Hereos of the Storm - Teszt

Lépjünk hát be a Nexus-ba, természetesen ingyen...

Pár hónapja már olvashattátok az előzetesemet a Heroes of the Storm című játékról. Akkor annyira engem nem fogott meg, mivel a MOBA műfajhoz képest nagyon le van egyszerűsítve a játék, nem használja a bevált elemeket és ez annyira nem tetszett. Azóta mögöttem van 1000 meccs és kicsit bővült a nézőpontom is. A játékról annyit kell tudni, hogy a Blizzard ingyenesen játszható produkciója, melyben az összes játékából megtalálhatóak hősök, akikkel harcolhatunk. Sajnos nem az alpha verzió óta játszom, pedig rögtön az első napon igényeltem kulcsot, hanem csak a zárt béta óta és olyan sok változás nem történt a megjelenés napjáig, ami június másodika volt, azaz hétfő. Immáron mindenki ingyenes letöltheti és beléphet a Nexus érdekes világaiba, ahol a vihar hősei harcolnak egymás ellen az idők végezetéig.



Már az előzetesemben kiemeltem, amit kevés MOBA játéknál tapasztal az ember, hogy a tutorial nagyon hangulatos. Azt hiszem a méltatlan sorsú Infinite Crisis-en kívül sehol nem találkoztam olyan gyakorló opcióval, ahol a játék kezelése és menete nem csak parancsokból, hanem gyakorlatilag egy mini küldetéssorozatból áll. A Heroes of the Storm úgy kezdődik, hogy sokak kedvenc StarCraft hőse, Jim Raynor-t egyszer csak megába szippantja a Nexus és rögtön Uther Lightbringer mellett köt ki egy ismeretlen világban, ahol meg kell küzdeni a gonoszokkal. Rögtön megfogott a játék hangulata, annak ellenére, hogy némi problémám van a karaktermodellekkel. A grafika egyik új Blizzard teremtményre sem hasonlít, inkább egy modern Warcraft-nak mondanám, így nem lepődnék még, ha a Warcraft IV, ami persze még nem is biztos, hogy lesz, ezzel a motorral futna. A Warcraft III-nak a stílus elemeit tartalmazza, vagyis a tömzsiséget. Az épületek és egyes hősök, mint például Uther, nagyon zömökre sikeredett és emiatt nekem mókás is. Persze nem lehet a Heroes of the Storm-ot komolyan venni, olyan karakter mellett, mint Murky vagy éppen a rengeteg vicces skin miatt, amikre majd később térek ki.


Úgy kezdtem az egészet, hogy nem éppen a bevált MOBA stílus elemeivel rendelkezik a Heroes of the Storm és most megmondom miért. Az első és talán legfontosabb, ami egyébként a játék jelmondata is, hogy a Nexus-ban nincs én csak mi! Ez annyit jelent, hogy szép az élet itt lent, hákunamatátá! Jaj, elkalandoztam. Szóval azt jelenti, hogy hiába mi öljük meg a legtöbb miniont vagy végezzük ki a legtöbb ellenséges hőst, a csapatunk karakterei nem külön lépnek szintet, hanem mindenki egyszer. Így egy összesített csapat szint van. Tehát, ha valaki rossz a csapatban, akkor mindenki szív. Érdekes megközelítés, de érthető dolog, majd meglátjátok. Nagyon fontos, hogy ebben a játékban nem kapunk aranyat, amiért felszerelést vásárolhatunk magunknak. A kegyenceket lényegében csak a tapasztalat miatt kell megölnünk, de tulajdonképpen ezt sem kell, mert elég ha a közelben állunk, amikor meghalnak. Ezzel ellentétben viszont nagyon sok épület található a játékban. Nem csak 1-1 turret és az ellenség bázisa, mint ahogy megszokhattuk. Vannak falak, persze tornyok is és több épület, melyeket le kell rombolnunk, hogy elérjük az ellenfelünk magját. Minden elpusztított létesítményért tapasztalatot kapunk, ezért fontos az ösvények kitakarítás. Persze az ellenfeleinken kívül az ellenséges bázisok is védekeznek, lőnek ránk, mint a fene, ha nincs a hatókörben kegyenc, viszont ez a lövedék egyszer csak elfogy és egy darabig nem töltődik újra és ugyan ez igaz a tornyokra is. Ilyenkor lehet menni nyugodtan, semmi se fog ránk lőni. Vannak benne dzsungel szörnyek, sőt, boss is, akiknek kicsit más a szerepük, mint máshol. Mivel a lények nem adnak pénzt, így ezeknek a zsoldosoknak azt találták ki, hogy miután legyőztük őket, közénk állnak és akárcsak a jó és hűséges kegyencek, mennek az ösvényen és pusztítanak. Persze ezeket nehezebb megölni, hiszen többet sebeznek, több az életük, pláne a boss-nak, akinek a legyőzéséhez szinte az egész csapat kell, akár csak a megszerzéséhez. Ellenkező esetben az egész bázist képes egymaga beverni.


