The Golf Club - Teszt

Teszteltük az új golf szimulátort...

Nemrég betekintést nyertünk egy olyan játékba, melynek a témája nem az a kimondott mainstream játék alap volt, épp ezért a játékos közönség sem vágta magát hanyatt tőle. A búvár szimulátor ugyan királyság, és sok lehetőség van benne, de sokkal nehezebben mozgatja meg a fantáziáját az embereknek, mint mondjuk egy sci-fi fps. Na a mostani cikkünk alanya is hasonló cipőben jár, ráadásul míg egy búvár szimulátorban ott a potenciál, hogy azért ilyen élményt sem élhet át akárki mindennap, addig egy golf szimulátornak már a hallatán megalszik a tej a szánkban. Elnézést a golf rajongóktól, de én is pont ugyanígy éreztem. A golfnál kevésbé érdekfeszítő sportot elképzelni sem tudnék. DE láttam már csodákat, a Simsről is képtelenség elmondani, hogy mi a jó benne, mégis hosszú órákra le tud kötni a nagy semmi. Szóval a The Golf Clubnak is teljes nyitottsággal ültem neki, főleg mert a fejlesztők azt ígérték, hogy ez lesz az eddigi talán legrealisztikusabb golf szimulátor. Nem vagyok a téma szakértője, de felkeltette az érdeklődésemet annyira, hogy ki akarjam próbálni, milyen a virtuális gyepen játszani.

Ütőt ide!

Nem mondhatnánk, hogy a golf olyan felkapott téma lenne a sport játékok körében. Van egy-két bevált sorozat, ami elsősorban a szórakoztatásra megy ki, semmint a realitásra, de hát ez a játékok célja. Mondhatnánk, hogy aki valódi golfot szeretne, az teperjen ki a szabadba, de az igazi golf élmény sajnos nem a köznép szórakozása, főleg nem kis hazánkban. Egy ütő készlet már kegyetlenül drága, aztán ott a pálya bérlés, meg mi minden… amiről nem is tudok! De jobb is így, mert a The Golf Club igyekszik számunkra a lehető leghitelesebben átadni a golf élményt.


Aki totálisan zokni a golfot illetően (mint én), és megveszi a játékot, az két dolgot fog tapasztalni a menübe lépve: Egész sok játéklehetőséget, ami pozitív, viszont a tutorial teljes hiánya is fel fog tűnni, ami már kevésbé örvendetes hír, elsősorban azért, mert a játék nem egyszerű. Véletlenszerűen kiválasztva egy játékmódot belépünk a pályára, és kész, bele dob a játék a mélyvízbe, és még le is nyomja a fejünket a mélyre. Se egy nyomorult eligazítás a szabályokról, se egy áttekintés, semmi. Ha ez nem, akkor az irányítás okozza a szívrohamot, ugyanis ha nem olvasunk utána a beállításokban, akkor a büdös életben nem jövünk rá, hogy mivel mit csinálunk, és miért. Még a luk helyzetéről sem kapunk egyértelmű eligazítást… de hallelúja, ismerjük a szél irányát és erősségét. Ha rájövünk hogyan, elütjük a labdát, aztán kotorhatjuk ki a bokrok közül, hogy újra próbálkozzunk. Leszögezném, a Golf Club egy jó játék, de az első pár meccs szörnyen nyűglődős volt.

Aki rászánja az időt a gyakorlásra, rá fog érezni, hogy mikor mit kell, és hogyan. Például egy idő után én is megértettem a pálya egyes zónáinak szerepét, ráéreztem az ütés beállítására, és megértettem bizonyos szabályokat is. Mint abszolút golf-zokni, szerintem ez egész jó teljesítmény, lévén nincs tutorial, vagy segítség, hogy az újak is könnyen beletanulhassanak a játékba. Talán így van az életben is a golfosok között, az újakat hagyják kínlódni, mert a kemény tanulás többet ér, mintha mindent lesúgnának nekik. Ez a szemléletmód teljesen érthető, és működőképes, csak nem biztos, hogy a kevésbé elkötelezett, székben ülő játékosnak lesz ehhez türelme. De ez már egyéni szoc probléma.


Ha túltettük magunkat az első pár próbálkozáson, és még érdekel minket a játék, elkezdhetünk komolyan nekiülni felfedezni a játék nyújtotta lehetőségeket. Fájó pont, hogy az általunk „alakított” golf játékost nem tudjuk megváltoztatni, maximum a ruhák színébe van beleszólásunk, de semmi másba nincs. Na mindegy, a lényeg végülis nem a karakter, hanem a játék. Aki például szeretne különféle játékokban részt venni, annak minden álma valóra válik, ugyanis a The Golf Clubban gyakorlatilag végtelen számú játék áll a rendelkezésünkre, köszönhetően a játék készítő módnak, és az összetartó játékos közösségnek. Böngészhetünk a játékosok által készített pályák között, amikhez értékeléseket is olvashatunk, ezáltal hamarabb hozzájutunk az igényesebb és izgalmasabb játékokhoz. Mi magunk is készíthetünk ilyen pályát, a szerkesztő egész kényelmes, és elegendő lehetőséget szolgáltat ahhoz, hogy egyedi játékot hozzunk létre, saját kihívásokkal és célokkal.

