World of Diving - Előzetes

Kipróbáltuk az új búvár-szimulátort...

Az Oculust Rift szerény véleményem szerint egyelőre még az innovátorok szórakozása, még eléggé új ahhoz, hogy minden háztartásban megtalálható legyen egy darab ebből a vitán felül klassz szerkentyűből. Ráfér a finomítás még a kütyüre, lévén sokan rosszul lesznek a sok sürgés-forgástól, de az biztos, hogy óriási élmény teljes látószögben, 3D hatásban mászkálni egy játékban. Ez a virtuális valóság következő lépcsőfoka, mire ez elterjed, már lesz brutálisabb mód is a digitális szórakozásra, addig viszont ezt kell megismernie a gamer társadalomnak. A cucchoz pedig készülnek is a játékok dögivel, elsősorban horrorok, hogy ha képernyőn keresztül nem lettek volna elég félelmetesek a sötét folyosók, akkor ezúttal szó szerint az arcunkba ugrasztják a csúnyákat. A másik Riftes kategória inkább bemutató jellegű, kevés játékélményt, de annál több látványt szolgáltat, Dear Esterhez hasonló felfedezős mókák tartoznak ide. Valami hasonló kategória a World of Diving is, mert ez a játék nem más, mint egy búvár-szimulátor, játéktechnikailag abszolút felejtős, de a lényeg a látványban, és az élményben rejlik, ami természetesen Oculust Rifttel élvezhető maximálisan. Nekem sincs ilyen kütyüm, és feltételezem a cikk olvasóinak nagy része sem jutott még hozzá ehhez a csodához, így marad a szimplább élmény a tenger mélyén.

Merüljünk!

A játék mint mondtam, búvár-szimulátor, habár inkább amolyan sport merülésre hasonlít a dolog, semmint profi mélytengeri búvárkodáshoz, de ettől függetlenül jó nagy területeket fogunk belubickolni. A játék jelenleg Alpha stádiumban van, tehát a játékban alig 20-30%-a van annak, amiből végül a World of Diving fog felépülni. Két helyszín érhető el a cikk írásakor, egy gyakorlásra ideális medence, és egy hajóroncs területe. Előbbin könnyen kiismerhetjük az irányítást, kipróbálhatjuk a rendelkezésünkre álló kütyüket, utóbbin viszont már ízelítőt kapunk abból, amit a World of Diving szeretne nyújtani.


A karakter készítés még elég felemás, de egyértelműen látszik, hogy a szexi bikinik és kockahas lesz a főszerepben, sok más látnivaló úgy sincs a karakterünkön, lévén ott van rajta egy böszme nagy búvár cucc. Nem is érdemes ezzel foglalkozni egyenlőre, csak ugorjunk fejest a mélyvízbe, szó szerint. Az irányítással senkinek nem lesz problémája, egyszerű és könnyed, ráadásul valamilyen szinten reális is. Nem száguldozhatunk csak úgy, csak a kezünk és lábunk mozgása juttat bennünket előre, így közlekedni viszont kicsit hosszadalmas, főleg nagy távok esetén, de semmi baj, mert van egy segítségünk. A kis scuba-scooterünkkel valamivel gyorsabban tehetünk meg nagyobb távokat, még egy ideiglenes boost is van rajta, ha már tényleg türelmetlenek lennénk. Ezen felül van még nálunk egy fényképezőgép, és egy kézi számítógép, ami mutatja az iránytűt, a mélységet, és hogy milyen messze vagyunk az elérni kívánt helytől. Ez lesz talán a legfontosabb tárgy, amit használni fogunk a játék során.

A World of Diving ugyanis egy felháborítóan unalmas játék lenne, ha semmi mást nem lehetne csinálni, csak uszikálni. Hiába a látvány és a búvár élményt, ez kevés lesz ahhoz, hogy valaki egy óránál tovább foglalkozzon a játékkal. Szerencsére a World of Divingban vannak küldetések, melyeket több féle képpen kaphatunk meg. Egyik mód, hogy a tengerfenéken található légpalackokhoz úszunk, és rájuk kattintva fogadhatunk el küldetéseket, például találjunk meg valamit, vagy fényképezzünk le valamit. Ezek jópofa feladatok, ugyanis így fedezhetjük fel a pályát, a kis számítógépünkkel próbáljuk belőni a keresendő dolog helyzetét, majd lekapjuk a fényképezőgépünkkel. Kaphatunk hasonló küldetéseket továbbá a játéktól mint napi feladatot, ezek több tapasztalati pontot érnek, de egy nap csak egyszer érhetőek el.


