Dead Rising 3 PC - TESZT

Teszteltük a játék PC-s változatát...


10 hónapot kellet várni, de végre megérkezett: a Dead Rising 3: Apocalypse Edition PC-re, ráadásul nem csak egy alapverziót kaptunk, hanem mellédobták mind a négy sztori DLC-t is. Az ember azt gondolhatná, hogy ennyi idő elég volt arra, hogy tökéletesítsék a PC-s változatot, nézzük is meg.



Nagyon mélyen nem mennék bele a játék részleteibe, hiszen akit érdekelt, már utána tudott járni. Akit csak a port minősége érdekel, tekerjen a pirossal írt bekezdésig. A Dead Rising 3-at az a Capcom Vancouver fejlesztette, akik az előző részt is készítették. A történet Los Perdidos-ban játszódik, egy városban, amiben elszabadult a zombijárvány. Főhősünket Nick Ramos-nak hívják, aki egy szerelő/gépész, így értelmet kap a sok őrült kreálmány, amivel majd a zombikat írtjuk. A Dead Rising 3 egy sandbox játék: fő- és mellékküldetéseket csinálhatunk, gyűjtögethetjük a tárgyakat vagy csak simán szórakozhatunk a sok zombival... azt csinálhatunk benne, amit akarunk. RPG elemeket is tartalmaz a játék, a különböző feladatokért vagy csak simán a zombiölésért PP-t kapunk (tapasztalati pontnak felel meg), amit aztán karakterünk fejlesztésére költhetünk.



A második rész legnagyobb hibája az volt, hogy minden időre ment, nem lehetett megcsinálni az összes feladatot első nekifutásra. Az óra most is ketyeg, viszont sokkal több időnk van mindenre, akár nyugdíjas tempóban is tudunk haladni, Story Mode-ot játszva nem fogunk kifutni belőle. Akár 4-5 mellékküldetés is aktív lehet egyszerre, van rá bőven idő, hogy mindegyiket megcsináljuk. Ahogy a második részben, itt is összefuthatunk túlélőkkel, viszont itt elég ha ott helyben segítünk nekik, nem kell visszakísérni a kezdőterületre (értékes időt veszítve ezzel). A városban több helyen is lesz menedék, ahol fegyverekkel tudjuk megpakolni magunkat, megmentett NPC-t tudunk segítségül hívni vagy csak simán át tudunk öltözni valami vicces ruhába. Több garázs is rendelkezésre fog állni, ahol kocsit tudunk szerezni, bár az igazság az, hogy az utakon is rengeteg vezethető járgány van.
A Dead Rising 3-ban nagyobb szerepet kapnak a járművek, mivel néha elég nagy utat kell megtenni, hogy elérjük a célunkat. Ezek a kocsik nagyon sokat kibírnak, rengeteg zombit el lehet ütni velük, de cserébe csökkentett PP-t kapunk... valamit valamiért. A városban nagyon sok üzletbe és épületbe be lehet menni, de persze lesznek olyanok is, amiket csak a sztori folyamán fogunk megnyitni. Los Perdidos egy tágas játszótér.



A fősztori során folyamatosan kapjuk a mellékküldetéseket, illetve van egy csomó tárgy is, amit lehet gyűjtögetni extra PP-ért. Ezeket a gyűjthető dolgokat mutatja a radar/térkép, ami nem feltétlen egy jó dolog, mivel így a keresés élménye elveszik. Érdemes minden fegyvert és tárgyat minimum egyszer kézbe venni, mert ilyenkor ezek elérhetővé válnak a menedékhelyen. Rengeteg őrült fegyvert fogunk kraftolni a játék során, amiket a második résszel ellentétben csak akkor tudunk majd elkészíteni, ha megtaláltuk a receptjüket. Annyit könnyítettek itt, hogy ha találunk egy receptet, akkor pár méteren belül biztos megtaláljuk az alkatrészeket is, így egyből ki is tudjuk próbálni azokat. Akár fősztorit, akár mellékküldetéseket csinálunk, találkozni fogunk több bekattant boss-al is, bár talán nem annyival, mint az előző részekben. A közelharci rendszer is jobb lett: könnyebb kikerülni, elgurulni a támadások elöl (ilyenkor kell egy másodperc, hogy gurulás után felálljunk), ezzel sokkal élvezetesebbé téve azt. A világban több(féle) lőfegyverrel is fogunk találkozni, ami jó hír azoknak, akik a távolsági harcot részesítik előnyben.





