Cosmonautica - Teszt


Ideje meghódítani a galaxist...

Cosmonautica. Ez a játék egy érdekes koncepcióval rendelkezik, ugyanis többféle képpen is elérhetjük céljainkat a játékban. A játék lényege az, hogy a kezdetleges űrhajónkkal küldetéseket vállaljunk el, majd a megtakarított pénzünkből nagyobb és erősebb bárkára kell szert tennünk, majd miután lefejtük a jelenlegi galaxist, majd ha a megfelelő kutatásokat elvégeztük, akkor át mehetünk egy másikba, és ez így megy tovább és tovább, amíg el nem fogynak a felfedezetlen csillag rendszerek. Első pillantásra a játék számomra elég zűrös volt, mivel annyi féle opciót kínált fel a játék már az első perctől fogva, hogy nem tudtam mit kell tennem ahhoz, hogy egyátalán a legénységem ne kezdjen el lázadni ellenem. Szerencsére a játék kapott egy kampány módot is (és egy survival-t), ahol egy részben idegesítő, részben vicces robot papagáj meséli el, hogy mi is a nagy helyzet.


A történet így szól: egy durva buli után amnéziásan találjuk magunkat a hajónkon. Az első "dolog", amit észreveszünk, az egy robot papagáj, akit N1L-nek hívnak, és elmesélése szerint egy nagyon rossz időben választottuk ezt a munkát, ugyanis a legénység többi tagja a legutolsó küldetés után megbolondultak, egymásnak estek, hősünk pedig szerencsésnek mondhatja magát, hogy csak egy jól irányzott ütést kapott, amitől elájult. Így hát egyedül, legénység nélkül kell neki indulnunk az ismeretlennek, így rögtön a legkisebb rang beosztásból egyenesen kapitány lett belőlünk, akinek első feladata, hogy legénységet kerítsen, majd a legegyszerűbb küldetéseket elvállalva bevételre kell szert tennünk. Eközben felfedezünk egy rejtélyes dobozt, amiről semmit sem tudunk, viszont N1L tud valakit, aki többet tudhat a dobozról, viszont a személy hollétéről nem tudni semmit, így egy darabig a sötétben kell tapogatóznunk.


A játék célja a már említett galaxisok felfedezése, és eközben az elvállalt küldetésekkel foglalkozzunk. Természetesen nem húzhatjuk a végtelenségig az időt, mivel a legtöbbnél időkorlát van. Tehát a legelső dolgunk az lesz, hogy eldöntsük, miként akarjuk megkeresni pénzünket. Nagy meglepetés ért, amikor láttam, hogy legalább 5 féle képpen szerezhetünk pénzt, viszont a legtöbbhöz kell a megfelelő elővigyázatosság is. A küldetések is különböznek egymástól, ugyanis a bolygókon a hírdetések között válogatva lehetőségünkben áll majd csempész, utas vagy csomagszállító és fejvadász küldetéseket végrehajtani. A legegyszerűbb pénz szerzési forma az utas szállítás, mivel ahhoz már a legelején megvan a megfelelő fejlesztés is. Miután eldöntöttük, hogy mivel szeretnénk foglalatoskodni, a bolygókon található (nem mindegyik bolygónak van műhelye) helyi műhelyben fel kell töltenünk a hajónkat a számunkra fontosnak tartott létesítményekkel, ugyanis a legelején csont szárazan kapjuk meg a hajót, egyedül csak a híd áll rendelkezésünkre, és a gépterem. Továbbá a műhelyben tudjuk feltölteni a fegyverzeteink lőszer állományát is, és ha esetleg megsérült volna a burkolat, akkor meg is javíthatjuk, természetesen pénzért.


Ha megvagyunk a hajó belsejével, akkor ideje legénységet toborozni a hajónkhoz, mivel magától nem fog menni. A legénységünk eleinte amatőr lesz, ugyanis időről-időre szintet lépnek, amivel növelhetjük a szakmájának rangját. Ha esetleg elérte a maximális szintet az adott szakmában, akkor egy random szakmát is felvehet a jelenlegi mellé, amit ugyanúgy a szint lépéskor kell növelnünk. Minden egyes szint lépés pénzbe kerül, és minnél magasabb szintre lép fel az adott legénység, annál drágább lesz, szóval csak akkor lesz érdemes multifunkcionálissá tenni őket, ha úszunk a pénzben.
Szóval a toborzó irodában láthatjuk a jelölteket, természetesen legtöbbjük amatőr, és így pl. a fejvadászat nem a legjobb választás kezdő foglalkozásként. Ha a kínálatban nem találunk olyan embert, aki szimpatikus lenne, akkor akár egy kevés pénzért cserébe a toborzó lefuttat egy kereső szoftvert, amivel mégtöbb jelöltet kínál fel nekünk, de mivel nem 100%-os a kereső szoftver, így néha előfordul, hogy más érdeklődési körből is bedob néhány jelöltet, vagyis ez egy fajta zsákba macskaként is felfogható.


