Horizon Shift - Teszt

A Space Invaders elbújhat a horizont mögött...



Ha megnéztek pár képet a játékból, rögtön az fog eszetekbe jutni, hogy „mi a fene?”. Teljesen kivehetetlen az, hogy tulajdonképpen mi is ez a Horizon Shift, vagy éppen mit kell benne csinálni és miért. Nem kevés undorral ültem le elé, de szerencsére igazán kellemeset csalódtam, hiszen a Flump Studios játéka nagyon is jóra sikeredett, persze a maga kategóriáján belül. Sajnos ez pont olyan fajta alkotás, amiben viszonylag kevés a tartalom és a játék élményfaktora a folyamatos újrajátszás és a rekordok felállítása.


Ami rögtön feltűnik a játék elindítása után, az az undorító menü. De tényleg, össze van csapba. A színek és a betűstílusok teljesen megegyeznek azokkal, amiket oly gyakran használunk a különféle projektek összerakásában. De lépjünk túl ezen. A Horizon Shift tulajdonképpen egy Space Invaders szerű igazi arcade játék, ami ha 30 évvel ezelőtt jön ki és csak a játéktermekbe lehetett volna vele játszani, biztos hogy a fejlesztői kőgazdagok lettek volna. Maga a grafika is teljesen erre a korra emlékeztet. A játékmenetről azt kell tudni, hogy borzasztó agy mozgató. Van a képernyő közepén egy sáv, amin tudunk oldalra elmozogni, lőni az ellenfelünket és ugrani. Ami nagyon fontos, hogy ha bármilyen módon valamilyen ellenséges objektum nekicsapódik ehhez a „talajhoz”, az rögtön beszakad azon a részen, ezért a későbbi pozicionáláskor már ezt a rést át kell ugranunk.


Jönnek itt űrhajók vagy mik, amik lőnek, meteorok és vannak igazi főellenségek is. Ami nehéz a játékban, hogy mivel mi a képernyő közepén vagyunk, így felettünk és alattunk is vannak gonoszok, amikre figyelni kell. Ezenkívül vannak bónusz pályák, melyeken a klasszikus arcade játékok stílusai köszönnek vissza. És nagyjából ennyi a Horizon Shift. Persze számos nehézséget beállíthatunk és van pár játékmód is. Ilyen például a túlélő mód, ahol egy élettel addig harcolunk, míg meg nem halunk, de lehet sebességet beállítani, aztán ember legyen a talpán, aki kiveszi a lényeget a nagy kavalkádból. A játék fejlesztői nagyon büszkék a hallható zenékre, mivel külön meg lehet vásárolni a zeneszámokat, valamint egy meccs elindítása előtt még ki is választhatjuk, hogy melyik számot akarjuk meghallgatni. Ha engem kérdeztek ezt nyugodtan kihagyhatták volna. Jobban értékelném, ha mind megjelenésre és mind zeneileg is a retro játékok stílusát idézik meg, de ez az én véleményem.


Összegzésképpen a Horizon Shift egy egyszerűnek tűnő játék, mely hatalmas kihívást tartogat azoknak, akiknek minden vágya, hogy a ranglista élére kerüljenek. Remek retro érzetet kelt, mintha az ember tényleg egy régi játékteremben dobálná bele a pénzeket egy gépbe a Pacman és a Space Invaders között. Viszonylag olcsó, Steam-en el tudjátok érni és jó szórakozást kívánok hozzá!

Pro:
+ Remek kihívás
+ Kellőképpen nehéz
+ Igazi arcade játéktermi feeling

Kontra:
- Amire jobban rágyúrhattak volna
- Pocsék menü


Értékelés
9.0
Játékmenet: 

A játékmenet igazán ötletes és egyedi, mely hatalmas agymunkát igényel. Remekül ötvözi a régi játéktermi játékok sajátosságait.
6.0
Hangulat: 

Sajnos magán a játék kinézetén kívül semmi sem emlékeztet az arcade játékokra. Se a menü, se a zene, emiatt az első benyomása az embernek, miután elindítja az, hogy ez pocsék lesz.
6.0
Grafika: 

Ez egy vektorgrafikus játék. Bár a menü lehetne ötletesebb megjelenésileg.
 4.0
Hangok: 

Sose rajongtam, ha egy játékot azzal próbálnék még jobban eladni, hogy a fejlesztők szerint jó zene van benne. Erre utal, hogy meg lehet vásárolni azt a rengeteg, azt hiszem 6 számot, ami a játék alatt szól. Teljesen nem passzol a stílushoz, ötletesebb lett volna valami igazi 6 bites aláfestés írni hozzá.
 7.0
Szavatosság:

Egy átlag játékost semmivel nem fog megfogni. Ellenben vannak olyan felhasználók, akik szeretnek csúcsokat dönteni és a ranglista élére kerülni, valamit a nehézsége miatt is csábító lehet.
Review score
 6.4
A Horizon Shift egy olyan arcade játék, mely sokkal nagyobb sikert ért volna el akkor, ha a fejlesztők minden elembe megjelenítik a régi játéktermek stílusvonalait.

Összes oldalmegjelenítés