Dirty Bomb - Teszt



Ez a Bomba bizony még mindig piszkos

A Splash Damage legújabb dobása idén már átesett néhány béta teszten, és úgy néz ki végre elkészült a játék. Legalábbis a fejlesztők állítása szerint a Steam-en elérhető verzió már a játék végleges arculatát tükrözi, úgyhogy márciusi betekintésem után újra belevetettem magamat a játékba hogy megnézzem, min sikerült azóta változtatni.


És egészen meglepődtem, mert nagyon otthonosan éreztem magam már a főmenüben is. Gyorsan végigkattintgattam az opciókat, majd egy óra játék után rá kellett jöjjek, hogy a béta fázis óta a játék szinte egy fikarcnyit sem változott. Kezdeném a legfeltűnőbb dologgal, a tartalom hiányával. A bemutatóm során már említettem, milyen kevés pálya is áll rendelkezésre és a gyorsjáték módba beugorván szomorúan konstatáltam, hogy ez a szám nem nőtt. Összesen csak az eddig is elérhető 5 pályán játszhatunk, amelyek még mindig kicsik, nagyon kevesek és hamar ismétlődnek, ergo elképesztően monotonná tudják varázsolni a játékot akár még rövidtávon is. Ugyan azok a feladatok, ugyan abban a sorrendben, a már ismert felállásban. Meh. Habár a készítők védelmére szolgáljon, hogy az új pályákhoz béta teszteket is hirdetnek meg, de nehezen hiszem, hogy 3 hónap alatt ne lehetne összedobni minimum 3 pályát.


Ami viszont a zsoldosokat illeti, elég bőséges tartalomfrissítésen esett át a játszható karakterek részlege. Összesen 19 harcos közül válogathatunk, (bár a tesztelésem alatt csak 13 volt elérhető) akiket játék vagy valódi pénzért cserébe oldhatunk fel, de vannak időszakosan elérhető karakterek is, ami szerintem egy kedves húzás volt a fejlesztők részéről. A loadout rendszer is változatlan maradt. A szintlépések, vagy random meccsek után kapott ládákból Counter-Strike szerűen sorsol a gép véletlenszerűen egy karakterhez egy felszerelést, amely tartalmazhat pár extra képességet is. Sajnos, de értelemszerűen a játékpénzes csomag csak egészen kicsi eséllyel dobhat értékesebb felszerelést, aki viszont biztosra akar menni, az különböző árszabású csomagokat is vásárolhat, ahol már garantáltabb a jobb loot, de itt sem biztos, hogy olyan kártyát kapunk, ami nekünk megfelelő lenne. Ez egy kicsit azt az érzetet keltheti a játékosban, hogy kihasználják és egy pay 2 win elképzelésen alapul az egész játék, de ezt cáfolnám, mivel a valódi pénzen vásárolt ládák csak az esélyt növelik, ezek legtöbbjét mind elérhetjük sok és kitartó játékkal. Bár nem valószínű, hogy pont a Dirty Bomb esetében tervez valaki több, mint 50-80 órát beletolni a karakterébe. Az meg szintén egy elég kellemetlen tényező, hogy ha nem az áruházból közvetlenül vásároljuk meg a kártyákat, akkor olyan karakterhez is adhat kártyát a játék, akivel egyébként nem is rendelkezünk. Áucs.



A játékkeresés viszont nagyban átalakult. Már szinte nekem kezd kellemetlenné válni, hogy újfent a Counter-Strike: Global Offensive-hez hasonlítgatom a játékot, de hát azt mondják, jótól lopni nem bűn, és én ezzel egyet is értek. Szóval adott a gyors játék funkció, ahol az általunk preferált nagyságú játék és térképek kiválasztása után a játék megpróbálja kiválasztani a szerinte számunkra legmegfelelőbb meccset. Kicsit olyan ez, mint ha matchmaking lenne. Akinek ez nem jön be, illetve nem szeret sokat találkozni a „nem sikerült a számodra megfelelő játékot találni” hibaüzenettel, az nyugodtan böngészhet a dedikált szerverkeresőben is. Jó látni, hogy még más játékok is visszanyúlnak ehhez. A fejlődési rendszert újrabalanszolták, és ezúttal napi feladatokat is módunkban áll teljesíteni, amelyekért némi játékpénz üti a markunkat. Olyanokra kell gondolni, mint hogy játssz 3 Objective játékot ezzel a karakterrel, vagy nyerj meg 3 Overwatch játékot és hasonlók. Egyszerű, jópofa kis opció, ez egy remek húzás a játék részétől.


Kinézetét, mechanikáját és minden mást figyelembe véve a Dirty Bomb ugyan az maradt, mint volt. A gyors játékmenet megmaradt az egyedi, de mutatós grafikával együtt, az új karakterek természetesen új hangokat kaptak és az eddigi pályák sem estek át semmi olyasféle kozmetikai változáson, ami megzavarhatná egy, a bétából visszatérő játékos reflexeit. Bugokkal szerencsére nem találkoztam, problémák leginkább újfent (vagyis még mindig) a szerverekkel voltak. Megesett, hogy egy csata közben nagyobbat laggolt a játék, na meg a már említett sikertelen meccskeresési kísérlet is mondhatni gyakori, 5 meccskeresésből 2 egész biztosan hibaüzenettel zárult, ami azért nem egy jó arány, főleg úgy, hogy a keresési találatok csak játéktípusra voltak szűkítve.


A bétához képest számomra visszalépés a ”teljes verzió”, egyszerűen nem szolgál elegendő tartalommal ahhoz, hogy hosszútávon is le tudjon kötni. Természetesen az új pályák és játékmódok már készülnek, szóval a jövőben ez csak jobb lesz, de az ET Quake Wars és Brink rajongók kerüljék el ezt a játékot, mert nem fogják azt kapni, amire vágynak.

Pro: 
+ Pörgős, gyors játékmenet 
+ Bőséges karakterválaszték 
+ Napi feladatok, jutalmakért 

Kontra: 
- A pályák mérete kicsi, és a számuk is csekély 
- Egy menet lebonyolítása nem tart tovább 15 percnél 
- A loadout rendszer nem a legjobb 
- Kisebb lagok, még mindig

Értékelés
 7 Játékmenet: 

Gyors, pörgős, könnyen bele lehet tanulni, viszont nem hű a Splash Damage korábbi címeihez és jóval kevesebbet is nyújt azoknál.
 6 Hangulat: 

Nem igazán élvezetes a játék, mert az amúgy is rövid feladatok elég hamar véghezvihetőek egy jobb csapattal, amit csak tovább fokoz a játék pörgős tempója.
 8Grafika: 

Az Unreal Engine 3 szépen tündököl, a látványvilág meglehetősen egyedi, de ez jól áll a játéknak.
 7Hangok: 

A karakterek nem kaptak túl sok hangot, a bemondók szövegei sokat ismétlődnek, és a folyamatos káromkodás is unalmassá válik egy idő után. A fegyverek viszont szépen szólnak, a távolból hallatszó ropogások egészen hangulatosak.


5
Szavatosság:

Így, ebben a formában a játék nem nyújt maradandót. Kevés a tartalom, rövidek a meccsek, folyamatosan ugyan az ismétlődik.
Review score
 6.6Egy átlagos multis lövölde a Dirty Bomb, amiből még vagy 3-4 hasonlót találhatunk a Steam Áruház kínálatában. A korábbi referenciamunkáit eltekintve nem ez a Splash Damage legsikeresebb címe, igazán van még hová fejlődni, de unaloműzésnek nem utolsó.

Összes oldalmegjelenítés