The Incredible Adventures of Van Helsing III - Teszt

Mindig jön egy új szörny...

Péntek estétől elérhető hivatalosan Steam-en a The Incredible Adventures of Van Helsing III, ami a széria befejező epizódja. Fájó szívvel ültük le a játék elé, hiszen tudjuk, vagy legalábbis gondoljuk, hogy egy igen sikeres sorozat végéhez érkeztünk. Ugyanakkor boldogok is vagyunk, mert hé, itt egy új Van Helsing epizód. A magyar Neocore Games most sem aprózta el a dolgot. Nekem viszonylag nagy tapasztalatom van ezekkel a hack ’n’ slash vagy akció RPG játékok terén, igazából nem nagyon lehet behatárolni melyik kategóriába tartoznak az ilyen típusú alkotások, mindig megy a vita a közösségben erről. Ettől függetlenül azt kell mondanom, hogy a Van Helsing III igazán egy kivételes példány. Hogy miért? Olvassátok tovább a cikket és megtudjátok!


Előzetesünkben már írtam, hogy a történet kiteljesedik, majd befejeződik ebben a részben. Főszereplőnknek a végső gonosszal kell majd megküzdenie, amit tulajdonképpen Van Helsing teremtett meg saját magának. Ő a vadász és el kell kapnia a nemezisét. Persze ez jó sok óránkba fog telni, és persze ott lesznek még a szörnyek, a kultisták és rengeteg más teremtmény, melyek közül aligha lesz pár barátságos egyed. Utunk során elkísér minket kedvenc szellem csajunk, Katarina, csak azért, hogy idegesítsen és jó pofa poénokat ontson magából. A felülnézetes akció RPG játékok egyik nagy jellemzője, hogy hiába van sztori, ez csak egy elenyésző tényező. Ki figyelt a töténetre a Torchlight vagy a Diablo játszása közben? Jó persze, elsőnek lehet nem kerülte el a figyelmünket, de alapjába véve nem azért játszottunk velük, mert a cselekmény annyira lebilincselő, hanem azért, mert a játékmenet igen szórakoztató volt. Ezzel ellentétben a Van Helsing III-ban mind a történet, mind pedig a játékélmény nagyon meghatározó.


Tömérdek és még annál is több küldetést tettek bele ebbe az alkotásba. De tényleg rengeteg van. Na persze nem egy Skyrim, de kategóriájában meg merem kockáztatni, hogy más ilyen akció RPG játék nincs, amiben ennyi lenne az elvégzendő missziók száma. Érdemes ezekkel foglalkozni, mert ingen jócskán megdobják az élvezeti faktort, valamint király kis jutalmakat zsebelhetünk be. Olykor a főhősünknek még döntenie is kell egyes küldetések során, ami annyira nem befolyásoló, de tetszetős, hogy van egy kis történet alakító erőnk is. Ami nekem nagyon bejött, hogy tele van poénokkal. Ezek olyan vicces dolgok, amiket a régi RPG játékok szerettek használni. Például rögtön az elején meg kell mentünk egy vámpírt, annak ellenére, hogy mi szörnyvadászok vagyunk, hogy ne tudjanak olyan szérumot csinálni a véréből, ami minden más lénynek segít abban, hogy ne ártson nekik a napfény. Meg ott van az előbb említett Katarina, aki mint valószínű életében, így holtjában is igazán szórakoztató személyiség.


A játék követi egyébként a bevált akció RPG sémát. Menj, ölj, gyűjts cuccokat, lépj szintet, osztd el a képesség pontokat, ölj még többet és legyél erősebb. Ez egy igazán egyszerű mechanika, de itt kicsit meg van bonyolítva. Képesség pontokra tehetünk szert szintlépéssel és küldetésekkel. Ezeket, mint azt talán már máshol tapasztalhattátok, szét tudjuk osztani hősünk képességein. Ilyenből több féle is van, tudunk válogatni és talán ami még szembetűnőbb, hogy minden képességnek négy másik passzív képessége van, ami szintén pontba kerül, ha növelni akarjuk. Ezen kívül az alaptámadásunkat is fejleszthetjük, valamint vannak auráink, amik valamilyen passzív hatást kölcsönöznek, de természetesen ennek fejlesztése ugyan úgy pontba kerül. Katarináról is gondoskodnunk kell, ő is szintet lép és ugyanúgy pontokat kap. Szerencsére nála lehet variálni azon, hogy milyen viselkedést kövessen, így csinálhatunk belőle közelharci tankos szellemet is akár.