Szóval először érdemes a pilótával kezdeni, mivel ő elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajót valaki elnavigálja. A második választásunk egy karbantartó kell, hogy legyen, ugyanis a hajón található létesítmények folyamatosan elhasználódnak, és így romlik az állapotuk, így ő is elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyik bolygóról való utazáskor ne ragadjunk a világűrbe. A következő jelölt egy takarító kell, hogy legyen, aki felmossa a padlót az egyes helyiségekben, ugyanis a higiénia mindennél fontosabb, és ha nincs felmosva, akkor gyakran betegek lesznek alárendeltjeink. Ezek után már az opcionális kérdések következnek: szeretnénk-e új és felfedezetlen dolgok után kutatni, akarunk-e saját éttermet, orvosi szobát, információs központot, labort, vagy esetleg fegyverzetet akarunk rakni hajónra. Tehát tudunk tudóst, lövészt, orvost és szakácsot is toborozni, ezek közül talán még a tudós az, aki még elengedhetetlen, ugyanis ahhoz, hogy eddig nem ismert létesítményeket építsünk hajónkba, először azt a laborban kérvényeznünk kell, hogy tanulmányozzák. Ez úgymond egyszerűnek is hangzik, viszont a legtöbb létesítményhez több dolgot kell ahhoz először áttanulmányoznia a tudósunknak, hogy egyátalán maga a szobát betelepíthessük a hajónkba. Miután kész a fejlesztés, további lehetőségek is adódnak a szobák "felturbózásához", pl. a két üléses luxus kabinnak kifejleszthetjük, hogy automata snack adagoló legyen beépítve, vagy mobil wc, ami akár előnyös is lehet. Apropó wc: a legénység fejlődésével megnövelődnek a szükségleteik is, mint pl. alvás, evés, ürítés, fürdés, test edzés. Ezekre is megvannak a megfelelő létesítmények is, és ezeket is feltudjuk tupírozni, így még hatékonyabbá tehetjük hajónkat, és tulajdonképp erre is kell törekednünk.


A küldetések mellett akár kereskedéssel is foglalkozhatunk, ugyanis minden bolygónak van import és export cikkjei is. Ehhez a fajta megélhetési módszerhez nagyon jól kell bánnunk a pénzzel, ugyanis nem mindig fogunk tudni profitot teremteni, mivel változnak az árfolyamok, így kifogni a legjobb pillanatot a kereskedésre elég nehéz. Viszont ha összegyűjtöttünk elég pénzt, és kifejlesztettük az összes fejlesztést ami csak kell a felfegyverkezéshez (pajzs generátor a legfontosabb, na meg az alap ágyú fejlesztési), és ha készen állunk, akkor akár kalózként is felcsaphatunk, és célszerű inkább az ellenséges kalózokat leszedni, mint az egyszerű kereskedő hajókat, ugyanis vérdíjat is tűzhetnek ki a fejünkre. Ha sikeres volt a csata kimenetele, akkor az ellenséges hajó zsákmányát felvehetjük (természetesen ha építettünk raktárat a hajónkba), és eladhatjuk, ezzel viszont nagyon gyorsan meggazdagodhatunk.

Összességében nagyon meglepett a játék, miután nagyjából rájöttem, hogy mi mire való, ugyanis nagyon részletes, és órákra képes volt lekötni. Van egy pár hiba a játékban, mint pl. néha nem töltenek be a legénység képei is, és ekkor nagy a valószínűsége, hogy hibaüzenettel fog kidobni pár perc után, nagy valószínűséggel javítva lesz a közel jövőben. Ezen kívül még a legénység portré képével nem voltam megelégedve, mivel bárhogyan is állítottam az élsimítást, nem akart értelmesebbnek kinézni, és eleinte nagyon zavaró volt. A játék jelenleg 15 euroba kerül, és megmondom őszintén, megéri a pénzét. A játékot legegyszerűbben Steamen vehetitek meg, aminek itt találjátok a Steam-es oldalát. Így utólag a játékot lehetne kaland/RTS/szimulációs játéknak is mondani, mivel mindegyikből van egy kevés benne.

Értékelés
 9.5 Játékmenet: 
Eleinte nehézkes, de könnyen megszokható. Az még plussz, hogy több féle képpen szerezhetünk pénzt, vagyis szabad kezet ad a játék.
 8.5 Hangulat: 
Remek a hangulata, de ez csak a sci-fi kedvelőknek fog bejönni igazán.
 7.5Grafika: 
Nem túl részletes, de azért nem is mondható túl rossznak, egyedül csak a legénység portré képe mondható negatívnak.
 7Hangok: 
Mondhatni átlagos, viszont vannak zavaró hangok is, pl. ha gyorsított időben utazol egyik bolygóról a másikra, és közbe lesed a legénységed, semmi mást nem fogsz hallani, csak a csámcsogó embereket, ami egy kicsit sok egy rövid idő után.
 8.5Szavatosság:
Elég sokáig tart egy végig játszás, mivel sok csillag rendszert járhatunk be, így nem egy pár óra hossza alatt fogjuk végig vinni a játékot.
Review score
 8.2Nem csalódtam a Cosmonautica-ba, pedig úgy ültem neki legelőször a játéknak, hogy ez is biztos valami rossz telefonos játék lesz, amit PC-re portoltak. Akik szeretik a sci-fi űrhajós játékokat, azoknak mindenképp érdemes beruházni a játékra, többieknek leárazáskor megfontolandó!

Összes oldalmegjelenítés