A játék textúrái nem a legjobbak, de az igazság az, hogy a Dead Rising 3-nál nem erre kell koncentrálni.  
A játékban akár több száz zombi is jelen lehet egyszerre a képernyőn, a látvány néha teljesen elképesztő tud lenni. A fertőzöttek változatosan néznek ki és sokféleképpen lehet őket aprítani. Az egész játékra a szürke jellemző: vannak színek, de az egész megjelenítés fakós. A hörgő hangok és a karakterszinkronok is nagyon jók, bár sokan panaszkodnak, hogy néhol túl halk a játék. A Dead Rising 3 kifejezetten gépigényesre sikerült, az alábbi konfiggal is csak alulról verdestem a 30FPS-t minimumon-medium textúrákkal.
(AMD Phenom2 X4 965BE, GTX550ti 1gb, 8gb DDR3)



Mint már említettem, nagyon sok gyűjthető dolog van a játékban, ezek mellett többször újra is lehet játszani a fősztorit (ilyenkor megmarad a szintünk, lehet tovább húzni a karaktert). A PC-s kiadás tartalmazza mind a négy sztori alapú DLC-t, ami újabb órákkal dobja meg a már így is hosszú játékidőt. A teljes fősztori játszható akár coop-ban is, ilyenkor a második játékos egy másik szereplő bőrébe bújik, a szintjét áthozza az új játékba és amit a coop játék alatt gyűjtenek, mindkét játékosnak meglesz. A teszt során mindenféle gond nélkül tudtam csatlakozni a társamra és nem okozott semmilyen lag-ot, késést. Összesen egy mentést tudunk csinálni, viszont menüből lehet a teljes játékot resetelni, nem kell fájlokat törölgetni.



Ami a portot illeti, a Capcom egy borzalmasat adott nekünk. A gépigénye nagyon magas, amit csak részben indokol a sok zombi jelenléte. Még Titan kártyával sem lehet rendesen játszani 1080p-ben 60FPS mellett és jelenleg semmilyen SLI támogatása nincs a játéknak. Nagyon sokszor összeesik, crashel a program. Van hogy négyszer is el kellett indítanom, hogy egyszer ténylegesen elinduljon (a játék logójánál nem csinált semmit). A tesztelést három napra be kellett szüntetnem, mert 10 percenként összeomlott. A fórumot olvasgatva azt lehet mondani, hogy rengeteg embernek van ugyanilyen gondja. Van olyan, aki állítása szerint a mai napig nem tudott belépni a játékba. A játékhoz már készült egy javítás, de az nem javítja a sok a crasht. A Capcom-tól azt írták, hogy még dolgoznak rajta, mert nem tudják mi okozza azt, hogy nem indul/lefagy a játék. Egyértelmű, hogy nem nagyon tesztelték a portot. Az egér és billentyű irányítást el is felejthetjük, mert habár utóbbi remekül működik, egérrel szinte lehetetlen normálisan célozni a különböző gyorsítások miatt. Gamepad erősen ajánlott. Szerencsére controller használatakor van célrásegítés, így a távolsági fegyvereket is tudjuk használni. Ha szeretnénk játszani, ezekre készüljünk fel lelkiekben.



A harmadik rész sokkal jobbra sikerült, mint a második Dead Rising játék. Sok játékmenetbeli hibát javítottak, a zombik száma is sokkal több és a harcrendszer is kellemesebbé vált. A port minősége mellett talán csak arra lehet panaszunk, hogy alapból a játék túl könnyű... de legalábbis sokkal könnyebb, mint a második rész. Amikor működik a játék, nagyon élvezetes tud lenni. A magas pontszám ellenére mégis azt mondanám, hogy egyelőre ne vegyük meg (2014.09.12.), várjunk, míg valamennyit javítanak rajta. (Lásd a piros szöveg)

A játék megvásárolható a STEAM-en, jelenlegi ára 50 euró.



Pro:
+ Élvezetesebb játékmenet
+ Javított harcrendszer
+ A 2516473 darab zombi
+ A teljes kampány játszható coop-ban
+ Remek, de komorabb hangulat
+ Steam teljesítmények
+ Steam játékkártyák
Kontra:
- Túl könnyű
- Talán az eddigi legrosszabb PC-s port

Értékelés
 9.5Játékmenet:

Sokkal jobb lett, mint a második rész. Rengeteg dolgot javítottak és a zombik hentelését nehezen lehet megunni. Negatívum, hogy nagyon könnyű.
 8.5 Hangulat: 

Talán valamennyivel visszafogottabb és komolyabb, mint az elődje, ami játékostól függően lehet jó vagy rossz is. Ezért a komor hangulatért a látvány is nagyban felelős.
 9.0Grafika: 

Közelről talán nem, de messzebbről nézve hihetetlen látványa van, akár több száz zombit is láthatunk egyszerre.
8.0Hangok: 

A karakterek hangjai és a zombihörgések elfogadhatóak, néhol néhány hang túl halk.
 9.5Szavatosság:

Fősztorit többször újra lehet játszani, a játékmenete változatos, több DLC-t is tartalmaz és akár coop-ban is végig lehet vinni. 
 3Port minősége:

A PC-s verzió botrányosra sikerült. Nagy gépigény, rengeteg fagyás, irányíthatatlan egérmozgás jellemzi. Tökéletes példa arra, hogyan NE csináljunk PC-s verziót. A hibák nagy része javítható, ez a pontszám nem számít bele az összpontszámba.
Review score
 8.9A sorozat eddig legjobb része lett a Dead Rising 3. A játékmenete szinte tökéletes, csak egy két kisebb hibája van (a PC port milyensége mellett természetesen). Talán mire akciós lesz, a Capcom is javítja a játékot, ami esetén tuti vétel kell hogy legyen.

Összes oldalmegjelenítés