Magnetic: Cage Closed Teszt

Ne feledd, mindig van kiút...

A Valve, Portal című nagy sikerű játéka óta sokan beálltak a sorba és elkészítették a maguk belső nézetes puzzle játékát. Említhetném itt a Quantum Conundrum-ot, a Q.U.B.E.-ot, a The Ball-t vagy akár a Magrunner: Dark Pulse-t is. Ezek mind-mind olyan játékot, melyekben a játékos ügyességére, gyorsaságára, térbeli tájékozódási képességére és logikai megoldóképességére van bízva a továbbjutás.


Jelen tesztünk alanya, a Guru Games első játéka, a Magnetic: Cage Closed is ezen játékok sorát bővíti, nem is akárhogy. Hasonlóan, mint a fentebb említett Magrunner, ez a játék is a mágnesekkel operál, de egy kicsit másféle módon. Továbbá, csakúgy, mint a Portal esetében, a játék központi eleme itt is a kocka és az annak felhasználásával elért kamráról kamrára való haladás. A Magnetic: Cage Closed valamikor a hidegháborús korszakban játszódik, amit a grafikai megjelenés, a használt technikai elemek és eszközök, de még a szóhasználat is mind-mind tökéletesen visszaadnak.


Azonban a fentebb említett játékokkal ellentétben, a Magnetic: Cage Closed főszereplője, Rachel, nem éppen egy mintapolgár, mivel a kísérleti fegyvertesztelő intézetbe, ahol a játék játszódik, a halálsorról hozták át. Rachel egyetlen feladata, hogy kamráról kamrára haladva teljesítse az elé táruló feladatokat és ha sikerrel jár az úton, szabadon távozhat. Ha nem, akkor... azt szerintem nem kell ecsetelni.


Vagyis jobban mondva, a szabadság nem az egyetlen motiváló erő Rachel számára, ugyanis a játéknak egészen pontosan 9, azaz kilenc lehetséges befejezése van. A játék során számos választás elé állít bennünket Karen Womberg pszichológusnő és William Keene igazgató, amely választásoktól függ, hogy miképpen folytatódik a játék számunkra. Ezek nem csak látszólagos választások. Az általunk választott "út" ténylegesen is befolyással van az előttünk álló feladatokra. Minden egyes választás következményeként más és más, könnyebb vagy akár nehezebb kamrákon kell átverekednünk magunkat a különböző végkimenetelek felé. Továbbá a választási lehetőségek függnek a játékban korábban tett döntéseinktől, tehát nem ugyanazt a választási lehetőséget állítják elénk, ha egy végigjátszás alkalmával máshogy döntünk, mint korábban.


A játék tartalmaz egy Time Trial, időre menő játékmódot is, ahol a játékban látott kamrákon kell a lehető legrövidebb idő alatt átverekednünk magunkat. Hogy legyen némi kihívás és versenyre ösztönzés is, számos pályához tartoznak például achievementek, amiket akkor kapunk meg, ha az előre meghatározott időn belül teljesítjük az adott kamrát. Ez néhány esetben csupán pár másodpercet jelent, de biztosíthatok mindenkit, hogy kellő elszántsággal és logikával mindegyik teljesíthető.

A játék a Unity 4 grafikus motort használja, ami már számos játékban bizonyított. Azonban pár másik, ugyanezen a motoron futó játékkal ellentétben, a Magnetic: Cage Closed számos végigjátszása során egyetlen grafikai hibával vagy egyéb más a motor nem megfelelő használatával kapcsolatos hibával sem találkoztam, tehát a Guru Games kiváló munkát végzett. A megjelenés a legapróbb részletekig jól össze van rakva és az optimalizáció is rettentően jól sikerült. Azon kívül, hogy a játék néha meg-megakad a pályák közötti betöltési szakaszban (ilyenkor egy alagútban vagyunk, tehát igazából semmit sem befolyásol), minden a legnagyobb rendben van a játék teljesítményével.


Mint már korábban említettem, a szereplők szóhasználata is igazodik ahhoz a korszakhoz, amiben a játék játszódik. A szinkronszínészek kiváló munkát végeztek, ami még tovább segíti azt, hogy játékos teljes mértékben el tudjon merülni a játékban. A játék hangjai is nagymértékben segítik és kiegészítik a játékmenetet. A ránk leselkedő veszélyek hangjai mind-mind annyira jól sikerültek, hogy néha már éreztem az arcomat melegítő lángnyelveket és a fejem mellett suhogó pengéket. A játék zenéje szintén nagyban hozzájárul a játékélményhez. Nem lehet ok panaszra.


A Magnetic: Cage Closed egy nagyon jól összerakott, kinek-kinek választásától és vérmérsékletétől függő nehézségű játék, mely kiválóan illeszkedik a stílus képviselői közé. Összességében két dolgot hiányoltam belőle, amiket remélem a készítők előbb-utóbb bele fognak építeni a játékba. Az egyik egy pályaszerkesztő, a másik pedig az ebből következő Steam Műhely támogatás, hogy az így sem éppen karcsú játékidőt még tovább nyújthassuk.


Pro:
+ Nagyon jól ötvözi a korábban látott játékmechanikákat
+ Kiváló szinkron
+ Választástól függő nehézség
+ Sokféle végkimenetel

Kontra:
- Pályaszerkesztő hiánya
- Steam Műhely integráció hiánya

Értékelés
9 Játékmenet: 
Azt mondják, hogy jótól lopni nem bűn. Számos játékból kölcsönöz játékmechanikákat, amiket olyan jól ötvöz magában, hogy a fenti idézet egyértelműen igazzá válik.
 9.5 Hangulat: 
A pályák kialakítása és a minket a játékon végigvezető emberek kommentárjai tökéletes hangulatbombává állnak össze.
9Grafika: 
A Unity kiválóan teljesít. Mind kinézetben, mind teljesítményben a legtöbbet hozták ki belőle.
9Hangok: 
Mind a zene, mind a szinkronhangok nagyon összhangban vannak a játék kinézetével és hangulatával.
 9.5Szavatosság:
A kilencféle befejezés sokat dob a játékidőn. Ráadásul mindezt úgy, hogy a folyamatos változás miatt nem fog ráunni az ember. Egy Steam Műhely integráció azért még elférne benne.
Összpontszám
 9.2A játék kiváló. Sok-sok órányi agytekervény-mozgató elfoglaltságot jelent az erre fogékonyaknak. A Magnetic: Cage Closed ma jelenik meg Steamen, mindösszesen 13.49€-ért. Határozottan javaslom a megvásárlását.

Összes oldalmegjelenítés