A habokra

Igen, van tapasztalati pont is, habár a szintlépéseknek még csak sejteni lehet az értelmét. A későbbiekben bizonyára szintekhez lesznek kötve bizonyos helyszínek, küldetések, búvár eszközök, vagy ruhadarabok, amiket apró lépésekben oldhatunk fel magunknak. Hogy milyen más szerepe lesz még a szinteknek, az rejtély, de lefogadom, hogy köze lesz a játék multiplayeréhez. Itt ugyanis becsatlakozhatunk más játékosokhoz lubickolni, vagy publikusra állíthatjuk a mi egyéni búvárkodásunkat, hogy mások is becsatlakozhassanak. Együtt csinálhatunk küldetéseket, együtt fedezhetjük fel a tenger mélyét, a kommunikációt pedig szerintem nagyon ötletesen oldották meg. Nem búvárkodtam még az életben, így ezt nem tudom pontosan, de állítólag a World of Divingba a búvárok által használt valódi kézjeleket rakták be, és csak így vagyunk képesek kommunikálni a társainkkal. Tudunk irányt mutatni, jelezhetünk, hogy ha probléma van, és a kézjelek tárháza folyamatosan bővülni fog.

A játék még nagyon kezdetleges, de a közösséget a fejlesztők igyekeznek összetartani, és bevonni a fejlesztésbe, így például bizonyos időközönként a játékosok választhatják ki, hogy szerintük mit rakjanak bele a fejlesztők a játékba. Amikor én szavaztam, lehetett választani chat opció, jobb fényképezőgép, vagy fémdetektor között. Én az utóbbit választottam, lévén ez lehetőséget adna új fajta küldetésekhez, amikor mindenféle kincset lehetne vadászni a korallok között.


Oculust Rifttel egészen biztos vagyok benne, hogy a World of Diving egy nagyon jó élmény, de nélküle egyelőre elég gyenge. Persze ez elsősorban abból a tényből ered, hogy még nincs túl sok küldetés, vagy felfedezni való, de ezek a játékelemek folyamatosan jönni fognak, a játékosok igénye szerint. Biztos sok minden lesz még, ami a képernyő elé szögezi a játékosokat, és kell is, mert nélkülük a World of Diving dögunalmas lenne. Bár személy szerint én egy dolgot szeretnék jobbnak látni ebben a játékban: a grafikát. Aki ismer, az tudja, hogy számomra ez a legkevésbé fontos elem egy játékban, de a World of Divingnak mégis szerves része. Ha unalmas, legalább legyen lélegzetelállítóan látványos, hogy azért úszkáljak, hogy lássak újabb és újabb csodákat. A grafika nem rossz most sem, de ahhoz még nem elég részlet gazdag, hogy gyönyörködni lehessen benne.

Előítélet

A World of Diving tipikusan az az Alpha állapotú játék, amiből nem lehet, vagy csak nagyon nehéz lenne megmondani, hogy mi lesz. Nem lehet annyival lezárni a cikket, hogy vagy jó lesz, vagy nem. Az egész búvár téma olyan, hogy az akcióra éhes, vérgőzös mainstream játékos horda többnyire elmegy mellette, így kapásból nehéz a játéknak felkeltenie az érdeklődést. Rajongókat szereznie a sok új játék elemmel még menne is, de a kérdés az, hogy meg is tudja-e tartani őket? A napi küldetések, az új búvár pályák, a multiplayer, ezek mind olyan dolgok, amikből egy addiktív játékot lehet kovácsolni, még akkor is, ha ez „csak” egy búvár-szimulátor. Ha ez nem történik meg, akkor a World of Diving hamar a feledés homályába vész. Hogy melyik kimenetel valósul meg, azt lehetetlen most még megjósolni, de mindenesetre mi a sikerben reménykedünk. Addig meg szerzünk egy Oculust Riftet...

-Róka-


Preview
 B+
Oculus Rift nélkül kérdéses, hogy képes-e olyan élményt biztosítani a játékosoknak, hogy sikeres is legyen. Rengeteg minden kell ahhoz, hogy egy búvár-szimulátor a vérgőzös gamereknek is izgalmas legyen, de a beígért fejlesztések ígéretesek. A lehetőség megvan, mi szurkolunk. 

Összes oldalmegjelenítés