Galacide - Teszt

Galaga és Bejeweled...



Ez a játék tökéletes erre a hétre, hiszen a meleg és a hatodik napi munka után kellemesen kikapcsol és megmozgatja az agyat. A Galacide tulajdonképpen egy Galaga típusú játék, persze tovább fejlesztve. Erről nem csak az Unreal Enginge 4 gondoskodik, hanem a megújult játék menet is. Tulajdonképpen egy klasszikus arcade űrhajós lövöldözős játék, mely remekül van kombinálva puzzle elemekkel. Történet persze nem nagyon van, csupán annyi, hogy valami ismeretlen gép apróbb kockákkal fertőzi meg az univerzumot, a mi feladatunk pedig a rend tevés.


Gyakorlatilag 2 dologból áll a játék: az első az, hogy lőnünk kell, mint a fene, hiszen esetenként ellenséges hajók érkeznek, viszont a lényeg nem igazán a harc. Sokkal több hangsúly van ezen a puzzle dolgon. A pálya tele van színes kockákkal, sokszor elállják az utunkat is, amiket nekünk kell eltűntetni. Persze a lövés hatástalan rá, viszont folyamatosan érkeznek minden féle színű kerek tárgyak, amiket ha felveszünk, akkor képesek vagyunk egy kockát lerakni, pontosabban hozzácsatolni az előttünk lévő akadályokra. Mint ezekben a modern kőforgató játékokban is, minimum 4 azonos színű kell, hogy megsemmisítsük a célpontot.


A játék nehézsége, hogy rengeteg ilyen kocka van a pályán, amik miatt szűk folyosókon kell repülnünk és úgy építgetnünk, vagyis pusztítanunk. Közben folyamatosan jön az ellenfél, és ha ez sem lenne elég, akkor a képernyő is halad. Ha beszorulunk, akkor el vesztünk egy életet. Szóval a Galacide meglehetősen gyors gondolkodást igényel. Persze olykor vannak segítségek, mindent leromboló egységek, de ezek igen ritkák. Összességében négy dolgot tudunk csinálni, már a mozgáson kívül: tudunk ugye lőni és a fegyvereinket magasabb szintre emelni, ám érdekesség, hogy a szintlépés csak meghatározott ideig tart. Megtudjuk fogni a szemből jövő kerek tárgyakat majd ki is tudjuk lőni, ugye ezek építenek kockákat. Valamint magunk mögé tudjuk ejteni, például ha rossz színűt kaptunk el a nagy kavalkádba, és vákuum erőnk is van, ha mondjuk egy torlasz van előttünk és a mögötte lévő dologra lenne szükségünk.


Megtalálható a játékban egy puzzle mód, ami igen csak sok pályával rendelkezik. Itt nincsen lövés, csak előre generált formák, amiket teljesen el kell pusztítanunk meghatározott számú lépésből. Ez tölti ki a játék nagyobb részét, hiszen a sima kampányban a végtelen módon kívül azt hiszem, csak 7-8 pálya van, ami igen kevés. Bár meg kell hagyni viszonylag hosszúak, úgy 10 percesek és baromi nehezek. Igazán nagy rombolást vihetünk végbe, ugyanis van benne local co-op, amivel akár 4-en is tolhatjuk. Több hajótípus is megtalálható, mindnek más sajátosságai vannak a fegyverek terén.


Minden tekintetben igen szórakoztató a Galacide, bár úgy gondolom, hogy az érdemi része igen rövid. Elég nehéz és nagyon szép is, minek hatására van egy kis gépigénye. Az ára viszont egész olcsó, Steam-en meg tudjátok nézni. A Puny Human egész jó munkát végzett, ez a 4-es co-op biztos egészen szórakoztató, és a fejtörő puzzle-ök is sokáig lekötnek.

Pro:
+ Szép grafika
+ Kellően nehéz
+ Négy személyes co-op

Kontra:
- Magas gépigény
- Rövid


Értékelés
 7.5
Játékmenet: 

A játékmenet remek keveréke a lövöldözős és a puzzle játékoknak, bár ezen kívül semmi extra nincs benne.
 7.0
Hangulat: 

A hátterek nagyon szépek, de sajnos elvesznek a nagy kavalkádban, így pár perc és nem is érzékeljük, hogy egy űrhajós játékkal játszunk.
 8.0
Grafika: 

Pofásan néz ki, erről gondoskodik az Unreal 4. Egyszerű elemeket használ a játék, mégis az apró dolgokban ott van a részletesség.
 7.0
Hangok: 

Zeneileg nem rossz. Mondjuk nem lebilincselő, de egész szórakoztató. Bár a sok robbanás között amúgy sem hallunk semmi mást.
 8.0
Szavatosság:

Még ha a „kaland” mód rövid is, a játék puzzle része sok időt leköt, hiszen tényleg elég gondolkodtató, tehát nem fogunk tudni minden pályát elsőre megcsinálni. A négyes co-op meg segít abban, hogy barátainkkal többször is végig vigyük.
Review score
 7.5

A Galacide egy remek lövöldözős-puzzle játék, mely rákényszeríti a játékost a gyors gondolkodásra, ami rendkívül izgalmassá teszi ezt az alkotást.

Összes oldalmegjelenítés