Far Cry 4 - Teszt


Jobb lett az elődjénél vagy ugyanaz más köntösben?

A Far Cry 3 nagy trópusi világa és remekül kitalált fő gonosza egy jó nyílt világú akciójátékot eredményezett. A negyedik rész bejelentésekor az első videók, információk alapján sokaknak az jött le, hogy ez ugyanolyan lesz, mint a harmadik rész csak éppen más vidéken, más karakterekkel. Vajon tényleg ez lett belőle vagy egy teljesen más, jobb játék?


Az előző rész játszása közben sokszor éreztem azt, hogy karakterünk egyszerűen nem oda való. Őszintén szólva csak Vaas-ra emlékszem belőle. Nem láttam még videojátékban ennyire pszichopata, beteg másfelől vicces, „öröm hallgatni” karaktert. Jason Brody egy unalmas főhős volt, ám ezen sikerült változtatnia az Ubisoft-nak a negyedik részben. Ajay Ghale saját akaratából utazik el a gyönyörűen szép hegyekkel taglalt Kryat-ba, mivel anyja utolsó kívánságát szeretné teljesíteni, szétszórni a hamvait szülőhazájában. Csak e közben találkozik a lila zakós, belőtt szőke hajú, koránt sem épelméjű Pagan Min-nel, aki miatt belecsöppenünk egy civil háborúba. Ugyan nem annyira beteg állat mint a harmadik rész fő ellensége, a dumáján jókat lehet derülni. Innentől kezdve nyakig benne vagyunk a háborúba, legyen elég is ennyi a sztoriról.

Lényegében a játék mechanikája maradt ugyanaz, amit a harmadik részben már megismertünk. Adott egy nyílt világ (jóval nagyobb, mint az elődben), tele sok faluval, sok NPC-vel, sok fő-és mellékküldetéssel, fejlődés rendszerrel, sok fegyverrel és még több állattal. Mivel lényegében egy sandbox stílusú játékban vagyunk, ezért többféleképpen is megközelíthetjük és hajthatjuk végre a küldetéseket. Az elején különösen ajánlott megfontolt módon játszani, mivel lőszer hiányában el kell felejtenünk a Rambo stílust. Ki kell használni a minket körülvevő környezetet, egy magasabb pontból kameránkkal bejelölve az ellenséget nagymértékben megkönnyíti munkánkat a terepen, hiszen falon át is követhetjük mozgásukat, így egyszerűbbé téve az megközelítésüket. Egy bokorban üldögélve, míg közelebb nem ér az ellenséges katona könnyen elrejtőzhetünk, majd a remek pillanatba csendben eltehetjük láb alól, megkaparintva fegyverét és egy kis pénzt is. Másfelől tényleg érdemesebb a csendesebb megközelítést választani, hiszen a bemegyek és szétlövök stílus sokszor nem működik, az AI se perc alatt meg tud ölni, ha pluszba még erősítést is hív, jó esély van rá, hogy a betöltő képernyőt fogjuk bámulni újra és újra.
Akcióink során nem csak a „Golden Path” lázadói segíthetnek (Karma szintek növelésével több áll rendelkezésünkre), hanem az élővilág is. Az állatok megnyúzása itt is visszaköszön, aminek egyik előnye (a kraftoláson kívül), hogy csaliként is használhatóak. Eldobva egy hússzeletet megjelenik valamilyen ragadozó, ami pikk-pakk rendet tesz a megtisztításra váró táborban, így nekünk már csak a töltényeket, ládákat kell megszereznünk, a piszkos munkát elintézték helyettünk. A bezárt állatok okozhatnak vicces jeleneteket, egy kiszabadult elefántot nem állít meg senki és semmi sem, az autók pedig csak úgy repülnek össze-vissza és ha véget ér a düh kitörése, nyugodtan elkezdi falatozni a legközelebbi bokrot. A sas (vagy sólyom) pedig még veszélyesebb, más állatokat simán felkapja és elrepül velük, az embereket pedig szívesen megtámadja, lelőni pedig nem a legkönnyebb feladat. A különböző fejlesztésekért elég sok állatot kell megnyúznunk, legyen az medve, rinocérosz vagy valamiféle vízi szörny, amiket a legjobb ha „tiszta” módszerrel ölünk meg, mert a molotov koktél és gránát elrontja a prémük állapotát, még ha viccesen is néz ki egy szaladgáló égő rinocérosz.


