ICY - Teszt

Jégkorszak a nyári napokra...



Remek játék, melyről sajnos nem lehet sokat írni. Egyrészt azért, mert maga a stílus nem jár annyira sok elmondanivalóval, mint ahogyan azt egy normális teszt megköveteli, másrészt meg az ICY az az alkotás, melyet mindenkinek magának kell felfedezni. Nekem annyira megtetszett, hogy legszívesebben nem is mondanék semmit sem róla, rákényszerítve ezzel mindenkit arra, hogy próbálja ki, mert nagyon nagy élmény. De a teszt írás is egy munka, és a főszerkesztőm nem nagyon örülne neki, ha azt mondanám „bocsi, de ez a cucc annyira jó, hogy nem írok róla semmit mert az olvasóknak maguknak kell felfedeznie”, bár biztos pislogna. Elvileg a játék nagyon bugos volt, de pont ma jött ki hozzá egy frissítés, szóval én semmi ilyent nem tapasztaltam, persze voltak benne apróbb „mi a fene” dolgok.


Ez tulajdonképpen egy poszt-apokaliptikus narratív játék, melynek igazán egyedi a játékmenete. A mára már nem jellemző, CRPG stílust vélhetik benne felfedezni a kalandra vágyók, azaz a computer role-playing-game-et. A 80-90-es években ez az irányzat igen jellemző volt a számítógépes játékokra, ezért is kapta a „computer” titulust. Tulajdonképpen ez egy jól bevált szerepjáték, mely történetével próbálja ellenlábazni a grafikai hiányát. Annak idején, még jóval a Baldur’s Gate és a Planscape torment előtt így próbálták a képernyő elé csábítani a játékosokat a Harcos képzelet stílusú könyvek elöl. Mentségére szóljon a fejlesztőknek, itt is sokat kellett olvasni, annyi különbséggel, hogy a harcokat kiszámította nekünk a gép.


Az ICY teljesen visszahozza ezt az élményt, habár vizuálisan remek festett háttereket és képeket kapunk. Történetünkben egy expedíció alkalmával elveszett személyt játszunk, aki nem emlékszik a balesett előtti életére. Szerencsére egy nomád törzs megtalálta és immáron 2 éve velük él, vagyis élünk. Persze a világ megváltozott, beköszöntött a jégkorszak és az életben maradás igen nagy kihívás. A zord természet túlélésében egyáltalán nem könnyű faktor az, hogy az újdonsült családunkat elássuk élelemmel és eszközökkel, valamint meg kell védenünk őket az agresszív klánokkal szemben, akik levadásszák az ártatlanokat és elcserélik őket, mint rabszolgákat.


Hát igen, nehéz az élet. Akár csak a játék eleje, mivel semmit ne mondd nekünk az ICY, hogy mi-mi. Karakterünk elkészítésénél van rengeteg tulajdonság és egy csomó pont, amit eloszthatunk, de a játék nem igazán tájékoztat arról, hogy miből mennyi lenne az ideális. Míg más játékoknál, ha választunk mondjuk egy kasztot, néhány tulajdonság előnybe kerül, míg másokon kevesebb képességpont lesz, na de itt mindegyiken 1 van és én az elején nem tudtam eldönteni, hogy most mindre adjak egy kicsit, vagy csak arra, ami nekem szimpatikus. Arról nem is beszélve, hogy a tulajdonságok leírása nem jelenik meg, ha magára a tulajdonságra kattintunk, csak ha a pontot elosztandó nyílra. Nonszensz. A sok megpróbáltatás után azért csak dűlőre jutottam és amint elindul a játék rájön az ember, hogy képeket fogunk látni rövid leírással. Amik nem lépnek tovább maguktól. Az első képkockát csak nézzük, hallgatjuk a zenét és elolvassuk százszor a bekezdést. Azt hisszük tölt, de nem, csak várja, hogy továbbléptessük a cselekményt. Hogy mivel? Nyomkodd végig az összes gombot és rájössz. Spoiler: egér klikkel megy tovább. Mindig is utáltam a tutorial hiányát.


