Grand Ages: Medieval - Teszt

Itt már 1050-ben is létezett Budapest...



Biztos láttátok már neten azt a cikket, ahol összegyűjtik a világtörténelem 10 legrosszabb játékborítóit. Na azt hiszem valamelyik dobogóst a Grand Ages: Medieval kiszoríthatja, mert ez valami förtelem. Már első ránézésre sem guszta a játék. Kapunk egy ütős nevet, mint Grand Ages: Medieval és ott figyel az arcunkba egy nagyon egyszerű és csúnya ember, aki olyan, mintha a 2000-es években használt átvezető videókból tért volna vissza, hogy minket riogasson. És a játék annyira erőlteti ezt a fejet, amit mindenhol láthatunk, hogy az indítás után nagyon nagy felbontásban kell szemeznünk vele és várnunk, mire betölt a menü. Minden egyes alkalommal, ezt a rettentő csúnya alakot kell néznünk. Kész, én már itt elástam az egészet. Na jó, azért megadjuk még neki az esélyt, hogy javítson, hiszen egy elrontott borítóra még nem alapozhatjuk meg véleményünket. A játék egyik nagy különlegessége számomra, hogy megjelent PS4-re is, ami azért érdekes, mert grafikája teljesen régimódi, csúnya játékokat pedig nem sűrűn vesz konzolra az ember. Bár hozzá kell tenni, hogy ritkán jelenik meg ilyen stílusú alkotás a játékgépekre. A lényeg viszont, hogy ez lehetővé teszi a PC-s felhasználóknak is, hogy kényelemesen a karosszékekből tudjunk játszani gamepad segítségével.


Maga a történet viszonylag egyszerű: Konstantinápolyból, egy város irányítójaként kezdjük pályafutásunkat és célunk hatalmunk kiterjesztése, akár katonailag akár gazdaságilag. Ami azt illeti, itt nincsenek pályák vagy fejezetek. Már rögtön az első percnél megkapjuk térképnek egész Európát. Ez lesz játékunk helyszíne. Vár ránk felfedezésre a megannyi állam, földrész és város. Rögtön az első barátunk Budapest lesz. Nem említettem még, hogy a játék 1050-ben játszódik, na és akkor ki volt országunk királya? Én sem emlékszem, nem azért mondom, de az biztos, hogy nem Milos Kovacevic. El sem tudom képzelni, honnan vették ezt nevet. Ráadásul csak egy csóri polgármester. Nem tudom, a játék próbált valamennyire történelem hű lenni azzal, hogy korabeli államokat használ, erre kapunk egy Milost megy egy Budapestet, ami történelmileg sokkal később alapult meg.


PC-s felhasználóknak ez a stílus nem szokatlan, grand strategy-nek is nevezik. Ugye itt már nagyobb és részletesebb dolgokban kell gondolkodnunk, mint egy sima stratégia játékban. Folyamatosan figyelnünk kell a nyersanyagainkra, amiknek a forrása nem feltétlen a bányák meg az erdők kifosztása, hanem a kereskedelem. Célunk az állomokkal való diplomácia és kereskedelmi utak kiépítése. Előbbi igazán viccesen van szemléltetve. Ha felfedezünk egy várost, lehetőségünk van párbeszédbe elegyedni a polgármesterrel és felkínálni neki nyersanyagainkat, persze cserébe kérhetünk mi is valamit. A sikeres üzlet növeli a szimpátiánkat, míg a veszteséges csökkenti. Van is egy skálánk, ami jelzi, hogy az adott polgármester mennyire ért egyet az üzleti kapcsolatunkkal. Ha piros akkor haragszik ránk, ez akár háborúhoz is vezethet, ellenben, ha zöld, akkor szeret minket. Megjelenésileg ezt úgy kell elképzelni, hogy ezek a rettentő csúnya arcmodellek zöldnél mosolyognak, a haragot pedig úgy jelzik ki, hogy nagy lapátfogaikat megmutatva vicsorognak a képünkbe. Egyszerűen undorítóan csúnyák lettek a szereplők. A játék elején profilképnek, az online felület miatt, kell választanunk egy arcot, de órákig fogtok kattintgatni, mire megállapodtok valamiben magatokkal. Egyszerűen rémesen csúnya.


