Subject 13 - Teszt

Egy újabb remekmű Paul Cuisset tollából...

Manapság mondhatjuk, hogy ismét fénykorát élik a point & click kalandjátékok. Sorra jönnek ki a jobbnál jobbak, szinte futószalagon. Sajnos vannak kevésbé jók is. Szerencsére ezen tesztünk alanyát inkább az előbbi kategóriába sorolnám.


A Subject 13 megálmodója az a Paul Cussiet francia játéktervező, akinek olyan nagy sikerű játékok fűződnek a nevéhez, mint például a Future Wars vagy a Flashback. A Subject 13 egy, a Microids által fejlesztett klasszikus értelemben vett point & click kalandjáték, ahol az egyetlen vezérlőeszközünk az egér.


A játék alapfelállása az, hogy főszereplőnk, Franklin Fargo, halott szerelme miatti bánatában autójával vízbe hajtva öngyilkosságot próbál elkövetni, de ehelyett, amikor magához tér, egy elhagyatott sziget elhagyatott kutatólaboratóriumában találja magát. Ezen a helyen az egyetlen "személy", aki kommunikál vele, az, aki erre a helyre hozta és aki megrögzötten csupán 13-as alanynak nevezi őt.


A játék megjelenítése szemkápráztatóan szép, teljesen 3 dimenziós renderelt csoda. Én, mint a kalandjátékok nagy rajongója is meglepődtem, hogy mennyire részletesen kidolgozott a világ és azon is, hogy a 3D lehetőségeket olyan módon kihasználták a játékmechanikákkal, hogy még olyat nem láttam. Számos kirakós esetében a játék sémát vált és magát a kirakóst teljesen 3 dimenziós, forgatható, pörgethető elemként tárja elénk, ami megdöbbentően jól működik és illeszkedik magába a játékba.


Sajnos az irányításról már nem mondhatok ennyire szépeket, mert az komoly kihívásokkal küzd. Alapesetben ugye egy egérrel vezérelt játékban az egérmutató megváltozik, ha olyan tárgyra vagy bármire mutatunk vele, amivel interakcióba léphetünk. Ez itt is így van, de több esetben olyankor is megváltozik az egérmutató, amikor semmivel semmit nem tudunk kezdeni, bekavarva így a játékmenetet, mert ugye "lennie kell ott valaminek". Továbbá, ha egy puzzle elemet kiválasztva a játék áttér 3D nézetre és azt a nézetet addig forgatjuk, hogy egyébként egy, a hagyományos nézetben lévő tárgy kerül a háttérbe, akkor arra is megváltozik az egér. Sőt, még interakcióba is léphetünk a tárggyal, teljesen összekavarva vele az embert. 


Valamint egy esetben a raktárunkban lévő tárgyak kezelésével is gondom akadt. Van ugyanis egy befőttesüveg, amivel feladatunk lesz, de ezt a befőttesüveget, ki tudja, hogy miért, nem úgy kell forgatni, mint bármilyen más tárgyat. Percekig próbáltam a jobb gombbal megragadva átforgatni, mire rájöttem, hogy ezt bizony a bal gombbal kell...


A kirakósok sok esetben nagyon jók és ötletesek, Van olyan, amihez a megfigyelőképességünket kell latba vetnünk, nem is akárhogy. Van ahol a logikai megoldóképességünk és a megfigyelőképességünk is nagyban próbára lesz téve. Azonban van néhány kevésbé jól sikerült is a játékban. Van például olyan, amit mindenféle gondolkodás nélkül, puszta próbálgatással meg tudunk oldani. Valamint van olyan, - ami egyben a játék utolsó kirakósa - ami önmagában egy külön kis játék és aki ennek a "minijátéknak" a szabályait alapesetben nem ismeri (mert elmagyarázva nem lesz) vagy sosem volt jó benne, az nagyon hosszú ideig fog anyázva próbálkozni.


Sajnos az irányítás nem az egyetlen hiba, amivel a játék során találkozni fogunk. Azért, hogy a háttértörténetet jobban megismerjük, a pályákon hol elrejtve, hogy kevésbé elrejtve találni fogunk naplóbejegyzéseket, amiket a játék testamentumokként említ. Minden pályán van bizonyos számú és az elolvasásukra szolgáló felületen jelzi is, hogy mennyit találtunk meg belőlük, igaz százalékban. Ha nincs meg mind, akkor a következő fejezetbe lépés előtt erről kapni fogunk tájékoztatást, hogy vissza tudjunk menni, ha szeretnénk összeszedni őket. Na mármost ezek nyomon követésével akadnak gondok. Van olyan testamentum, ami nincs a helyén és csak a fejezet többszöri újrakezdése esetén kerül elő. Van olyan is, hogy a mentett állás betöltése után a játék nem egészen tudja, hogy mennyit is szedtünk már össze ezekből. Ezek nem éppen olyan hibák, amik megakadályoznának bennünket a továbbhaladásban, de kellemetlen tud lenni, ha valaki össze szeretné szedni mindet.


A hangokra nem igazán lehet panasz. A szinkronhangok egészen jók és a zene is kellemesen aláfesti a játék hangulatát, bár a komolyabb kirakósok esetében, amikor ténylegesen meg kell dolgoztatnunk agytekervényeinket, egy idő után zavarni fog.


Lényegében a Subject 13 története nagyon jó lett, bár kissé klisés, de lesznek benne meglepetések, annyit mondhatok. A kivitelezés már annyira nem sikerült tökéletesre, de mint manapság ez már szokássá lett, "majd idővel javítják".

Pro:
+ Gyönyörű grafika
+ Ötletes feladványok
+ Jó történet
+ Újszerű megoldások

Kontra:
- Irányításbeli problémák
- Játékmenetbeli hibák
- Néhány frusztráló, csak próbálkozással megoldható feladvány
- Utolsó feladvány

Értékelés
7 Játékmenet: 
A pár újszerű megoldás mellett még mindig jelen van a műfajnál már kínosnak számító pixelvadászat. Az irányításbeli problémák is rombolják a játékélményt.
 8 Hangulat: 
A hangulattal nincs gond. A történet jó, a játék végig fenntartja a figyelmet. Néhány feladvány rossz megválasztása viszont kellemetlen perceket is képes okozni.
9Grafika: 
Nagyon szép, teljesen 3 dimenziós csoda.
7Hangok: 
Nem kiemelkedő, de rossznak sem lehet nevezni. A zene viszont lehetne változatosabb.
 9Szavatosság:
Attól függ hányszor kell újrakezdenünk egy adott fejezetet a hibák miatt. Viccet félretéve, logikai megoldóképességünktől függően 6-8 óra kiváló szórakozást nyújt a játék.
Összpontszám
8Összességében a Subject 13 egy erős közepes szintű, jó, de néhol klisés történettel rendelkező játék, melyben vegyesen váltakoznak a jó és kevésbé jó feladványok. 50%-os leárazásnál már erősen ajánlott vétel!

Összes oldalmegjelenítés