Célokat már pedig sajnos nekünk kell kitalálnunk a játékban, ugyanis a realitás itt a kevésbé izgalmas dolgokra is kiterjed. Mint ahogy az életben is, úgy itt is csak kisétálunk a pályára, és játszogatunk, nincs agyon effektelt értékelő ablak, nincs a szép ütéseinket visszajátszó videó, a játékok végén nem kapunk jutalmat, vagy bármiféle elismerést, csak a szám szerinti értékelésünket fejleszthetjük. Igazából ez nem egy hiba, maximum hiányosság, hiszen bármely játéknál elvárható, hogy valamilyen célt adjon a játékosnak, ami arra készteti őt, hogy játsszon tovább és tovább, míg el nem éri azt. Ez sport játék esetében lehet feloldható új felszerelés, ruha, pálya, vagy akármi. Ez a The Golf Clubból kimaradt, és sajnos igen fájó hiányossága a játéknak. Aki szereti a golfot, vagy hajlandó volt beletanulni a játékon keresztül, az elszórakoztathatja magát, de vajon meddig?


Realitás

Realitás. Olyan sokszor használtam már ezt a szót ebben a cikkben, és a fejlesztők is szeretik használni, de miben valósul meg a valósághű élmény a The Golf Clubban igazán? Játéktechnikailag is hű az eredeti sporthoz, de azért ez nem ugyanaz, mintha a saját kezünkben lenne az ütő. A sok pálya és játékmód csábító, de cél hiányában ez se több, mint egy lehetőség arra, hogy saját magunkat szórakoztassuk. A The Golf Club akármilyen meglepő is, a hangulatban a legerősebb, amihez a legtöbbet a grafika ad. Mint sport élmény sem rossz a The Golf Club, de a realitásra törekedő játékmenet, és a lélegzetelállító grafika párosítása teszi ezt a játékot értékelendővé.

Grafikáról nem mondanám, hogy foto realisztikus, de már nem áll messze tőle. PC-seknek maximum beállításokon erőmű kell, hogy élvezhető fps-sel csodálhassák meg hatalmas tájakat, de igazán megéri, a konzollal rendelkezőknek pedig erősen ajánlott a HD televízió használata. Bárki bármit mond, a The Golf Club nagyon jól néz ki, és bár a látványvilág nem különleges, de hihető, és élvezetes. Többször megfordult a fejemben egy-egy meccs során, hogy „bakker, én el akarok menni egyszer egy ilyen helyre”. Szép táj, reális környezet, kidolgozott karakter és mozgás, szép fény és árnyék effektek… le a kalappal.


Hangok terén nincs mit mondani, nincs túl sok zene, hangokból, zörejekből pedig pont annyi, és olyan minőségű van, ami az élvezhetőséghez kell.

Ítélet

A The Golf Club olyan sporttal foglalkozik, ami talán nem mozgat meg olyan sok embert, mint mondjuk a foci, vagy bármi más, de a minőség elég biztosíték arra, hogy érdemes legyen kipróbálnia a játékot az érdeklődőknek. Aki még sosem golfozott, nem is fog, de érdekli a sport, az jól jár ezzel a játékkal. Aki szereti a golfot, csak nincs lehetősége kint a szabadban játszani, az egyenesen imádni fogja a The Golf Clubot. Aki viszont szkeptikus, annak problémát jelenthet, hogy nincs tutorial, nincs bevezetés a játékba, és nincsenek elérhető célok sem, melyek hosszú távú hűségre ösztönöznének bennünket. 

-Róka-

Pro:
+Valósághű játékmenet 
+Nagyon szép grafika
+Játék szerkesztő
+Steam teljesítmények

Kontra:
-Tutorial, vagy bevezetés hiánya
-Elérhető célok hiánya


Értékelés
7.5 Játékmenet:
Játéktechnikailag teljesen hű a Golf Club az eredeti sporthoz, rengeteg egyéni pálya és játék vár kipróbálásra, habár elérhető célok sajnos nincsenek, és csak ez miatt nem lehet a játék a golf szimulátorok királya. Enélkül csak alkalmi önszórakoztatás, ami nem rossz, csak kevés.
9.0  Hangulat: 
A valósághű játékmenet és grafika együttesen alkotja a lehető legreálisabb golf élményt, ami egészen különleges hangulattal bír, dacára annak, hogy nincsenek elérhető célok. Ha golfozni szeretnénk, ahhoz tökéletes.
9.5 Grafika: 
Még nem tartunk ott, hogy foto realisztikus legyen egy játék, de a környezet hihető, a fények és árnyékok szépek és lenyűgözőek a gyönyörű tájakkal együtt. 
7.5 Hangok: 
Nincs semmi extra, kevés zene, de nem is hiányzik, elegendő hang és zörej, amik minősége élvezhető, de ennyi. Nem is igazán van többre szükség, az már a realitás kárára menne. Néha a kevesebb több.
 7.0Szavatosság:
A rajongók bizonyára még sokáig életben fogják tartani a játékot az egyéni pályákkal, de a többiek hamar beleunhatnak a Golf Clubba. Elérhető célok nélkül csak az elkötelezett golfosok térhetnek vissza játszogatni, máskülönben viszont nem lesz hosszú távú szórakozás a The Golf Club.
Review score
8.1 
 A The Golf Club egy nagyon korrektül összerakott golf szimulátor, amiben megvan minden ahhoz, hogy a lehető legrealisztikusabb élményben legyen részünk, ami manapság lehetséges. Sajnos a hosszútávú maradásra ösztönző elemek teljesen hiányoznak a játékból, és a betanulás sem könnyű, így csak az elkötelezett golfosok lesznek elégedettek a Golf Clubbal, a többieknek viszont lesz miért húzniuk a szájukat.

Összes oldalmegjelenítés