A konzolos felület miatt rendkívül le kellett egyszerűsíteni a játékot. A Grand Ages: Medieval a Civilization-re és a Total War játékokra akarna hajazni. A fejlesztők célja az volt, hogy ennek a két legendás alkotásnak egy egyszerűbb keveréke szülessen meg, ami nem csak számítógépen fog hódítani. Nem rossz játék ez a maga nevében, de minden értékelhető dolog az csak is a hasonlóság miatt mondható, egyediségre nem találtam nyomokat. Tetszett a játék részletessége, hogy addig tudok nagyítani a térképen, amíg be nem látok a házak ablakán. Minden mozog, mindent fúj a szél. Nagy hangsúly van a kereskedelmen és a diplomácián, ami igaz rémegyszerű. Akár a Civilization-ben: adj pénzt – adunk cuccokat. Van a játéknak háborús része is, ami szintén nem a Total War-ra hasonlít, hanem inkább a Civ-re. Ez alatt azt értem, hogy nem igazán lehet megadni az egységeknek, hogy miket csináljanak. Az győz, akinek nagyobb a serege.


Próbálok értékelhető dolgokat találni a játékban, mert attól, hogy nem az esetem, nem akarom utálni, hiszen nem egy ember dolgozott ezen. Talán sovány vigasz, hogy az egyszerű grafika miatt nincs nagy gépigénye. A zene viszont teljesen értékelhető szinten van. Lágy pengetős és vonós hangszereket kapunk, amik rengeteg dallamból állnak, így gyakorlatilag csak órák múlva véljük felfedezni az ismétlődéseket. Sok steam achievement is megtalálható, ami szintén csak egy plusz pont.


A Grand Ages: Medieval próbálja hozni azt, amit elődjei, a Total War és a Civilization széria megalapoztak, de sajnos ennek csak töredékével tudott előállni. Minden értékelhető dolog az valamilyen hasonlóságból adódik és semmilyen egyedi komponens nincs, amit a fejlesztők tettek volna hozzá. A Gaming Minds Studios játéka megjelent konzolon is, talán itt plusz pontot érdelem, hogy az ilyen kaliberű stratégia játékok általában PC exkluzívak, ellenben rögtön negatívum, az elavult grafika. Ráadásul drága is, Steam-en 37 euróba kerül. Akiknek túl bonyolult a Total War, vagy éppen kezdő a stílusban, azok nyugodtan kipróbálhatják, tulajdonképpen lehet ezt élvezni, ha nem zavar a túlzott egyszerűség, ami a játékmenetre és a grafikára is jellemző egyaránt.

Pro:
+ Egyszerű kezelhetőség
+ Hangulatos zene
+ Részletes táj

Kontra:
- Ocsmány karaktermodellek
- Túl egyszerű
- Egyediség hiánya

Értékelés
 7.5
Játékmenet: 

A grand strategy játékokhoz képest kapunk egy nagyon egyszerű játékmenet, amit könnyen ki lehet ismerni, ellenben kevés lehetőséget biztosít, az igazi stratégák számára.
 8.0
Hangulat: 

Hangulatig rendben van a játék. A történelmi hiányosságoktól eltekintve a zene és a fejlődés igazán megalapozza a középkori hangulatot.
 6.0
Grafika: 

Szidtam már eleget, had ne kelljen megint emlékeznem rá.
9.0
Hangok: 

Igazából itt minden a helyén van. A zene az valami fantasztikus lett. Pirospont.
 7.5
Szavatosság:

Egész Európát meghódíthatjuk benne, az mondjuk egész jó. Az már nem, hogy erre mennyi lehetőségünk van. A katonáskodásra és a gazdasági uralkodásra is kevés út áll rendelkezésünkre, illetve kevesebb, mint amit egy ilyen kaliberű játék megkövetel. A választások hiánya pedig előidézheti, hogy idő előtt megunjuk a hódítást.
Review score
 7.6

A Grand Ages: Medieval-ra lehet sok rosszat mondani, de azt gondolom, hogy összességében szórakoztató. Vannak benne nagyobb hibák és hiányosságok, amik felett azért el lehet siklani, és utána egy felettébb nyugodt és szórakoztató játékot kapunk.

Összes oldalmegjelenítés