Dead Realm - Előzetes

Kipróbáltuk a bújócskázós multiplayer-mókát...

Nyilván rengeteg olvasónk mosolyodik el, ha valaki a bújócskát emlegeti, hiszen mindenkinek vannak remek emlékei a világ minden pontján elterjedt játékról. Ez velem is hasonlóan van, így egy kifejezetten érdekes élmény volt kipróbálni a Dead Realmet.

A játék első ránézésre egy sima asszimetrikus multiplayer játéknak tűnhet, azonban, ha egy picikét jobban megnézzük, akkor rájöhetünk, hogy az alapokat kivéve (emberek játszanak egymás ellen), szinte minden más. Nem véletlenül emlegettem fel a bújócskát az előbb, hiszen a Dead Realm, a nagy múltú gyermekjátékot veszi alapul, és egy roppant szórakoztató, valamint néhol ijesztő köntösbe helyezi az egészet.


Bár egy csak többjátékos módban játszható mókáról van szó, a fejlesztők mégis vették a fáradságot, és felvázolták az alapszituációt, hogy mégis miért történik meg ez az egész bujkálás. A történet szerint egy bizonyos Williem Huxley és családja száz évvel ezelőtti halála után nyomoznak a játékosok, amelyre különböző artifactek összegyűjtésével van lehetőség.

Ahogy már említettem, a program a kompetitív multiplayer keretébe helyezi a bújócskázást, amelyet két csapat játszik egymás ellen. Az egyik csapatban az emberek tartoznak, akik bujkálnak, a másik csapatott pedig a hunyók alkotják, akik ebben az esetben szellemek, és egyéb szörnyek. Mindkét csapatból elérhető már több karaktermodell, bár szellemből jelen esetben még csak négy darab érhető el. Ezek nem mások, mint Williem Huxley szelleme, Huxley fia, aki egy nagyfejű csecsemő, Huxley szolgálója, aki egy farkasember, valamint megjelent egy hentes nevű karakter is, aki erősen emlékeztet Börpofára, a Texasi láncfűrészes mészárlás ikonikus gonoszára.


Érdemes megjegyezni, hogy az embereknél, és a szellemeknél a különböző karakterek csupán kinézetükben térnek el, és semmiféle különleges képességekkel nem bírnak. Ám mielőtt elszomorodnánk ezen, elmondom, hogy különösebb szükség erre nem is lenne, mert a játék ezek nélkül is teljesen szórakoztató.

Természetesen, ahogy mindkét félnek más-más feladatai vannak, úgy a képességeik, és lehetőségeik is eltérőek. Az emberek például képes egy védőburkot húzni maguk köré, amely nem engedi át a szellemeket, valamint egy csalit is létrehozhatnak, amellyel félrevezethetik az ellenfelek csapatát. Ezen kívül az emberek telefonjuk segítségével képesek érzékelni azt, hogy egy szellem a közelben van-e, és ez a képesség a jelenleg elérhető két játékmód egyikében (Bounty) nagyon hasznos lesz, ugyanis abban a szellemek láthatatlanok.


A szellemeknél másabb picit a szituáció. Náluk egy rövid időre bekapcsolható látásmód van, amelyben az emberek apró pontokként jelennek meg, ám amint közelebb érünk az egyikhez, a pont eltűnik, és meghalljuk az adott ember szívdobogását, amely alapján már meg tudjuk találni az illetőt, valamint a szellemek képesek láthatatlanná is válni. Ezt a két képességet nem érdemes sokáig használni, mert ugyanazt az erőforrást használja, mint a sprint, amely az üldözésekkor kritikus fontosságú lehet. Szellemek másik fontos képessége a fantomok (egészen pontosan három) idézése különböző pontokra, amelyek jelzik, ha egy ember téved az adott területre, és a sikolyukkal lassítják azt, ezután visszatérnek gazdájukhoz, és újra megidézhetővé válnak.

A szellem által elkapott emberek lelkekké változnak, amelyek feladata és képességei változik a játszott játékmódtól függően.

Az emberek feladata, a szellemek képessége, valamint néhány másik tényező is változik attól függően, hogy melyet választjuk a jelenleg elérhető két játékmód közül. Ha a Bounty módban játszunk, amelyben az emberek feladata tíz darab zsebóra összegyűjtése lesz, ami után egy portál nyílik, amelyen át sikeresen elmenekülhetnek. Ebben a módban a szellem láthatatlan, és csupán akkor válik láthatóvá, amikor elkap egy embert. Ilyenkor csak a fantom idézés képesség áll a rendelkezésére, azonban ilyenkor képes látni az embereket a falakon keresztül, ha azok sprintelnek. A lelket itt szintén láthatatlanok az emberek számára, és csak a különböző tárgyakkal (dobozok, ajtók, kapcsolók) képesek interakcióba lépni, és ezzel segíthetik, vagy éppen akadályozhatják is a még életben maradtakat.


A másik játékmód, amely tapasztalataim szerint népszerűbb is, a Reap and Seek, amelyben az emberek feladata az egyszerű túlélés, amely rejtőzködéssel, meneküléssel, a terep ismeretével és ügyes kihasználásával valósítható meg. A szellem feladata pedig ismét az, hogy levadásszon mindenkit, és ebben a különleges látása, és a láthatatlanná válás képessége segítő őt. Ebben a módban a levadászott emberekből szintén lélek lesz, akik feladata a még életben maradt emberek levadászása lesz.

Ezt a két játékmódot jelenleg három pályán játszhatjuk, amelyek viszonylag eltérő helyszínei a Huxley-kastélynak. Mindhárom pályát remekül tervezték meg a fejlesztők, hiszen tele vannak remek búvóhelyekkel, amelyek remek táptalajt biztosítanak a taktikus és izgalmas játékmenetnek.

Ahogy a képeken is látszik, a játék nem egy Witcher 3, vagy akár egy Outlast, azonban a megjelenése még így sem mondható rossznak, valamint a jó karakter- és pályadizájn sokat dob az egészen, és remekül hozza a horror hangulatot.


A zene nem egy hatalmas eresztés, ám kétség kívül jól passzol a játékhoz, viszont a játékban hallható hangok és zajok ténylegesen jól sikerültek, és nagyban fokozzák az izgalmat, amelyet a játékos bujkálás közben érez.

Összességében a Dead Realm egy érdekes koncepción alapuló, jó ötletekkel operáló multiplayer-móka, amely a jövőben biztosan hatalmas népszerűségnek fog örvendeni. Az ára is egészen kedvező, ugyanis nagyjából tizenöt eurós áron vásárolhatjátok meg a Steamen, így azok, akik szeretnek másokkal mások ellen játszani, azok nyugodtan tehetnek vele egy próbát.

- Süti -

Összes oldalmegjelenítés