Darkwood - Előzetes

Megnéztük az új horror-túlélő játékot...

A túlélő játékokkal már gátat lehetne rekeszteni. A viszonylag új műfaj hihetetlen népszerűségre tett szert, és ez azt eredményezte, hogy hírtelen rengeteg ilyen típusú játék árasztotta el a piacot, ráadásul ezek nagy része még el sem készült, de mégis millióan játsszák őket.

A magam részéről igencsak idegenkedve állok a témához. A DayZ anno eléggé vonzott, ám most már a távolról történő szemlélés is elégnek bizonyul belőle. Az előbb említett játékon kívül talán a The Forest az, ami csábít a műfaj felé, ám itt is inkább a horror köntös az, ami vonz. Láthatjátok tehát, hogy engem annyira nem szippantott magába az új trendhullám, így a magam részéről is érdekelt a dolog, hogy vajon milyen hatást vált majd ki belőlem a még készülőfélben lévő Darkwood. Lássuk!


A Darkwood egy szürreális horror-kaland, amely a Keleti Blokkba kalauzolja el a játékosokat, ahol adott egy sötét erdő rengeteg furcsasággal és veszéllyel. A játékban jelenleg csak a prológus és az első fejezet található meg, így nem igazán lehet sok mindent tudni a történetről, és a játék nem is igyekszik mindent az orrunkra kötni. Viszont a sötét, nyomasztó és a kevés információ miatt kilátástalan hangulat garantáltan elég kíváncsivá teszi az embert ahhoz, hogy a végére járjon majd a dolgoknak.

A játékmenetet tekintve elmondhatjuk, hogy a Darkwood könnyen tanulható játék, ám ez nem jelenti azt, hogy könnyű lenne. A túléléshez szükséges dolgokat itt is készítenünk kell majd tervrajzok és alapanyagok segítségével. Mindezt egy egyszerű és átlátható inventory-ban tehetjük meg, így biztos nem fogjuk a fejünket vakargatva bámulni a képernyőt, hogy „most mi van?”. A játék igazi nehézségét a véletlenszerűen generált helyszínek, a gyorsan rongálódó eszközök, az erős ellenfelek adják, valamint ahogy mondtam, a játék semmit se köt csak úgy az orrunkra, így használnunk kell majd a buksikánkat is, ha túl szeretnénk élni.


Jelenleg a tárgyak és az ellenfelek csak egy bizonyos része érhető el, ám a játékkal már így is bőven jó játszani, mert már így is nagyon meg kell becsülnünk minden egyes darab szöget, vagy deszkát. Mivel a fegyvereinket is mi készítjük majd, és ahogy említettem, azok eléggé könnyen sérülnek majd, így nem szívesen keveredünk majd harcba, már csak azért sem, mert könnyen lehet, hogy mi húzzuk majd a rövidebbet, és elhalálozunk. Halál esetén egyébként a rejtekhelyünkön térünk magunkhoz, a cuccaink kicsit sérülnek és ennyi. Ám a mazochisták bekapcsolhatják maguk számára a permanens halált is, így még magasabbra emelhető a játék nehézsége.

A tárgyak készítésén kívül, még találhatunk különböző szerves anyagokat, amelyeket magunknak beadva perkeket szerezhetünk, és így növelhetjük meg a túlélésünk esélyét. A véletlenszerűen generálódó térképnek köszönhetően nem lesz az sem, hogy egy idő után csukott szemmel megyünk végig az adott helyszínen. Sajnos, ez a módszer jelenleg igen hosszú töltési időt eredményez, amely hosszát a megjelenésig remélhetőleg csökkentik a fejlesztők, mert azért a 2-3 perc már egy picit túlzás.


A Darkwood nemcsak a nehézségében, és játékstílusában emlékeztet minket a régi játékokra, hanem a megjelenésében is. A programot felülnézetben játszhatjuk, enyhén pixeles (szerencsére nem 8bites) grafikával, ami egészen jól mutat, különösen, ha hozzáadjuk még a remek fény-árnyék effekteket is, amelyek segítségével lesz igazán nyomasztó a játék. Hangok tekintetében sem kell csalódnunk. Minden egyes apró zörej a helyén van, és azt a célt próbálja elérni (sikeresen), hogy sose érezzük magunkat biztonságban.

- Süti -

Preview
AA Darkwood tehát egy egészen sajátos hangulatú túlélő-játék, amely az erős atmoszférával és a nehézségével biztosan érdekes színfoltja lesz majd a műfajnak.

Összes oldalmegjelenítés