Heroes & Generals - Early Access

Kipróbáltuk az új háborús multiplayert...

Észrevettétek, hogy a Steamen milyen őrületes sebességgel záporoznak az újabb és újabb free-to-play játékok? Egymást követik a ZS kategóriás MMO-k és lövöldék, a legtöbbjük érdemes a figyelemre, de csak kevés éri el, hogy stabil rajongótábor épüljön ki. Mindenesetre virágzik a free to play piac, és nekem személy szerint kellemetlen a bőség zavara, de igyekszem mindent kipróbálni. Így futottam bele a Heroes and Generalsba is, ami első ránézésre egy középszerű multi fps, méghozzá második világháborús, ami egy részről jó is, meg rossz is. Jó, mert már régóta a modern hadviselés uralja a háborús játékokat, és sokszor visszasírom a régi Call of Dutykat és Battlefieldeket, viszont rossz is olyan szempontból, hogy ebben a témában aligha lehet egyedit és újat alkotni. Megsúgom, a Heroes and Generals semmi újat nem fog nyújtani a műfajban. Ám mégis megérdemli a figyelmet. Miért? Máris elmagyarázom.

Harcra fel

A játék telepítése után létrehozzuk az ingame profilunkat, és a játék első pillanatában rákényszerülünk, hogy válasszuk ki a számunkra szimpatikus nagyhatalmat, melynek zászlaja alatt vonulunk csatába. Jelenleg az USA és Németország választható, az oldal kiválasztásakor pedig azt is látjuk, hogy épp mely történelmi hadjáratban fogunk részt venni. Ezek nem feltétlen illeszkednek a történelemkönyvekben leírtakhoz, de a lényeg nem is ez. Amint kiválasztottuk, hogy angolul vagy németül brekegünk, megcsodálhatjuk karakterünket, akinek csak a nevét változtathatjuk meg, a fizimiskáját viszont nem. Kapunk egy alap felszerelést, ami kimerül egy puskában és gránátokban, majd a játék felajánlja, hogy ugorjunk a mély vízbe, akár tutorial nélkül is. Persze érdemes a kiképzéssel kezdeni, de ha valaki eme cikk hatására kezdene bele a játékba, akkor én ajánlom, hogy nyugodtan kattintsatok az éles bevetésre.


A játékban jelenleg három játékmód található, a Skirmish, az Assault és az Interdiction. A Skirmish kimerül a jó öreg csapatalapú öldöklésben, ami vagy időre megy, vagy egy bizonyos mennyiségű ölést kell begyűjtenünk bajtársainkkal. Az Assault szintén egy klasszikus játékmód, a területfoglalgatós móka, mikor a pályán elszórt stratégiai pontokat kell megszereznünk, majd minél tovább az irányításunk alatt tartani, hogy gyűjtsük a pontokat. Viszont az Interdiction játékmód adja a Heroes and Generals szíve-lelkét. Ebben a játékmódban a választott országtól függően leszünk védők vagy támadók, és előre meghatározott sorrendben lepakolt stratégiai pontokat kell egymás után megszereznünk, vagy épp megvédenünk a támadóktól. Ha miénk az első pont, jöhet a következő, majd a következő, végül az ellenség bázisa. A frontvonal mögé lopózni pont foglalás érdekében felesleges, ugyanis csak sorban lehet elfoglalni a pontokat. A folyamatos harc közben mindkét csapat pontokat szerez, így az állóháború kialakulása esetén is van esélyünk győzelemre vezetni a csapatunkat.

A győzelem ára pedig nem a magányos harc, és nem is az eszetlen száguldozás a járművekben, hanem a jól megszervezett és összehangolt csapatjáték. A jelenleg elérhető pályák igen nagyok, első ránézésre talán túl nagyok is ennyi ember számára, de ha már benne vagyunk a csata sűrűjében, hálát fogunk adni a fejlesztőknek, hogy ekkora csatateret adtak nekünk. Frontális támadás esetén akár a főutakon is masírozhatunk, sokat nem számít, viszont az ellenséges vonalak mögül intézett támadások, vagy a járműharcok érdekében ki kell használnunk a pálya minden méterét, beleértve a fedezékeket, magaslati pontokat, és a stratégiai pontokat is. Mikor bedob minket a játék, megszemlélhetjük a térképet, és be is zoomolhatunk azokra a pontokra, amit már elfoglaltunk. Így könnyedén lekövethetjük, hogy csapatunk jelenleg merre halad, hogy áll az adott pont védelme, és előretervezhetünk, hogy érkezésünk után mivel segítsük a győzelmünket.


Az adott pontra érkezünk után van pár másodperc, amikor mozoghatunk, de nem tud senki megsebezni, ezzel is kiszűrik a játékból a spawn killereket, örök hála a fejlesztőknek ezért. Ha fizikailag is megjelentünk a csatatéren, három dolgot tehetünk: követjük a többieket a csata hevébe, elsettenkedünk a front mögé, vagy járműbe pattanunk. Utóbbi evidensnek tűnhet a frontális támadásokhoz, de igazából itt a járműveknek több szerepe van, mint ahogy azt hinnénk. Nem csak velük nyerni, de ha jól kihasználjuk az általuk adott lehetőségeket, akkor könnyedén megfordíthatjuk egy csata menetét. Gondolok ezzel egy tank bevetésére, vagy csapatszállító kocsi vezetésére, de van másik véglet is, mikor ráugrunk egy bringára, és eltekerünk a susnyásban. Igen, van bicaj, és most kinevethettek, de szerintem nincs ennél királyabb jármű. Gyors, kicsi, szinte hangtalan, diszkréten eltekerhetünk a kertek alatt, és még meneküléshez is ideális, révén elég jól lehet vele manőverezni, nem úgy, mint egy harckocsival, amit az első percben kilőnek egy rakétával. Van ezen felül a játékban még motor, és persze repülőgép is, aminek a vezetése meglepően könnyed, megfelelő kihasználása a csatában viszont annál nehezebb. A földi egységek bombázása körülményes, a levegőben kialakuló pulykavadászat időigényes, a légvédelmi ütegek pedig gyorsan földre kényszeríthetnek minket.

