MISSING: An Interactive Thriller - Episode 1 - Teszt

Egy érdekes sorozat született...

Gondolom, sokan emlékeztek, hogy nagyjából tizenhárom-tizennégy évvel ezelőtt gyakorlatilag mindenki temette a kalandjátékok műfaját. Az akkoriban megjelenő kalandok csak nagyon kis része volt már kézzel rajzolt móka, a kilencvenes években hódító FMV (full motion video) kalandjátékok meg eltűntek, és nem sok esélyt láttak a játékosok a visszatérésére. Úgy látszik, hogy ez a feltételezés is, ahogy a kalandjátékok temetése is egy nagy hiba volt, ugyanis ismét készülnek ilyen alkotások, és ezek igényesebbek, mint valaha.


A MISSING, ahogyan a címében is szerepel, egy interaktív thriller, méghozzá sorozat formájában. Az első epizódban egy David Newcastle nevű férfit irányítunk, aki mindenfajta előzmény nélkül egy pincehelységben tér magához, leláncolva. A felállás nagyon ismerős lehet a Fűrész című film első részéből, és aki valami hasonló dologra gondol, az nem igazán áll távol az igazságtól. Mivel az epizód nem kifejezett hosszú (nagyjából negyvenöt perc), ezért ennél többet nem is mondok a történetről. Nekem sikerült felkeltenie az érdeklődésem, és valami nagyon érdekeset is kihozhatnak a dologból.


Maguk a fejtörők egyébként nem vészesen nehezek, kis gondolkodással bármelyik megoldható. Nehezebb dolgunk lesz néhány tárgy, vagy megoldás megtalálásával. Cserébe a játék egyáltalán nem frusztráló, és így nem ragadja ki a játékos a sorozatnézés élményéből. A fejtörők mellet helyet kapott pár QTE is a programban, amelyeknél a felbukkanó körbe kell kattintanunk rövid időn belül. Ahogy megfigyeltem, ezek elbénázása nincs nagy hatással a játékmenetre, mert meghalnom nem sikerült. Remélem, hogy a későbbi epizódokban a fejtörők nehezednek majd egy picit, és quick time eventeknek is nagyobb tétjük lesz, mert így ebben a formában nincs túl sok értelmük.


A játék amúgy jól néz ki. Az átvezető videók rendezésileg és operatőri munka szempontjából is patent módon lettek elkészítve. Mivel manapság már könnyen, és viszonylag olcsón hozzáférhetőek az olyan filmes kellékek, amelyekkel már igényes dolgokat lehet, alkotni, így akár beköszönthet egy új reneszánsza a műfajnak. Játéktér megy gyakorlatilag fényképekből áll. Itt kell tárgyakat keresgélnünk és fejtörőket megoldanunk. Az epizódban szereplő kevés szereplő játékára nem lehet panaszunk, úgyhogy semmi se ront az élményen. Zenéből nem igazán van sok, de ami van, az tökéletesen passzol a hangulathoz.

A MISSING első epizódja egy üde színfoltja a kalandjáték műfajnak, amely rövidke hossza ellenére is megérdemli a vásárlást, pláne, hogy négy euróért szerezhető be. Én bizakodva várom a folytatást.

- Süti –

Pro:
+ Hangulatos
+ Pazar megvalósítás
+ Jó puzzle-k

Kontra:
- Rövidke

Értékelés
 8.5 Játékmenet: 

A fejtörők kellemes nehézségűek, és nem frusztrálóak, de egy pici nehezítés a későbbi részekbe nem ártana.
 9.5 Hangulat: 

Bár a történetből nem derült ki túlságosan sok, mégis olyan érzés játszani a programmal, mintha egy érdekes új sorozat pilotját nézné az ember.
 10Grafika: 

Az átvezetők remekül lettek fényképezve, a rendezés is jó, valamint a színészi játék is hozza az elvárható szintet.
 9.0Hangok: 

Bár nincs túl sok zene, azok hangulatosak, valamint a hangeffektek is jók.
 7.0Szavatosság:

Az epizód nagyjából negyvenöt perc alatt végigjátszható, és az achivementek megszerzése se sokkal tolja ki az időt.
Review score
 8.8A MISSING első epizódja olyan, mint egy jó pilot, hangulatos és meggyőzi az embert a folytatásra. Engem legalábbis sikerült.

Összes oldalmegjelenítés