Rocket League - Teszt és Videóteszt


Autós foci, ahogyan azt még nem láttuk...


Az indie rétegből sok olyan játék kerül ki, amely tucat számra készül, kiemelkedőt aligha tudnék felsorolni közülük. Az idei év talán egyik legnagyobb meglepetése nálam (és ahogy elnézem internet szerte) a Windward volt, a másik ilyen pedig a Rocket League. Érthetetlen számomra, hogy ezt, ebben a formában eddig miért nem csinálta meg még egyik neves AAA játékfejlesztő sem, de nagyon úgy tűnik, ezt a vonatot már lekésték, mert a koronázatlan bajnok jött, látott, és letarolt mindent.


Ha egy kicsit el akarunk rugaszkodni a valóságtól, akár azt is mondhatnánk, hogy a Rocket League lényegében a FIFA és a Need for Speed szerelem gyereke is lehetne, csak emberek helyett autókkal. Szerencsére ez a párosítás nem valósult meg (eddig) és így egy lényegesebben kidolgozottabb, szinte minden részben tökéletes játékot kaptunk. Tehát adott egy fedett pálya, amin maximum két 4 fős csapatból álló RC kocsi foglalhat helyet, aztán indulhat az 5 perces tömény szórakozás.


Sem az irányítás, sem a szabályok nincsenek túlbonyolítva. A pályán fellelhető nitró újratöltők segítségével extra löketet nyerhetünk a kocsinknak, és bármikor, ha a helyzet úgy hozza, duplán ugorhatunk is a kiskocsinkkal, elkapva ezzel a magas labdákat vagy éppenséggel hatalmas fejeseket lőni ezáltal. Ez így leírva nagyon egyszerűnek tűnhet, de higgyétek el, fantasztikus meccseket lehet kihozni belőle, melyeket még csak nézni is érdemes. A fizika nincs túlzásokba vive, hiszen könnyedén autókázhatunk a falakon is, a kocsi rendkívül ügyesen megfordul még a levegőben repülve is, az irányítás pedig meglepően könnyű, akár még billentyűzettel is, de egy jobb kontroller használata mindenképpen ajánlott.


Az egyjátékos móka szerelmeseinek a sima meccsen kívül lehetőségük adódik egy bajnokság lebonyolítására is, amelyben tetszés szerint beállíthatjuk a rendezvény hosszát, a résztvevő csapatok számát, de még csapatunk logóját is testre szabhatjuk. Hogy érdemes-e egy kifejezetten többjátékos módra tervezett játékot egyedül tolni? Nos, igen, mert a mesterséges intelligencia nagyon-nagyon okos. Igazán észnél kell lenni és ügyesen kell játszani ahhoz, hogy az ember ne szenvedjen el megalázó vereséget akár még kezdő fokozaton is, és ezt most a jó értelemben értem. Egy percig sem éreztem frusztrálónak a játékot, mert remekül kiegyensúlyozva játszott ellenem a gép, habár az is igaz, hogy egyes esetekben azért képes öngólt is produkálni… nos, elég sok esetben, amikor menteni szeretné a helyzetet szegénykém. Az igazi móka viszont a hús-vér emberek közötti csatározás során alakul ki. Lehet online is játszani, ami sokat nem fog hozzáadni az élvezeti faktorhoz, de az igazi az, amikor a haverokkal leülve toljátok a játékot. Ekkor aztán minden barátság megszűnik, de még a kontroller is féltheti az életét. A játék egyébként nem csak osztott képernyős támogatást élvez, de cross platform akár PlayStation 4-en játszó emberekkel is ”focizhatunk” egy időben. Néha már el is felejtem, honnan jött ez a játék. A meccsek után teljesítményünk fejében tapasztalati pontokat kapunk, amelyekből szintet léphetünk, szintlépések után pedig különféle cuccokat nyithatunk fel, amelyekkel testre szabhatjuk az autónkat. Olyan dolgokkal tehetjük még egyedibbé járgányunkat, mint az új kasztnik, felnik, nitró füst színe, országzászlók, kis sisakok, hazai és vendégcsapat festések, stb.. Ezek egyike sincs kihatással a kocsi teljesítményére, szóval egy furgon kinézetű kocsi épp olyan gyorsan fog hasítani, mint egy versenykasztnis kisautó.


A játékot az Unreal Engine 3 hajtja ami… wow, eszméletlenül szép! A fények, a kocsik, a pálya, mind részletesen ki vannak dolgozva, de még a fű is szinte szálanként van lemodellezve, ahogyan azt a menüben is láthatjuk. És mindettől függetlenül még gyengébb konfigurációkon is lazán elfut 60 FPS-sel. Egyszerűen lehengerlő, igazán nagy pacsi jár érte a fejlesztőknek. Az online rész akadás mentesen fut, laggal és egyén szinkronizációs problémákkal én személy szerint nem találkoztam szerencsére, negatívumként talán csak azt tudnám felhozni, hogy a stadionok száma elég csekély, de már ezt is tervezik bővíteni, így hamarosan erre sem lehet panaszunk. Negatívumokat nem tudnék felhozni a játék ellen. Talán csak annyit, hogy sokszor az ember helyére beugró bot mindenkinél jobban teljesít, de igazából ez nem valami olyasmi, amivel ne lehetne együtt élni.


Nincs ebben semmi csoda, csak egy hozzáértő csapat fogott egy eddig kiaknázatlan receptet, és csodát műveltek. Aki eddig még vacillált a játék megvásárlásán, az ne tegye, hanem minél hamarabb váltson jegyet a következő szuperligára és ő maga legyen a játékos!

Pro: 
+ Remek közösségépítő hangulat
+ Szép grafika
+ Könnyen elsajátítható irányítás
+ Offline bajnokság
+ Okos botok…

Kontra:
- … akik néha talán túlzottan is okosak



Értékelés
 9 Játékmenet: 

Az irányítás könnyen tanulható, a meccsek folytonosságát pedig semmi nem szakítja meg, nagyon hamar képes beszippantani a játék, pár óra után igazán nehéz letenni.
 9 Hangulat: 

Mind online, egyedül, vagy a haverokkal egy képernyő előtt ülve nagyon jó hangulatot képes teremteni a játék. A botok talán egy picikét erősebbek a kelleténél, de ez sem megy a játszhatatlanság határa felé.
 9Grafika: 

Az Unreal Engine 3 még mindig gyönyörű és ezen jól látszik, hogy ha hozzáértő kezekben van a motor, akkor lehet még vele csodákat művelni.
 8Hangok: 

Sok hang nincs igazán a játékban. Az autók hangja jó, a közönség moraja egészen élethű, talán egy kommentátor még többet dobna a hangulaton, de így is a helyén van minden.
 9Szavatosság:

Még több tartalommal még tovább fog élni a játék, bár nem, mint ha jelenlegi formájában nem lenne meghatározó a Rocket League. Ez kifejezetten egy partyjáték, amit a haverokkal mindig élvezetes lesz tolni.
Review score
 9A következő évek egyik meghatározó címe lesz a Rocket League, hiszen rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, amin nincs is mit csodálni egy olyan recept esetében, ami mindezidáig adta magát, csak senki nem merte meglépni. Most már jöhetnek az olcsó másolatok, de ti maradjatok inkább ennél!

Összes oldalmegjelenítés