Jagged Alliance: Flashback - Előzetes


Pillantást vetettünk a készülőben lévő új Jagged Alliance játékra...

Jagged Alliance. Ez a cím számomra rengeteg emléket idéz fel bennem, leginkább a gyerekkoromból, ugyanis ez a játék volt az, ami a virtuális világ felé megnyitotta kapuit számomra. Röviden és tömören a játék egy taktikai, részben körökre osztott, részben RTS játék lenne, ahol zsoldosokat felbérelve kell felszabadítanunk Metavira (ez az első rész helyszíne) és Arulco (ez pedig a második részé) városait. Az első rész még 1994-ben jelent meg, így ez grafikában nem jeleskedik, ugyan ezidő tájt nem ez volt a fő szempontok egyike, mégis a mai napig van, hogy nosztalgiázás céljából előkerül a poros polcról. A második rész 1998-ban látott napvilágot, aminek grafikája kiemelkedő volt az akkori korszakhoz képest (legalábbis számomra elegendő volt), ugyanazt a játékmenetet prezentálva. Részemről a JA 2 volt a dominánsabb (egyrészt azért, mert 1998-ban kaptam meg az első számítógépem, és a legelső olyan játék volt, aminek a demojával játszottam, azóta is a kedvenc játékaim közé tartozik), de érdemes megemlíteni, hogy készültek kiegészítők is a játékhoz, avagy TC-k (Total Conversion) is, ezek az Unfinished Business, illetve a Wildfire címre hallgatnak. Ezek közül a Wildfire volt az egyik olyan, ami nagyobb újítást mutatott, ez az összes fegyver, illetve a pályák átdolgozását foglalja magába. Sajnos a fejlesztő cég bezárta kapuit 2003 után (ugyan a JA 2-t a TalonSoft-al együtt fejlesztették, és ők is ugyanerre a sorsra jutottak), mivel játékai kifejezetten réteg játékokra sikerült, és így az eladások nem remekeltek az amerikai cégnek.

Az említett TC-n és kiegészítőkön kívül készült egy remake is a játékból, ami a Jagged Alliance: Back in Action címet kapta. A fejlesztő csapat a német bitComposer Games nevéhez fűződik, akik teljes egészében megvették a Jagged Alliance franchise jogait, így felhasználhatták a második részben látott zsoldosok, illetve karakterek és helyszínek neveit (a BiA csak a második rész tartalma alapján készült). A játék elkészülte után a német fejlesztő csapat újra lendületet kapott, majd az Unfinished Business mintájára elkészítettek egy különálló kiegészítőt a játékhoz, amit Crossfire-nek neveztek el. Ezután nagy csönd övezte a JA univerzumát, ugyanis megint csak réteg játékként került be a gépezetbe a Bia és a Crossfire, de nemrégiben egy indie fejlesztő csapat úgy döntött, hogy az első részt és a második részt egybe gyúrva elkészítik a két játék előtörténetét. A projekt a Jagged Alliance: Flashback nevet kapta, és először Kickstarteren próbálta a rajongókat újra meghódítani, természetesen igen nagy sikerrel, mivel a játék már a Steam rendszerére is felkerült, mint Early Access-ként. Most a játékot egy dán fejlesztő csapata csinálja, akik ismét csak nagy fába vágták a fejszéjüket, de már most rengeteg rajongó áll mögöttük, mivel sok visszajelzés pozitív volt, hogy a koncepció igazi JA játékra utal, és folyamatosan kapják a bug reportokat, avagy a javaslatokat. A dán csapat szerint a játék nem rebootként készül, sokkal inkább egy reset, vagyis egy újjáélesztés lenne, ami sok rajongó szemében felcsillant a remény, hogy a sorozat két legjobb részének egybegyúrt verziójával játszhatnak majd.


Lényegében ugyanaz lesz a feladatunk a játék során, mint az eddigi összes JA részben. Számtalan újdonság fog bemutatkozni a játékban, amivel még frappánsabbá teszik majd a játékot, ugyan némelyiket már láthattuk pl. a második részben volt az, hogy voltak bizonyos NPC-k, akikkel ha szóba elegyedtél, akkor igénybe vehettük szolgáltatásait, mint zsoldos, vagy akár speciális fegyvereket is kaphattunk tőlük, stb. Történetileg csak vonalakban fog hasonlítani az első és a második részhez (feltételezhető, hogy a jogokat nem sikerült tőlük megvenni). A fejlesztők elmondása szerint a játék korai stádiumban van, és még csak egy pár város lett megcsinálva, de pár hónapnyi fejlesztés után megérkezett az első update, amiben újabb fegyvereket (eddig csak pár fegyver volt benne, mint pl. a mindenki által ismert AK-47es, és az M16os), új szektorokat a fő szigetre, gránátokat és szétpusztítható terep tárgyakat, napszakokat és időjárást raktak be, avagy a zsoldosaidat felöltöztetheted más ruhába is. A játékot a Unity Engine hajtja, amit már jó pár játékban láthattunk, hogy képes szép grafikai teljesítményre (pl. Rust, Anna, Guns of Icarus Online, The Forest) Ugyan egyetlen nagy negatívuma jelenleg a játéknak, hogy kevesen fejlesztik, ami az update-ek kiadásainak gyakoriságát érinti leginkább.


Összességében érdemes lesz várni a Jagged Alliance: Flashback-re, ugyan lassan, de biztosan halad a cél állomás felé, és a visszajelzések/javaslatok alapján fogják javítani/bővíteni a játékot, ami az indie játékoknál nagy előny. A játék támogatóinak, vagyis akik támogatták pénzzel a Kickstarteren, magukévá tehették a játékot, bármennyit is fizettek. Ezen év áprilisába került fel a Steam Early Access kategóriájába, és itt ti is megvehetitek 29,75 euroért, ami drágább lesz, ha a játék megjelenik.

Íme pár kép a játékról (a legelső kép a játék hivatalos háttere):






A Hungamer értékelése a Jagged Alliance: Flashback c. játékról:

Pros.:

+ old scholl JA érzés
+ újra felbérelhetjük kedvenc zsoldosainkat
+ ígéretesnek tűnik az eddigiek alapján
+ újítások, amiket eddigi JA játékokban nem láthattunk

Cons.:

- lassan érkeznek hozzá a frissítések
- jelenleg a grafika kicsit érdekes, de biztosan alakítanak majd rajta

Preview
A
A játék méltó folytatásának ígérkezik a többi JA szériához képest. Ugyan az ára kicsit borsos, de legalább minőségi játékot kapunk cserébe. Akik kevésbé szerelmesei a műfajnak, azoknak leárazáskor mindenképp ajánlom!

Összes oldalmegjelenítés