Anna's Quest - Teszt

Teszteltük az új Daedelic-kalandot...

Alig több, mint egy hónapja már rátehettük a kezünket a Daedelic Entertainment és a Krams Desing közös projektjére, az Anna’s Questre, így lehetőségem volt már akkor betekintést nyerni a játéba, és bár akkor nem merültem bele annyira, hogy inkább a teljes verzióval legyen meg az igazi első végigjátszás élménye, még úgy is megtetszett a program, és várakozással néztem a megjelenés elé. A Daedelic a remek, és kifejezetten szép kalandjátékok készítése mellett kiadói teendőket is ellát, így született a Randal’s Monday is, szóval a játékosok örülhetnek, mert a német cég által mások is esélyt kapnak, hogy nagyszerű kalandokkal árasszanak el minket. Vajon a mostani alanyunk is ilyen?


Történetünk hőse, Anna nagyapjával él elszigetelten egy erdei házikóban, amit leányzó még sosem hagyott el, mivel nagyapja megtiltotta neki. Még mielőtt valaki rosszra gondolna, elmondom, hogy csupán unokája iránti szeretetből tesz így az öregember. Egy nap azonban Anna nagyapja nagyon beteg lesz, és a lány végső kétségbeesésében elhagyja otthonukat, hogy gyógyírt találjon egyetlen családtagja számára. Azonban hősnőnk nem jut túlságosan messzire, mivel még az erdőben elrabolja egy boszorkány, és bezárja őt egy furcsa, gyerekszobának látszó terembe.

Itt veszi kezdetét a játék, ahol a boszorkány megkéri Annát, hogy üljön be a nem túl bizalomgerjesztő székbe, mi egy gépezet része. Anna, miután használta a gépet felébredtek benne különleges képességei, amelyeket a boszorkány magának akar. Új képességeinek köszönhetően Anna képessé vált arra, hogy beszélhessen Bennel, a szobában található plüssmacival, aki saját elmondása szerint valaha egy kisfiú volt, akit a boszorkány elrabolt, és elvarázsolt. Együtt eldöntik, hogy megszöknek innen, és megtalálják a gyógyírt Anna nagyapjának betegségére. Így kezdődik a nagyjából tíz-tizenöt óra hosszú, rengeteg humoros pillanattal átszőtt kaland, amely biztosan leköt majd mindenkit a játék végéig. Én nagyon élveztem, mivel nagyon kedvelem a sötét humort, valamint az újraértelmezett meséket. Ha ti is hasonlóan éreztek, akkor ti is élvezni fogjátok a végigjátszást.


Azonban az egyszerű kalandjáték-rajongókat is könnyedén elszórakoztathatja a játék, hiszen a program itt is jól teljesít. A hat fejezet során jól kitalált, logikus feladványokkal találkozhat a játékos, amelyek között bizony akad pár, amely képes megizzasztani az embert, azonban ez is csak a sikerélményt növeli, ami majd a megoldáskor éri az embert. A klasszikus tárgyhasználatos, kombinálós szituációk mellett a játékban még fontos szerepet kapott Anna különleges képessége, a telekinézis is. Ezt bizonyos szituációkban használhatjuk a különböző tárgyakon a környezetünkben, vagy a tárgylistánkban. Például az első feladatunk vele, stílszerűen, egy kanál meghajlítása lesz, de tudunk majd vele zárat nyitni, tönkre tenni dolgokat, szóval egy kis színt visz a már jól ismert point & click játékmenetben.


Természetesen azért nem minden tökéletes, ugyanis a játékban jelen van egy, a kalandjátékokban néha-néha előforduló probléma, miszerint a különböző tárgyak használata és kombinációja csak akkortól használható, amikor a program azt mondja. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy hiába van meg nekem mindkét tárgy, amiket logikus lenne kombinálni, mert később valószínűleg jó jön majd, mert a játék addig nem engedi a kombinációt, amíg annak el nem jön az ideje. Ez első alkalommal volt különösen bosszantó, amikor először találkoztam vele a programban. Tapasztalt játékosként nyilván próbáltam idő előtt kombinálni két tárgyat, és mivel nem működött a dolog, így nyugtáztam magamban, hogy ez így nem működik. Azonban mikor odaértem, hogy az adott kombinációra lenne szükség, akkor hosszú percekig csak vakartam a fejem, és mindenféle dologgal próbálkoztam, amíg végül végső kétségbeesésemben újra megpróbáltam a két tárgy párosítását, és akkor már hirtelen lehetséges volt, amit én hangos káromkodással nyugtáztam. Ez egy nagyon idegesítő aspektusa a játéknak, ám szerencsére hosszútávon nem teszi tönkre az élményt, csupán oda kell figyelni, és észben tartani, hogy attól, hogy valami pillanatnyilag nem működik, még lehet jó megoldás később.


Szerencsére a fenti hibán kívül más nem árnyékolja be a programot, hiszen a történet remek, a párbeszédek jól megírtak, a feladványok logikusak, és változó nehézségűek, és itt van még nekünk a telekinézis is. Az egyetlen pont, ahol még valamilyen hibát, vagy hiányosságot találhatnék, az az Anna’s Quest audio-vizuális része, ám a játék ezen részén végzett munka kifogástalan. A program szép, rajzolt grafikát kapott, amelyet a remek dizájn tesz rajfilmessé. Szerencsére a fejlesztők az animációkon se spóroltak, ugyanis minden mozdulat szép folyamatos, szaggatottságnak nyoma sincs. A jól megírt párbeszédeket pedig egy remek kis gárda adja a karakterek szájába, akiket öröm hallgatni. Nem találtam egy olyan karaktert sem a végigjátszás során, akihez nem illett volna a választott színész hangja, valamint az előadás minőségével sincs semmilyen probléma. A játék alatt hallható zene pedig remekül passzol a programban található sötét humorhoz.

Az Anna’s Quest egy remek kalandjáték, amely sötét humorával, jó történetével, kiváló feladványaival garantáltan leköti a veterán kalandorokat is.

- Süti –

Pro:
+ Jó történet
+ Elborult humor
+ Remek feladványok
+ Pazar látvány

Kontra:
- Tárgyhasználat és kombinálás korlátozása
- A kezdők biztosan örülnének egy súgónak

Értékelés
 9.0 Játékmenet: 

Változatos, és logikus feladványok találhatók a játékban, azonban a tárgyhasználat és kombináció idejének korlátozása picit beárnyékolja a dolgot.
 9.5 Hangulat: 

A sötét, debil humor és a rajzfilmes grafika remek párosítás, ahogy a nagy öregeknél is.
 9.5Grafika: 

Mintha egy rajzfilmet nézne az ember. Jól esik ránézni.
 9.5Hangok: 

A szinkronmunka kiváló, a zene pedig kissé borongós hangulatú, ami remekül illik a sötét humorhoz.
 8.0Szavatosság:

A játék kellemes hosszúságú, és az achivementeknek, valamint a program minőségének köszönhetően megéri időről-időre elővenni.
Review score
 9.1Az Anna's Quest egy remek szórakozás lehet bárki számára, a kalandoroknak pedig egyenesen kötelező.

Összes oldalmegjelenítés