Tales From The Borderlands - Teszt


Teszteltük a Telltale Games legújabb üdvöskéjét...

Pandora. Egy kopár sík vidék, ahol nem látni mást, mint sivatagot, szárazságot, és vakmerő emberekkel teli törvényen kívüli semmire kellőket. Anno a Gearbox Interactive eszméletesen nagyot alkotott, mikor befutott az első Borderlands rész, mivel radikálisan új volt, mind játék stílusilag, és főleg a hangulat szempontjából. A játékban négy kincs vadász történetét követi, amint egy kis poros település, nevezetesen Fyrestoneból vágtak bele a kalandba, és mint mindegyik nagy eposzban, a történetszál lépésről-lépésre bontakozott ki, ahogy haladtunk előre. A középpontban egy kis robot áll, aki a CL4P-TP széria számmal lett ellátva, de mindenki csak Claptrapeknek hívja őket, mivel elég idegesítő lenne minden alkalommal a széria számuk alapján hívni őket. Erről a karakterről annyit kell tudni, hogy a legegyszerűbb dolgokat végezzék el, mint felszolgálás, takarítás, utasítás követés, viszont egy dologgal nem számoltak, az pedig a viselkedés szoftverje, mivel néha teljesen gyerekesen viselkedik, néha pedig olyan keményfiús (szándékosan lett egybe írva, mivel a badass jelzőt gyakran használják a játékban, ami a kemény fiús jellemvonásra utal) beszólásokat dörrent el, hogy pl. személy szerint én sokszor viccesnek és szórakoztatónak tartottam, de néha pedig rettentően idegesítőnek véltem.


A játékosok visszajelzése alapján annyira megkedvelték a négy kincs vadászt, hogy a Gearbox a második rész készítése során be kellett látniuk, hogy vétek lenne őket kihagyni a folytatásból. A Borderlands 2-ben újabb négy kincs vadásszal ismerkedhetünk meg, akik törvényen kívüliek is voltak egyaránt, természetesen egy szaftos vérdíjjal a fejükön. Természetesen a játék kulcs karakterjét se hagyhatták ki a BL 2-ből, itt viszont már egyedi karakterként szerepel, ugyanis elmondása szerint a Claptrapek nagy része elpusztult az évek során. Amíg az első részben a nagy Vault (tulajdonképp ez egy kincsekkel teli helynek lett titulálva, magyar fordításban pedig pince lenne, így az angol verziójánál maradtam) felkutatása volt a cél, addig a második részben egy hadviseléssel foglalkozó cég, a Hyperion cégnek új vezetője lett, név szerint Handsome Jack, aki önmagát hősnek titulálja, ugyan később a tetteiből kiderül, hogy egy hatalomra vágyó két színű arrogáns alak. Az egész bonyodalom ott kezdődik, amikor ki kiálltja Pandora lakosainak, hogy a bolygó és lakosai az ő tulajdona, továbbá a Vault megtalálását is magának titulálja. Az első rész szereplői, név szerint Roland, Mordecai, Brick és Lilith, ezt hallva a civilekből hadsereget verbúvál, és a Crimson Lance név alatt háborút indít a Hyperion, pontosabban Handsome Jack ellen. Ekkor jönnek képbe a második rész játszható karakterjei: Axton, Salvador, Maya és Zer0; ugyanis a kincs vadászok egyfajta zsoldos katonák, akiket bárki felbérelhet bármikor, hogy végezzék el ezt a feladatot ekkora pénz fejében. Viszont amire Handsome Jack se számított az az, hogy az újdonsült hősöket egy ismeretlen személy irányítja őket, aki arra kéri őket, hogy segítsenek a Crimson Lance-nek a Handsome Jack elleni háborújukban. Most pedig a Tales from the Borderlands megjelenésével úgymond folytatták a második rész történetét.


