Armored Warfare - Előzetes


Kipróbáltuk az Armored Warfare zárt bétáját

Manapság egyre elterjedtebbek a különféle harci járműveket felvonultató, harci játékok. Kezdve a sort a méltán sikeres World of Tanks-szel egészen a War Thunderig, ma már nem egy olyan ingyenesen játszható játékot tudunk mondani a témában, ami ne próbálná megvetni a lábát a játékpiacon a siker reményében. Kicsit hasonló a helyzet az Obsidian Entertainment gondozásában készülő Armored Warfare esetében is, mi pedig vetettünk rá egy pillantást, hogy vajon érdem-e esélyt adni a béta fázisban leledző játéknak.


A történet szerint a világ országai hadban állnak, ennek következményeképp pedig az eddig ismert világ nagyon megváltozik. Ennek hatására két nagy fegyvergyártó, név szerint Wölfi és Shiskin válnak a legbefolyásosabbá, olyannyira, hogy mindenki részére ők biztosítják a hadipari ellátmányokat. A történéseket a játék egészen a 21. század kezdetétől veszi fel, amikor kezdetben csak az Európai országok dőlnek be, de az Egyesült Államok, s később az Ázsiai országok is beszállnak a buliba. Így kerülünk oda, ahol jelenleg is vagyunk.


Jó MMO révén jelenleg két féle játékmód áll rendelkezésünkre. A PVE mód az offline, botok elleni játék megfelelője annyi különbséggel, hogy ennek sem kezdhetünk neki egyedül, csakis online társak segítségével (rajtunk kívül négyen segítik a hadműveletet). A küldetés mindig egy adott bázis, legyen az olajfinomító, repülőtér, stratégiailag fontos híd vagy elágazások stb… befoglalása, miközben az ellenséges tankok hordájával kell megküzdenünk társainkkal vállvetve. A létszámfölényt maximum a nehézségi szint fokozhatja még, de ahogy észrevettem, nem igazán jelent nagy fejtörést a játékosoknak percek alatt végigszaladni a bázison. A PVP is ehhez rendkívül hasonló, annyi különbséggel, hogy itt a hagyományos Team Deathmatch módban hús-vér játékosok támadnak egymásra. Az adott csapat akkor nyer, ha az ellenség összes egysége halott, vagy ha sikerül befoglalniuk az ellenséges bázist. Ebből adódik az is, hogy csak egy életünk van, ha kilőnek, nincs újjáéledés.


A meccsek után járművünk tapasztalati pontokat, mi magunk pedig pénzt kapunk, amiből értelemszerűen új tankokat és azokhoz fejlesztéseket vásárolhatunk. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Az alap páncélt, a lövedékek típusát és a mozgékonyságon kívül sok minden egyebet nem lesz lehetőségünk javítani, de ezek a tulajdonságok pont elegek ahhoz, hogy tankunk valamivel kicsit tovább bírja a strapát a terepen. Valódi pénzért combosabb lánctalpasokra is beruházhatunk, de kitartó játékkal előbb utóbb megnyithatóak a komolyabb harci járművek is. Emellett figyelnünk kell a lőszerellátmány újratöltésére, tankunk javítására, de még a legénységünket is tovább képezhetjük. Egészen aprólékos, a részletekbe menően el lehet mélyülni a játékban, hiába csak a felszínt karcolja.


A játékmenet viszont nem mutat érdemi újítást. Semmi olyan nincs benne, amit más, ehhez hasonló címekben ne lelnénk meg. Egyedüli érdeme a CryEngine lehet, ami valóban szépen néz ki, de ebben az állapotában valami siralmas az összkép. Hiába néz ki eszméletlenül szépen a környezet és a táj, illetve a tankok, ha lépten-nyomon olyan lehangoló dolgokba ütközünk, mint a tereptárgyak rombolhatósága. Áthajtani bármin is szinte lehetetlen, mivel minden autó, vagy nagyobb tárgy nemes egyszerűséggel csak textúrát vált és ezzel meg is van oldva a totálkár. Nincs deformálódás, nincs erőlködés. Semmi. Fáknál ugyan ez a helyzet. Habár a nagyobb fákat is könnyű szerrel kidönthetjük a helyükről, az animáció elég siralmas. A menüben is ütköztem problémákba, például felbontást lehetetlenség a játékban állítani, de ha mégis, akkor olyannyira megnövelte az ablakok méretét, hogy már tájékozódni sem lehetett. Szó mi szó, technikai téren még sokat kell fejlődnie a játéknak. A kezelhetőség viszont nem rossz, az irányítás könnyen tanulható és még a hangok is egészen jók, beleértve a zenét is. A matchmaking sem tökéletes jelen állapotban. Sajnos vannak idők, amikor rengeteget kell várni arra, mire a játék összehoz egy meccset. Ez legfőképpen azért van, mert vagy a tankok szintje, vagy a missziók nehézsége alapján dobja össze az embereket a játék. Ilyenkor aztán érdemes aszerint váltogatni, hogy hány játékos akar játszani az adott körülmények között, de még így sem garantált, hogy nem kell 2 percnél többet várakozni.


Egy egészen szórakoztató játék az Armored Warfare, de aki érzékeny a sok technológiai negatívumra, annak lehet érdemes lesz még várnia vele. Habár igaz jelen pillanatban egy zárt béta keretein belül teszteltük a játékot, még ez alapján sem érdemes mindent felkajtatni, vagy akár fizetni is egy béta belépőért. Talán idővel jobb lesz, akkor viszont mindenképp megéri majd letölteni.


Hasonló játékok: World of Tanks, War Thunder, World of Airplanes

Összes oldalmegjelenítés