DiRT Rally - Early Access


Pillantást vetettünk az új DiRT játékra...

A DiRT Rally című játék bejelentése sokakat meglepetésként érhetett, hiszen a Codemasters következő rallys játéka, az új DiRT PC exkluzív címként robbant be egy csendes hétfői napon a Steam Early Access keretei között. Az early access fogalmával szerintem már mindenki tisztában van: a játékos segítheti a fejlesztők munkáit kulturált visszajelzések alapján, hiszen nem titkoltan a Codemasters-nek szándékosan ez a célja, hogy a legújabb DiRT játékot mi formáljuk meg. A korai hozzáférésű produkciókat nem kötelező megvenni, de aki lát benne potenciált, annak ajánlatos beruházni az új rallys játékba, hiszen megjelenéskor jóval drágább lesz, mint most. A korai hozzáférésű DiRT Rally 30 euróba kerül, hivatalos debütálásakor pedig nem kizárt egy 40-50 eurós árkategória. Ezért tényleg alaposan gondoljátok át, mit szeretnétek. Az eldöntésen mi segítünk, olvassatok tovább...




A DiRT Rally egy ízig-vérig rallys szimulátor játék, mely egyelőre 36 pályaszakaszt és 17 elérhető autót tartalmaz, Az autók között 60-as, 70-es évekbeli járgányok szerepelnek, de megtalálhatóak napjaink csodaautói is. Karrierünk megkezdését szigorúan csak akkor tudjuk, ha megadjuk a nevünket, nemünket és nemzetünket. Az aprólékosan kidolgozott helyszínek között eddig három gyönyörű vidék kapott helyet, de egy béta játékhoz képest már így is el vagyunk látva rendesen a pályavariánsok, illetve a pályaszakaszok kapcsán. Bejárhatjuk Walest és Monte Carlot, valamint az Akropolisz (Görögország) környékén is versenyezhetünk. Játékmódok terén az early access-ben a karrier mód és többek között az online eventek (események) érhetőek el. Az online események 3 fő csoportból állnak: vannak napi, heti, és havi események. melyek során különböző pályaszakaszokat kell teljesítenünk. A napi esemény a legegyszerűbb, itt általában egy rövidebb pályaszakaszt kell elfogadható szinten megcsinálnunk. A heti és a havi események már jóval komplikáltabbak, hiszen nagyon sok pályavariánsos szakaszon kell végig robognunk a kreditpontokból megvásárolt autóink segítségével. Az elérhető autókat egyébként kreditek fejében tudunk kiváltani, amiket automatikusan a Garázs nevezetű menüből érhetünk majd el. A rally autókat a pályákhoz mérve és az időjárást figyelembe tartva teljesen testre szabhatjuk az alkatrészeket, pl a gumikat és így tovább. A kameranézetből is akadt bőven választani való, hiszen aki belső nézetből, vagy motorháztető nézetből szeretné végigjátszani a játékot, az megteheti bármely nézetből is az alapértelmezett C billentyű lenyomásával.




Rövid időn belül eljutott egy olyan szintre a játék, hogy már most Hardcore szimulátornak is nevezik műfaját. Bár én picit túlzásnak érzem a HC szót, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy az eddigi Colin McRae és DiRT részek közül messze a DiRT Rally a legszimulátorosabb epizód. Hogy miért? Már eleve a játékmenete miatt, ugyanis a most ismerkedők számára meglehetősen nehéz lehet az autók irányítása, és nincsen az adott pályáról információnk, ami azt is jelenti egyben, hogy a HUD nem mutatja a pálya alakját a képernyő valamelyik sarkában. Bekapcsolni ezt a lehetőséget nem is lehet, hiszen akkor már jóval könnyebb dolgunk lenne. Helyette különös figyelmet kapott a co-driver szerepe, aki értelemszerűen navigál minket az aktuális pályaszakaszon. A béta során már most szinte tökéletes a navigátor szerepe és rendszere, ugyanis mindent akkor mond, amikor kell és számunkra (tehát a pilótának) célszerű. Mondhatni megbízható az AI társunk, mindent jókor mond. Ami még talán ezeknél is fontosabb: nincs Gymkhana! Tényleg nincs! Ezért csak gratulálni tudunk, hogy végre kihagyták a frusztrációs állapotot simán elő idéző amerikai rally stílust belőle!!! Eddig szinte csupa jókat írtam a játékról, de van ám egy-két hibája is Az egyik az, hogy a félkész produktum picit drága és az in-game fizika sokkal jobb is lehetne.




A játék technikai része nagyon korrekt, a látványvilág nagyon szép, bár a Rally hangzásrendszer lehetne jobb és tisztább is, de még így is tökéletesen olyan szinten van a játék ezen része, hogy a béta állapotában ez megbocsátható neki. Hogy mit hoz a jövő? Arról már most elég sokat tudunk, hiszen a Codemasters rendszeres és ingyenes havi frissítéseket tervez a Rally-hoz. Májusban elérhető lesz az úgynevezett Hillclimb játékmód, júniusban német vidéket terveznek, míg később PvP multiplayert is.




Előítélet
A DiRT Rally már igazi rallys játékélményt diktál, ezért teljes mértékben csak ajánlani tudom minden Colin McRae Rally és Dirt 1 rajongónak egyaránt. Végre nincs szánalmas amerikai Gymkhana stílus benne. Hosszú évek után most a DiRT Rally mindent kárpótol, egyszerűen mindent. Igazi klasszikus rallys játékmenet tapasztalható, az autók irányítása már nem egészen árkád, sőt, elég nehéz már most az irányításuk, de idővel és egy jó kormánnyal bizony szokható lesz ez. Szóval nagyon-nagyon jó útón halad a szimulátor megnevezés felé, de még ne igyunk előre a medve bőrére. 
A játék fejlesztés alatt áll, Early access ide vagy oda, már most megéri beruházni rá. Megjelenéskor nagyon drága lehet.

A Codemastersnek hatalmas köszönet jár azért, hogy visszahozták a régi klasszikus rallys élményt, amit annak idején jómagam és sokan mások is a Colin McRae szériával élhettek át. Megéri őket támogatni!

Hasonló játékok: DiRT és Colin McRae Rally franchise, F1 2014

Összes oldalmegjelenítés