A hősök is érdekesen lettek megalkotta. Ugye említettem, hogy nem vehetünk tárgyakat, ellenben szintlépéskor eloszthatunk egy talent pontot, mely valamelyik képességünket erősíti. Viszonylag sok lehetőség van keverni a dolgokat, de az a baj, hogy nem érdemes eltérni az aktuális metától, így nem csinálhatjuk azt meg, mint máshol, például ha egy támogatói játékost sebzőre építünk, nem fogunk vele sokra menni. Alapvetőleg négy játékstílusú hős közül választhatunk. Vannak harcosok, akik a tankok, ott az assassin, akiknek a feladata ugye a sebzés kiosztása ám ennek az az ára, hogy kevés az életük, a specialistáknak a rombolás a lényeg, ők nekik van a legtöbb olyan képességük melyekkel az épületek és a minionokat le lehet verni és végül a támogató játékosok, melyek közül sok gyógyít. A harcosokat kivéve mindenhol vannak közelharci és távolsági beállítottságúak. A Heroes of the Storm játékban, ellentétben más MOBA-kal, mindig kell egy gyógyító karakter, akár csak egy MMORPG dungeon rendszerében. Persze lehet e nélkül is játszani, csak ez a játék nagyon szereti a meta felállást, szóval gyógyító hiányában nem sok esély van a nyerésre, ahogy tank nélkül sem, ahogy több gyógyítóval vagy több tankkal, mert akkor kevés a sebzés. Én kicsit sajnálom, hogy a megadott stílustól így nem lehet eltérni, hiába osztod a talent pontjaidat támadásra egy tankkal, nem fogod utolérni az assassinokat.


Érdekes viszont, hogy a játék mindenképpen a csapatjátékra erőlteti rá a játékosokat. Erre bizonyíték a csapat szintlépés és a térképek. Jelenleg 7 térkép elérhető a Heroes of the Storm-ban. HÉT! Nem tudom mennyire vagytok jártasak, de más MOBA játékoknál lehet örülni, ha 2 különböző pálya van. Itt viszont hét és mindegyiken mást kell csinálni, A játék megköveteli, hogy a különböző térképeken más és más feladatokat oldjunk meg közösen a győzelem érdekében. Van, ahol két színtéren játszódik a harc és olykor le kell térnünk a bányába, hogy koponyákat gyűjtsünk, ami egy hatalmas gólem erőforrása lesz és ez majd megy és tankolja az ellenségest bázist de közben az ő teremtményük is jön. Van olyan, ahol pénzt kell gyűjteni egy szellem kalózkapitánynak, hogy bombázza az ellenséges magot és van olyan is, ahol oltárokat kell elfoglalni, hogy irányíthassunk egy sárkánylovagot. És ez csak 3 térkép volt. Mindegyik különbözik megjelenésre és feladatra is, viszont egy közös, mindegyiken: csapatmunka kell, szólóban itt nem lehet nyerni.


