Spintires - teszt

Sárdagasztás erőgép őrülteknek...

Az egyik általános iskolás osztálytársam édesapja teherautókat vezetett, egyszer pedig megengedte, hogy beüljünk hozzá a volán mögé, mi pedig, mintha panorámaablakon bámulnánk ki, lestük a hol emelkedő, hol lejtő földutat. Még sarat is dagasztottunk, ami mindig látványos és menő dolog. Rögtön ez az élménytúra jutott eszembe, amint átvettem az irányítást az első jármű fölött.

A Spintires sikeres Kickstarter projekt, és egyértelműen az erőgépek rajongóinak szól. Öt pálya közül választhatsz - bár mindegyik hasonló, a civilizáció által épphogy érintett vadon -, a kezdőpontnál, a garázsnál kapsz pár járművet, a cél, hogy eljuss a rakodó pontig, ahol felvételezed a farönköket, majd leszállítsd őket. Ez első hallásra abszurdnak és unalmasnak tűnhet, de ekkor még senki sem gondol arra, hogy mekkora küzdelmet kell vívnia a természettel.


A Spintires valahol egy szimuláció és egy teherautó orgazmus között áll. A vezetés nem követeli meg a klaviatúra egészén való bűvészkedést, de nem is elegendő eszeveszetten rátenyerelni a WASD mágikus kombinációjára. A sáros földutakat járni ugyanis nem gyerekjáték. Néhol olyan mély iszapba futottam, hogy az első kerekek szinte nem is látszottak, kikecmeregni sem tudtam. Szerencsére itt nem kell feladni a küzdelmet, bármikor hozzárögzíthettem a csörlőt egy masszívabb fához, és ha szerencsém volt, ki tudtam magam húzni, de már szabályos mentőakciót is le tudtam vezényelni, ahol egy masszívabb gépezettel siettem járműparkom másik tagjának segítségére.

A játék igazi ízét tehát a viszontagságos, bizonytalan terepen való boldogulás jelenti. Bármikor bekapcsolhatjuk az összkerékmeghajtást, ha úgy ítéljük meg, szükségünk lesz a komolyabb teljesítményre az előttünk álló szakaszon. Nemcsak a felázott talaj jelent kihívást. Utamat nem egyszer sebes folyó keresztezte, amin csak kelló óvatossággal és koncentrációval lehet átkelni. Volt, hogy a terepjárómmal felügyeskedtem magam az egyik teherautóm platójára és úgy jutottam a túlpartra, de egy nem kevésbé emlékezetes alkalommal a szállítmányomat egyszerűen elsodorta a víz. Arról már nem is beszélnék, hogy a mélyebb vízben a motor is kiszenvedhet, aztán vontathatjuk vissza szerencsétlenül járt járgányunkat a garázshoz.


Nem nevezném tehát szimulátornak a Spintires-t, de vannak dolgok, amikre oda kell figyelni. A járművek sérülnek és üzemanyagot fogyasztanak. Nem árt, ha kéznél van egy tartálykocsi, ami a szállító járművünk mellé csapódva mindig készen áll egy alapos utántöltésre. A garázsnál különböző fejlesztéseket vásárolhatunk, aminek a segítségével egyszerre több fát szállíthatunk, de akár strapabíróbb kerekeket, erősebb csörlőket is felszerelhetünk.

Mit láthatunk eddig? Egy viszonylag nagy járműparkot, ami a munkagépek kedvelőinél már piros pontot érdemel. Számos lehetőségünk van, amivel élnünk is kell, ha problémamentesen szeretnék célba jutni, nem árt megtervezni az utat. A játék elején két játékmód közül választhatunk. A casual és a hardcore opciók a játékmenetet tekintve nem térnek el egymástól, de előbbinél, bármikor "visszateleportálhatjuk" az adott járművet a garázshoz, így nem ragadunk egy helyben, ha elfogyott az üzemanyag vagy jól elmerültünk a sártengerben. Hardcore módban ilyen varázslatra nincs lehetőség, ha felborulsz a teherautóddal, akkor jó eséllyel úgy is maradsz.

A kamerakezeléssel nem voltam elégedett. Az egeret mozgatva szabadon nézelődhettem, de szinte sose sikerült megtalálnom a megfelelő pozíciót, a járművek mindig akadályozták a szabad nézelődést, így sokszor nem láttam az előttem elterülő akadályokat. A felhozható menükben való turkálást is nehezítette, hogy az egér mozgatására a kamera is körbe-körbe forgott. Egyetlen mentési hely van a játékban, azaz párhuzamosan nincs lehetőségünk két pályán szállítmányozni, a Spintires kíméletlenül felülírja a játékállást.


Nem mondanám, hogy lenyűgözött a Spintires látványvilága, főleg a faunán látszott a kisebb felbontású grafikus elemek használata. A sár fröcsög, a víz fodrozódik a kerekek körül, aminek még annak ellenére is örültem, hogy elég darabos volt az animáció. Ellenben a járgányok kidolgozására nem lehet panaszom, és a dinamikus napszakváltozás is üdvözlendő. A hangok szintén jól sikerültek, mintha én magam ülnék a vezetőfülkében és hallgatnám a sok-sok lóerős motorok morajlását.

Itt-ott még ráférne egy kis foltozás és finomítás a játékra, főleg a kamerakezelés tekintetében, és a hamar monotonná váló faszállítmányozás mellett új feladatokat is el tudnék viselni, de mint említettem, sarat dagasztani mindig jó móka, főleg, ha szereted a munkagépeket, mert azokból itt van dögivel.

atlas

Pros:
+ igényesen kidolgozott járműpark
+ óvatosságra és tervezésre ösztönző játékmenet

Cons:
- kényelmetlen kamerakezelés
- több munka is lehetne

A Spintires 25 euróért megvásárolható a Steam-en.



 Értékelés
 8.0Játékmenet:
A Spintires kellő odafigyelést kíván meg, nem lehet könnyelműen nekivágni a könyörtelen földutaknak, ki kell használni a járműpark lehetőségeit. A kamerakezelésen viszont lenne még mit javítani.
 8.5 Hangulat: 
Ha szereted az erőgépeket, a teherautókat, és a terepet meghódító egyéb járgányokat, akkor könnyen belefeledkezhetsz a szállítmányozásba. Az esti sárdagasztás a reflektorok fényében nem semmi!
 7.5Grafika: 
Semmi extra, független fejlesztésnek megfelelően ne várjunk grafikai csodát, a növényvilágon látni az alacsonyabb felbontású textúrák használatát, viszont a főszereplők, a járművek kidolgozottságára nem lehet panasz.
8.5Hangok: 
Minden jármű úgy szól, ahogy azt elvárjuk tőle, a platók zötykölődnek, a motorok morognak. Néhány dallamot, esetleg egy beépített rádiót azért el tudtam volna viselni.
 7.5Szavatosság:
Egyelőre öt térkép közül választhatsz, ahol ugyanaz a feladat: felrakodni a rönköket és leszállítani őket a megadott pontra. A pályák egész méretesek, így egy meló akár egy óráig is eltarthat, ráadásul az önfeledt off-road bolondozás már önmagában is leköthet. Ennek ellenére remélem, hogy a jövőben újabb feladattípusok is feltűnnek mejd.
Review score
8.0A képlet nagyon egyszerű: ha szereted a gépeket, örömödet leled a nem túlbonyolított szimulátorokban, szívesen vágsz neki a vadonnak, akkor a Spintires kellemes órákat szerezhet.

Összes oldalmegjelenítés