Maga a játék úgy néz ki, hogy megyünk, van jobb meg bal klikken, illetve a numerikus gombokon elosztva egy támadási képesség, valamint rendelkezünk olyan erővel is, ami düh pontok szerzésével lehet elérni. Ez düh a szörnyek leölésével nő és alap esetben az A,S és D gombokkal lehet aktiválni a beállított düh képességet, mely rövid időre valamilyen sebzés bónuszt ad hősünknek. Szóval rengeteg képességünk van, sok féle játékstílust ki lehet próbálni, és ha nem tetszik valamelyik ilyen varázslat, akkor megkeressük Gáspárt, aki lenullázza az elosztott pontjainkat és kipróbálhatunk egy másik utat. A játékban hat karakterosztály található meg és ezeknek mind más és más képességeik vannak. Ott a protector, aki a tipikus tank, kard és pajzs az ő jó barátja, a bounty hunter, aki a jól ismert lövöldözős tag, az elementalist, aki elementális erőket használva varázsol, az umbralist, aki két karddal szabdal darabokra mindent, a consturctor, aki különféle mini gépeket küld maga helyett a harcba, és talán a legérdekesebb a phlogistoneer. Ez a karakter osztály nagyjából a lángszórós kategóriába sorolható, de ami sokkal érdekesebb, hogy ez a hős egy hatalmas páncélban rohangál a világban, amit eddig máshol még nem nagyon láthattunk. Ettől eltekintve mindegyik osztály nagyon szórakoztató és amint látjátok, hat darab van belőle, ami biztosíték arra, hogy mindenki megtalálja a maga szerepét.


És még mindig nincs vége az újdonságoknak! Szerepet kapott két olyan dolog is a Van Helsing III-ban, ami azt hiszem erre a stílusra nem nagyon jellemző. Ott van először is a Kiméra, ami egy nagyon aranyos kis szörny. Egy kiskutyus. Őt el lehet küldeni vadászni, ami meghatározott ideig tart, nagyjából 600 másodpercig, majd visszatértével értékes cuccokat ad, amennyiben sikeres volt a vadászat. A játék során a hősünkkel különféle eszenciákat találunk, amiket két féleképpen tudunk felhasználni: vagy alkímiában, így növeljük tárgyaink erejét, amiket egyébként át is tudunk nevezni, vagy megetetjük vele a Kiméránkat, hiszen az ő sikeressége azon is múlik, hogy ne legyen annyira éhes. Tehát minden alkalommal, mikor elküldjük vadászni nő az éhsége, és minél éhesebb, annál sikertelenebb a kalandja. A másik ilyen találmány, hogy van egy taktikai asztal, ahol saját sereget kell toborozni és fejleszteni, majd csatába küldeni. Ezek kicsit hosszabb ideig tartanak már, nagyjából 20 percig, de ami nekem nagyon tetszett, hogy tábornokot is kell választani, aki vezeti a sereget és az elérhető katonai tiszteknek más és más képességük van, így nem csak a katonák mennyisége számít a harc során.


