Call to Arms - Előzetes

Vigyázatok a falakkal...



Valamelyik nap rám írt a főszerkesztő és nagy hévvel ecseteli, hogy egy éppen nekem való cím akadt a hálónkba. Kérdezte is: az RTS a zsánered, igaz? Nem hazudtam, mondtam, hogy naná. Erre belinkeli nekem ezt a Call to Arms-t. Szeretem a stratégia játékokat, de a világ-, és a modern háborús dolgok a lehető legtávolabb állnak tőlem. Utoljára az első Call of Duty-val játszottam, ami ilyen jellegű volt, amit egyébként szerettem is. De visszatérve, kicsit viszolyogtam ettől a cucctól, de mikor láttam, hogy a közösség 78%-a pozitívan bírálta, elfogadtam a küldetést. Bár ne tettem volna…


Sajnos nem hozhatom fel mentségre, hogy még csak early access, Jelenleg nem látom azt, hogyan lehetne vonzóbb számomra a játék. Persze másnak lehet, hogy bejön, bár én véltem benne olyan hibákat felfedezni, amit nem tudok elképzelni úgy, hogy azt más élvezni is tudja. De kezdjük az elején. Ha valaki titkosan rajong értem és olvasta már megannyi előzetesem és tesztem, az tudhatja, hogy rühellem, ha egy játékban nincs megfelelő tutorial. Itt sincsen, pontosabban van egy ilyen opció, ahol minden játékbeli folyamatot meg lehet tekinteni egy youtube-ra irányított videón. Ami azt jelenti, hogy ha szánom rá a fáradtságot, hogy mindent megnézzek, akár órákra is ennél a fülnél maradhatok, mert annyi lehetőség van, hogy ne tovább.


A másik, amit nem kedvelek, főleg ha early access-ről van, ha a játéknak van egyszemélyes kampánya, mégsem elérhető, csak a multiplayer. Látom én mire akar ez a Call to Arms összpontosítani. A játékos szinteket lép benne és rangot ér el, szóval a fő hangsúly az a PVP-ben rejlik. Szerencsére lehet simán gép ellen is játszani, de meg kell jegyeznem, na kicsit gonosz voltam, lehet ezzel mókázni. Az 5v5 biztosan igen szórakoztató. Két frakció érhető el, amik közül választhatunk: harcolhatunk a németekkel és az amerikaiakkal, mi meglepő. Mind a kettőnek más és más előnyeik vannak, de annyira nem számottevő.


A játékmenet egyébként teljesen jó szerintem. RTS, de nem az a bázis építős cucc, hanem valamivel gyorsabb. Pontokat szerzünk az idő múlásával, na meg persze a sikeres harcok lebonyolításával és ezekből vásárolhatunk új egységeket, járműveket. Maga a harcrendszer igen nagy stratégiát igényel, tele van a pálya fedezékekkel, így megfelelő képességekkel kell bírnunk, hogy előnyösebb küzdelmet alakítsunk ki, mint az ellenfelünk. A játék célja az ellenség felszámolása és az ellenőrzőpontok elfoglalása. A kezelhetőséggel már kicsit nagyobbak a problémák. Főleg az egységek „gondolkodásával”, ki is fejtem miért. Az első sikeres akcióm után gyanútlanul vásároltam egy jeep-et, mondom milyen jó lesz majd ha, a csata közepébe rohanva ripityára lövök vele mindent. Kijelöltem a térképen egy pontot, hogy oda menjen, közben harcoltam a másik csapatommal. Az ember azt gondolná, hogy a következő fog történni: az autó automatikusan megkeresi a legrövidebb utat és végrehajtja a parancsot. Egyébként tök király, hogy a pályán szinte minden elpusztítható, többek között az épületek is. Ez viszont azt eredményezi, hogy az AI nem veszi legyőzhetetlen akadálynak a házakat, így például ha vesztek egy jeep-et, és mondjuk egy utcára kattintotok és áll köztetek két háztömb, a kocsi nem kerüli meg, hanem simán áthajt az egészen. Csóri gépjárművem mire elérte a célt, annyira lesérült a falak kidöntésétől, hogy lerobbant.


Persze van lehetőség vásárolni tankokat és minden nyalánkságot, de sajnos ezek a játékos szintjéhez vannak kötve. A harckocsikhoz 20. szint szükséges, ami nagyjából 100 lejátszott harcot igényel, ami megközelítőleg 50 óra. Ennyi idő kell, hogy maximálisan kiélvezzük egy háborús játék által nyújtott kalandokat. Addig maradnak a gyalogosok és a jeep-ek. Ezért kicsit átverésnek érzem a játékvideókat és a képeket, hiszen a játék csak sok idő múltával garantálja ezt.


Nem tudom, engem nem vett meg és sok ellenszenves dolog van benne, főleg ez az idős dolog. Mint említettem, csapatban biztos szórakoztató, úgy nem téma az 50 óra. Persze ez még csak early access, a Digitalmindsoft még változtathat rajta. Megvan benne a lehetőség, hogy szórakoztató legyen az alkalmi játékosok számára, de most sajnos még hardcore gamer-eket igényel a Call to Arms. Steam-en lessétek meg, remélem a teljes verzió megjelenése után több jóval tudok majd szolgálni.

Összes oldalmegjelenítés