, tehát biztosíthatok mindenki afelől, hogy az élvezhetőséget a látvány egyáltalán nem csorbítja.


A Metal Gear Solid egy nagybetűs KLASSZIKUS, amelyet minden, magát játékosnak valló embernek kötelező kipróbálnia. Ötletessége, és kidolgozottsága még sok mai címet is képes megszégyeníteni, így az új címekhez szokott játékosok számára is tökéletesen élvezhető.

- Süti –



Pro:
+ Remek történet, remek tálalásban
+ Ötletes és összetett játékmenet
+ Gyönyörű zene
+ Remek szinkron

Kontra:
- Ma már eléggé csúnyácska

Értékelés
 10 Történet: 

Egy remek, és csavaros kémtörténetet kapunk sok csavarral és jól megírt karakterekkel.
 9.0 Játékmenet: 

Az MGS játékmenete még ma is megállja a helyét, hiszen egy ötletes és összetett rendszert kapunk.
 10Hangulat: 

A remekül megrendezett videók, a jó történet, a kiváló zene és szinkron segít abban, hogy a játékos egy filmben érezze magát.
 8.5Szavatosság: 

Maga a játék kifejezetten hosszú, és erre még a VR-missziók is rádobnak egy lapáttal.
 10Retro-faktor:

Műfajteremtő klasszikus, pont.
Review score
 9.5Egy kultikus sorozat "első" része, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálnia, majd (a sorozat többi részével együtt) elővenni pár évente.

Összes oldalmegjelenítés