Ebben a részben is találkozunk a rádiótornyokkal, amik likvidálásával feltárulnak a különböző városok, különleges helyek. Az Outpost-okat ismételten elfoglalhatjuk, amelyekkel kevesebb eséllyel futhatunk össze ellenséges katonákkal, na meg még több mellékküldetéshez férhetünk hozzá. Mivel annyiféle mellékküldetés van, nem fullad unalomba a játék. Míg egyik pillanatban a Himalája havas hegyein próbálunk oxigén maszkokat találni hóviharban, a másikban már Kyrat dimbes-dombos tájain száguldozunk hegyen-völgyön, tűzön-vízen, árkon-bokron át az extrém gyors ATV-vel vagy buggy-val.
Versenyezhetünk időre, ritka állatokat vadászhatunk le (na persze ez nagyon csúnya dolog) és a lista tovább folytatódik, ezeken kívül még rengeteg ládát nyithatunk ki, helyeket fedezhetünk fel vagy akár téphetjük le a 150 propaganda posztert. Én az esetek nagy részében szeretem összegyűjteni a dolgokat mielőtt a játék végére érek, de amikor itt megláttam az összegyűjthető cuccokat a térképen, kihagyott a szívem. Ahhoz, hogy minden egyes kérdőjelet meglátogassunk, a fentebb említett feladatokat végrehajtsuk rengeteg időt fel kell áldoznunk a szabadidőnkből, hogy megkaparintsuk az összeset.

Ahogy az előző részekben már megszokhattuk, itt is egy egész fegyverarzenál közül választhatjuk ki a stílusunkhoz megfelelő fegyvert, legyen az a csendes gyilkoláshoz tökéletes íj, hangtompítós mesterlövész puska vagy éppen az ellenkezője, az RPG vagy netalán a lángszóró. Fegyvereken kívül új közlekedési eszközök is rendelkezésünkre állnak, az egyszemélyes gyrocopter-rel a legélvezetesebb eljutni A-ból B-be, de a Wingsuit-tal is élvezetes a száguldozás a dombok, hegyek felett.
Egy új kütyüt is kapott Ajay, a Grapling Hook-ot, amivel könnyen tudunk a kősziklák tetejére jutni vagy barlangok sötét mélységeibe ereszkedni. Persze ha kedvünk van ide-oda lenghetünk vele, mint Tarzan, de a leglényegesebb dolog, hogy új utak és lehetőségek nyílnak meg előttünk köszönhetően ennek a remek kis kütyünek.


Természetesen nem csak egy magunkba élvezhetjük Kyrat szép tájait, hanem rendelkezésünkre áll a többjátékos és co-op mód is. A single player-t is játszhatjuk online módban barátainkkal ám fontos megjegyezni, hogy ha valami hiba miatt szétkapcsolnak az Ubisoft szerverei, akkor visszakerülünk a főmenübe, legyünk akár egy küldetésben vagy tűzpárbajban. Ez akkor is igaz, ha magunkba játszunk szóval ajánlatos offline-ban kezdeni az egyjátékos módot, ne érjenek váratlan meglepetések.
Az előbb említett többjátékos mód a Battles of Kyrat névre hallgat, amelyben a Golden Path katonái a Rakshasa harcosok ellen küzdenek, akik képesek vadállatokat idézni és akár láthatatlanná is válhatnak, ha úgy van kedvük. Az ötlet egész jónak hangzik, viszont kimerül az „Outpost”-ok védelmében, bombahatástalanításban, területfoglalásban. Biztosan nem ez fog eszünkbe jutni a jövőben a Far Cry 4-ről, de akik a többjátékos módot preferálják, azokat biztos leköti hosszú órákra.

Grafikailag nem lehet belekötni a termékbe, gyönyörűen fest Kyrat köszönhetően a Dunia Engine-nek, fps stabil 30, fegyverhangok teljesen rendben vannak, karakter szinkronhangok változatosak, jó munkát végeztek az Ubisoft-nál.


Azt mondhatom el a Far Cry 4-ről, hogy élveztem. Nagyon is. Félig igaz az az állítás, hogy ugyanazt a játékot kapjuk, mint az előző rész esetében, de mégis annyival több tartalommal és felfedezni valóval töltötték meg, hogy egy teljes értékű játéknak felel meg, sőt talán még kettőnek is. Bámulatos tájak, remek fő gonosz, aki ugyan nem olyan karakteres és sokkoló, mint Vaas, de így is egy üde színfolt a sok szürke főellenség között. Kyrat világa küldetésről küldetésre egyre jobban magába szív és nem ereszt. Mindig tud újat mutatni, unalomnak semmi helye.

Pros.:
+ bődületes mennyiségű mellékküldetés és gyűjtögetni való
+ Kyrat egyszerűen gyönyörű
+ remek grafika
+ karakteres karakterek
+ okos AI, mindig próbál sarokba szorítani

Cons.:
- pár apróbb hiba néha felüti a fejét
- néha úgy éreztem túl sok is a begyűjtésre váró dolog


Értékelés
 8Játékmenet:

Ízlésünk szerint teljesíthetjük a küldetéseket, végiglopakodva vagy hangosan és véresen, mint a Rambo.
 9 Hangulat: 

Kyrat magába szív és nem ereszt.
 9Grafika: 

Nem találok kifogásolhatót benne, remekül néz ki, mindent kidolgoztak a fejlesztők.
 8.5Hangok: 

Remek hangok, de elhallgattam volna még pár plusz nótát.
 9Szavatosság:

Hatalmas világ tele sok-sok küldetéssel és gyűjtögetni valóval.
Review score
 8.7
Véleményem szerint ez lett a széria legprofibb, legjobb része köszönhetően a rengeteg tartalomnak és a remekül létrehozott nyílt világnak.

Összes oldalmegjelenítés