Amihez a Blizzard nagyon ért, azokat az ötletek. Olyan újításokkal találkozhatunk a Heroes of the Storm-ban, hogy netovább. A hősök annyira különbözőek és olyan képességekkel rendelkeznek, amiktől leesik az állunk. Egy tapasztalt MOBA játékos legalább egy ilyen stílusú játékot már kimaxolt, ami azt jelent, hogy minimum 100 karaktert ismer és azt gondolja, hogy nem tud már neki újat mutatni semmi más. Ez így téves, ugyanis itt olyan hős konfigurációk léteznek, ami sehol máshol nem. Itt van például a StarCraft II-ből Abathur, aki egy zerg, és olyan játékstílusa van, hogy ki se kell mennie a bázisról, hiszen belebújhat a szövetséges kegyencek, hősök vagy épületek testébe és pajzsolhatja illetve sebezheti az ellenfeleket. Sgt. Hammer szintén az előbb említett univerzumból egy tankot irányít és hogy nagyobb sebzést érjen el, beleássa magát a földbe így nem tud mozogni, de lőtávja igen csak megnő. Murky, aki egy murlock bébi, rendkívül kevés életerővel rendelkezik, így ha meghal, nem egy egész pontot ér, hanem csak 0,25-öt. A pályán akárhová el tud helyezni egy tojást, amiben újra megszületik 5 másodperccel halála után. Persze ha ez is elpusztul, akkor normálisan időt kell várnia, mire újra feléledne. De nem csak az ismert Blizzard univerzumból vannak hősök, hiszen itt a The Lost Vikings, akik egy 90-es évekbeli játék főszereplői. Ők hárman vannak és a játékon belül is három karaktert kell egyszerre irányítani, ami azt jelenti, hogy akár 3 különböző ösvényre is lehet őket küldeni.


És akkor ott vannak a skinek, amik sokszor nagyon viccesek és nagyon ötletesek. De megtalálhatóak a hátasok is, hiszen a pályákon lovagolva is mehetünk, de persze nem csak lovakon, hanem farkason, varázsszőnyegen vagy malacperselyen is. Nagyon nagyon jó ötletek, amik azt hiszem ellensúlyozzák a korlátozásokat. Tény, hogy a Heroes of the Storm más MOBA játékokhoz képest igen szűk, de ezek a plusz tartalmakkal színessé és élvezetessé teszik az egészet. Mint említettem ingyenes, de a fanatikusok biztos fognak pénzt költeni rá, ugyanis olyan lassan lehet megvásárolni a hősöket, hogy az borzalmas. Persze sok pénzt kapunk, míg meglépjük a maximum szintet a profilunkkal, de után vészesen lelassul az egész. Meccsenként 20 vagy 30 goldot érdemlünk ki, ami függ attól, hogy nyerünk vagy veszítünk. Egy hős pedig 2000 és 10000 között mozog. Vannak napi küldetések: nyerj 3 meccset, játssz 3 támogató karakterrel stb., de ettől eltekintve, ha akarunk egy tízezres hőst, akkor az nagyjából egy hét játékot jelent. Skineket és hátasokat nem lehet játékbeli pénzért megvenni, a malacperselyen kívül. Vagyis lehet, ugyanis minden hős szintet lép attól függően, mennyit játszunk vele. Először megkapja a magasabb szintű talent pontjait, 5-ös szinten 500 goldot később pedig szín variációkat. Minden karakternek 3 szín variációja van minden skinjéhez, ezért ha felhúzzuk őket, megkapjuk az alap kinézet színeit. Ugyan ez igaz a hátasokra is, azoknak is 3 színezetük van. Ha elértük a master, azaz 10-es szintet, lehetőség adódik megvenni a master skint, ami ugyanúgy 10000 gold, mint a legdrágább karakter. Érdemes egyébként csapatban játszani, hiszen akkor 50%-kal több tapasztalati pontot kapnak a hősök. Ami érdekes, hogy a rangsorolt meccseken belül nincs party korlátozás. Így játszhatunk szólóban, de akkor 5-ös csapatban is. Persze van lehetőség csapat rangsorolt játékra is, ahol mind a két csoportot 5-5 játékos alkotja, akik együtt neveztek be a meccsekre.