A vizuális megjelenés egyébként nagyon tetszetős. Remek festmények jelennek meg előttünk és az események leírására különleges zenét és hangeffekteket is hallunk. Ropogó havat, köhögő embereket, harcnál fegyver hangokat és más zörejeket. Bár atmoszféra hang az nincs. A tűz pattogása nagyon ötletes a tábortüzes jeleneteknél, de a környezeti változók hiányában szinte látom magam előtt, ahogy egy üres szobában egy mikrofon előtt ég egy kis lángocska némi száraz gallyon.


Baromi ötletes és hangulatos a cselekmények levezetése. Vannak válaszlehetőségeink is, ahogyan illik, amikre a reakció sokszor függ azon, hogy az elején mennyi képességet adtunk a kommunikációs képességeinkre. Ezen kívül van egy térkép nézet, melyen barangolhatjuk a tájat, ami rejt erdőket és romos városokat. Élelmet és muníciót kell szereznünk, erre van egy felfedező opció, mely során átvizslatjuk a területet. Persze a nap itt is csak 24 órából áll és a csapat morálja romlik, ha nem térünk vissza időben a táborba, ezért ki kell választanunk, hogy ez a bizonyos felderítés mennyi időt vegyen igénybe. Minél gyorsabban akarjuk véghez vinni, annál nagyobb a rizikó, hogy nem találunk semmit, és kárba ment egy napunk. A térképen utazással ugyan ez a helyez, minden egyes megtett lépés órákba kerül.


Ne várjatok nagyon sokat a megjelenéstől, minden cselekmény csupán egy képpel, némi adattal és választási lehetőségekkel jár, akár csak a harc. Itt mindig el van mesélve, mi történik éppen: jön az ellenfél, menekül az ellenfél és ilyesmik. Látjuk a saját, a csapatunk és az ellenség életerejét valamint a morálját. Minden körben van lehetőségünk cselekvésre, ám a lőszer és egyéb nyalánkságok, mint a füstgránát, igen csak limitált, ezért gondolkodni kell a vad kattintások között.


A cselekmény egy egyszerű nomád törzstől, akik csak túl akarják vészelni az életet, nagy globális problémává növi ki magát. Igazán érdekes és izgalmas, ez egy interaktív könyv tulajdonképpen. Az Inner Void kitett magáért, ámulatba ejtő ennek a játéknak az ereje, ami a kezdeti nehézségek után a székbe köt. Persze vannak hibái, de ezek eltörpülnek az élmény mellett, amit az ICY nyújtani tud. Próbáljátok ki mindenképpen! Mint mindig, Steam-en ez is elérhető. Hoppácska, van itt egy kis viditeszt is! Bár mint mondtam, sok minden nem ábrázolható, de azért csak kukkantsatok bele.


Pro:
+ Igazán ritka és egyedi játékélmény
+ Remek vizuális megjelenés
+ Rettentő jó sztori
+ Páratlan hangulat

Kontra:
- Tutorial hiánya
- Hang effektek egyszerűsége


Értékelés
9.5
Játékmenet: 

Igazán egyedi, bár nem új a játékmenet. A 20-30 éve sikerrel alkalmazott CRPG mit sem kopott a maga fényességéből, remekül van tálalva.
9.0
Hangulat: 

A zenék és a hangok remekül visszaadjak azt, amit a történet elénk tár. Már-már ráz a hideg az egyes jeleneteknél.
 8.0
Grafika: 

Nagyon egyszerű grafikai felépítés, szépen ábrázolt vizuális elemek.
 7.5
Hangok: 

A zene és a zajok lebilincselőek, bár néha az atmoszféra ábrázolása hiányzik, emiatt sterilnek hatnak a tábori jelenetek vagy éppen a harcok.
 7.0
Szavatosság:

Szerintem nagyon vonzó másodszorra is nekiugrani a dolognak. Sok választási lehetőség van benne, amik talán másféleképpen terelik előre a történetet és a karakterünket és építhetjük színesebben az előzőnél.
Review score
 8.2
Az ICY egy remek CRPG cucc mely igazi felfrissülést jelent a mai iparban. Nem csak a stílus újraalkalmazása miatt, hanem bizony az új jégkorszakban játszódó poszt-apokaliptikus alkotás a meleg nyári napokon egészen kellemesen hat. Hangulata teljesen áthatja a játékost, mintha csak kedvenc könyvünket olvasnánk, minden figyelmünket magára vonja és remek történetével kényezteti a kalandra vágyókat.

Összes oldalmegjelenítés