Olyan sok jót is írtam, most írok valami negatívumot is. Sose feledjétek, egyetlen játék sem lehet tökélete!. Ilyenkor mindig egy gyermekkori emlék jut eszembe, volt akkor valamilyen konzolos magyar újság, aminek már nem is emlékszem a nevére, és a N64-es Perfect Dark 99%-ot kapott. A szerkesztők a hangokból húztak le egy kicsit és oda írták indoknak, hogy „nem létezhet tökéletes játék”. Ha már hanghatásokról van szó, akkor azt hiszem abból nem lehet pontot levonni, hiszen valami elképesztően csodálatos muzikális élményt nyújt a játék. A zene annyira jó, hogy ha lehetne káromkodni azt írnám, hogy nem megfelelő szag állományú és barna színű elemek keverednek illatos fehér szövettel. Nagyon szép és nagyon hangulatos zenei aláfestést kapunk, melynek minden pillanata, még a századik ismétlés után is öröm. Az effekt hangok se rosszak, de az nem hatott rám annyira, mint a muzsika. A játék szép-szép, nagyon gondoskodtak a fizikáról, szerencsére ki is lehet kapcsolni, viszont én hiányolom az erőt a játékmenetből. A képességek és a harc erejét, mikor beütünk egyet a kardunkkal, vagy betalál egy rakéta. Oké, hogy robban meg minden, de nekem erőtlen az egész, mintha két állagú folyadékot öntenénk egymásnak. A lövedékek úgy hatolnak át a lényeken, mint kés a vajon. A becsapódási hangok pedig nekem nem elegek.


Mindent egybevéve, a The Incredible Adventures of Van Helsing III egy nagyon jó kis móka. Rengeteg játékélményt tartalmaz és szavatossági ideje is igen magas. 50 órát simán bele lehet tenni, ha pedig mániákus tárgy gyűjtögetők vagytok, akkor nincs idő limit. Ezenkívül lehet online többen játszani is, valamint helyett kapott egy Scenario opció, mely magasabb szinten érhető el és plusz kihívásokat tartogat nekünk. A játék egyébként elég nehéz, azt kell mondanom, már átlagos szinten is megizzaszt és ezen felül van még 2 magasabb, plusz a jól ismert hardcore mód, tehát kihívás van benne bőven. Egyébként magyar felirat is van hozzá, valamint baromi, iszonyatosan és nagyon nagyon olcsó. De tényleg. 10 euró. Hát ez mi? Ennyiért illik kettőt venni! Steam-en el tudjátok érni és már kezdetét is veheti a vadászat a nemezis után!

Pro:
+ Remek történet
+ Rengeteg mellékküldetés
+ Érdekes karakterosztályok
+ Humor

Kontra:
- Az erő hiánya
- Talán egy idő után már zavaró ez a fakó világ
- Nagyon hosszú a címe


Értékelés
8.5
Játékmenet: 
Igazán jóra sikeredett az irányítás, akár még kontrollerrel az ágyból is nyomhatjuk.
 9
Hangulat: 
Azt hiszem ez a steampunk világ egészen egyedülálló, amit a remek zene és az olykor vicces küldetések még tovább festenek. Talán kicsit fakó.
8.5
Grafika: 
Alapjáraton szép a játék. A környezet nagyon kidolgozott, a fény hatások tényleg eredetiek és a fizika az brutális. Ettől ellentétben a karakter modellek nem ilyen fejlettek.
9.5
Hangok: 
Elképesztően jó a zene. Nem tudom ki írta, majd utána nézek a stáblistában, hogy később tudjak rá hivatkozni, hogy „na, így kell egy játék zenei alapját megkomponálni”.
10
Szavatosság:
A szavatossággal nem lesz gondod. Amennyiben tetszik a játék akkor semmivel nem lehet kirobbantani majd a gép elől, hiszen annyi mindent tartogat nekünk, ha már csak azt vesszük figyelembe, hogy HAT karakterosztály van. Te jó isten… hat…
Összpontszám
 9.1
Összességében a The Incredible Adventures of Van Helsing III egy remek akció RPG játék, mely elsősorban és ellentétben más játékokkal, nem feltétlen a játékmenetével köt le, hanem inkább a története színességével. A fakó steampunk világ egészen egyedi, amit a zenei aláfestés úgy pompáz meg, mint tejszínhabot egy szem cseresznye. Remek időtöltés szólóban és többjátékos módban is.

Összes oldalmegjelenítés