Kinézetre azt hiszem nem lehet panasza senkinek. A játék nagyon szép, csodálatosak a fényhatások és remek atmoszférát teremtett meg nekünk. Viccesek a rongybaba halálok. Ezeket a fizikai beállításokkal kapcsolhatjuk be és azt jelenti, ha valakit megölünk akkor rongybaba módra esik vagy repül el a fenébe. Ez igaz a kegyencekre és az ellenséges hősökre is, na meg persze saját magunkra. Hangilag nagyon oda tették magukat a fejlesztők. Bár én annak idején azt írtam, hogy kicsit bénácskára sikeredett némely üvöltés, ami igaz is, van aki szörnyen kiállt, de miután megtapasztaltam szinte az összes ütés-vágás-robbanás hang effektet, azt kell mondanom, hogy nagyon hangulatos. A kalapács ütésnek olyan király hangja van, hogy egésznap csak ütnék Uther-rel egy épületet és hallgatnám a zajt. A zene az tökéletes, nagyon sokáig nem fogjátok kikapcsolni. Némely karaktermodell tömzsire sikeredett, ugye a szakállas paladin elsősorban, de van aki nekem furán mozog, például Illidan futása. Valahogy engem nem nyert meg, de ez az én személyes nézetem.


A Heroes of the Storm az a MOBA játék, amiben ténylegesen rá van kényszerítve a játékos, hogy csapatban játsszon. Természetesen máshol is ez a lényeg, de ott meg van az egyén szabadsága, hogy függetlenül a béna csapattársaktól még lehet erős a felhasználó, itt nem. Ezáltal új élményeket nyújthat, de meg kell jegyeznem, azoknak lesz a játéka ez, akik nem nagyon próbálkoztak más hasonló témájú alkotással. Utóbbiak vissza fognak térni a jól bevált címekhez, hiszen innen hiányzik az egyéni taktika. Itt nem tudjuk egyedül túlgondolkodni az ellenfeleinket, egyszerűen muszáj a csapattal szimbiózisban lennünk. Pozitívum még, hogy egyszerűsége miatt szerintem vonzó, mert én például sokszor nem kezdek hozzá egy új MOBA játékhoz, mert rengeteg idő lenne, mire azt is kiismerném. Ennek ellenére próbáljátok ki, hiszen ingyenesen játszható és nagyon mókás ideig-óráig. A sok térkép és a hősök különlegessége megér néhány órát, ami biztos, hogy szórakoztató lesz. Egyébként hazánkban dobozosan is megvásárolható, amihez jár 5 plusz hős, egy skin és egy hátas, szóval ha valaki gyűjti a Blizzard játékokat, ez sem maradhat ki! Jó szórakozást, a hivatalos oldalról le tudjátok tölteni!

Pro:
+ Egyedi ötletek és hősök
+ Sok térkép
+ Remek zene és hangok
+ Szép atmoszféra
+ Csapatmunka

Kontra:
- Túl nagy hangsúly a csapaton
- A hősök testreszabásának a korlátozása
- Romló közösség

Értékelés
 8.5
Játékmenet: 

A játékmenet nem sokban tér el a máshol megszokottól, de meg kell hagyni, hogy a különleges hősök és az egyedi pályák miatt igen szórakoztató.
 10
Hangulat: 

Ha játszottál már Blizzard játékkal, akkor az, hogy irányíthatod Arthast, Kerrigant vagy éppen Diablot, minden bizonnyal foltot fog hagyni a nadrágodon.
9
Grafika: 

Kicsit tömzsi modellek vannak benne, de a fizika és az atmoszféra nagyon szép.
 8.5
Hangok: 

Remek effekt hangok, bár van ami igen gagyi. Ettől eltekintve a zenére nem tudok panaszt mondani.
 9
Szavatosság:

Ezzel azt hiszem nem lehet gond. Ha tetszik a játék, akkor nagyon sokat kell vele játszani, hogy megvásárolhassuk a drágább a hősöket. Ezen kívül jó a rangsorolt meccsek rendszere, és folyamatosan jönnek ki új hősök illetve térképek, amik garantálják, hogy mindig játszunk vele.
Review score
 9
A Heroes of the Storm egy egészen egyedi MOBA lett, melyben az egyéni játék korlátozása és az ötletek elképesztősége pont kiegyensúlyozza magát annyira, hogy élvezetes legyen. Nagyobb esélye van megszerettetni magát a friss alanyokkal, de a veterán játékosok is megtalálhatják az újdonság varázsát

Összes oldalmegjelenítés