Kyn - Teszt

Teszteltük a vikinges szerepjátékot...

Mindig örülök, amikor a ma már hatalmasra duzzadt indie-érában valamilyen gyöngyszemre bukkanok, mivel az utóbbi időben mondhatni kissé felhígult ez a réteg, hiszen a sok remek játékra legalább kétszer annyi borzasztó is jut. Hogy mostani tesztalanyom, a két emberből álló Tangrin Entertainment játéka, a Kyn melyik táborba is tartozik? A tesztünkből kiderül…


Kezdjük azzal, hogy a Kyn története meglepően jóra sikeredett. A játék a viking mitológiát veszi alapul, és egy mágiával átszőtt, szörnyekkel és más lényekkel teli világba kalauzol el minket. A Kyn nem húzza az időt, ugyanis egyből a játék elején két hősünk Bram és Alrik diadalittasan indulnak haza falujukba Vinborgba, hiszen sikeresen túléltek egy rituálét, aminek köszönhetően Magni harcosokká váltak. Sajnos magáról a rituáléról nem tudunk meg szinte semmit, csak azt, hogy nem sokaknak sikerült eddig. Hőseink felkerekednek hát, hogy hazatérjenek, ám útközben furcsa dolgokra lesznek figyelmesek, ugyanis a helyi Aeshir törzsek az emberekre támadtak, ami azért furcsa, mert eddig tökéletes békében élt a két nép egymás mellett. Ebből a játékos már sejtheti is, hogy itt bizony valami mozgolódik az árnyak közt, és bizony a rejtély megoldása is rá hárul.

A játék kellemes hosszúságú, mert a játékos ügyességétől, a beállított nehézségi fokozattól és a mellékküldetések végrehajtásától függően 15-30 óra hosszú is lehet. Ezalatt sok nagy területet fogunk bejárni, amelyeket különféle lények népesítenek be, további társak is csatlakoznak hozzánk, valamint számíthatunk néhány csavarra is.

Szerencsére a Kyn nem csak a történet tekintetében képes meglepetést okozni, hanem a játékmenetével is. A Kyn egy szerepjáték, ám nem mondanám teljesen hétköznapinak, ugyanis első ránézésre egy akció-RPG mókának tűnhet, ám igazság az, hogy a program legalább annyira CRPG, mint amennyire akció-RPG. De hogy is néz ez ki a gyakorlatban?


A játékban alapból kettő, a későbbiekben majd hat karaktert irányítunk, ami a klasszikus szerepjátékos felállás, azonban harcok valós időben folynak, és nincs semmiféle kockadobálás a háttérben. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Kyn egyszerű lenne, sőt. A harcok néhol kifejezetten izzasztóak tudnak lenni, és bizony szükség van megfelelő pozicionálásra, valamint a karaktereink képességeinek használatára. Hogy ne kelljen kapkodnunk, a szóközre tenyerelve az idő lelassul, így bár nem lesz végtelen időnk gondolkodni, mégis sokkal nyugodtabban, és megfontoltabban tudjuk kiosztogatni a parancsokat karaktereinknek.

Maga a játékmenet lineárisnak mondható, ám ettől még kár lenne elkeseredni, ugyanis a térképeket szerencsére elég nagyok, azonban itt nem fogunk össze-vissza mászkálni a világban. Egyszerűen csak megyünk előre, küldetéseket csinálunk, néha visszatérünk Vinborgba szintet lépni és vásárolni. Azonban ez a linearitás nem tesz rosszat a programnak, mert a játékos élvezettel halad előre, hogy a végére járhasson a rejtélynek.

A harcok során hőseink szintet is lépnek, amikor is skill pontokat kapnak, amiket három különböző képességfán van lehetőségünk elkölteni, ezek a Body, Mind és Control. A Body a különböző harcos skilleket tartalmazza, amíg a Mind varázslatokat tartalmaz, a Control pedig az íjász/zsivány karakterek képességeit tartalmazza. Érdemes jól meggondolni, hogy mit fejlesztünk, hiszen csapatunk hatékonysága nagyban függ a jó összeállítástól.


A kalandok során természetesen nem csak szintet lépnek karaktereink, hanem rengeteg tárgyat és alapanyagot találnak majd út közben. Így van, a játékban helyt kapott egy tárgykészítés funkció is, és nagy szerencsékre a küldetések megoldása közben elegendő alapanyag zúdul majd az ölünkbe, így nem kell majd órákat farmolással töltenünk.

A remek harcrendszer mellett van még egy dolog, ami megnehezíti a játékosok életét, mégpedig a puzzle-ök. A végigjátszás során több logikai feladványt is meg kell oldanunk, amelyekhez hasonlók a Zelda-játékokban szerepeltek, és bizony sokszor észen kell lenni, mert egyik se túlságosan egyszerű, azonban a megoldásuk így nagyobb sikerélményt is ad, valamint remekül színesíti a játékot. Azonban mivel a feladványok minden végigjátszás során ugyanazok, így a linearitás miatt nem igazán érdemes többször elővenni a programot.


Ahogyan a képeken is látszik, a játék meglehetősen pofásan néz ki. Ennek okai elsősorban a dizájnban keresendő, ugyanis a játékban található környezet remekül fest. Sajnos, ha a karaktereket és azok mozgás-animációit nézzük már nem ennyire jó a helyzet. Persze itt sincsenek nagy bajok, de amellett valahogy nem tudok elmenni, hogy a két főhős Bram és Alrik úgy néz ki, mint két rajzfilmes statiszta, azaz egy picit fantáziátlanok lettek (legalábbis számomra) külsőre.

A másik nagy fájó pont a Kynnél, hogy szinkront sajnos nem kapott a játék, de ezt annyira nem meglepő, hiszen a kétfős csapat valószínűleg nem engedhette meg magának a szinkronizáltatást. Szerencsére a Will Bedford által összerakott zenei anyag nagyon ott van a szeren. Teljesen illik a játék hangulatához és az északi mondavilághoz. Öröm hallgatni.


A Kyn egy kis, kétfős csapat hihetetlen munkája, amely bár közel sem tökéletes mégis egy gyöngyszem az egyre jobban felhíguló indie-érában. A szerepjátékok kedvelőinek erősen ajánlom, mert biztosan remekül fognak szórakozni. Én úgy tettem, és most várom a csapat következő játékát.

- Süti –

Pro:
+ Jó történet
+ Érdekes harcrendszer
+ Logikai feladványok
+ Jó dizájn
+ Remek zene

Kontra:
- Bugok azért akadnak még
- Nincs szinkron
- Néhol csúnyácska
- Újrajátszhatóság hiánya

Értékelés
 9.0 Játékmenet: 

A jól sikerült harcrendszer, és a nehéz, de remek puzzle-k remek egyveleget alkotnak.
 9.0 Hangulat: 

Az északi mondavilág remek alapanyag, egy játék számára, így akik szeretik, azokat könnyen beszippanthat a játék.
 7.5Grafika: 

A nem túl szép külsőt remekül feldobták a készítők a nagyszerű dizájnnal.
 8.0Hangok: 

A szinkron hiánya sajnálatos, ám a zene valóban sok mindenért kárpótol.
 7.0Szavatosság:

A játék lineáris, és mivel nincsenek döntési lehetőségek, és a feladványok sem változnak így nem sok értelme van többször elővenni a programot. Szerencsére az első végigjátszás se egy rövid menet.
Review score
 8.1A Kyn egy kis csapat nagy álma, amely tökéletlensége ellenére egy remek szórakozás lehet a szerepejátékok kedvelőinek.

Összes oldalmegjelenítés