A játék első fejezetében megismerkedhetünk ezen történet két főhősével, Rhys-el és Fionával, akiket egy eddig mindenki által ismert dolog keveri útjukat egy vágányra. Rhys egy elég neves programozó a Hyperionnál, aki arra vágyik, hogy minnél hamarabb ő lehessen Handsome Jack utódja, mivel a második rész végén tragikus (csak vicceltem :-D) halált hal, ami az eddig is a kegyetlen és toleráns bánás módjáról híres Hyperion céget vezető nélkül hagyta, így mindenki arra törekedett, hogy ő legyen a főnök. Ám egy váratlan fordulatot vesz Rhys élete, mivel egy arrogáns, beképzelt ember veszi át a staféta botot, akit csak Vasquez-nak hívnak, és amikor épp a karrierje tetőpontjához ért volna, megdöbbenten áll az újdonsült főnök előtt, azt fontolgatva, miképp tudná őt eltávolítani a leghamarabb a Hyperiontól. Viszont a szerencse Rhys-re mosolygott, miközben a porba döngöli Vasquez a cinikus hozzászólásaival, ugyanis Vasquez kap egy telefon hívást, amiből kiderül, hogy a Vault kinyitásához szükséges kulcsot készül megvenni egy August névre hallgató beszállítótól, aki a fekete piacon ismeretes. A kulcs ára 10 millió dollár, ami mostanra már kenő pénznek számít a Hyperionnál, így Rhys a legjobb barátjával, Vaughn-al és Yvette-el eltervezik, hogy hamarabb jutnak hozzá a kulcshoz, mint Vasquez. Történetünk másik főhőse, Fiona, egy szélhámos és csaló, aki mások megtéveszéséből él, a testvérével, Sasha-val és mentorukkal, Felix-el, megpróbálnak eladni egy Vault kulcsot a Hyperionnak, akik még mindig arról álmodoznak, hogy eljussanak a Vault-hoz, majd annak tartalmában habzsolhassanak. Mivel Fionáról beszélünk, ezért úgy próbál üzletet kötni, hogy a kulcs maga egy hamisítvány, és egyszerű megtévesztéssel, tulajdonképp némi világító kütyü és szürke festéket felhasználva. Így jön képbe Rhys és barátai, amint próbálnak meggazdagodni és keresztbe tenni Vasquez-nek, ugyanis a kulcs sokkal többet ér, mint 10 millió.


Játékmenetbe nem sokkal különbözik a Telltale megszokott point & click-jétől. A kalandunk során mindkét karakterünk más-más "tulajdonságokat" kapott, amit egyes helyeken használni kell/lehet. Rhys egy analizátort kapott, ami a szemébe van integrálva, és ezen keresztül személyekről, tárgyakról tudunk lekérni információt a Hyperion által begyűjtött adatok alapján. Fionának nincs ilyen kütyüje, ő csak pénzt tud összeszedni, viszont ezt majd fel is kell majd használnunk egyes eventeknél, ahol az összeszedett pénz mennyiségtől függően választhatjuk ki, hogy melyik tárgyat vesszük magunkhoz (pl. az egyik résznél maszkot kellett vásárolnunk, amivel majd egy versenyt kellett megvívunk életre-halálra). A QTE (Quick Time Event) is megtalálható, mint az összes többiben is, viszont itt a Borderlands féle hangulatban történik ez meg, ami lövöldözéssel, vér fröcsögéssel és vicces egy soros beszólásokkal jár. Aki viszont úgy gondolja, hogy a Telltale képtelen volt a Borderlands széria hangulatát visszahozni, az nagyot téved, ugyanis teljes mértékkel meg voltam elégedve vele (összes részét végigjátszottam a játéknak, avagy a WD első, második epizódjával, és a Wolf Among Us-al is játszottam, így volt mihez viszonyítanom). Zene, beszólások, hangulat, atmoszféra, mind rendben van, egy rossz szót se lehet mondani rá.

Összegezve bátran merem állítani, hogy a Borderlands és a Telltale Games rajongók 100%-osan meglesznek elégedve a Tales from the Borderlands-el. Az eddigi megszokott megjelenési formátumot követi ez a játék is, ami azt jelenti, hogy 2-3 havonta fognak megjelenni a fejezetek, és összesen 5 van. A játék a szokásos TTG ár kategóriát kapta, ami 23 euro, itt tudjátok megtekinteni és egyúttal megvenni a játékot.

Pros.:
+ badass atmoszféra
+ badass hangulat
+ badass beszólások
+ egyelőre nem rossz történet
+ az összes eddigi Borderlands karakter látható lesz

Cons.:
- némi LipSync probléma, nem annyira zavaró
- kifelejtették a karakter enciklopédiát, amiből még többet meglehet tudni róluk

Értékelés
 8.5Játékmenet:
Az eddigi megszokott TTG féle játékmenet, némi BL fűszerezéssel.
 9 Hangulat: 
Borderlands.
 8Grafika: 
Semmi extra, igazából ez olyan, mint a többi.
 8.5Hangok: 
Az eddigi összes ismert zene benne van, avagy a szinkron színészek, hangok rendben vannak.
 8.5Szavatosság:
Az epizódikus megjelenés csak az idegeinkkel játszik, mivel már az első fejezet után már a következőt akarnánk játszani.
Review score
 8.5
A Telltale Games megint maradandót alkotott, és garantált, hogy mindenkinek ki fogja elégíteni a vágyait.

Összes oldalmegjelenítés