Érdemrend

A meccsek végén kapunk jutalmat, de ami a legfontosabb, hogy az általunk választott ország is kap pontot a győzelmünkért. A rendszer ötletes, és sok lehetőséget rejt, ugyanis bizonyos időközönként cserélődnek a bevetések, és a játékosok teljesítménye szerint fog eldőlni, hogy az adott hadjáratot melyik ország fogja megnyerni. A győztesek nem csak hogy az Európa térképen fognak virítani, de a játékban is kapnak jutalmakat a győzelemért. Ez nagyon jó dolog, bár sajnos mivel eddig Németország volt sikeresebb, ezért a legtöbb játékos oda akar menni, míg szegény USA csak kínlódik. A játék ezen részére ráfér egy kis balansz, de semmi pánik, ugyanis a jövőben előkerül még pár ország, akiket támogathatunk a háborúban, ez pedig több bevetést is jelent egy időben.


Ha a játékmenetet kellene tovább jellemeznem, azt mondanám, hogy a Heroes and Generals egy újragondolt Battlefield 1942. Technikailag és hangulatilag is hasonlítanak, csak ezúttal van pár extra dolog, amivel mégis több lesz a már jól ismert háború. Ilyen a taktikai térkép használata, a csapatjátékhoz alkotott stratégiai rendszer, és napjainkban már nem létezhet játék rank és mikrotranzakció nélkül. A karakterünk folyamatosan kapja a tapasztalati pontot és a pénzt, idővel rankot is lépünk, a pénzből pedig új fegyvereket és fegyver fejlesztéseket vásárolhatunk. A mikrotranzakció segítségével folyamatosan támogathatjuk a fejlesztőket, hogy tovább toldozzák-foldozzák a játékot, és így hamar hozzájuthatunk a magas szintű fegyverekhez és fejlesztésekhez. Ez mind szép és jó, de sajnos ez miatt a játék pay to winné válik. Aki nem szeretne költeni a játékra, de aktívan játszik, nem fog tudni sok mindent tenni egy olyan játékos ellen, akinek elég mély a zsebe, és már az első rankon feltankolt mindenből, hogy abszolút dominálja az ellenfeleit. Azzal nincs baj, hogy a fizető játékosok több mindent kapnak, de egy nagyon kicsit balansz igazán kijárna a hűséges ingyenélőknek is, hogy ha már játszanak, legalább a játékélményükön ne essen csorba.

Grafikailag a Heroes and Generals felemás, de ennek egyik oka, hogy a világháborús műfajban sok szépség nem is igen lehetne. Mit várunk egy észak-európai mocsaras erdőtől? Szürke, ködös, semmitmondó, a falvak romokban, a tankcsapdák elrozsdáltak… ez nem az a műfajban, amiben szépséget találhat az ember, de látványos attól még igenis lehet. Egy századnyi rohamozó gyalogos, egy rakat dübörgő tank, záporozó golyók, robbanások, az égben száguldozó repülők… ezek nem csak látványt, de igen erős hangulatot is szolgáltatnak, és ezen a téren jól teljesít a játék. Van persze egy-két meccs, ahol a játékosok fejetlenül rohangálnak, és nincs értelme semminek, amit csinálnak, így nem sok izgalomban lesz részünk, de más meccsekben valóban megismerhetjük, miért mondják azt, hogy a háború a pokol. És igazából ennyit várunk el egy háborús játéktól, semmi többet.


Előítélet

A Heroes and Generals egy ígéretes multiplayer fps, aminek a műfaja már unalomig ismert, de mégis tud olyan élményt nyújtani, hogy érdemes legyen vele játszani. Most még az Early Access állapotban eléggé bugos a játék, főleg grafikai hibákba szaladhatunk bele, továbbá technikai kiegyensúlyozatlanságok adhatnak okot értetlenkedésre, de mindettől eltekintve a játék élvezetes, főleg ha van egy maréknyi haverunk, akikkel csapatba verődhetünk. Egyedül is érdemes belevágni, tapasztalataim szerint a legtöbb játékos kellő komolysággal áll a játékhoz, és hajlanak a csapat munkára, ami kell is ehhez a játékhoz. Aki szereti a műfajt, és épp egy kis háborúzásra vágyik, az próbálja ki a játékot. Ebben az állapotában sem rossz, a jövő pedig egész kellemes dolgokat tartogat a Heroes and Generals számára. 

-Róka-


Preview
 A
Mostani állapotában a játék kellemes, de még ráfér a csinosítgatás és a kiegyensúlyozás. Érdemes figyelemmel követni a játék fejlesztését, elvégre ez még csak Early Access, és ha tovább fejlődik, akkor a Heroes and Generals egy nagyon jó háborús multiplayer fps lehet. 

Összes oldalmegjelenítés